ja bi se čak i na 4 cifre okladio. nekad treba biti i pohlepan. posebno kad je rizik minimalan.meni bi to puno stvari u životu skinulo s vrata. [emo_ooooo]
“stvari” kao punica?
[emo_cool]
ja bi se čak i na 4 cifre okladio. nekad treba biti i pohlepan. posebno kad je rizik minimalan.meni bi to puno stvari u životu skinulo s vrata. [emo_ooooo]
"stvari" kao punica?
[emo_cool]
[/quote]
ne. već imam silnu potrebu da u dogledno vrijeme stari mercedes zamjenim za novi bmw.
na kraju vidim Ostoju kao pobjednika i cijenu značajno višu od početne.
Po toj cijeni Liburnija neće ni dati ponudu, a kamoli se nadbidavati.
Zainteresirani jesu ali ne toliko, postoji dovoljno boljih prilika na tržištu.
Vjerujte mi više od svega volio bi da se pokaže da nisam u pravu jer samo bi se iskristaliziralo koliko onda sami vlasnici cijene LRH pa ako HIMR njima vrijedi 90 mil eur skakat ću od sreće jer budući da su i sami najavili prodaju mogu pretpostaviti koliko će tražiti za LRH
Početna cijena je ok, ali osobno mislim da će doći do velike borbe između Valamara i Liburnije, odnosno Ostoje.
Vjerujte mi više od svega volio bi da se pokaže da nisam u pravu jer samo bi se iskristaliziralo koliko onda sami vlasnici cijene LRH pa ako HIMR njima vrijedi 90 mil eur skakat ću od sreće jer budući da su i sami najavili prodaju mogu pretpostaviti koliko će tražiti za LRH
[/quote]
to apoksiomen kao svaki istinski obraćenik veći katolik od pape. 780 je sasvim pristojna cijena u ovim okolnostima. niti će u 6toj godini recesije kupci plaćati 2 ili 3 booka, niti će država dobitonosnu tvrtku prodavati ispod fer cijene. hpb je dobra pouka i državi i petparačkim nazoviulagačima koji misle ucjenom i korupcijom a la mol dobiti tvrtki džabe
Početna cijena je ok, ali osobno mislim da će doći do velike borbe između Valamara i Liburnije, odnosno Ostoje.
[/quote]
Pa neka se ne javi LRH, ima tko hoće.
Razmišljajući o day after, a to bi bio dan pod uvjetom da se HIMR proda u 2. krugu, postojećim dioničarima više odgovara da uđe strani kapital, nego mutna voda iz SNHO. Ne zaboravimo da se prodaje 50 % dionica.A ne bih ja olako odbacio niti VLHO i Agrokor. Pravo je pitanje tko su ostalih 7 ?
Preporuka svima je, razmišljajte.. i radite projekcije, što ako se 1 javi, što ako se 2 ili više kupaca javi…još važnije istražujte.. ja bih recimo prvo provjerio ovih 780 kuna što je početna cijena u postupku prodaje i zapitao bih se da li je tolika bila procjena tvrtke koja se radila po narudžbi države,ili je možda procijena sasvim drugačija?
Jedan stari prijatelj davno me je naučio, ako nešto želiš kupiti, ponudi 20% više.Ako nešto želiš prodati, diskontiraj to 20 %[emo_smijesak].
Nebitno što bivši ministar turizma tvrdi da to vrijedi 1500 kuna po dionici, a ne ovih 780 koje se traže, bitna je eventualna postignuta cijena na natječaju. Pričekajmo još 2-3 mjeseca, do tada mogučnost neke lošije vijesti je relativno mala, ali zato vidim prostora za dobre vijesti ( curenje informacija ), a ako vijesti ne bude za dionicu je to opet dobro, ako pogledamo gdje je sada cijena na burzi u odnosu na početnu na natječaju.
Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica HIMR-R-A već samo vlastito viđenje situacije oko Hotela Imperijal.
lp
niti sam katolik, niti sam veći od pape, a još manje sam obraćenik, ali znam što vrijedi, a što ne,a znam i što je prodavanje M pod B, skrbnički računi itd…
nisam ovo kupio zbog PS*PB, otključavanje vrijednosti, velike zamjenske vrijednosti i sličnih papazjanija.
daliboru kao dioničaru LRH ne odgovara da se ovo preplati u slučaju preuzimanja i to je OK. ja to razumijem. ne slažem se s Plavim i smatram da bi u ovim okolnostima Ostoja ovo čak i preplatio.zašto?
zato što on srednjoročno Liburniju misli prodati.
da bi ju prodao ona mora narasti! ako misli uvaliti to nekom ozbiljnom lancu i umirovit se, to mora biti veliko, da bi postiglo veću cijenu.
to vam je jasno najavljeno, da će Liburnija rasti organski, ali i akvizicijama.
mislim da su oni s tim već počeli, a mislim da će i nastaviti.
kako sam rekao prije ovo će uzeti Ostoja, IMHO, niko drugi. a sve će to naplatiti od nekog trećeg.
nema baš nekih zgodnih prilika ni velikih komada iskreno, ali vidjet ćemo, vrijeme će pokazati.
ne namjeravam više pisati ovdje do raspetljavanja slučaja, ionako sam previše drukao, a brzo će to…mislim da će se transakcija zatvoriti po većoj cijeni od početne.
