Pocele i ovdje tisucice?
E sad vidimo i u mom prvom i u drugom postu gdje se može značajno pogriješiti korištenjem samo jedne (krive) metode za izračun, pa se kod procjena uvijek mora navesti metoda i bilo bi poželjno raditi više metoda pa izbaciti neki raspon.
Gdje sam ja napravio veliku grešku?
U metodu komparativnih valuacije sam uzeo cijenu iz Rastove procjene za koju uopće ne znam na čemu se temelji. Npr na zemljištu Imperiala je možda pronađeno veliko nalazište nafte, a ja "prenosim" cijenu po sobi na Cavtat.
Razumijete o čemu govorim?
To je kao i ova "zloupotreba" metode valuacije kroz EV/EBITDA pokazatelj kod Živogošća, ili npr kad kod LRH istom metodom zapravo zanemarujemo 500 soba koje se ne koriste (ne stvaraju prihod pa nema EBITDA od njih), a ispadne kako vidimo da te sobe postižu cijenu na tržištu kakve ove koje rade nikad možda neće postići.
niste napravili grešku, ozbiljni su vam postovi, ali očito imate svog miljenika i tu sve gledate ružičasto, a sve ostalo crno. mi koji smo unutra nemamo druge no gledati čašu polu punu, i uopće svaki ulagač mora tako.
E sad vidimo i u mom prvom i u drugom postu gdje se može značajno pogriješiti korištenjem samo jedne (krive) metode za izračun, pa se kod procjena uvijek mora navesti metoda i bilo bi poželjno raditi više metoda pa izbaciti neki raspon.
Gdje sam ja napravio veliku grešku?
U metodu komparativnih valuacije sam uzeo cijenu iz Rastove procjene za koju uopće ne znam na čemu se temelji. Npr na zemljištu Imperiala je možda pronađeno veliko nalazište nafte, a ja "prenosim" cijenu po sobi na Cavtat.
Razumijete o čemu govorim?
To je kao i ova "zloupotreba" metode valuacije kroz EV/EBITDA pokazatelj kod Živogošća, ili npr kad kod LRH istom metodom zapravo zanemarujemo 500 soba koje se ne koriste (ne stvaraju prihod pa nema EBITDA od njih), a ispadne kako vidimo da te sobe postižu cijenu na tržištu kakve ove koje rade nikad možda neće postići.
od zadnjih vaših eseja-monologa na 300 kn smo u par mjeseci došli na 600 ako sad sljedi u par mjeseci rast na 900 KN vodim vas na večeru po izboru:)
vaša citiram “velika greška” je u tome što bi htjeli da kad već sami nste ušli a 21.12.13 ste napisali”Nisam (još) vlasnik dionica HIMR i možda ih budem kupovao od vas i po 250 kuna, ili po 150.”kada je cijena bila avg 236 kn
nemogu se otet dojmu da sad pokušavate spriječiti da lrh “preplati” himr.
nešto kao neka si susedova krava slomi nogu pa će morat zaklat a poštoje ljeto i brzo prodat pa ću se ja najest fine govedske juhice skoro zabadava.
u isto vrijeme inzistirate na komparativnoj valuaciji prodaje hcvt jer je prodan 40.000 eur po sobi ali nebi komparirali sa koločepom koji je prodan po skoro 80.000 eur a možda je to zato jer koločep nema kampova i zemljišta 🙂
mene nebi ni najmanje začudilo da je hcvt prodan od onog tko će kupiti lrh
samo lrh u međuvrenenu treba to još malo okrupniti.
pazite samo da i vas ne izigra voljeni vođa kao što je već mnoge(pa i mene) jer što ako mu samo pola isplate za prodaju lrh službeno a ostatak na neki drugi način ili mislite da nije on takav jerčasti sa škampima i tapša po ramenu tu i tamo nešto došapne što nemora biti istina[emo_namigusa]
Istina mogao sam raditi i usporedbe s Koločepom.
Zašto nisam?
Zato što za Koločep nije bilo nikakvih podataka o poslovanju, nije kotirao na burzi i radi se o jednoj vrlo složenoj “situaciji” gdje je Todorić meni se čini za nekog vadio kestenje iz vatre. Iz tog razloga mi ta transakcija nije bila najmjerodavnija.
Ne vidim kako bi moje pisanje imalo ikakvog utjecaja na to da LRH pretplati ili potplati HIMR. Ako uprava LRH procjeni da je cijena od 780 kuna povoljna za kupnju i da im ulaganje po toj cijeni osigurava zadovoljavajući povrat na uloženo navijam za to da to kupe. Pokazali su do sada da znaju što rade.
