Eeej ovo je malo nepristojno, pa i degutantno, čovijeka koji živi na rabu uvjeravate da je je dolazak TUIa na otok za njega spas ;))
Zato jer imate dionice Imperijala.
Pa rab je jedan od malo rijetkih otočkih gradova koji je zadržao smisao, zato i ima relativno veliki broj stanovnika i funkcionira samoodrživo i bez aerodroma i TUIa.
Ja ću biti vrlo iskren. Nisam siguran da sutra ruska kemijska kompanija odluči otvoriti u opatiji tvornicu i zagaditi cijeli kvarnerski zaljev a meni platiti ne baš samo 1000 eur po dionici (savjest ima neku cijenu) ali recimo 5000 eur po dionic da bi to odbio. Ali da bi lobirao za njih i objašnjavo Dujmiću da je to baš super što je more florescentno žuto i da će to biti baš lijepo na razglednicama?
Pretjerujem naravno, nit je TUI nešto loše ali odakle vam uopće ta priča sa TUIem. imate nešto konkretno? Barem neku naznaku. Znam da pratim sve o turizmu, a i poznajem neke ljude u branši pa uopće nisam čuo da se TUI spominje oko Raba. Osim toga, znate vjerovatno tko je partner TUIa u hrvatskoj. Ne želimo vam da se taj počne petljati oko Imperijala.
Ali nema veze, dajte pogledajte u strategiji što piše o prometnoj povezanosti otoka, koji su problemi, koji su prijedlozi itd. To vam je službeni dokument. Ima i nešto što su na Rabu radili za 2010-2014 gdje se spominjao aerodrom ali mi se čini da je to više plod neke loše bevande i predizborne demadgogije nego nešto ozbiljno. Imate i par materijala koji su razmatreali razvoj zračnih luka na otocima. Prvi su pisani još u 80tima, a ima i novijih. Nije se to pokazalo previše interesantno. Ulaganja su velika a potrebe male. Lokalno ljudi ne trebaju vezu za zagreb nego za rijeku, zadar itd. Krk i Zadar su dovoljno blizu. Uz malo organizacije nije to neka udaljenost. A Teško mogu dobiti ozbiljan međunarodni aerodrom. Prvo treba ovaj na Krku srediti, ni taj nije baš nešto.
@dalibor, sve sam vase procitao i imam dobro misljenje da znate sto govorite, ali ovdje ne kuzim kaj je vise smisao-what’s the point?
@migra, slično vrijedi i za vas.
Inace pozdrav svima koji u turizmu vide nesto sto ovu napacenu zamlju moze izvaditi iz gliba … ili joj barem prosuziti trajanej … what ever
[emo_palacg]
Sta ste se svi uhvatili aerodruma? Moja sestricna kad stize iz Londona me lagodno nazove i pita tal mogu skociti 300km po nju i dali kasnije mozemo svratiti jos 100km tamo. Meni to izgleda sve puno, jer malo vise kilometara prelazim kad idem na godisnji, no to je strancima nista. Kao klincu mi je putovanje brodom na otok bio poseban dozivljaj. A stranci nisu u besparici da im je tesko izdvojiti 50 eur za trajekt. Nazalost mi smo ti koji kronicno nemamo novaca i ne mozemo ni vikendicu na 80km redovno odrzavat. Imperial je izbacio odlicno izvjesce i to je malo diglo cijenu, koja vec godinama kuburi ispod 200kn. Na toj razini je dugo bila, jer imamo KD Victoriju koja je svakim porastom cijene prodavala velike kolicine. A nemamo jakog ulagaca koji bi nazvao Victoriju i od nje otkupio 10 000 dionica. Uskoro cemo vidjeti sto ce Victorija napraviti s dionicama Jadranke. Dizanje cijena za 8% je proslo izvrsno kod gostiju, a mali podbacaj u dolascima smo imali zbog loseg vremena i poslozenih praznika. Sjetite se kakav je bio start same sezone. Toliko su nas