Ajvika | 30.07.2014.
Evo ga, država odredila početnu cijenu (pretpostavljam na temelju procjene vrijednosti koju je radio RAST) od nekih cca 770 kn. Jesam rekao da je ovo gore vrlo konzervativna računica? 🙂
Iako je ZSE daleko od burze kakvu bi voljeli da jest, moraš je voljeti kad daje ovakve prilike.
Ajvika | 30.07.2014
HIMR je, dakle, procijenjen na nekih 500 milijuna kn ili oko 780 kn po dionici. Kad bi tome dodali i ukupni dug, procijenili su znači imovinu na nekih 90 mil eura.
Možemo recimo i ovako (bezvezno) pogledati – Površina čvrstih objekata u HIMR je 98,620 m2. Cijena koju država traži je cca 900 €/m2 (a vrlo profitabilne kampove dobijete besplatno).
Ajvika | 30.07.2014
HIMR je, dakle, procijenjen na nekih 500 milijuna kn ili oko 780 kn po dionici. Kad bi tome dodali i ukupni dug, procijenili su znači imovinu na nekih 90 mil eura.
Možemo recimo i ovako (bezvezno) pogledati – Površina čvrstih objekata u HIMR je 98,620 m2. Cijena koju država traži je cca 900 €/m2 (a vrlo profitabilne kampove dobijete besplatno).
ta tvoja jako pojednistavljena ali i logična usporedba ima podršku u:
“…Navodno su na sastanku bili predstavnici hotelske grupacije Hyatt, ali i neke tvrtke koje nemaju veze s turizmom, no imaju novac i zanima ih ulaganje u turizam…”
lova je namirisala veliku zaradu pa se “probudila”
i po 800 kn to je još uvijek jako jeftino kada usporedimo neke susjedne zemlje
a samo je jedan jadran na svijetu i sviđa se strancima još više nego nama.
inače bloger je popljuvao ovo jer da nema brojki i da je to špekulacija, a njegove tvrtke su zgrade od brojki. čovjek ima silno znanje, ali prati ga i rastući ego. ajvika je vrlo lijepo nabrojio imovinu, dao vrlo konzervativnu procjenu , a procjene po prirodi uvijek trebaju biti konzervativne, i zbrojio stavke. kratko ijasno. procjena rasta je ispala viša što je i bilo za očekivati, ali ajvika nije htio raditi preciznu procjenu, nego minimalnu ds vidi da li burzovna cijena pokriva barem tu minimalnu procjenu ili je podcijenjena. vrlo pametan pristup, ne znam piše li ajvika ovdje, bilo bi korisno čitati njegove postove
cijena avg=319,67
…prošle godine sam kupio nekretninu u jednom dalmatinskom selu ne previše razvikanom,prvi red uz more na periferiji sela platio oko 300 eur m2,(oko 500 m2)=1 mil kn,nakon višegodišnjeg traženja ,znači cijena je vrlo približna tržišnoj,kada će biti gotova kuća auto se neće moći okrenut u dvorištu
zar nije vidljivo iz aviona koliko bi to bilo nenormalno da netko postane većinski vlasnik himr ako netko kupi po vaših 300 kn za 85 mil kn pa zar stvarno mislite da himr vrijedi samo 85 gradilišta za kuću u prvom redu do mora pri sljedećoj imovini: 4 hotela,2 tur naselja,2 kampa a sve zajedno na 300.000m2…
inestimir@
ne potcjenjujem ničiji trud i znanje potrebno da bi se napravio komplicirani izračun sa što više parametara,samo ja njhovu točnost uspoređujem sa rezultatom pojednostavljenog izračuna a jedan takav si i ti naveo “Površina čvrstih objekata u HIMR je 98,620 m2. Cijena koju država traži je cca 900 €/m2 (a vrlo profitabilne kampove dobijete besplatno)”
jedan takav sam ja naveo krajem drugog mjeseca baziran na tržišnoj vrijednosti građevinskog zemljišta.
i tek kad su rezultati približni znam da sam blizu točnog izračuna.
šta vrijedi ubacivati formule starost posteljine,oblik pločica u kupaoni,debljinu laminata,boju namještaja… ako ignoriraš cijenu m2 građevinskog zemljišta,cijenu m2 apartmana…
a upravo to su radili neki koji su i na ovoj temi pokušavali izračunati vrijednost himr pa nisu nikako mogli nategnuti više od “300 kn” i to još do prije nekoliko mjeseci
znanje i kompliciran izračun da ali i logička kontrola dobivenog rezultata
pojednostavljenim izračunom obavezna
ne, ja sam se osvrnu na omalovažavanje oje ispoljava bloger prema drugačijim mišljenjima. kod njega ima stvarno puno šarlatana i frustriranih, pa se mora boriti s njima. ali ima i kvalitetnih priloga. npr. od ajvike, ili od tebe gdje si davao površine brutto i netto, broj soba itd. baš zbog toga sam tu – ti podaci jesu istina javni, ali tko će to sve naći. ako čovjek želi kvalietno pratiti recimo portfelj od 15 dionica, ovaj forum mu može itekako pomoći.
meni se svidio ajvikov način razmišljanja – idem napraviti minimalnu procjenu. i ako je dionica i niže od te minimalne, to znači da je podcijenjena. koliko podcijenjena. ne znam i ne zanima me jer će me ta niska cijena štititi od svih neugodnih iznenadenja.
Pa bloger ulaze u propale tvrtke tu i tamo nesto pogodi,tu i tamo napuca nesto jer ima para.Sto vam je on relevantan za bilo sto,pogledajte historiju njegova ulaganja!Naravno na mu himr ne valja!
