ako budu 2 igrača ide 1 book minimum.
migra, čestitke, daliborpop, postajee smiješni. himr napokon ide u privatizaciju, a maistra i hcvt su jasno demonstrirali koja je cijena za preuzeti dobru turističku tvrtku – book ili iznad booka. kraj priče.
Joj, smiješan si. Da ne napišem neku težu riječ.
Pod pretpostavkom da je HCVT isplaćivao svu svoju dobit, koliki bi mu bio book?
A Maistra je baš primjer povrata na ulaganje u smještajne kapacitete?! Trebat će oho-ho vremena da se uloženo vrati s tim da dioničari vjerojatno nikad neće dočekati fer cijenu na osnovu tog povrata. Ne piši ubuduće o onome što ne razumiješ.
[/quote]
fahrudine, jal je loša osobina. ti je imaš na izvoz. migra i ekipa će pobrati vrhnje, a ti bjesni koliko hoćeš. čekam da progledaš i kupiš, pa okreneš ploču. bit ću tu da pozdravim tvoje preobraćenje.
migra, čestitke, daliborpop, postajee smiješni. himr napokon ide u privatizaciju, a maistra i hcvt su jasno demonstrirali koja je cijena za preuzeti dobru turističku tvrtku – book ili iznad booka. kraj priče.
Joj, smiješan si. Da ne napišem neku težu riječ.
Pod pretpostavkom da je HCVT isplaćivao svu svoju dobit, koliki bi mu bio book?
A Maistra je baš primjer povrata na ulaganje u smještajne kapacitete?! Trebat će oho-ho vremena da se uloženo vrati s tim da dioničari vjerojatno nikad neće dočekati fer cijenu na osnovu tog povrata. Ne piši ubuduće o onome što ne razumiješ.
[/quote]
fahrudine, jal je loša osobina. ti je imaš na izvoz. migra i ekipa će pobrati vrhnje, a ti bjesni koliko hoćeš. čekam da progledaš i kupiš, pa okreneš ploču. bit ću tu da pozdravim tvoje preobraćenje.
[/quote]
Nemam ja kaj bjesniti. Ja sam pišem da su tvoje izjave glupave i da nemaju smisla na način kako ih ti interpretiraš. I bolje se ne bavi mojim portfeljem jer to je otprilike na razini Karamarkova brbljanja o izvlačenju Hrvatske iz krize.
Gledati samo book kao pokazatelj zna biti vrlo varljivo.
Evo vam jedan primjer.
Ja i vi kupimo potpuno isti stan u istoj zgradi za istu cijenu.
Ja ga kupim za gotovinu, a vi pola za kredit pola za cash.
Imovina nam vrijedi jednako recimo 1 mil kuna.
Ali vi ste dužni pa je vaš “book” upola manji.
Nakon 5 godina došla je kriza i stan prodajemo.
Cijene nekretnina padnu 30%
I meni i vama.
Vama je “book” i dalje 1/2 pol miliona, a meni milion.
Ja prodajem svoj stan za 700.000 kuna i to je znači 0,7 booka.
Vi svoj stan možete prodati onda samo za 200.000 kuna jer imate i dug od 500.000 koji kupac preuzima.
To nažalost onda znači da vi svoj stan prodajete samo za 0,4 booka.
A prodali smo i jedan i drugi stan po potpuno istoj cijeni!!!
Uočavate razliku?
Vi svoj stan možete prodati onda samo za 200.000 kuna jer imate i dug od 500.000 koji kupac preuzima.
Uf …uf … kako brojevi lete …
🙂
Baš sam mislio da sam bio jasan 🙁
Samo sam želio ilustrirati da book treba uzimati sa rezervom. Na stranu i vrednovanje same imovine koje je uvijek dosta upitno. Ovaj moj komentar nije na samu vrijednost Imperiala i njihove kredite nego samo načelno o greškama koje se mogu previdjeti ako se gleda book kao mjerilo
Gledati samo book kao pokazatelj zna biti vrlo varljivo.
Evo vam jedan primjer.
Ja i vi kupimo potpuno isti stan u istoj zgradi za istu cijenu.
Ja ga kupim za gotovinu, a vi pola za kredit pola za cash.
Imovina nam vrijedi jednako recimo 1 mil kuna.
Ali vi ste dužni pa je vaš "book" upola manji.
Nakon 5 godina došla je kriza i stan prodajemo.
Cijene nekretnina padnu 30%
I meni i vama.
Vama je "book" i dalje 1/2 pol miliona, a meni milion.
Ja prodajem svoj stan za 700.000 kuna i to je znači 0,7 booka.
A prodali smo i jedan i drugi stan po potpuno istoj cijeni!!!
Uočavate razliku?
ovo ste napisali 21.07.13
“No na temi smo HIMR pa se trebamo potruditi napraviti neku dobru analizu i valuaciju isplativosti ulaganja u tu tvrtku. Ove podatke o drugim tvrtkama sam iznosio iz tih razloga.