živi bili…
Mene nažalost Ostoja nije častio škampima, nisam mogao ići na skupštinu.
Ja se očito uopće ne znam izražavati jer 3x nešto napišem i opet isto pitanje.
Evo idem polako:
Ta procijena je bila odgovor na tadašnje tvrdnje da je HCVT maksimalna cijena 200 kuna od strane nekih forumaša i vjerovatno dioničara HIMR. (Nemam volje tražiti dali ste to bili vi i nije bitno)
Po 200 kuna HCVT koji nema duga vrijedio bi 16 mil eur tj 26.000 eur po sobi.
Ja sam onda to prenio na HIMR
Sobe pomnožio sa 26.000 eur
Smještajne jedinice u naselju sa 20.000
Kapm 1.500 eur po "ležaju"
To je ukupno: 36 mil eur
Od toga sam oduzeo dug 26 mil eur
I ostalo je 120 kuna po dionici
Time sam želio dokazati da HCVT vrijedi više a ne HIMR manje!!!
To je metoda usporedne valucije na temelju pretpostavljene transakcije HCVT po 200 kuna. No ja sam tvrdio tada da je cijena za HCVT oko 300 kuna, a da po meni prema nekim drugim valuacijama vrijedi više.
Ako u gornju računicu stavimo onda vrijednosti koje su postignute kod HCVT (300 kn) dobijemo slijedeće
650 soba x 40.000 eur
580 naselje x 30.000 eur
5000 kamp x 1.500 eur
Tu onda ispadne 300 kuna po dionici (kad oduzmemo dug)
Dali vam to odgovara?
No bio bi neozbiljan kada nebi napomenio:
– HCVT hoteli imaju 3,5* , a HIMR 3* u prosjeku
– HCVT hoteli su puni 49%, a HIMR 35%
– HCVT hoteli su na kopnu 10 min od aerodroma, 15 min od Dubrovnika
– HCVT hoteli imaju ADR oko 700 kn, HIMR 580
– HCVT hoteli imaju REVPAR 16.500 eur i zaradu 6150 eur
Ovo je samo usporedna valuacija na temelju jedne transakcije, kupoprodaje HCVT. To je bila tema. I ta procijena je i dalje takva kakva je.
Koliki ćete vi diskont ukalkulirati na ove razlike to je vaša stvar.
Može slobodno i 0 jer će to sve novi vlasnik dovesti na taj nivo u 2-3 sezone prema vašim tvrdnjama pa će zato odmah platiti tu cijenu.
Ja uopće ne govorim o tome kolika će cijena biti postignuta u privatizaciji.
Nemam blagog pojma o tome.
Ali o ovome što sam napisao nešto znam.
Pa ispravite me molim vas u bilo kojem od ovih podataka.
(budući sam sad pisao iz glave sigurno ima nekih grešaka i zaokruženja ali ispravite me u bitnom, nemojte mi sad vaditi da ima 2 sobe više ili manje, ili neke decimale) Sve ove podatke ja sam već negdje postao vrlo precizne ali sada nemam baš vremena da ih tražim ili vadim.
daliborop
25.02.14 ste napisali gornji post-avg cijena himr=320
do tog dana vaš target za izlaz je bio 150 kn
tog dana ste procjenili imovinu na 300 kn
svoju procjene ste bazirali na prodajnoj cijeni hcvt koja je i vama bila preniska
kako ste sami izjavili da je i duplo više plačen hcvt nebi bilo preskupo
i usprkos tome ste zanemarivali činjenicu da je BV=500 kn uključujući nerevaloriziranu imovinu
u međuvremenu je izašla službena početna cijena koja je bazirana na rastovoj procjeni vrijednosti imovine 780 kn
dali ste svjesni ako je netko slušao vaše procjene koliku je štetu pretrpio prodajući dionice ili koliku je zaradu propustio svatko tko radi vaših procjena nije kupio dionice?
i evo vas opet nakon male pauze kao da se nije ništa desilo
a dobro ajde idemo još jedan krug zašto ne
da utvrdimo gradivo izpočetka mi koji smo odavno kupili i/ili u međuvremenu dokupili imamo vremena a ako ga imaju i oni koji još nemaju dionice ili ste možda ipak ušli dok vas nije bilo 🙂
zašto da ne prikratimo vrijeme do završetka drugog kruga 🙂
nema odmora dok traje obnova tj privatizacija 🙂
Sve što sam napisao u tom postu i dalje stoji.
Po metodi komparativne valuacije gdje je baza kupoprodajna cijena HCVT to izgleda tako i to je čista matematika.
Samo vi to izgleda ne razumijete i iz toga izvlačite krive zaključke.
