vlada rh donijela je koncem 2013 uredbu o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela.
gdje god najodgovornije osobe trebaju nešto odraditi nema rokova. zainteresirani kupci u drugome krugu ne mogu dati ponudu sve dok se ne odredi početna cijena. za određivanje početne cijene nema roka. tj. bit će kad bude.
ćemu zurba sad kad smo pred rimom,možemo samo nogu slomit
očekujem izradu prospekta gdje će biti sve precizno pobrojano i revalorizirano a ne da se građevinska zemljišta vode po 30 eur jer svatko tko je pokušao sam kupiti nešto kupiti zna da ispod 300 eur uz more na jadranu nema.
evo da malo nadopunim ovo gore iz nedavnog izvora
..Najveći propust je učinjen time što nisu jasno iskazane površina i vrijednost zemljišta te nekretnina i njihovo usklađenje sa stvarnim vrijednostima na tržištu! Tu se i otvara pitanje novih, prema zasad neslužbenim saznanjima 80 tisuća četvornih metara zemljišta…
znači li to da smo mi dioničari bogatiji za još 80.000 m2 na već postojećih >300.000m2[emo_palacg]
….otvara se i pitanje koja je uopće knjigovodstvena vrijednost društva ako je gotovo cjelokupno građevinsko zemljište društva iskazano po procjeni vrijednosti od 30 eura za četvorni metar….
a ja plačam po 300 eur pa tko je tu lud[emo_naivan][emo_zacudjen]
procijenjujem da je mala vjerojatnost s obzirom na vrlo velik interes investitora za privatizaciju himr da baš nitko neće biti spreman platiti vrijednost
nerevalorizirane imovine koja iznosi 500 kn
jer mu u slučaju kupnje sljedi poklon od min 150 kn u nerevaloriziranoj imovini
a možda je baš to ono što je izazvalo ovako velik interes u prvom krugu jer kako drugačije objasniti sljedeće:
…Navodno su na sastanku bili predstavnici hotelske grupacije Hyatt, ali i neke tvrtke koje nemaju veze s turizmom, no imaju novac i zanima ih ulaganje u turizam kroz konzorcij s drugim igračima, uključujući i lokalne…
krivo,ne zanima njih turizam već jako podcijenjene(nerevalorizirane) nekretnine
na kojima će zaraditi na desetke mil kn čak i ako himr plate po book-u 500 kn
jer od građevinskog zemljišta koje se vodi po 30 eur a vrijedi min 150-200 eur (prosječno)jakoooo velika je zarada jer mi ovdje pričamo o 300.000-400.000 m2
a da ne pričamo o čvrstim armirano betonskim i kamenim objektima koji se amortiziraju na rok od 30g[emo_zacudjen] a trajaće barem 200g
migra, potpisujem sve. ali grobexu ne vjerujem. ovako loše odavno nije bilo, a znalo je biti stvarno gadno. prometi od 10 000 kn. sad treba biti hrabar i ne posustati u finišu.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/hotelski-lanac-hyatt-zainteresiran-za-brijune-i-kupare-265756 [poslovni.hr]
…Navodno su na sastanku bili predstavnici hotelske grupacije Hyatt, ali i neke tvrtke koje nemaju veze s turizmom, no imaju novac i zanima ih ulaganje u turizam…
kolega oprez nije negativna stvar već obrnuto
ali mjesta za strah nema jer ako i nitko iz hr turizma neće imati love,interesa ili će se bojati kupiti ovo ima dovoljno onih koji “imaju novac” a lova “nimiriše” lovu na velike udaljenosti,netko će se kupnjom ovdje počastiti sa min 100 mil kn čak kada plati po book-u.
danas je cijena 370 kn a kome je zarada na max 2 mjeseca od 35% što daje >200% na godišnjoj razini malo nek uloži gdje vidi bolju priliku ili neka pričeka arbitražu bit će mu zagarantiranih 2% i to gotovo bez rizika a zarada u skladu sa rizikom.
