HIMR (Imperial d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HIMR (Imperial d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vi stvarno mislite da vas ja provociram, evo čak sam i svoj drugi post objavio na drugom forumu jer nisam želio više gnjaviti sa svojim izračunima očekivao sam vaše.
Idem u nazad.
9. Projeciranje bilance u jednoj brojci. Nisam baš tako mislio. Mislio sa da mi date neke pokazatelje tipa rast broja noćenja, cijene kapaciteta pa posljedićno kako se to odražava na bilancu ali ok.
7. Ja sam vam dao služebeno kakvi su gosti. Vidim da u strateškom marketing planu za Rab ciljaju novog turista umjesto ovih kakve sada imaju.
6. Oni u Dubrovniku nemaju ovakav omjer na broj stanovnika, ali sigurno to i tamo radi probleme. Vidite da se bore s time.
5. Ne čudi me smanjenje, ja sam samo konstatirao da su uspjeli vratiti broj gostiju čak ga i presstići ali gosti kraće borave. No evo u 2013 su uspjeli opet dobiti jedan dan u plus, ali su smanjili broj gostiju.
4. Vezano na omjer broja ležaja po stanovniku. Jako se podigao broj kreveta u privatnom smještaju na uštrb ostalih. To i u marketing planu vide kao problem. To narušava strukturu, ali i resursi su ipak ograničeni. Za više kategorije trebate ljude. U marketing planu istiću nedostatak stručnog kadra kao problem.
3. revalorizacija imovine ne rješava baš ništa. Sa EV/EBITDA nema naš nikakve veze. Jako bi me obradovalo da je netko spreman platiti 10 EBITDA turističku tvrtku u Hr.
2. Neda mi se sad tražiti taj post ali vjerovatno je bila usporedba sa nečim. Mislim na to kad je netko valjda onda vi kad to spominjete da će HCVT biti preuzet po 200 kuna. Pa sam izvukao usporedbu da bi to onda značilo da bi HIMR trebao biti 120-130. No HCVT je išao kako sam ja i računao po 300 kuna iako po meni vrijedi 400.
To je bilo 40.000 eur po sobi i 6,6 EBITDA
Primjenite te parametre na HIMR
6,6 EBITDA je 310 mil kuna
To je 40 mil eur
Ali dug je 25.
To morate odbiti i ostane 15 mil eur.

Slično dobijem kada računam vrijednost po sobama.
Teško to mogu nategnuti na puno više.

ALi dajte izračunajte vi sami:

Evo vam svi parametri
Broj soba, kategorija popunjenost itd..

Imperijal 4* 136
Carolina 4* 142
Eva 2* 196
Padova 3* 175

Carolina 10 vila 38
Naselja:
San Marino 2* 495
Suha Punta 3* 88

Kampovi:
San Maino 3* 3500 osoba
Padova 1* 1500 osoba

Spominjao je netko i neiskorištene kapacitete?
Imate li kakve podatke?

Popunjenost za hotele sam vam dao
Za naselja je oko 30%
A za kampove 21%

Hoteli prihoduju oko 45%, a kampovi i naselja su tu negdje pola/pola

Ja sam stavio i dođem opet do neki 40 mil kuna a ako radim baš navijački 45.
Da se razumijemo vrijedi to 30% više. Možda i više. Ja pišem o valuaciji na temelju usporedivih transakcija.

I na kraju ja ovo ne radim jer nemam pametnijeg posla nego procijenjujem tvrku u koju mislim ulagati.

Nemoj misliti na m2!

