Ima li/zna li netko, prosjek cijene HIMR-a za period 28.12.2013-28.03.2014?
Hvala,
Funky
Zašto baš taj period?
zato što je čovjek u zabludi – računa da će taj prosjek biti cijena preuzimanja. ali neće. jer kupac koji bude kupio od države morat će i ostalima ponuditi ist cijenu jkao i državi. a nema šanse da uz jedanaest zainteresiranih netko misliti kupiti od države po 200ak kn koliki je prosjek. toliko neće biti ni minimalna cijena u natječaju, a kamoli konačna kupoprodajna.
Dakle, biti ce relevantan 3m-prosjek u trenutku nastanka obveze, tj. kad netko kupi od drzave (ako bude veci).
@Zlatek
Nije točno, novi Zakon i preuzimanju u slučaju kad prodaje država kaže drugačije:
Čl.16.st.3. kaže:
….Ako je obveza iz članka 9. stavka 1. ovoga Zakona nastala stjecanjem dionica ciljnog društva u postupku provedenom prema odredbama propisa koji uređuje upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, prosječna cijena izračunava se kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije javne objave poziva potencijalnim ulagateljima od strane tijela ovlaštenog sukladno odredbama propisa koji uređuje upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, računajući od dana koji prethodi danu objave poziva….
Ovo je prosjek koji se gleda, s tim da mislim da je Funky promašio datume, tj da je javni poziv upućen ranije, negdje krajem veljače.
Zato Funky potražite datum objave, na stranicama ZSE odabaerite taj raspon u povijesnim podacima, skinite excel file i izračunajte. (Mislim da je negdje oko 260 kn)
Naravno prvo je mjerodavna cijena po kojoj će preuzimatelj kupiti dionice od države.
Hvala daliborop!
Moj previd.
>Ovo je prosjek koji se gleda, s tim da mislim da je Funky promašio datume, tj da je javni poziv upućen ranije, negdje krajem veljače.
Točno:
objava na zse.
i
objava na CERP.
treba biti veoma pesimističan pa nadati se barem prosjeku. i to je legitimno, ali nismo tu radi toga i mislim da nijedan od 11 zainteresiranih misli ponuditi prosjek. pa ispao bi doslovno smiješan
@investimir
Kada bi se ponuđači nadali da to mogu kupiti jeftinije, dali bi ih bilo više ili manje?
Npr hotel Belvedere u dubrovniku. Samo jedan kupac i taj je platio određenu cijenu. Da je država Ponudila u pola cijene dali bi se javilo više ili manje ponuđača?
Ne sugerirm i ne predviđam cijenu ali broj prijavljenih nije neka garancija. Da ih je 3x više, ja bi se zabrinuo, jer bi meni to sugeriralo da misle to kupiti vrlo povoljno. Bitno je da vam se ovdje pojavi jedan ali vrijedan kupac, koji zna koliko to vrijedi i stvarno to želi kupiti.
Ovde na hotelima imperijal je prosijek apsolutno nebitan jer nije trgovano sa minimalno 5 odsto dionica unazad godimu.Prosijek vredi kod Jadroplova sam je upitno od kada se gleda prosijek verovatno od javnog poziva koji tek ocekujemo-za obvezne ponude.
@investimir
Kada bi se ponuđači nadali da to mogu kupiti jeftinije, dali bi ih bilo više ili manje?
Npr hotel Belvedere u dubrovniku. Samo jedan kupac i taj je platio određenu cijenu. Da je država Ponudila u pola cijene dali bi se javilo više ili manje ponuđača?
Ne sugerirm i ne predviđam cijenu ali broj prijavljenih nije neka garancija. Da ih je 3x više, ja bi se zabrinuo, jer bi meni to sugeriralo da misle to kupiti vrlo povoljno. Bitno je da vam se ovdje pojavi jedan ali vrijedan kupac, koji zna koliko to vrijedi i stvarno to želi kupiti.
to toji, to su samo pisma namjere. ali država ne prodaje po burzi, nego po fer vrijednosti. nisu slučajno angažirali procjenitelje pa da im se dogodi da procjenitelji procijene – himr vrijedi manje nego što burza kaže da vrijedi. po svim preuzimanjima u turizmu – jadranka, hoteli cavtat, hoteli croatia – vidjeli smo da grobex pojma nema koliko što vreijedi. ali to nije nikakvo iznenadenje, obratno bi bilo pravo iznenadenje
@domagoj
možda da malo argumentirate to?