bombardirali negativnim vijestima, da smo svi mislili da ove godine ni jedan turista nece doci. No to je nas pesimizam proizasao iz jada u kojem zivimo. Da imamo europske place vjerujem da bi puno vise nasmjesenih ljudi vani vidjeli, da bi veselija ekipa bila po forumima i da jedan nas grad ne bi svrstali kao grad sa najvecom stopom pesimizma u eu. Za ovu godinu ocekujem porast dolazaka za 6-7%. I to nije puno, jer smo u protekloj imali pad od 4%. Ocekujem malo vece smjestajne cijene u kampu, jer ce on biti dignut na 4 zvijezdice. Nagodinu bi bio iznimno zadovoljan da ebitda skoci na 52 milijuna kuna, to je povecanje od 10%. Neki ce mozda reci da je to malo, jer koliko vidimo himr je ove godine rasla 23%. No treba biti realan, sa jos jednim porastom od 23% priblizili bi se puno vecim i jacim hotelskim kucama. Za sljedecu sezonu 2015 je najavljena velika investicija. Predpostavljam da se ne radi o kampovima, jer se njih svake godine po malo krpa. Rekao bi da nam to hotel padova dobija 4 zvijezdice. To ce biti prilicno velika investicija, jer je taj hotel veci od imperiala i caroline. Predpostavljam da ce biti oko 6-7 milijuna eura, a u konacnici bi trebao donijeti vece prihode za 8 do 10 milijuna kuna. Dakle vrlo isplativa investicija s obzirom na kamate od 1%, moguci pocek itd. Vjerujem da ce i sam smjestaj u hotelu imperial poskupiti vec ove godine, jer je sada dobio bazene i wellness. Tako da sam ove godine prilicno skroman sa prihodima od 127-8 milijuna i ebitda od 52 milijuna. A 2015 god ocekujem, prihod od 140 milijuna i ebitda od 58 milijuna. Naravno prava steta je sto je to sve jos pod drzavom i ovi rezultati su nas mnoge iznenadili. No bitno je da drzava vise ne koci razvoj hotela. Znamo da svako ulaganje od preko 30 milijuna kuna drzava mora odobriti. Pored glavnih ulaganja, vjerujem da ce se kampovi nastaviti siriti, pogotovo sto je ove godine nadokupljeno zemljiste. Mozda u međuvremenu i drugi kamp dobije 4 zvijezdice. I to sve donese jos bolje rezultate. Nekakav kraj prvih investicija za sezonu 2016-7 vidim u dizanju eve na 4 zvijezdice. Sto bi u konacnici trebalo donijeti prihode od 158 milijuna kuna i ebitda od 66 milijuna.
Eeej ovo je malo nepristojno, pa i degutantno, čovijeka koji živi na rabu uvjeravate da je je dolazak TUIa na otok za njega spas ;))
Zato jer imate dionice Imperijala.
Pa rab je jedan od malo rijetkih otočkih gradova koji je zadržao smisao, zato i ima relativno veliki broj stanovnika i funkcionira samoodrživo i bez aerodroma i TUIa.
Ja ću biti vrlo iskren. Nisam siguran da sutra ruska kemijska kompanija odluči otvoriti u opatiji tvornicu i zagaditi cijeli kvarnerski zaljev a meni platiti ne baš samo 1000 eur po dionici (savjest ima neku cijenu) ali recimo 5000 eur po dionic da bi to odbio. Ali da bi lobirao za njih i objašnjavo Dujmiću da je to baš super što je more florescentno žuto i da će to biti baš lijepo na razglednicama?
Pretjerujem naravno, nit je TUI nešto loše ali odakle vam uopće ta priča sa TUIem. imate nešto konkretno? Barem neku naznaku. Znam da pratim sve o turizmu, a i poznajem neke ljude u branši pa uopće nisam čuo da se TUI spominje oko Raba. Osim toga, znate vjerovatno tko je partner TUIa u hrvatskoj. Ne želimo vam da se taj počne petljati oko Imperijala.