Ovdje je sve postano iz privatizacijskog kataloga i tamo imamo popis svih drzavnih hotela. Jednom ste plovili do raba i nikako vam se nijr svidio, cak ni rajska plaza. Vi preferirate opatiju, a ja u njoj nikad ne bi proveo ljetni godisnji. No zimski vikend od 2 dana vjerojatno bi. Nemam nista protiv tolikog vaseg pisanja na ovu temu, jer to govori koliko ima zainteresiranih ljudi. Trenutno je himr no1 turista u hrvatskoj,cak vise ljudi ovdje pise nego na korfu. Ono u cemu ste vi pogrijesili je procjena. Od 130 do 150kn je himr narastao 100%. Normalno da vam je zao,jer ste izgubili solidan prinos, a bili ste aktivni na ovom forumu. Samo ni tada nisam razumio vase pisanje, jer je tada ispadalo da se himr treba kupovati po 80-90kn, kako bi ga prodavali na 130-150kn novim vlasnicima. Nazalost ja ga nisam uspio kupiti ni na 150kn, pa mislim da nece ni novi vlasnici. Ono sto vi ne zelite pojmiti da drzavne tvrtke nikad nece biti tako dobro upravljane kao strane. Sami ste rekli kako bi volili da se hotel kvarner izdvoji iz lrh i da bude pod nekim stranim lancem, jer bi to puno doprinjelo samoj destinaciji i prihodima lrh. U zadnjim postovima spominjete da mozda kupite parsto komada. Ne razumijem zasto, kada bi cijena trebala pasti za 50%? Nije valjda da ce te se pridruziti nama spekulantima na himr? Himr se nikako ne bi trebao usporedjivati sa privatnim hotelima, vec sa drzavnim, pa pogledati gdje su onda u poslovanju. Koliko je hmam napredovao ove godine? Ovdje vecina ljudi nece prodavati prije same privatizacije,a onda cemo odluciti ostati ili prodati. Vi cesto kazete da vi tada nastupate i procjenjujete dali kupiti. Tada ce vec svima biti sve poznato pa ocekujte i takvu cijenu. Ja sam primjeric jdra prodao na 700kn, a vi razmisljate dali ju sada kupiti,jer bi tu nesto moglo biti. Slazem se da bi moglo, no tamo je predjen prag od 25%, jave ponude vise nema, a novi vlasnik mi n uljeva povjerenje da ce voditi brigu o dionicarima. Mene bi interesiralo da na temi lrh napravite usporedbu sa plag i mais. Njihove vlasnike smatram korektnim i nakon privatizacije mislim u tom pravcu ulagati. Za samu privatizaciju se ne bojim. Poslovanje je sve bolje i dionica ce vrijediti sve vise. Ako konacnom cijenom ne budem zadovoljan produzit cu boravak sa novim vlasnicima i cekati da sve dignu na jedan visi nivo.

Nemam kristalnu kuglu da procijeni dali će dionica pasti ili rasti. Ja se držim brojki, a tržište je potpuno nepredvidivo. Ne znam koliko puta moram napisati da sam krivo procijenio. Meni brojke govore da je ovo skupo, ali tko šiša brojke. Naravno da mi je žao što nisam kupio HIMR ali bilo je još puno dionica koje nisam kupio a narasle su još i više.
Ja sam i u prošlom postu vrlo jasno napisao:
valuacija na temelju usporedivih transakcija.
i to prema vrijednosti po sobi
i prema odnosa cijene i EBITDA

To su neki parametri prema kojima bi se mogla prognozirati cijena eventualnog preuzimanja a ne cijena na burzi. Nisam prorok.

Nemoj misliti na m2!

Pa ako već nije neki problem i sve sam prepisao sa kataloga ajde stavimo neke brojke pored tih soba.

Hoteli:
imperijal 4* 136 x 45.000
carolina 4* 142 x 45.000
eva 2* 196 X 20.000
padova 3* 175 x 35.000

carolina 10 vila 38 x 25.000

sanmarino 2* 495 x 25.000
suha punta 3* 88 x 25.000

kamp sm 3* 3500 x 1750
kamp padova 1* 1500 x 1750

Imam povađene i brojeve noćenja po svakom hotelu i kampu i naselju

I to sam provjeravao i uspoređivao.

Po ovome hoteli vrijede oko 23,5 mil eur a rade 30% manji prihod od HIMR
Naselje San marino i kamp vrijede onda 18,5 mil eur i rade prihod od cca 50 mil kuna, a Suha punta i Padova camp vrijede nekih 6,5 mil eur prihod je nekih 13-14% ukupnih. Zbrojimo to sve i to je 48,5

Ovdje sam uvećao cijene da se ne svađamo.

Imate li neku konkretnu zamjerku na ovaj izračun.
Dali sam nešto propustio ili bitno pogriješio.
Dozvoljavam i veselit ću se da me ispravite.