Rekao sam da u HIMR nisam mogao ulagati iz više razloga pa mi ne može biti krivo ni pravo. Zato bi mi bilo drago da “indirektno” postanem suvlasnik i Imperiala preko LRH, ali ne nadam se previše.
Kad već maštamo o tome što bi mi najviše odgovaralo to bi bilo da neki ozbiljan strani investitor dobrano “preplati” Imperiale i postavi neke nove standarde vrednovanja naših turističkih tvrtki.
Svi sretni?
i više nego sretni,stvari su malo “umotane” kako nebi baš svi došli do pravih zaključaka prerano,a na kraju će sve svima biti jasno ali i nebitno jer će biti prekasno
tako da lako moguće da lrh ne kupuje himr za sebe već za budućeg vlasnika
lrh,pa će ju i platiti koliko će taj biti spreman platiti
osobno lrh je zadnji kupac kojeg bi izabrao bez obzira na ponudu,to bi vjerojatno značilo da bi prodao sve odmah u ponudi.
isto tako agrokor se javio na natječaj ali znamo tko su njegovi partneri(tui,karisma)i tko će to jednog dana preuzeti od agrokora.
sigurno među preostalih pisama namjere za koje neznamo ima još takvih kombinacija.
malo strpljenja i kako će se bližiti rok za podnošenje ponuda tako će isplivati na površinu.
stranci znaju da su nepoželjni ulagaći pa to “maskiraju” a znaju i da će se domaćem investitoru prodati jeftinije nego stranom.
meni logika govori da je neodrživo na dulji rok da soba na balatonu vrijedi 3-4x više nego na rabu,a ja vremena imam za čekanje(deset godina?nije problem)
pogotovo kad mi znanje,logika i iskustvo govori da ću požalit koliko god ću “malo” dionica otpustit u ponudi po min 784 kn
po mojoj procjeni na rok 3-8 godina himr će biti na 1500 kn a to znači da je svaka prodaja u ponudi pogrešna osim ako procjenjuješ da ćeš taj kapital bolje oplodit drugim ulaganjem.
ako moj dosadašnji i očekivani prinos usporedim sa ulaganjem u oročenje u banci ili životnim osig. mogu se pohvaliti sa min 5x boljom profitabilnošću.
meni dovoljno jer sam uvjeren da je moje ulaganje konzervativno s obzirom da ima veliku nekretninsku komponentu.
netko ne vjeruje u happy end, iskrcao je malo prije parsto komada po kupnji
sretno mu bilo,a sretno i meni koji sam dokupio:)
netko ne vjeruje u happy end, iskrcao je malo prije parsto komada po kupnji
Koliko god ima po 400 kupujem. To je svim onima koji su tvrdili da ne vrijedi vise od 400 pa eto da sada slobodno po toj cijeni i prodaju onima koji vole pomoći prijatelju u nevolji.
…moze i na private… sve opcije otvorene…samo da pomognemo ovima koji se spasavaju
Koliko god ima po 400 kupujem.
gdje sam ja napisao da se rasprodaje po 400 kn? netko se iskipava po 600 kn, što je 50% više od tvoje ponude,pa slobodno stavi kupovni nalog na tu cijenu i kupit ćeš
hipotetski mi koji kupujemo danas po 600 kn imamo se pravo nadati zaradi 30%
ako bi bilo prodano po min 784 kn a pošto je to na rok od 60 dana
to praktično daje prinos od 180% na godišnjoj razini.
rizik postoji da neće biti ponude ali može biti i ponuda većih od 784 kn
a 180% meni zvuči impresivno,zato sam dokupio a možda sam prepohlepan
nemojte shvatiti ovo kao poziv na kupnju već sami odlučite
percepcija rizika je individualna kategorija
gdje sam ja napisao da se rasprodaje po 400 kn? netko se iskipava po 600 kn, što je 50% više od tvoje ponude,pa slobodno stavi kupovni nalog na tu cijenu i kupit ćeš
[/quote]
ako se netko iskrcava onda se netko i ukrcava…ali cemu objasnjavati ovako jednostavnu logiku gdje se tendenciozno pokušava drhtavim ručicama izbiti pokoja dioonica.
problem bi bio da nema kupnje….
P.S.
Meni je prosjek 288 Kn i ne namjeravam vise ulaziti jer nemam keša.