Ali nema veze, dajte pogledajte u strategiji što piše o prometnoj povezanosti otoka, koji su problemi, koji su prijedlozi itd. To vam je službeni dokument. Ima i nešto što su na Rabu radili za 2010-2014 gdje se spominjao aerodrom ali mi se čini . Prvi su pisani još u 80tima, a ima i novijih. Nije se to pokazalo previše interesantno. Ulaganja su velika a potrebe male. Lokalno ljudi ne trebaju vezu za zagreb nego za rijeku, zadar itd. Krk i Zadar su dovoljno blizu. Uz malo organizacije nije to neka udaljenost. A Teško mogu dobiti ozbiljan međunarodni aerodrom. Prvo treba ovaj na Krku srediti, ni taj nije baš nešto.
taj čovjek kojeg branite vaš je veliki zagovornik a iz njega izlazi čista depresija
izgleda da ste svoj pesimizam već počeli na daljinu prenosit
a kako bi to mogao dolazak TUI-a bili loš za bilo koga na rabu jer u prosjeku svi imaju dva apartmana koja će nakon što ih TUI postavi na svjetsku turističku kartu sigurno bitno bolje naplatiti,da kojim slučajem živim na rabu sigurno mi nebi smetalo da apartmane iznajmljujem po većoj cijeni ili možda neki žele i po što manje.
dovesti će bogatije goste koje više troše pa će sve uslužne djelatnosti više zaradit a to su opet stanovnici otoka raba….. pa niste vi od jučer da vam se moraju takve stvari govoriti
predsjednik UNWTO-a kaže”kako 50 posto turista u destinaciju dolazi zračnim putem te kako moramo poraditi na jednostavnosti putovanja tom vrstom prijevoza.”
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/svijet/tui-uk-zainteresiran-za-kupare/
a vas ste dvojica protiv aerodroma na rabu koji bi bio gotovo besplatan jer bi najvećim dijelom bio sufinanciran iz EU fondova i dijelom od države.
sva sreća pa vi nećete odlučivati a već su vam počeli i pripremni radovi.
netreba na rabu gradit veliki aerodrom već manji za manje zrakoplove kojima će dolazit bogatiji gosti van sezone na par dana
za mene je TUI sinonim za investitora koji može prije svega preko svoje mreže dovesti veći broj gostiju da se poveća popunjenost kapaciteta
ali i jedan od vjerojatnijih kolike su šanse da to bude baš TUI procijenite sami.
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/tui-zeli-kupare-i-obecava-milijun-britanaca-za-pet-godina-901194
“Garry Wilson otkrio je danas na londonskoj burzi turizma WTM da u Hrvatsku žele i ulagati. Zanimaju ih i postojeći hoteli i gradnja novih”
“Nedostatak kreveta jako se vidi i na Hrvatsku sada otpadaju mrvice od našeg ukupnog prometa.”
TUI je veliki igrač ne zanimaju ga mrvice kupit će pola jadrana ako će biti na prodaju
ima toga još samo utipkajte u tražilicu:tui,karisma…
nemojte sad samo započet priču o zatvaranju granica i zašto bi stranci a ne mi…..
zato jer da nismo kakvi jasmo ovo bi već bio raj na zemlji a ne opustošena zemlja
@migra
Ahaaa vidim da znate tko je tu partner sa TUIem: Karisma i najvažnije Agrokor. Tj zapravo je iza KHA ovdje Agrokor. Direktor je bivši ministar Ostojić. Nisu baš najtransparentniji igrači. Prve dve investicije u Hr su malo na rubu. Todorić često tako ulazi u tvrtke. Kad jednom uđe onda vjerujem u dugoročno pozitivan scenario.
Za HIMR ali i bilo koju tvrtku bilo bi dobro da TUI uđe. Siguran sam da takva tvrtka i bez aerodroma može puniti ove kapacitete puno bolje.
Naravno da HIMR treba privatizirati, a za mene kapital nema boju ni naciju.
Potpuno mi je svejedno dali će tvrtku kupiti stranci ili netko naš (zapravo baš i nije ali kad kažem naš i okrenem se oko sebe onda ubrzo shavtim da mi je stranac više “naš”)
Što više jači ulazak TUIa u Hrvatsku podići će i posao i vrijednost i ostalim tvrtkama. Tada će se vjerovatno kroz vrijeme i naše tvrtke cijeniti koliko je to uobičajeno i drugdje.