Ja osobno ovo bi ipak diskontirao cca 20% zbog nekih svojih razloga.

Nemoj misliti na m2!

Lijep pozdrav,
Čitam poslovni godinama, imam tisk i ddjh ali ovu temu najviše čitam jer sam s Raba i koliko god da sam se trudio ne komentirati (jer će netko reći da drukam) eto ne mogu izdržati kad neki ljudi pisu nebuloze.

1.

mysantrop, 17.02.2014. u 12:22
hotel eva je na 2* a po najavi direktora druge godine se sprema velika investicija logično bi bilo za očekivati dizanje eve na 4*za sada sam više nego zadovoljan sa rastom profitabilnosti avg >110% godišnje u zadnje dvije godine

Ovo Vam se kolega neće dogoditi još par godina zasigurno, to Vam garantiram. Netko tko nikada nije bio na Rabu i ne poznajeupravu se može upecati na ovakvu dezinformaciju lako. Jedino nakon privatizacije se požure stvari ali za vrijeme Imperijala Eva se neće obnoviti.

2.Što se tiče zračne luke, nažalost možda će i biti sagrađena, onda je samo pitanje kad će se zatvoriti – pogledajte samo primjere po ostalim otocima RH

3.netko je spominjao zimsku ponudu – na Rabu nje nema, dan nakon božića su se ljudi vozili autima kroz donju ulicu prema korzu što Vam govori kolika je ogromna pustoš na otoku preko zime. Rade dvije pizzerije (jedna u loparu, druga u šarengradu) – dakle na cijelom otoku preko zime rade dvije pizzerije a sveukupno mislim da radi oko 5 restorana total (ne u Rabu, nego na cijelom otoku Rabu)

4. ove zime je na Rabu bilo oko 800 noćenja, Lošinj je imao 8000 (podaci iz turistickih zajednica)

5.kolega daliborop je naobjektivnije informacije iznio – privatni smještaj se povećao, broj gostiju se smanjio, sezona se smanjila, platežna moć se smanjila

Želim sumarum dati – tvrtka vrijedi puno i dobro će se dionice prodati tako da svi Vi koji se pjenite ovdje na objektivno sagledanu situaciju – svi Vi ćete masno prodati dionice i dobro zaraditi. No, nemojte širiti dezinformacije i pričati stvari o kojima nemate pojma.

@kolega daliborop – odakle Vam Vaši podaci o noćenjima (izvor)? Hvala lijepa

M

Detaljno po objektima od TZ Grada Raba
No oni sumiraju podatke po 30.9. kada je očito za njih kraj sezone 🙂
Onda imate podatke TZ Kvarnera koji ima podatke na godišnjoj razini za Rab i Lopar podijeljeno + podaci iz Imperijalovih izvješća koji opet daju po svojim vrstama smještaja. SVi još dodaju neke indekse rasta ili pada pa se to sve lijpo stavi u jednu excelicu i napravi križaljka i dobijete ono što vas zanima. Nije baš u jedno noćenje ali je vrlo vrlo blizu tome.
Šaljem vam linkove na PM

Nemoj misliti na m2!

treća sreća u slanju iste poruke isprike svima

mysantrop@

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Rapski-Imperial-rusi-rekorde-poslovni-rezultat-mjeri-se-zaradom-a-ne-brojem-nocenja
“To će dodatno učvrstiti poslovnu stabilnost Društva i naš optimizam, rekao je Miš te dodao kako se na tom temelju za narednu sezonu planira nastavak ulaganja, iako u nešto manjem obima u odnosu na zadnje dvije godine kada su ulaganja iznosila 80 milijuna kuna. “Nešto manja ulaganja planirana su kako bi se stvorili uvjeti za veću investiciju nakon naredne turističke sezone”

znači nakon ove turističe sezone kreće veća investicija, vi tvrdite da to nije preuređenje hotela eva
ja sam samo napisao”logično bi bilo za očekivati dizanje eve na 4*”
vi to nazivate “obmanom”