ne zaboravimo da je hcvt prodan po 1,3 book-a što bi u slučaju himr iznosilo
650 kn i da je koločep plačen >70.000 eur po sobi 3*
i zato očekujem cijenu u preuzimanju ovdje > book-a
još malo strpljenja i znat ćemo svi
tako očekujem i ja. ali vi i ja smo u manjini, grobex je grobex. ali i oni će morati povjerovati kad izade crno na bijelo, kroz koji tjedan, barem neslužbeno
ako smo u manjini ne znači da nismo u pravu
već da smo prije drugih “progledali”
uskoro ćemo znati svi sve a većini će ostatati da se lipare na bidu nebi li na arbitraži pokupili 1,5-2%
naš je izbor veća zarada i veći rizik koji ide u paketu
percepcija rizika i procijena vrijednosti onog što se prodaje radi razliku između njih i nas a tko je bio u pravu brzo ćemo saznati
meni je rizik bio prihvatljiv na 160,200,260,300,320 i sad nedavno na >370 kada je objavljena vijesto 57 pisama namjere kao što vidimo cijena je od tada pala,po tome izgleda da je većina očekivala veći broj pisama namjere a meni je i to bilo više nego dovoljno da nadokupim kao puno puta dosada na himr nakon odličnih vijesti pad,no mene to ni najmanje ne brine,doći će sve na svoje kao i uvijek do sad,uskoro ćemo ostaviti razine 3xx iza sebe
i opet će biti ovdje plakanja i zatrpavanja negativnim ocjenama.
Dok većina otočana drži da tako uspješnu tvrtku ne treba prodavati, državi baš ta uspješnost i odlična pozicija nekretnina jamče postizanje dobre cijene i krpanje rupa u proračunu
M ada je možda za ovu priču prekasno, jer prema važećim zakonima prošli su svi rokovi pa je većinsko vlasništvo države nad rapskim Imperialom, turističko-hotelijerskim gigantom od čijeg poslovanja ovisi ekonomska budućnost skoro petine stanovništva otoka Raba, neupitno i potpuno slobodno za prodaju na međunarodnom tržištu, protekle su dane itekako potresali prijepori o sudbini jednog od još nepretvorenih hrvatskih turističkih resursa.
Apsurdno, no kod Imperiala je priča dodatno zapetljana jer riječ je o – uspješnoj turističkoj tvrtki koja, unatoč tome što je vodi manjinska vlasnička grupacija, profitabilno posluje. Odnosno, državi koja ima većinsko vlasništvo niti donosi dubioze, niti ma kakve glavobolje.
Pa zbog čega se onda prodaje kad – dobro posluje? Odgovora su najmanje dva, radikalno suprotstavljena.
Prvi je banalan i ide u zonu dugogodišnje prakse rasprodaje »obiteljskog srebra«. Državi ne smeta propulzivni i nadasve uspješni Imperial, no baš zato što je tako uspješan, sa svojim nekretninama tako fenomenalno pozicioniran, i što se nalazi na, europskim turistima, tako poznatoj i dragoj destinaciji, može postići dobru cijenu. Uostalom, zadnjih se dana ožujka i vidjelo kako 50,08 posto dionica ima silnu privlačnu moć jer se u nadmetanje prijavilo pedesetak zainteresiranih. Pa će se tako, prodajom Imperiala, zakrpati još poneka rupa na državnom proračunu što trenutačno nalikuje na jeftine mrežaste čarape.
dalje čitajte sami. ovih pedesetak bit će novinar pogrešno shvatio jer to se odnosi na sve 4 tvtke. ili možda ipak nije :
Nisam procitao clanak, vec samo ovo na forumu. Drzava je kocnicar svega, to sto firma dobro radi i zaposljava 1/5 stanovnika raba, ne znaci da ne moze raditi jos bolje i zaposkiti 2/5 stanovnika pod tudjom palicom. Uz to drzava zgrne lovu na ulaganjima, novozaposlenima itd.
postoje dobri ulagači i dobre priče i postoje loši ulagači i loše priče. privatno vlasništvo nema alternativu, ali ono nipošto ne mora biti u koliziji s lokalnom zajednicom. gdje ima novaca to be made, a na rabu ima, samo treba pamewtne ljude dovesti za stol i sve se može lijepo dogovoriti. uostalom, miš koji je otac imperijalovog uspjeha još 2011 jasno i glasno je izrekao
Miš: Otkrili smo pravi recept za uspjeh, ali nas treba što prije privatizirati
http://www.jutarnji.hr/vjerujem-u-vas-turizam-i-zato-cu-uloziti-400-milijuna-eura/1182747/
… Vi imate fantastičnu prirodu, fantastičan zemljopisni položaj, blagoslovljeni ste i sretni da vam je zemlja do sada imala dobar smjer u turizmu i da imate mogućnost postati jednom od najatraktivnijih točaka za turizam, osobito u nautičkom i uzmorskom turizmu…
ako on tako kaže a i ja mislim tako mora da ima još ljudi koji tako misle pa su nam šanse velike da će cijena u preuzimanju biti barem book