Lako moguće da ćete mi jednom govoriti: jesam li rekao da će ih kupiti TUI
I opet se vraćamo na početak, ovdje “špekuliramo” o nekim mogućim događajima.
Bit će privatizacija, bit će ubrzo, bit će natječaj i javiti će se TUI.
Ulažemo da neki nepoznati slijed događaja. Vjerovatnost postoji.
Budući je sad cijena bliže vašim tagetima za cijenu u preuzimanju i zarada je manja vjerovatnost mjerena postotkom zarade je veća, rizik manji kao i zarada. Ok
To je različito od ulaganja na temelju onoga što je izvjesno.
Ušao je TUI ima plan uložiti dodatnih n milion eur, imat će toliko i toliko hotela i kreveta i zarađivati će toliko i toliko novaca. Zarada je manja. jer je rizik manji i izvjesnost veća.
Vi se možete sutra probuditi i vidjeti da je Lorencin dao ostavku, da je premijer tijekom obilaska Raba rekao da treba dati “tvornice radnicima” i podržati ESOP, ili nešto treće.
Kad partner bude ušao, napravio nekakav plan, postavio cilj i meni se to svidi i postanem mu partner onda ja pratim dali se stvari događaju prema planu i očekivanju i tu tražim svoju manju zaradu.
Naravno da ćete vi više zaraditi AKO se dogodi ono što vi predviđate i želite. Neki svoju životnu štednju ne ulažu na taj način jer i uz sve planove i ciljeve postoji još uvijek dosta rizika da se to ne ostvari. Zato i KD pretpostavljam izlazi sa dijelom portfelja jer je cijena narasla sa 170 na 300 u relativno kratkom roku pa smanjuju izloženost jer još nije baš sigurno što će se tu događati.
@kanabis
pa ako nam ne daju u Švicarsku, na otoke nam daju. A i bliže je. No nije uvijek bilo tako (a mislim da ni sad nije baš tako), koliko ja znam nekad su na otocima bili gladni i zavidjeli ovima u slavoniji zar ne.
@migra i @kanabis
E sad spojimo ove 2 teme i odgovora. Evo u Slavoniji tj Baranji je susjed @kanabisa Belje i većinski vlasnik je Agrokor. Koliko čitam @kanabis nije baš sretan zbog toga iako tamo Agrokor ulaže nezamislivo velike novce. Samo prošle godine ulupano je 800 mil kuna. Zamislite da se ti novci ulože u HIMR.
E sad ili je netko lud pa ulaže u slavoniji u poljoprivredu i eno dionica pada kao kruška baš zbog tih ulaganja (???) ili mi mali nešto ne gledamo dobro 🙂
Ovdje samo Dalibor barata sa konkretnim podacima i pokazateljima, svi ostali pričaju priče.
Ja sam osobno blizu Daliborovom načinu vrednovanja hotelskih kuća, jer su to jedini realni pokazatelji na koje se možeš osloniti, i onda na to dodavati neke premije ili doskonte.
Ako se analiziraju zadnje dvije realizirane transakcije kupoprodaje hotelskih tvrtki, Hcvt
i Jadranka onda one ugrubo odgovaraju onim pokazateljima sa kojim barata Dalibor, a to je Ev/Ebitda i cijena hotelske sobe.
Transakcije koje je privatizacijom kroz predstečajne nagodbe provela Država su poražavajuće i ruše cijenu budućih transakcija u hotelskom biznisu.
Što se tiče TUI-a i Agrokora, a i netko drugi, nisam baš siguran da će vam oni ponuditi vašu željenu cijenu. Ne kupuju oni radi vas nego radi sebe i ponudit će najnižu moguću cijenu, logično.
Prije bih rekao da će ovdje, kad i ako bude privatizacije, cijena biti bliža realiziranoj cijeni Jadranke nego Hcvt, i to iz jednostavnog razloga što je prodavatelj država.
Kad će ovdje ići privatizacija i u kojem obliku, mislim ne prije jeseni.