Pa bloger ulaze u propale tvrtke tu i tamo nesto pogodi,tu i tamo napuca nesto jer ima para.Sto vam je on relevantan za bilo sto,pogledajte historiju njegova ulaganja!Naravno na mu himr ne valja!
ne bih se složio, stanje njegovog računa dokazuje da čovjek zna. ali inteligencija i karakter su dvije različite stvari. ovo potonje kritiziram jer po meni ponaša se isključivo i podcjenjivački ponekad. ali, da ja imam 100 milja kn na računu kao, brijem da bi i ja mislio jako visoko o sebi. homo sum itd.
ne, ja sam se osvrnu na omalovažavanje oje ispoljava bloger prema drugačijim mišljenjima. kod njega ima stvarno puno šarlatana i frustriranih, pa se mora boriti s njima. ali ima i kvalitetnih priloga. npr. od ajvike, ili od tebe gdje si davao površine brutto i netto, broj soba itd. baš zbog toga sam tu – ti podaci jesu istina javni, ali tko će to sve naći. ako čovjek želi kvalietno pratiti recimo portfelj od 15 dionica, ovaj forum mu može itekako pomoći.
meni se svidio ajvikov način razmišljanja – idem napraviti minimalnu procjenu. i ako je dionica i niže od te minimalne, to znači da je podcijenjena. koliko podcijenjena. ne znam i ne zanima me jer će me ta niska cijena štititi od svih neugodnih iznenadenja.
tom sam se logikom rukovodio i sam kada sa prije 5 g prvi puta ušao na o,4 Bv
a već se tada znalo da je ta imovina nerevalorizirana i da vrijedi bitno više.
to je prošlo svršeno vrijeme na ovoj dionici (ali ima drugih koje su u sličnoj situaciji gdje će se ovo opet ponoviti u budućnosti) a sada to više nije bitno jer imamo novu potpuna drugačiju situaciju.
mene zanimaju odgovori na sljedeća dva pitanja?
1.gdje to na jadranu mogu u ovom trenutku kupovati apartmane ili sobe po 900eur m2(a 800 kada odbijemo kampove)?
2.gdje se može kupovati građevinsko zemljište po 30 Eur koliko ga knjiži himr?
zar sam ja toliki tenkre kad sam plačao po 300?
ako neko zna neka se javi na privat da dogovorimo proviziju:)
Tu vam je kolega popis nekretnina pa odaberite :http://www.duudi.hr/akcija-projekti-100-iskazite-interes-za-drzavnom-imovinom/
Nisam bas siguran da je ovo dobar potez vlade u vrijeme kad su hotelske kuce u vrhuncu prodaje..a I ova cijena nije bas poticajna. Jos uvjek sam uvjerenaj da je bolje ici sa manjom I dobit vise ponuda pa onda nek se kupci takmice tko ce dat vise nego ovako u startu krenut sa visokom..ok..sve je relativno pa mozda ni to “visoka niska” nije bas pravi izraz. U svakom slucaju investitori koji mogu I spremni su ulozit cca 500 mil kuna imaju dosta toga na raspolaganju..koliko god mi mislili da nije tako.
Pozdrav
Tu vam je kolega popis nekretnina pa odaberite :http://www.duudi.hr/akcija-projekti-100-iskazite-interes-za-drzavnom-imovinom/
Nisam bas siguran da je ovo dobar potez vlade u vrijeme kad su hotelske kuce u vrhuncu prodaje..a I ova cijena nije bas poticajna. Jos uvjek sam uvjerenaj da je bolje ici sa manjom I dobit vise ponuda pa onda nek se kupci takmice tko ce dat vise nego ovako u startu krenut sa visokom..ok..sve je relativno pa mozda ni to "visoka niska" nije bas pravi izraz. U svakom slucaju investitori koji mogu I spremni su ulozit cca 500 mil kuna imaju dosta toga na raspolaganju..koliko god mi mislili da nije tako.
Pozdrav
na koju ste cijenu mislili?
tu je spisak nekretnina za koje se može iskazati interes
a koje će biti konačne cijene to ćemo tek vidjeti
bio sam više nego konkretan,pošto se himr prodaje po oko 800 eur po m2 izgrađenih objekata a građevinsko zemljište knjiži na 30 eur
meni zanimaju baš te cijene a ne iskazivanje interesa
jer će to sve opet završit na javnom natječaju i biti prodano i po puno višim cijenama od ovih na himr
ili mislite da će npr:
Gruž-neizgrađeno građevinsko zemljište biti prodano za manje od 30 eur
bloger je prije svih nas bio shvatio poantu – ne vidimo šumu od drveća. uslijed bijednog makroekonomskog okruženja burza je zaronila povukavši za sobom sve sektore. i stvoren je dojam da ništa u hrvatskoj ne valja. nijedna industrija, nijedan sektor. nažalost, za mnoge sektore ta konstatacija doista stoji. ali ne za turizam. i ako sve oko nje propada, a dotična tvrtka uredno posluje sa dobiti, to u poslovnom svijetu ima svoju cijenu. mi sada razbijamo glavu nije li početna cijena revisoka jer eto na burzi je niža. a burza i fer tržišna vrijednost zdrave dobitonosne tvrtke veze nemaju. i ne mogu imati kad je burza unatrag 6 godina pala 3 ili više puta u prometu i indeksima, a imperijal bome i zaradio nešto novaca i podigao kapacitete u tih 6 godina