Nije mi jedino jasno da ne prihvaćate da jedna odlično posložena tvrtka kao što je Cavtat vrijedi 25 mil eur i to je po vama skupo. A prodaje velika strana privatna kompanija i kupuje naša velika privatna kompanija. A kad iste parametre primjenimo na Imperijal i ispadne da bi cijena po istim valuacijama trebala biti oko 130-150 kuna onda je to nerealno nisko? A prodaje država koja se do sada pokazala kao vrlo uspješan trgovac?”
s takvim računanjem nije ni čudo da vam je target za izlaz iz ove dionice 130-150 kn
barem je službeno važeći jer ni nakon višekratnog mojeg inzistiranja ne želite ga korigirati,zadnji puta prije tjedan dana bili su vam masni prsti od ćevapa
iako ste od tada napisali eseje na ovoj temi
ne želite odgovoriti na najjednostavniije pitanje koji je sada vaš target za izlaz
ili bolje rečeno pošto nemate ove dionice koji bi bio kada bi ih imali,dali je to još uvijek “130-150kn”?
Da se razumijemo nisam ja lijen ili da imam problem sa ovim izračunima. Ja sam izračunao cijenu i procijenio da trenutna cijena na burzi i nije baš tako povoljna i da dok ne vidim tko će tvrtku preuzeti nisam (još) spreman investirati. Uložio sam u neke tvrtke koje su već privatizirane ili su u procesu privatizacije gdje je nekakav plan i cilj postavljeni, a time se može i izračunati nekakva ciljana cijena ako se ti planovi ostvare.
Ako ulažete na temelju očekivanja da će to netko kupiti u privatizaciji i dati ponudu po većoj cijeni od sadašnje, i to temeljite na željama, a ne na brojkama tj uopće nitko nije ovdje dao neku brojku koliko bi to netko trebao platiti i zašto, to je onda špekulacija, a ne investiranje u turizam.
Špekulacija je sasvim legitimna i poželjna no nosi i određeni (veliki) rizik gubitka tj ne ostvarivanja zarade. To je velika razlika od investiranja na temelju nekog plana i cilja koji se ipak da izračunati.
Evo imate trenutno prilike koji su puno puno izvjesnije da će se ostvariti:
Jadranka, sigurnih najmanje 2.5% na cca 3 mjeseca (10% godišnje)
Mercator, trenutna cijena 60-70 eur, najavljeno preuzimanje po 120, sve strane potvrđuju da se od kupoprodaje nije odustalo. Zna se kupac, cijena, rok, ali da je 100% sigurno, prinos nebi bio preko 60%
Jadranku uzmite kao upozorenje:
Preuzimanje po P/EBITDA: 3!!, P/B 0,44
Nisam (još) vlasnik dionica HIMR i možda ih budem kupovao od vas i po 250 kuna, ili po 150. Dok ne vidim tko je vlasnik i koliko je on spreman platiti mogu onda procijeniti želim li mu biti partner. Ima mnogo tvrtki koje možete kupovati po cijeni nižoj nego su te tvrtke platili ili dokapitalizirali sami vlasnici.
Ne pozivam ni na kupnju, ni na prodaju, samo malo potpirujem konstruktivnu raspravu 🙂
Simpatican si klinac, no jadranku po p/ebitda 3 ne bi uzimala kao referencu. Zasto? Zato sto je "netko" uzeo lovu ispod stola. Ti dobro znas da se taj multiplikator krece izmedju 5,5 i 6,5. Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna uz P/Ebitda=6. Sve sto si iznio, uglavnom je tocno i na dobrom si tragu, no prostor za rast HIMR u takeoveru i u ovakvom stanju u odnosu na trzisnu cijenu postoji i ja ga cijenim (naravno ne samo na osnovu gore iznesene multiple) na 60%. Slicno ces vrednovanje dobiti i po smjestajnoj/kamp jedinici, a i staticnim, tj. knjigovodstvenim principom.
[/quote]
fahrudin@
pročitajte si kolega što ste napisali 21.12.13
“Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna “
a avg cijena tog dan je bila 260 kn
vi kolega ne da ne vjerujete drugima već nevjerujeti ni sami sebi što mislite i pišetejer u protivnom da ste sami sebe poslušali mogli ste se nakrcati po puno nižoj cjeni pa bi danas imali puno manje raloga za plakanje i vrijeđenje drugih
Da se razumijemo nisam ja lijen ili da imam problem sa ovim izračunima. Ja sam izračunao cijenu i procijenio da trenutna cijena na burzi i nije baš tako povoljna i da dok ne vidim tko će tvrtku preuzeti nisam (još) spreman investirati. Uložio sam u neke tvrtke koje su već privatizirane ili su u procesu privatizacije gdje je nekakav plan i cilj postavljeni, a time se može i izračunati nekakva ciljana cijena ako se ti planovi ostvare.
