Imamo mali nesporazum, ja analiziram poslovanje, a vi opalili o ulagačkim strategijama. Je istina, cijena HIMR je značajno narasla. Ja to nisam očekivao. ali nije jedina stvar koju nisam očekivao a dogodila se.
No narasla je LPLH puno više zar ne? A neke su i pale?
Svatko ima svoje razloge zašto u nešto ulaže a zašto ne.
Tu sad pričamo o ulagačkim strategijama.
Vi ulažete na temelju očekivanja privatizacije kako mi se čini.
Ja na tako nešto ne ulažem. I jesam vam zavidan na rastu, ali opet da se vratimo unazad ja nebi uložio svoj novac (možda nešto malo špekulativno) u HIMR na očekivanje privatizacije. Pretpostavljam da znate da neki ulažu ne male novce u obveznice ili recimo na takeover arbitražu i to hvatajući sigurnih 2-3% između ponude i isplate. Vama je to možda malo ali ti ljudi uopće ne razmišljaju o zaradama koje vi ciljate. Njima je godišnje 10% sasvim dovoljno. Nije da ne žele više ali oni si jednostavno ne mogu dozvoliti gubitak iz nekog svog razloga. Vi možete i riskirate i to je ok.
Ja sam u LRH uložio i ulažem dugoročno i ne očekujem ništa da se dogodi sutra. Ljudi su postavili cilj, zacrtali plan, i sada ga provode. Meni se plan sviđa i odlučio sam im povjeriti i dio svog novca. Pratim i nadgledam što rade i to je to.
Ekipi koja je na vlasti ni malo ne vjerujem
Oni jesu kao postavili neki cilj ali vrlo maglovit i nejasan, kod plana su već zapeli, a o provedbi nebi trošio previše riječi.
Ako im vi vjerujete ok, zbog boljitka svih nas volio bi da sam se ja prevario i da se ispostavi da nam zemlju vode genijalci i poštenjačine, a da sam je sve krivo shvatio.
Nije mi uopće jasno zašto raspravljamo o mojoj ulagačkoj strategiji, pa i vašoj. Vratimo se temi.
vi to nas koji kupujemo himr svrstavate u špekulante,pa slažem se da smo svi koji imamo bilo boju dionicu veći ili manji špekulanti a sebe bi isključili iz tog društva,koliko sam upoznat sa lrh koje ste vi veliki zagovornik mali dioničari jedva čekaju da ostoja podigne firmu i preproda nekom drugom tko će to svima masno platiti ali pošto će se to dogoditi za 5 g vi sebe nazivate investitorom
ali zato smo mi na himr špekulanti jer će himr biti privatiziran vrlo uskoro
pri tome zanemarujete činjenicu da sam ja kupio prve dionice himr 2008 a veći paket 2009 od ćega je prošlo 6 godina a da ne spominjem da ovdje ima i malih ulagača sa bitno dužim stažom od mene.
svi ovih godina svi mi smo pratili rezultate poslovanja i veselili se njima a uskoro ćemo i dočekati privatizaciju jer je to najbolji način na naplatimo naša dogogodišnja ulaganja sa čime se vi očito nemožete pomiriti
a nemogu si nikako predočiti motive nekog kao vi tko nema dionice himr a da toliku količinu vremena troši na pisanje na ovoj temi i pri tome pokušava se stalno uloviti za neku slamku insinuirajući moguću veliku negativnost.
nije himr savršena dionica ali svakim danom ima sve više onih koji prepoznaju potencijal koji vi nikad niste htjeli i sad ste ulovljeni u vlastitu mrežu tendencioznag i negativnog pisanja koprcate u njoj.
ne bojim se za svoje uloženi kapital u himr ne samo radi kontinuiranog i snažnog rasta svih pokazatelja već i radi meni jako važne činjenice da je BvPs=497kn
i to bez revalorizacije nekretnina koja ako neće biti provedana prije procesa privatizacije znat će ju izračunat budući kupac i u skladu s time dati ponudu.
daliborpop ima vrlo korisne priloge ovdje. istina, dojadio je i bogu i svijetu sa svojim ostojom, ali očito čovjek zna znanje. izračuni mu drže vodu, druga stvar što za svaki zračun on ima svoj privatni umjetnički doživljaj – kod ostoje vatromet cijele godine, kod himr pada kiša non stop.
Da se razumijemo nisam ja lijen ili da imam problem sa ovim izračunima. Ja sam izračunao cijenu i procijenio da trenutna cijena na burzi i nije baš tako povoljna i da dok ne vidim tko će tvrtku preuzeti nisam (još) spreman investirati. Uložio sam u neke tvrtke koje su već privatizirane ili su u procesu privatizacije gdje je nekakav plan i cilj postavljeni, a time se može i izračunati nekakva ciljana cijena ako se ti planovi ostvare.
Ako ulažete na temelju očekivanja da će to netko kupiti u privatizaciji i dati ponudu po većoj cijeni od sadašnje, i to temeljite na željama, a ne na brojkama tj uopće nitko nije ovdje dao neku brojku koliko bi to netko trebao platiti i zašto, to je onda špekulacija, a ne investiranje u turizam.