Nigdje u Zakonu se ne spominje “minimalno 5 odsto dionica unazad godimu”
Cijena je definirana čl. 16. st 3. Zakon o preuzimanju..
Nije baš toliko komplicirano, evo Funky je postao kad je javni poziv upućen; 24.2.2014. Budući je dionicama trgovano više od 1/3 dana u tri mjeseca prije objave, ukoliko bude ponude za preuzimanje prosjek od cca 261kn je onda najniža cijena koju ponuditelj može ponuditi u ponudi dioničarima.
Državi može ponuditi i 100 kuna pa ona ako prihvati, prihvati ali dioničarima mora isplatiti najmanje tih 261 kunu. Naravno sve što plati državi preko tih 261 kunu, onda toliko mora platiti i dioničarima.
Po meni je ovaj novi Zakon o preuzimanju jako loš i jako ide na ruku preuzimateljima. Mislim da je to još jedna od Linićevih podvala, koju uglavnom ljudi ne razumiju, a napravljena je na štetu malih dioničara koje je Linić u zadnje 2 godine za… gdje god je mogao.
Od Belja, Dalekovoda, LRH, Badela do raznih manjih tvrtki u predstečajnim nagodbama. Nažalost to razumije jako malo ljudi pa nikom ništa.
Nadam se da su sada šanse za transparentnu privatizaciju HIMR puno veće. Nije se Linić tu nikada nešto previše javljao ali na primjetno je da na Kvarneru vlada ideja da dionice trebaju dobiti “nazad” radnici, gradovi, općine itd.
Jadranka, Jadran, Baška, Omišalj, LRH nije to slučajno. Nije slučajno da se sa Rabom toliko čekalo i stalno se gurala neka priča o radnicima, lokalnoj upravi itd.
Mislim da Pejnović nema takve zamisli, a on se i spominje kao Milanovićev kadar pa ako ova Linićeva struja oslabi vjerujem da je to dobro za dioničare.
@domagoj
možda da malo argumentirate to?
Nigdje u Zakonu se ne spominje "minimalno 5 odsto dionica unazad godimu"
Cijena je definirana čl. 16. st 3. Zakon o preuzimanju..
Nije baš toliko komplicirano, evo Funky je postao kad je javni poziv upućen; 24.2.2014. Budući je dionicama trgovano više od 1/3 dana u tri mjeseca prije objave, ukoliko bude ponude za preuzimanje prosjek od cca 261kn je onda najniža cijena koju ponuditelj može ponuditi u ponudi dioničarima.
Državi može ponuditi i 100 kuna pa ona ako prihvati, prihvati ali dioničarima mora isplatiti najmanje tih 261 kunu. Naravno sve što plati državi preko tih 261 kunu, onda toliko mora platiti i dioničarima.
Po meni je ovaj novi Zakon o preuzimanju jako loš i jako ide na ruku preuzimateljima. Mislim da je to još jedna od Linićevih podvala, koju uglavnom ljudi ne razumiju, a napravljena je na štetu malih dioničara koje je Linić u zadnje 2 godine za… gdje god je mogao.
Od Belja, Dalekovoda, LRH, Badela do raznih manjih tvrtki u predstečajnim nagodbama. Nažalost to razumije jako malo ljudi pa nikom ništa.
Nadam se da su sada šanse za transparentnu privatizaciju HIMR puno veće. Nije se Linić tu nikada nešto previše javljao ali na primjetno je da na Kvarneru vlada ideja da dionice trebaju dobiti "nazad" radnici, gradovi, općine itd.
Jadranka, Jadran, Baška, Omišalj, LRH nije to slučajno. Nije slučajno da se sa Rabom toliko čekalo i stalno se gurala neka priča o radnicima, lokalnoj upravi itd.
Mislim da Pejnović nema takve zamisli, a on se i spominje kao Milanovićev kadar pa ako ova Linićeva struja oslabi vjerujem da je to dobro za dioničare.
inače, ova priča oko prosjeka nije loša za malo srušiti cijenu. teško da će ispod 300, ali opet – svaka kn se gleda. do konačne odluke ima još mjeseci, trebat će imati dobre živce