zbrojivši i oduzevši sve, rekao bih da ne vidim više razloga zašto bih ikada više uložio u neki fond umjesto izravno u dionice. čak i kod onih malobrojnih pozitivno poslujućih fondova, neto povrati su mizerni, a golema većina je ionako u crvenom.
ako imam novaca i malo vremerna i znanja, radije ću sam uložiti
Dali ste odgovor u svom pitanju
Novac, vrijeme, znanje tj u nedostatku istog fond je dobra alternativa.
700 ma koliko god da je nerealno bi mi leglo ko bu dali šamar.
Ma sto bi dali za 700,ako ex ministar turizma tvrdi da vrijedi 1570.Sta ti je?
Koliko sam ja upoznat sa tamosnjom situacijom,najbolje je pricekati konacan rasplet price.Ako ja mogu cekati sto ne bi ti.Uostalom imam vise papirica..a cini mi se da mi i prosjek veci.Znaci jesen..
lp
Ispricavam se na pitanju kojem ovdje nije mjesto, ali posto ste potegli to pitanje, a ne vidim nigdje na netu recent diskusije po tom pitanju, pitam tu. Ne mislite li da su investicijski fondovi, bez obzira koji mada se tu prica o Victorii, ubuduce biti jedini siguran izlazak na burze malih dionicara? Jer mali dionicari i zakonski i ponasanjem (snagom) fondova bivaju totalno zaobidjeni u postupcima vece zarade na dionicama. Cini mi se da je jos jedino dividenda i tu i tamo neka privatizacija (putem kasnije javne ponude) mehanizmi kako mali mogu zaraditi na dionicama. Ovako date novce u inv. fondove, naravno neki od najboljih i valjda, ako ljudi koji prate trziste dionica i mogu zaraditi, onda valjda i veliki fondovi to mogu uciniti, posebno posto imaju snagu a i kadrove koji su usmjereni samo u to – making money.
Pozdrav.
Fondovi su krizu prosli kao najlosiji pojedinacni investitor na zse. A uz to uzimaju i lijepu naknadu. Kako objasniti da su 2008 god sobu u hotelu vrednovali preko 100 000 eur, a da su ju 2010 god prodali po 20 000 eur. Osim toga su cesto stopali rast dionice, pa cak i kada je svima bilo jasno da ce rast biti dug i kvalitetan (najavljena privatizacija). Treba vidjeti kome su to sve prodavali. Imali su kvalitetne dionice i vjerujem da su umjesto stopanja cijene mogli pojedinacni paket prodati mimo burze. Meni je ocito da ti fondovi nicem ne sluze, osim da sebi pumpaju place. Sjecam se koliko ih je bilo 2007-8 god, nisi mogao uci u trgovacki lanac,a da te oni ne vuku za rukav i nude ti prospekte kako zaraditi u jednoj godini 100%.
Ispricavam se na pitanju kojem ovdje nije mjesto, ali posto ste potegli to pitanje, a ne vidim nigdje na netu recent diskusije po tom pitanju, pitam tu. Ne mislite li da su investicijski fondovi, bez obzira koji mada se tu prica o Victorii, ubuduce biti jedini siguran izlazak na burze malih dionicara? Jer mali dionicari i zakonski i ponasanjem (snagom) fondova bivaju totalno zaobidjeni u postupcima vece zarade na dionicama. Cini mi se da je jos jedino dividenda i tu i tamo neka privatizacija (putem kasnije javne ponude) mehanizmi kako mali mogu zaraditi na dionicama. Ovako date novce u inv. fondove, naravno neki od najboljih i valjda, ako ljudi koji prate trziste dionica i mogu zaraditi, onda valjda i veliki fondovi to mogu uciniti, posebno posto imaju snagu a i kadrove koji su usmjereni samo u to – making money.
Pozdrav.
po meni, tko ima nešto novaca i odredenu financijsku pismenost tj. da mu se čitati izvješća, nema razloga nijednog sam ne ulagati. to glede domaćih HR dionica.
glede stranih, kako su troškovi trgovanja tu vrlo destimulativni, diverzifikacije radi tu se isplati ulagati. jedno zlatno grahamovsko pravilo – ako je fond dosada dobro poslovao, ne znači da će i u budućnosti. ako je pak u prošlosti loše poslovao, možeš se okladiti da neće ni u budućnosti ništa bolji biti. usto još jako valja paziti na naknade jer sve iznad 1,5 posto mora dobrano opravdati to što iznad traži.