2.kažete”Što se tiče zračne luke, nažalost možda će i biti sagrađena, onda je samo pitanje kad će se zatvoriti – pogledajte samo primjere po ostalim otocima RH”

vi u vašem razmišljanju polazite od postojećeg stanja i to vas u startu ograničava,,pokušajte si zamisliti da TUI kupi koji može odmah preko svojih kanala prodaje i ukupnom infrastrukturom preusmjeriti svoje goste na vaš prekrasni otoki podići odmah popunjenost za barem 20%,a za to mu jako treba aerodrom,žalasno je da ga sami tako na percipirate s obzirom da na njemu živite i da on to stvarno je prekrasan.poželjno je da čovjek ako ništa drugo onda sa svojim stavom pokaže da želi da mu bude bolje.
ne vjerujem da ste djelatnik himr o čijim vrijednim radnica smo se toliko do sada naslušali(imam vlastitu nekretninu na moru i to me najviše spriječava da još nisam otišao da se i sam u to uvjerim)koji sigurno ne dijela vaša mišljenja a svi vi na rabu na neki način živite od tog himr-a
kažete “kolega dalibor je najobjektivnije iznio….”
dali vi čitate šta on piše ovdje više od godinu dana i dali vi vidite neku vezu sa objavljenim FI,i kretanjem cijene dionice?
tko je njega slušao taj još uvijek čeka na bid-u na 130 kn
namojte samo da vam se on nakrca ovih dionica prije vas jer ćete biti još većoj depri.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Svi se slazete da je slrs jako jeftin i da treba narasti barem 100% od danasnje cijene. Ako se netko slucajno ne slaze, neka to potkrijepi na blogu. Ako usporedimo slrs i himr, dolazimo da himr po danasnjoj cijeni slrs treba vrijediti 434kn. Slrs na tu cijenu jos opravdava rast od 100%, a himr je diskontiran skoro 50% i trebao bi biti jos najmanje 20%. Zaista ne vidim cemu toliki diskont. Slrs je takodjer privatan i on godinama ne placa porez na dobit drzavi i koristi sve moguce rupe.

-Nitko ne govori da neće biti investicija, ali nije logično očekivati obnovu Eve. Prije Eve ce doci obnova hotela Padove. Eva je zadnja, i tesko da ce uci u rekonstrukcije prije svih drugih objekata.
-Što se tiče zračne luke i Vi i ja možemo samo pretpostavljati što će se dogoditi nakon izgradnje zračne luke, ali činjenica jest da nemamo financijskih i razvojnih argumenata za gradnju luke na slabo naseljenim otocima pogotovo uz trenutno stanje i broj aerodroma u županiji. A ako se neki projekt ne može javno obraniti i poduprijeti pred javnosti (što Vam ja kažem da nisu napravili za “zračnu luku”) onda nije korektno ulaziti u takav projekt.
-rekao sam da je kolega dalibor najobjektivnije iznio stanje na otoku i prikaz života te turističke sezone na otoku; nisam ulazio u njegove izračune i financijske izračune/kalkulacije
-cijelo vrijeme spominjete TUI, ali što ako hotele kupi netko tko nema interesa u zračni prijevoz gostiju? nema smisla opravdavati gradnju luke zbog TUI glasina i da će oni puniti hotele…treba dugoročno planirati i ne oslanjati se na glasine, treba se pogledati koliko bi zračna luka zaista pomogla održivom razvoju otoka i stanovnicima Raba naspram primjerice bolje pomorske povezanosti? Vas zanima samo sezona i izvještaj HIMR ali ljude zanima kako će to pomoći kvaliteti života stanovnika..

Nebi želio biti bezobrazan ali ideja da bi država gradila aerodrom samo radi nekog stranog investitora kojem bi to odgovaralo je smiješna.
Na Braču i Lošinju su aerodrome zatvorili zbog neisplativosti. Pa i da nemate te primjere, za koje to kapacitete bi vi gradili aerodrom? Koliko bi to gostiju više dolazilo nego ih sada dolazi? Hoteli svi zajedno na Rabu imaju 1500 kreveta!!! Najveći kapaciteti su u kampu 5000 ljudi i poslje toga u naseljima još 1200 kreveta. 78% posto gostiju dolazi autom, a 17% autokamperima!! 79% su individualni gosti!!
Najveći broj noćenja se ostvaruje u privatnom smještaju.
I onda bi vi uložili silne milione eur u izgradnju i održavanje aerodroma.
Ljudi se na Rabu bore da dobiju bolje brodske veze, pa je i tu problem.