Nemam dionice Himra i osobno mislim da je sada za mene preskupa za kupiti uzevši u obzir potencijalni prinos i potencijalni rizik.
Nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica Himr. Potražite savjet profesionalaca.
Dalibore vi svaku svoju dionicu povezete sa himr. Vidim da se nitko nije udostojio procitati revizorsko izvjesce, a onda baratate sa ovakvim glupostima. U njemu tocno imate napisane sve investicije. Inace himr ulaze nekih 20-30 milijuna kuna godisnje u sezonu, prosle su ulozili preko 50 milijuna, a imaju plan jos 150 milijuna kuna. I jasno pise sto im je plan, sto ce obnavljati i prosirivati. Nemojte se zacuditi ako himr postane najprofitabilniji turista. Vec sada su vam marze bile za nevjerovati, a bit ce jos vece.
Sto se tice belja i vaseg pisanja, mogli smo to raspraviti tamo. O silnim ulaganjima citam vec par godina, a u bilanci vidim topljenje kapitala. Na samom terenu isto ne cvijetaju ruze, no vi ste tamo in, pratit ce te situaciju i saznat ce te sa zakasnjenjem. Belje trans je prodan prije par mjeseci, mogu vam reci da ce iznenađenja biti jos.
Ovo sa kracenjem kd victorije je isto gluposti, a vjerujem da ste dobro upoznati sa situacijom. No izgleda da ste pogođenim padom belja,a to pripisujete forumu, a ne financijskom izvjescu, pa ovdje nastojite obmanuti. Istina je da se oni moraju rijesiti himr u slucaju rasta. Sada je to opet na granici i u slucaju daljnjeg rasta ce opet morati prodati kolicinu, kao i arnt i jdra. Vidjet cemo hoce li prodati cijelu jdra, za predpostavit je da hoce. No sto ako ne prodaju, a rusili su cijenu do 300kn? Onda ce te reci predomislili su se, imaju sada bolji izracun.
Isto tako cudi me da vasu lrh ne uporedite sa mais ili plag. Ah da cevape ste jeli. To me malo podsjeca na xy-lona kad mu dionice pocnu tonuti. Pa on napravi analizu o kretanju cijena nekretnina i obrazovanosti mladih. Ovdje svakako ima spekulanata i moguci je njihov izlaz, rusenje itd. No ima nas koji smo davno investirali i nismo ni na kupnji, ni na prodaji. Mene trenutno ovdje nista ne kopka, ni privatizacija, ni cijena. Odavno sam vec zaradio i sada mi problem predstavlja samo pad neke dionice od 30-40% ispod mog ulaza. Tada se ne bih dobro osjecao. Imate jednu dionicu puno bolju od belja, a bavi se poljoprivredom- Zitnjak. Imaju kesa na racunu, kolika je i cijena dionica, imaju zemljista i nekretnina 10 puta vise od vrijednosti dionice, a posluju i sa dobiti. Pa mi nije jasno zasto onda u belje. Vjerojatno zbog pada cijene. Prije nije vrijedilo 80kn, a sada vrijedi 45kn,iako se otopilo 300 milijuna kuna kapitala.
Gore su vam brojke za himr, to sve himr moze postici bez problema, a po najavama vidim da novog vlasnika ne moramo ni cekat, vec cemo to realizirati sami. I kada napravimo tobogan sa velebita i zicaru, himr ce biti atrakcija.
p.s. svima govorim da uloze u lrh, ali bas nitko nece. Dakle slabo vam je pisanje i uvjeravanje tamo. Znam da bi vi u slucaju ovakvog rasta lrh, prekrizili sve price i odavno ju prodali. Ovdje ja to necu uciniti, no na lrh ce nas biti vise. I mozda da pocnete pisati na slovenskom, ovdje ima dosta slovenaca koji su godinama branili pad himr-a i skupili su dobre kolicine.
Ako vam je ova tema za relaksaciju dana, kao meni belje, slobodno pisite i dalje. Samo time himr postaje sve atraktivnija, sto nije dobro radi porasta cijene.