viktorija je kupovala i po 1300 a prodavala po >200
njihovih bisera kakvih je bilo puno u zadnjih godinu dana a neke sam već spomenuo u prijašnjim osvrtima na njih
a dokazuje da su sustavno rušili i štopali cijenu i time napravili štetu i svojim udjelničarima i nama dioničarima jer bi danas bili bitno bliže Bv a to će utjecati i na konačnu cijenu pa će ukupna šteta biti u jaaako puno milkn
i to sve da bi možda netko zaradio nesporedivo manje,pravu siću u odnosu na ukupnu štetu
evo zadnjeg primjera:12.05 prodali su 20 kom. po bid-u (340,00)
a kolike su količine prošle na razinama >370 prije toga znamo svi
Ne radim za njih ali ne razumijem zašto imate uložene novce kod njih ako znate bolje?
Taj fond ima daleko najbolje rezultate u hr. Na bazi PGP su na 5 mjestu, na prinosu od osnutka su debelo prvi, u 2013 drugi. Na 6 mj, godinu, 2 godine u 2014 su najbolji, a na 1 i 3 mjeseca su među prvih 5.
Ako je to tako jednostavno zašto su svi ostali lošiji?
Imao sam nekad ne male novce tamo.
Srećom zaradio sam, ali znam mnoge koji su izgbili. I sam sam gubio ali ne u Victoriji.
Naravno da nisam pročitao ni prospekt ni statut 😉
mene je nekad davno bog pogodio sa nekim parama pa od ludosti nisam znao šta ću s njima pa sam vršio neku disperziju. ovo mi je jedno od najgorih ulaganja u životu. a to da ste nešto zaradili s njima može te pričati u lokalnom kafiću ,a ne meni. ili argumente na sunce.
ponovit ću post jer predhodni ni je baš bio ćitljiv a radi se o morskim glupostima. po nekad ovo čitaji i ljudi koji mogu kronologijom događaja doći vrlo blizu istine. vis-sa-vis njih :mene je nekad davno bog pogodio sa nekim parama pa od ludosti nisam znao šta ću s njima pa sam vršio neku disperziju. ovo mi je jedno od najgorih ulaganja u životu. a to da ste nešto zaradili s njima može te pričati u lokalnom kafiću ,a ne meni. ili argumente na sunce.
Definitivno im nisam advokat niti ih mislim reklamirati. Sad baš da tražim pristupnu izjavu od prije 7-8 godina da bi vam nešto doazao neda mi se, a i ne vidim svrhu. Svi znamo da su u tim godinama svi fondovi zarađivali.
Pomislio sam tada i ja da znam i mogu bolje 😉
Jedno je sigurno, nema nam bitnog oporavka na burzi dok fondovi ponovno ne zažive. Ja sam postao vrlo konkretne podatke i u zadnjih par godina ljudi rade jako lijepi prinos, i bit će bolje kada i ostali krenu raditi prinose. Mislim da vam je jasno da jako mali dio ljudi može ulagati direktno na burzi. Fondovi im nude primjerenu disperziju bilo sektorski ili geografski i kod manjih ulaganja a kod mjesečne štednje da ne govorimo.
Koliko ja pratim imovina fondova polako raste a stidljivo u bankama vam privatni bankari pomalo nude da osim u cash uložite nešto i u neki bond i vidljivo je da se stvari kreću u tom smjeru.
Što se ovog konkretnog topica tiče, da ne zamaramo čitatelje sa mojim ili vašim iskustvima sa fondovima, vi mislite da nije dobro što su skratili poziciju i da propuštaju veliku zaradu, a ja gledam da su oni bar od svih fondova jedini nešto imaju u turizmu.
Predlažem da završimo sa ovom neproduktivnom raspravom, ovdje nisu ljudi koji ulažu u fondove. Meni nikad nebi palo na pamet da netkom kažem da tamo uloži svoj novac ali isto tako ne govorim ljudima da ulože u LRH ili HIMR
Vratimo se Imperialu.
Žao mi je što nitko ovdje nije raspoložen za analizu i procijenu tvrtke. Time sigurno nećemo utjecati na Rast i njihovu procijenu, a možemo poslje vidjeti koliko smo “stručni” ili intuitivni pa onda naučiti nešto za dalje.
i ja bi da završimo priču o tim luzerima i smutljivcima. pogled na graf govori sam za sebe. sa 67kn na 12kn i sad kao neki oporavak. moja pokojna baba bi bolje poslovala. http://www.kd-group.hr/fond/HRFOINUVICF6/hr-id-4/