Evo Vam link na strategiju koju je radio institut za turizam i to za Rab.
Molim Vas pročitajte malo što piše ako već niste obišli Rab, a ono što ja pišem su gluposti.

Vaš link …

Nemoj misliti na m2!

Rab je idealan za postavljanje indijanskih satora. U velikim satorima moze se smjestiti do 8 ljudi puta 20 eura svaki. A potrebu za aerodrumom vidim samo u zagrebu, splitu i rijeci. Ovo ostalo se komotno moze zatvoriti. U turizmu najbolje napraviti zaokret prema istocnim trzistima, oni ce nas uvijek dovoljno cijeniti.

-Nitko ne govori da neće biti investicija, ali nije logično očekivati obnovu Eve. Prije Eve ce doci obnova hotela Padove. Eva je zadnja, i tesko da ce uci u rekonstrukcije prije svih drugih objekata.
-Što se tiče zračne luke i Vi i ja možemo samo pretpostavljati što će se dogoditi nakon izgradnje zračne luke, ali činjenica jest da nemamo financijskih i razvojnih argumenata za gradnju luke na slabo naseljenim otocima pogotovo uz trenutno stanje i broj aerodroma u županiji. A ako se neki projekt ne može javno obraniti i poduprijeti pred javnosti (što Vam ja kažem da nisu napravili za "zračnu luku") onda nije korektno ulaziti u takav projekt.
-rekao sam da je kolega dalibor najobjektivnije iznio stanje na otoku i prikaz života te turističke sezone na otoku; nisam ulazio u njegove izračune i financijske izračune/kalkulacije
-cijelo vrijeme spominjete TUI, ali što ako hotele kupi netko tko nema interesa u zračni prijevoz gostiju? nema smisla opravdavati gradnju luke zbog TUI glasina i da će oni puniti hotele…treba dugoročno planirati i ne oslanjati se na glasine, treba se pogledati koliko bi zračna luka zaista pomogla održivom razvoju otoka i stanovnicima Raba naspram primjerice bolje pomorske povezanosti? Vas zanima samo sezona i izvještaj HIMR ali ljude zanima kako će to pomoći kvaliteti života stanovnika..

kzvučite kao osoba koja navija da se ne gradi aerodrom.kada će se aerodrom graditi to neće biti samodoprinosa,već iz eu fondova ili uz veliku pomoć države
kažete”daliborop@ najobjektivnije iznio stanje na otoku i prikaz života te turističke sezone na otoku” i šta sad sljedi: sjest i plakat,navijat da se ništa ne poboljša,pokušat spriječit dolazak kupca koji će donjet hrpu love i stavit rab na svjetsku turističku kartu
oprostite ali stvarno ne razumijem tu vašu ravnodušnost skeptičnost,nedostatak optimizma a bez toga ćete teško napredovati i da vam na otok netko iskrca brod love.
morate se prvo sami promijeniti da bi vam bilo bolje u živote,želim vjerovati da niste ogledni primjerak stanovnika otoka raba pa uostalom i rezultati himr-a to dokazuju,i rabpska fijera za koju se zna van granica hr nebi bila moguća s takvim stavovima
vi meni zvučite kao osoba koja samo želi da je daliborop@ u pravu
ako vas na otoku sve zarazi sa svojim skepticizmom i pesimizmom,ja mogu prodati svoje dionice a kako ćete vi preživjeti ,stvarno neznam
kažete”Vas zanima samo sezona i izvještaj HIMR ali ljude zanima kako će to pomoći kvaliteti života stanovnika..”
kolega dragi ako vama nije jasno da vas sve na otoku na neki način “hrani” i himr ili da bi vam bez njega bilo bolje, onda je svaka daljnja rasprava bespredmetna.
niste svjesni da živite “u raju”,”novac nije sve u životu”( ja nisam bogat u novcima,optimizam je moje bogatstvo)
žena i ja radimo i jako se veselimo tih 30 dana godišnje što provedemo na moru.
razmislite o tome da promjenite otok iako malo ima takvih kao rab(bila moja žena puno puta ja još ne)

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

New Report

Close