Ako ulažete na temelju očekivanja da će to netko kupiti u privatizaciji i dati ponudu po većoj cijeni od sadašnje, i to temeljite na željama, a ne na brojkama tj uopće nitko nije ovdje dao neku brojku koliko bi to netko trebao platiti i zašto, to je onda špekulacija, a ne investiranje u turizam.
Špekulacija je sasvim legitimna i poželjna no nosi i određeni (veliki) rizik gubitka tj ne ostvarivanja zarade. To je velika razlika od investiranja na temelju nekog plana i cilja koji se ipak da izračunati.
Evo imate trenutno prilike koji su puno puno izvjesnije da će se ostvariti:
Jadranka, sigurnih najmanje 2.5% na cca 3 mjeseca (10% godišnje)
Mercator, trenutna cijena 60-70 eur, najavljeno preuzimanje po 120, sve strane potvrđuju da se od kupoprodaje nije odustalo. Zna se kupac, cijena, rok, ali da je 100% sigurno, prinos nebi bio preko 60%
Jadranku uzmite kao upozorenje:
Preuzimanje po P/EBITDA: 3!!, P/B 0,44
Nisam (još) vlasnik dionica HIMR i možda ih budem kupovao od vas i po 250 kuna, ili po 150. Dok ne vidim tko je vlasnik i koliko je on spreman platiti mogu onda procijeniti želim li mu biti partner. Ima mnogo tvrtki koje možete kupovati po cijeni nižoj nego su te tvrtke platili ili dokapitalizirali sami vlasnici.
Ne pozivam ni na kupnju, ni na prodaju, samo malo potpirujem konstruktivnu raspravu 🙂
Simpatican si klinac, no jadranku po p/ebitda 3 ne bi uzimala kao referencu. Zasto? Zato sto je "netko" uzeo lovu ispod stola. Ti dobro znas da se taj multiplikator krece izmedju 5,5 i 6,5. Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna uz P/Ebitda=6. Sve sto si iznio, uglavnom je tocno i na dobrom si tragu, no prostor za rast HIMR u takeoveru i u ovakvom stanju u odnosu na trzisnu cijenu postoji i ja ga cijenim (naravno ne samo na osnovu gore iznesene multiple) na 60%. Slicno ces vrednovanje dobiti i po smjestajnoj/kamp jedinici, a i staticnim, tj. knjigovodstvenim principom.
[/quote]
fahrudin@
pročitajte si kolega što ste napisali 21.12.13
"Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna "
a avg cijena tog dan je bila 260 kn
vi kolega ne da ne vjerujete drugima već nevjerujeti ni sami sebi što mislite i pišetejer u protivnom da ste sami sebe poslušali mogli ste se nakrcati po puno nižoj cjeni pa bi danas imali puno manje raloga za plakanje i vrijeđenje drugih
[/quote]
Pa tko kaže da se nisam nakrcao? A što to znači da bih sad trebao sada kenjati ovdje s ciljem da cijena ode na 800? To i dalje po mojem sudu ne vrijedi više od 400 i to je to.
Ti ne razumiješ jednu bitnu stvar, a ta je da ja dionicu s ovakvim cjenovnim potencijalom mogu pronaći gotovo svakog dana, na likvidnom tržištu sa transparentnim poslovanjem u smislu objave rezultata, procjena i drugih bitinih materijalnih činjenica. Na osnovu ove izjave ako si imalo inteligentan shvatit ćeš gdje se ulaže.
osim toga, Dalibor vas pokušava nešto naučiti što nema veze sa špekulacijom već sa vrednovanjem i umjesto da ga poslušate non-stop kenjate o zlim, jalnim dušebrižnicima.
Ja nisam zao, još manje sam jalan i jesam dušebrižnik barem u smislu racionalnog poimanja svijeta oko sebe. To kaj neki od vas ziđu kule u oblacima, nije razlog da ja ne budem vjerodostojan i korektan. Ovdje se nešto može i naučiti od iskusnijih i bolje upućenih pojedinaca, a ne samo navijati za par kuna zarade. Eto, my 50 cents.
fahrudin@
kad ste ga uzeli u obranu onda moram reći da ne sumnjam u njegovo znanje ali u namjeru svakako da.
od početka na ovoj dionici piše tendenciozno i negativno a iz njegovog pisanja na lrh je vidljivo da je čovjek po prirodi optimista pa zašto je stalno pesimista na himr-u,i to nisam primjetio samo ja već i drugi forumaši,odgovor samo on zna,logički se sama od sebe nameću neki odgovori ali koji god da je nije korektan prema dioničarima himr,bez obzira makar to bila samo želja da njegova lrh što jeftinije kupi himr ili nešto drugo.
“zidanje kula” a što je tvrdnja da himr vrijedi “130-150 kn”?
svako još danas može otvorit novi nick i početi pisati negativno na lrh ili bilo kojoj drugoj temi,samo da se ubije vrijeme,hoćemo li biti bogatiji ili sretniji radi toga.