Špekulacija je sasvim legitimna i poželjna no nosi i određeni (veliki) rizik gubitka tj ne ostvarivanja zarade. To je velika razlika od investiranja na temelju nekog plana i cilja koji se ipak da izračunati.
Evo imate trenutno prilike koji su puno puno izvjesnije da će se ostvariti:
Jadranka, sigurnih najmanje 2.5% na cca 3 mjeseca (10% godišnje)
Mercator, trenutna cijena 60-70 eur, najavljeno preuzimanje po 120, sve strane potvrđuju da se od kupoprodaje nije odustalo. Zna se kupac, cijena, rok, ali da je 100% sigurno, prinos nebi bio preko 60%
Jadranku uzmite kao upozorenje:
Preuzimanje po P/EBITDA: 3!!, P/B 0,44
Nisam (još) vlasnik dionica HIMR i možda ih budem kupovao od vas i po 250 kuna, ili po 150. Dok ne vidim tko je vlasnik i koliko je on spreman platiti mogu onda procijeniti želim li mu biti partner. Ima mnogo tvrtki koje možete kupovati po cijeni nižoj nego su te tvrtke platili ili dokapitalizirali sami vlasnici.
Ne pozivam ni na kupnju, ni na prodaju, samo malo potpirujem konstruktivnu raspravu 🙂
Simpatican si klinac, no jadranku po p/ebitda 3 ne bi uzimala kao referencu. Zasto? Zato sto je "netko" uzeo lovu ispod stola. Ti dobro znas da se taj multiplikator krece izmedju 5,5 i 6,5. Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna uz P/Ebitda=6. Sve sto si iznio, uglavnom je tocno i na dobrom si tragu, no prostor za rast HIMR u takeoveru i u ovakvom stanju u odnosu na trzisnu cijenu postoji i ja ga cijenim (naravno ne samo na osnovu gore iznesene multiple) na 60%. Slicno ces vrednovanje dobiti i po smjestajnoj/kamp jedinici, a i staticnim, tj. knjigovodstvenim principom.
[/quote]
fahrudin@
kolega šta se dogodilo od 21.12. kada vam je himr vrijedio 400 kn
nadam se da niste prodali već da samo želite nadokupiti
Mozda je OT ali evo iznosim miljenje.
Nakon ovog zakona koji dolazi (clanak o 25%+1 kao jedinoj točki kada se treba dati ponuda o preuzimanju) jako me je strah zbog izlozenosti u LRH. Pored svega imam i aktivnu tuzbu (sa svim troskovima koje ona nosi).
Izračun volatilnosti i rizika mi stalno sada ispada jako velik … i zaista ne znam sto da mislim. Jer kada Opatija izlazi na cca 3000-3200 Kn to mi je zadnji tren da mogu ja kao mali izaci. Sve nakon toga mogu staviti macku o rep jer ce se cijena drzati nisko a Ostoja ce prodati ispod stola. Da ne govorim o scenariju kada se LRH delista s burze. Vrlo je lako vidjeti da dionicu nitko nece hjeti kupiti po imlo razloznoj cjeni od trenutka izlaska Opatije.
U svakom slucaju ako se izglasa (a ne znam tko ce to sprijeciti) ovaj zakon nama malima se jako jako crno pise u ovoj cjeloj bransi(financijsko trziste).
Volio bih da grijesim ali brojevi su neumoljivi
ne postoji nijedan razlog protiv kupovine na ovim razinama (dežurni mrgud nek mi nade jedan pokazatelj po kojem je himr na 300 kn preskup), a postoji najmanje 10 koji govore za. daliborpop, uzalud vam trud svirači, svi rizici koji vi govorite su već u cijeni od 300 kn.
Da se razumijemo nisam ja lijen ili da imam problem sa ovim izračunima. Ja sam izračunao cijenu i procijenio da trenutna cijena na burzi i nije baš tako povoljna i da dok ne vidim tko će tvrtku preuzeti nisam (još) spreman investirati. Uložio sam u neke tvrtke koje su već privatizirane ili su u procesu privatizacije gdje je nekakav plan i cilj postavljeni, a time se može i izračunati nekakva ciljana cijena ako se ti planovi ostvare.
Ako ulažete na temelju očekivanja da će to netko kupiti u privatizaciji i dati ponudu po većoj cijeni od sadašnje, i to temeljite na željama, a ne na brojkama tj uopće nitko nije ovdje dao neku brojku koliko bi to netko trebao platiti i zašto, to je onda špekulacija, a ne investiranje u turizam.
Špekulacija je sasvim legitimna i poželjna no nosi i određeni (veliki) rizik gubitka tj ne ostvarivanja zarade. To je velika razlika od investiranja na temelju nekog plana i cilja koji se ipak da izračunati.