@migra
Ahaaa vidim da znate tko je tu partner sa TUIem: Karisma i najvažnije Agrokor. Tj zapravo je iza KHA ovdje Agrokor. Direktor je bivši ministar Ostojić. Nisu baš najtransparentniji igrači. Prve dve investicije u Hr su malo na rubu. Todorić često tako ulazi u tvrtke. Kad jednom uđe onda vjerujem u dugoročno pozitivan scenario.
Što više jači ulazak TUIa u Hrvatsku podići će i posao i vrijednost i ostalim tvrtkama. Tada će se vjerovatno kroz vrijeme i naše tvrtke cijeniti koliko je to uobičajeno i drugdje.
Lako moguće da ćete mi jednom govoriti: jesam li rekao da će ih kupiti TUI
I opet se vraćamo na početak, ovdje "špekuliramo" o nekim mogućim događajima.
Bit će privatizacija, bit će ubrzo, bit će natječaj i javiti će se TUI.
Ulažemo da neki nepoznati slijed događaja. Vjerovatnost postoji.
Budući je sad cijena bliže vašim tagetima za cijenu u preuzimanju i zarada je manja vjerovatnost mjerena postotkom zarade je veća, rizik manji kao i zarada. Ok
To je različito od ulaganja na temelju onoga što je izvjesno.
Ušao je TUI ima plan uložiti dodatnih n milion eur, imat će toliko i toliko hotela i kreveta i zarađivati će toliko i toliko novaca. Zarada je manja. jer je rizik manji i izvjesnost veća.
Vi se možete sutra probuditi i vidjeti da je Lorencin dao ostavku, da je premijer tijekom obilaska Raba rekao da treba dati "tvornice radnicima" i podržati ESOP, ili nešto treće.
Naravno da ćete vi više zaraditi AKO se dogodi ono što vi predviđate i želite. Neki svoju životnu štednju ne ulažu na taj način jer i uz sve planove i ciljeve postoji još uvijek dosta rizika da se to ne ostvari. Zato i KD pretpostavljam izlazi sa dijelom portfelja jer je cijena narasla sa 170 na 300 u relativno kratkom roku pa smanjuju izloženost jer još nije baš sigurno što će se tu događati.
http://www.business.hr/ekonomija/jedna-od-najvecih-svjetskih-turistickih-kompanija-u-hrvatskoj-vidi-veliki-potencijal-za-rast
“Sada su i u Hrvatskoj našli kvalitetne partnere, uključili se u grupaciju Karisma Hotels Adriatic-KHA (Agrokor, meksički hotelski lanac Karisma i TUI)”
TUI radi samo preko partnera,ne kupuje sam direkto ali daje ono najvažnije =goste,bitno povećanje popunjenosti kapaciteta posebno van glavne sezone a upravo je to najproblematičniji dio hr turizma gdje ima najviše prostora za napredak,pa neće ulice bit prazne van glavne sezone pa će i vaš istomišljenik sa otoka biti barem malo sretniji,bar se nadam
partnerstvo da tako je to kolega u današnjem modernom i globalnom svijetu,udruži se ili čekaj da te progutaju pa nećeš biti niti partner,nečeš biti nitko,tko toga nije svijestan i neće to prihvatit nestat će,nitko nemože vrijeme okrenuti natra i vratiti se u prošlost,sanjanje prošlosti je izgubljena budućnost,ali nije li to licemjerno kada vi nebi da TUI sa svojim partnerima karisma i agrokor kupe himr ali vama je zato agrokor poželjan partner kad kupujete njegove dionice belja i naj taj način ga posredno financirate i sa njime u partnerstvu zarađujete?!
