država uvijek u startu stavi previsoke cijene pa se natječaj u pravilu ponavlja s nižim cijenama sve dok se ne nađe kupac…ima masa takvih primjera, prvi koji mi padaju na pamet su bili KSST s početnom cijenom od 7000 kn (nitko se naravno nije javio) a sad je cijena na burzi 300 kn, zatim HPB gdje je došla samo jedna i to nevaljala ponuda, pa PTKM gdje također nije bilo valjanih ponuda itd.
hoću reći, ako zvuči previše lijepo za dioničare da bi bilo istinito, onda je baš to…
zaboravili ste nešto – a to je činjenica da nitko ne želi ulagati u hrv privredu. osim u turizam. tu svi žele. i rusi, i meksikanci, i srbi, i čileanski hrvati, i toda – ali što oni znaju. jadranka kosor je pametnija od svih njih.
Ako može malo pojašnjenje kako možete zbrajati traženu cijenu za prodaju i cijenu za ulaganje.Ako može pojašnjenje.Stvarno nije mi jasno!
I ako može komentar da li se taj iznos odnosi na cijeli Himr ili samo dio od države?
Zahvaljujem!
Sve su se nesto poznati svjetski turisticki lanci rastrcali po hr da kupe ponudjene hotele…a ovi koje ste nabrojali su bas na glasu kao takvi !?
Osobno imam dionice hotelske kuce koja je na prodaji I draze bi mi bilo da je trazena cijena niska a da je pripetavanjem podignu sami kupci nego da drzava krene sa visokom pa se nitko ne javi.
Uostalom zna se koje je stanje u drzavi I kupcima se sigurno nece zurit. Takodjer razlog visoke cijene moze bit I namjerna zelja za odbijanjem investitora I namjestanje “odabranima” sve pod isprikom ..eto nitko se nije javio pa cemo spustit..pa opet nitko..pa onda dodjemo na te “rusde..mexikance..toze I boze ” jer eminentni turisticki lanci”odustanu i ne zele sudjelovat u takvim “igrama”
No dobro..mozda I nece biti tako..mozda ovaj put zaista dodje kupac iza kojeg stoji brend I tradicija pa se napokon jedna privatizacijska prica u rh zavrsi tako I da je I “vuk sit I ovce na broju”.
Pozdrav
recentni primjer su hoteli cavtat – cijena je morala porasti više od 3 puta da bi sustigla cifru koju je ostoja platio. a ako pogledate polugodišnje izvješće hotela cavtat vidjet ćete i zašto je to učinio – već na polugodištu, ti su hoteli na nuli, a prvo polugodište jadranskim hotelijerima čini svega 1/4 do 1/3 prihoda, a glavna sezona tek dolazi.
himr ima potencijal biti takva tvrtka, a već i svježa izvješća to potvrđuju da ova sezona možda bude lošija ukupno, ali za himr neće biti lošija. uz privatnog gazdu i daljnja ulaganja, himr može vrlo primamljive novčane tokove generirati.
Takodjer razlog visoke cijene moze bit
A što ako cijena nije visoka nego realna, a trenutne tržišne cijene ove i mnogih drugih ne odražavaju pravu vrijednost? Pogledajmo npr. ZVCV. Dokapitalizacija po 7-8 puta vecoj cijeni od tržišne, a 2 puta većoj od knjigovodstvene (ostavimo sad po strani mnoge upitnike oko toga, uzmimo pretpostavku da je sve “čisto”)?!?!?! Što ako je naš pesimizam i plitko tržište dovelo do toga da su neke cijene “smiješne” pa onda kad netko traži ili dobije neku realnu cijenu onda to ispada visoko. Kao npr. KORF i LPLH koji su porasli 4-5 puta i moguće da su još uvijek podcijenjeni? Ha?