Ja nisam postavljao nikakav target za izlaz jer nisam u dionicu ulazio pa ne vidim zašto bi postavljao target za izlaz.
Ima mnogo razloga zašto nisam kupio dionice Imperiala ni prije ni poslije ovog posta, samo sumnjam da je to nekom drugom bitno i presudno, a oni koji svoje ulaganje temelje baš na mojim postovima [emo_namigusa] poručujem da se odmah prebace na vaše u kojima nikad nismo vidjeli ni jednu jedinu brojku i u kojima samo beskrajno ponavljate da se radi o nerevaloriziranoj imovini kao da je to neka iznimka, a ne pravilo kod naših turističkih tvrtki.
Uspoređivanje i spominjanje samo pojedinih fundamentalnih pokazatelja (BV) bez analize i poznavanja poslovanja tvrtke je potpuno besmisleno i ne vodi nigdje i otprilike u procijeni može pomoći koliko i bacanje graha.
Ja svaki svoj post itekako dobro argumentiram ali očito i dalje ne pišem dovoljno jasno za sve.
Što se tiče početne cijene. Rast je dobio od CERPa zadatak da po određenoj metodologiji izradi procjenu. Vjerujem da su je stručno i ozbiljno napravili. Kakva je metodologija takva je ispala i procjena tj početna cijena.
Idemo sad unazad onda izračunati koliko vrijedi HCVT, ako je baza sada HIMR tj ova početna cijena od 780 kn :
One cijene koje sam postao treba pomnožiti sa cca 1,8
Ispadne cijena po sobi 75.000 eur što bi za HCVT dalo cijenu od 46 mil eur i 570 kn po dionici. LRH ih je kupila za 25 mil eur tj 309 kn po dionici.
E sad ili je Cavtat bio jako jeftin i kupljen je u skoro pola cijene ili je Imperial skup?
@Migra
Evo da kratimo vrijeme odgovorite samo na to zadnje pitanje.
@Apoksimen
Ostoja je na skupštini bio prilično jasan, a dali je bio i 100% iskren to ne znam. Kao dioničaru LRH prvenstveno vjerujem u procjenu uprave koja ima moje povjerenje pa nemam što navijati da kupe ili ne kupe HIMR.
Ako se pokaže da je netko spreman platiti ovu cijenu za HIMR nitko sretniji od mene jer po tome ispada da je samo kupnjom HCVT Ostoja zaradio 21 mil eur tj svakom dioničaru LRH po dionici 500kn (+od tada je kroz poslovanje već zaradio 100kn)
Itekako navijam da netko plati tih 780 pa i više kuna za HIMR iako nemam ni jednu jedinu dionici HIMR.
Da nebi netko gubio novce na temelju mojih piskaranja neka mi slobodno pošalje poruku na private za pojašnjenje onog što ne razumije.
Moram se nadovezati još na ovo o procjenama tj metodologijama koje se uzimaju.
Pogledajte procjenu koju je npr naprvila ugledna konzultantska tvrtka Horwath za Živogošće. Iskreno ne znam kako su si dozvolili da se tako prostituiraju, ali oni su tu npr uzeli samo EV/EBITDA (tvrtka na rubu stečaja 🙂 ) da pokažu da je cijena od 10 kn po dionici primjerena cijena.
I tu mi je malo taj Pejnović “mutan”. Pozdravio bi ovo “pumpanje” vrijednosti turističkih tvrtki da su to odradili u svih 13 koje su prodavali jer prodavaču bi naravno trebalo biti u interesu da proda po što većoj cijeni, ali na primjeru predstečajaca država je išla potpuno suprotno tj strahovito je podcijenila vrijednosti tvrtki. Možda tu Pejnović nije ništa mogao nego je to odrađivao Linić ali ipak je to imovina o kojoj je vodio brigu i nije smio dozvoliti da to prolazi jer Audio je bio ključan u tim nagodbama.
No Linićeve su nagodbe prošle i tvrtke su “privatizirane”, sada je red na Pejnovića da vidimo što će on napraviti.
E sad vidimo i u mom prvom i u drugom postu gdje se može značajno pogriješiti korištenjem samo jedne (krive) metode za izračun, pa se kod procjena uvijek mora navesti metoda i bilo bi poželjno raditi više metoda pa izbaciti neki raspon.
Gdje sam ja napravio veliku grešku?
U metodu komparativnih valuacije sam uzeo cijenu iz Rastove procjene za koju uopće ne znam na čemu se temelji. Npr na zemljištu Imperiala je možda pronađeno veliko nalazište nafte, a ja “prenosim” cijenu po sobi na Cavtat.
Razumijete o čemu govorim?
To je kao i ova “zloupotreba” metode valuacije kroz EV/EBITDA pokazatelj kod Živogošća, ili npr kad kod LRH istom metodom zapravo zanemarujemo 500 soba koje se ne koriste (ne stvaraju prihod pa nema EBITDA od njih), a ispadne kako vidimo da te sobe postižu cijenu na tržištu kakve ove koje rade nikad možda neće postići.