vaše tvrdnje da se mi kladimo na rast cijene u privatizaciji ne stoje jer se mi tome nadamo i gle čuda želimo što skuplje prodati svoje dionice ne kupujemo iz altruističkih razloga npr belje kako ono radi dobrobiti slavonskih seljaka,ma dajte
mi ovdje prije svega investiramo u nerevaloriziranu imovinu u iznosu od 497 kn po dionici koja nosi ROE 3,8% (rast u zadnje tri godine 300% meni je smjer više nego jasan)sa jako velikim popustom,a moglo se i je i sa još većim što vi nikako nemožete preboljeti
kupite danas i nečete požaliti jer vam je nerevalorizirana imovina iznosi 497 kn
pitanje je samo koliko ćete zaraditi a ne dali ćete u protivnom riskirate da će vrlo uskora otići na 400 ili više pa ćete biti još više razočarani
kd viktorija prodaje jer “mora” i to sve manje svakim danom nemojte da vas iznenadi koliko malo
“a vas ste dvojica protiv aerodroma na rabu koji bi bio gotovo besplatan jer bi najvećim dijelom bio sufinanciran iz EU fondova i dijelom od države.
“sva sreća pa vi nećete odlučivati a već su vam počeli i pripremni radovi.
netreba na rabu gradit veliki aerodrom već manji za manje zrakoplove kojima će dolazit bogatiji gosti van sezone na par dana”
@Migra
1.Gotovo besplatan istina, ali je cijeli projekt netransparentan i to je ono o čemu ja pričam.
2.Radovi su dragi kolega počeli prije 6 godina
3.Postavlja se pitanje što će taj gost raditi izvan sezone; on jednostavno na Rabu umire od dosade preko sezone. Nije problem da ljudi ne žele doći ili ne dolaze nego oni jednostavno nemaju što raditi pa se ne vraćaju. Većina gosti danas su ljudi koji već desetljećima ljetuju na Rabu i vraćaju se sa svojom omladinom
Možda ste me krivo shvatili, ja sam PRO razvoja turizma, produženju sezonu, promjeni karaktera klasičnog turista, povećanju ponude, jačanju Imperijala..jedino čemu se ja protivim je:
a) nekontrolirana gradnja i betonizacija jer ne želim Vir
b) izgradnja aerodroma bez provedenih socio.-finc.-eko. studija i transparentnog procesa
S obzirom da sam iz ITa, volim procesno sve gledati i onda sam osobno ljut kad lokalna uprava troši novce da uredi prikrajnu cestu na Mišnjaku do “aerodroma” a s druge strane Rab nema pravi muzej, u Kamporu je bogati Karlovčanin sagradio kamp na staništu močvarnih ptica (Rab je inače imao najveću otočnu močvaru) itd. Lokalna uprava mora poboljšati Rab kako bi on ostao lijep, dobar i gosti nastavili dolaziti ali ovo nije tema za to.
Dakle zaključak – ja želim da turisti dolaze i troše novce ali nisam za neopravdane, nepromišljene i neutemeljene poteze.
-molim Vas probajmo se sad vratiti u granice normale sa raspravom
Rabu trenutno ni ne treba aerodrum. Trajektom je povezan sa krkom, pagom i obalom. S tim da mi izgleda kako je lakse doci na rab (sa sjevera), nego na pag. Koliko sam upravu, to vi bolje znate. Naravno ni aerodrum ne bi bio na odmet, no pitanje je trenutno njegove isplativosti. Ne znam dali se moze podesiti da aerodrum radi 6mj u godini, kod nas vjerojatno ne.
Opatija je u pocetku bila zimovaliste, pa ima bolje predispozicije za cjelogodisnji turizam. Naravno sve se to da promijeniti, samo ne vidim zasto bi rab trebao ici u tom smjeru. Turizam koji oni vode je vrlo isplativ.
Korupcije i sitnih interesa lokalnih mocnika ce uvijek biti. To se vec dobro ukorjenilo u nase drustvo. Danas imate ministricu graditeljstva, koja je podnijela zahtjev za leglaizaciju kuce. Nije li to apsurdno?