Opet, onda u istom košu imate i razne DIOKI-je, Magme i slične s kojima se onda kao uspoređuju ove prve…
Ne kazem da je tako! Ovo je samo jedno od mogućih scenarija, jedan način razmišljanja. Nemam dionice HIMR i ZVCV, LPLH, Magma, DIOK, a imam KORF i ulažem u mnoge druge, baš iz razloga što vjerujem da su takve stvari moguće….
Ako može malo pojašnjenje kako možete zbrajati traženu cijenu za prodaju i cijenu za ulaganje.Ako može pojašnjenje.Stvarno nije mi jasno!
I ako može komentar da li se taj iznos odnosi na cijeli Himr ili samo dio od države?
Zahvaljujem!
Jolanda, kolega zbraja koliko će potencijalni kupac morati dati ukupno novaca po dionici. To nije iznos koliko bi dobili postojeći dioničari i što bi bila konačna cijena, nego jednostavno koliko kupac mora imati novaca za jednu dionicu. Jer taj osim što plati dionicu mora i dodatno ulagati. Ako je po dionici onda je za cijeli HIMR.
Sve su se nesto poznati svjetski turisticki lanci rastrcali po hr da kupe ponudjene hotele…a ovi koje ste nabrojali su bas na glasu kao takvi !?
nije bitno odakle je, nego ima li pare.
Uostalom zna se koje je stanje u drzavi I kupcima se sigurno nece zurit.
a što će ti flegmatični kupci kupiti ako propuste ovaj voz. što to država ima još u svom portfelju iole nalik himr
Takodjer razlog visoke cijene moze bit I namjerna zelja za odbijanjem investitora I namjestanje “odabranima” sve pod isprikom ..eto nitko se nije javio pa cemo spustit..pa opet nitko
a u meduvremenu država bičem izgoni i zadnju kunu od obrtnika i poduzetnika, a ovdje će se igrati i loptati sa nekoliko stotina milijuna kn. aha
jer eminentni turisticki lanci“odustanu i ne zele sudjelovat u takvim ”igrama“
nema eminentnih i neeminentnih. ima onih s parama i onih bez para. nitko neće odustati od tvrtke u kojoj namiriše novac. srećom da je tako jer inače ne bi postojao nijedan razlog zašto uložiti svoj novac u hrvatsku, srbiju, nigeriju itd.
No dobro..mozda I nece biti tako..mozda ovaj put zaista dodje kupac iza kojeg stoji brend I tradicija pa se napokon jedna privatizacijska prica u rh zavrsi tako I da je I ”vuk sit I ovce na broju”.
smisao prodaje je samo jedan – namaknuti novac za praznu državnu kasu. pejnović iz cerpa i buljuk ministara su to višeput priznali. sindikati, lokalna zajednica, i ostali kibiceri će morati priekati bilja vremena. tko da više, njegova mlada
Dakle 750 kuna se trazi.Ali to je tek pocetna cena![emo_vrtimise][emo_vrtimise]
@jolanda
ako je pitanje meni upućeno, nisam zbrajao dokapitalizaciju
Samo ono što su u članku napisali za državni udio od 50% 249 mil što nosi i obvezu ponude za preuzimanje pa moraju kupiti i ostalih 50% po toj cijeni.
Kad kupe tvrtku kupili su i dug koji je preko 300kn po dionici.
To sve skupa daje tih 90 mil eur
Ipak je do toga da je imovina bila u knjigama apsolutno podcenjena……cestitam svim dionicarima!
pa jel moze ovaj hrvatski narod barem jednom biti malo pozitivan?
od ove vase crnine na ovako lijepu vijest ne znam čime opravdati.
pa jel moze ovaj hrvatski narod barem jednom biti malo pozitivan?
od ove vase crnine na ovako lijepu vijest ne znam čime opravdati.
ma, razlog je vrlo jednostavan – još nije unutra. kad uđe, ugledat će svjetlo s neba i doživjeti obraćenje. samo pratite mu postove