Ja potpuno razumijem dalibora i mislim da on nije zlonamjeran. Vec je dugo s nama na himr i cijela primorsko goranska zupanija mu je dobro poznata. Samo zasto se ogranicavati na prodaju himr, naravno da bi onda firma procvijetala. Ali planovi same uprave nisu losi. Zele sve vece objekte dici na 4 zvijezdice i u planu im je ulaganje od 20 milijuna eura. Nadam se da ce dizanjem kategorizacije doci i gosti sa vecom plateznom moci, jer nije isto imate li 2,3 ili 4 zvijezdice. Po planovima uprave vidim rast marze i dalje, koja bi trebala biti u rangu najboljih hrvatskih hotela. A razlog je vrlo jednostavan, imamo povecanje kategorizacije, povecanje nocenja, cijene, a troskovi ce neznatno rasti. Uz sve to trude se sto vise nocenja ostvariti direktnom prodajom. Na kraju imamo i ovu nesretnu vladu, koja ce nas sve zaduziti i rasprodati. Mislim da bi turizam daleko vise cvjetao, da se oni maknu sa vlasti i da se konacno postavi netko razuman. Tko ce spustiti stope u turizmu, time omoguciti novi zamah građevinarstvu, vecu zaposlenost, vece prihode u proracun od dozvola, investicija,gostiju i zaposlenih građana.
@kanabis
5+
Ja bi sigurno to napisao kompliciranije i svi bi me krivo shvatili.
Za planove ipak mala rezerva jer već su dosta zaduženi, nema potrebe nigdje žuriti. Zarada je solidna pa nek se obnavlja iz iste. Zbog jedne loše sezone tj lošeg vremena, a znamo kakva je struktura kapaciteta ili nedaj bože gužve u bosni može biti problema
Ovdje samo Dalibor barata sa konkretnim podacima i pokazateljima, svi ostali pričaju priče.
Ja sam osobno blizu Daliborovom načinu vrednovanja hotelskih kuća, jer su to jedini realni pokazatelji na koje se možeš osloniti, i onda na to dodavati neke premije ili doskonte.
Ako se analiziraju zadnje dvije realizirane transakcije kupoprodaje hotelskih tvrtki, Hcvt
i Jadranka onda one ugrubo odgovaraju onim pokazateljima sa kojim barata Dalibor, a to je Ev/Ebitda i cijena hotelske sobe.
Transakcije koje je privatizacijom kroz predstečajne nagodbe provela Država su poražavajuće i ruše cijenu budućih transakcija u hotelskom biznisu.
Što se tiče TUI-a i Agrokora, a i netko drugi, nisam baš siguran da će vam oni ponuditi vašu željenu cijenu. Ne kupuju oni radi vas nego radi sebe i ponudit će najnižu moguću cijenu, logično.
Prije bih rekao da će ovdje, kad i ako bude privatizacije, cijena biti bliža realiziranoj cijeni Jadranke nego Hcvt, i to iz jednostavnog razloga što je prodavatelj država.
Kad će ovdje ići privatizacija i u kojem obliku, mislim ne prije jeseni.
Nemam dionice Himra i osobno mislim da je sada za mene preskupa za kupiti uzevši u obzir potencijalni prinos i potencijalni rizik.
Nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica Himr. Potražite savjet profesionalaca.
1.kolega zar i vi po njegovoj procijeni čekate na 130 kn
koliko vidim najniža ponuda na bid-u je 204
2. jadranka pa to nije bila prodaja nego prepuštanje(poklon)ispod stola bez javne prodaje,a vi to jako dobro znate..
3.hcvt tu se već prodavalo najboljem kupcu a ne “po bratskoj vezi” bez natječaja
nešto manje cijena od hcvt o bok-u od 1,3 bit će postignuta i ovdje jer neće biti ispod stola već javni natječaj u više faza i zato procijenjujem 1,0Bv za himr što će za kupca biti barem 0,8Bv ako se prije prodaje ne napravi revalorizacija nekretnina i čisti poklon a nisu kupci baš tako naivni i neuki da to neće snimiti
a kako ono ide “društvo je donjelo odluku o promijeni procijene vijeka uporabe za sljedeća sredstva:zidane zgrade na 30 godina” izvor FI2012
a nakon 30 godina sve ono što miševi ,mravi,vjetar,jugo i ostele nepogode kojim slečajem ne odnesu te zidane zgrade od armiranog betona i kamena ili bolje rečeno ono što od njih ostane to nam je čisti poklon i nama koji smo kupili dionice