Evo imate trenutno prilike koji su puno puno izvjesnije da će se ostvariti:
Jadranka, sigurnih najmanje 2.5% na cca 3 mjeseca (10% godišnje)
Mercator, trenutna cijena 60-70 eur, najavljeno preuzimanje po 120, sve strane potvrđuju da se od kupoprodaje nije odustalo. Zna se kupac, cijena, rok, ali da je 100% sigurno, prinos nebi bio preko 60%
Jadranku uzmite kao upozorenje:
Preuzimanje po P/EBITDA: 3!!, P/B 0,44
Nisam (još) vlasnik dionica HIMR i možda ih budem kupovao od vas i po 250 kuna, ili po 150. Dok ne vidim tko je vlasnik i koliko je on spreman platiti mogu onda procijeniti želim li mu biti partner. Ima mnogo tvrtki koje možete kupovati po cijeni nižoj nego su te tvrtke platili ili dokapitalizirali sami vlasnici.
Ne pozivam ni na kupnju, ni na prodaju, samo malo potpirujem konstruktivnu raspravu 🙂
Simpatican si klinac, no jadranku po p/ebitda 3 ne bi uzimala kao referencu. Zasto? Zato sto je "netko" uzeo lovu ispod stola. Ti dobro znas da se taj multiplikator krece izmedju 5,5 i 6,5. Odtuda cu ti postaviti cijenu za HIMR, 400 kuna uz P/Ebitda=6. Sve sto si iznio, uglavnom je tocno i na dobrom si tragu, no prostor za rast HIMR u takeoveru i u ovakvom stanju u odnosu na trzisnu cijenu postoji i ja ga cijenim (naravno ne samo na osnovu gore iznesene multiple) na 60%. Slicno ces vrednovanje dobiti i po smjestajnoj/kamp jedinici, a i staticnim, tj. knjigovodstvenim principom.
[/quote]
fahrudin@
kolega šta se dogodilo od 21.12. kada vam je himr vrijedio 400 kn
nadam se da niste prodali već da samo želite nadokupiti
[/quote]
Ja sam napisao jasno, da su gluposti koje tu jedan bezveznjak ili dva svakodnevno plasiraju, da ce biti vise od 500, 800 ili cak 1.200. To toliko ne vrijedi. Obzirom da je 400 jos uvijek manje od 500, zakljucak se sam namece.
ne postoji nijedan razlog protiv kupovine na ovim razinama (dežurni mrgud nek mi nade jedan pokazatelj po kojem je himr na 300 kn preskup), a postoji najmanje 10 koji govore za. daliborpop, uzalud vam trud svirači, svi rizici koji vi govorite su već u cijeni od 300 kn.
Ne postoji, ako ista bude privatizirana u roku od godine dana. U suprotnom, cijena vrlo vjerojatno nece nastaviti gore. Mislim iznad 400. Ono sto je problem, a to ponavljam po stoti put, jest nelikvidnost u trgovanju dionicom cime se stjece dojam znacajne podcijenjenosti, iako se ona rastom cijene logicno istanjila. Firma je ok i vrijedi vise, al meni je to osobno jako prenelikvidno za bilo kakvo ozbiljnije ulaganje. A tako vam razmisljaju vrlo vjerojatno i fond te asset menadzeri. Velika vecina vas vrlo vjerojatno nije nikad nista ulozila van Hrvatske i u tom smislu, jasno je zasto vi to ne razumijete.
Meni je jedan od najvaznijih kriterija ulaganja likvidnost, a nadam se da na vlastitom primjeru necete osjetiti i zasto.
Vidim da pod pasivom u bilanci nisu ništa nadodali pod revalorizacijske rezerve.
Je li to zbog agresivne amortizacije vrijednosti imovine ili što drugo? Molim vas, objasnite. Hvala.
Može netko ovo objasniti?
U pravilu svi valoriziraju imovinu na više pod ovom stavkom, a HIMR ovdje stavlja 0 kuna. Zašto?
Pobogu udruzite se sa blogerom i njegovom barcelonom, pa pumpajte tamo. Nevjerojatno kad cijena pocne rasti da sve vise dusebriznika imamo. Kad smo padali na 120kn nikog nije bilo na kupnji,a kamoli forumu. Dalibore ja ne usporedjujem broj zaposlenih u himr i hmst, vec u turizmu. I bas nitko nema toliki broj zaposlenih, pogotovo ne na 3 zvijezdice kao hmst. To vi jako dobro znate, samo sto vam ni tamo rast ocito ne odgovara. Ako opatija proda svoj udio i ako to bude iznad 2800kn, ja vas svakako napustam. Za mene je ta dionica onda prerizicna, a vi cekajte 10 000kn i tobogan s ucke. Fahrudine bas se pitam zasto je slaba likvidnost i kakva bi tek bila da fond nije rasprodavao. Ovo nije belje pa da ga prodaju siromasni radnici,koji su ga dobili po jos nizoj cijeni. Ovu dionicu su ljudi placali preko 1000kn i ti ljudi su i danas dobrostojeci,pa sigurno nece vama prodavati po 200kn. Ako ste ozbiljan igrac i kupili bi 1000dionica mozete u dogovor s fondom. A izaci ce te bez problema kad bude preuzimanje. Vama je lrh svemirski brod, objasnite mi kako da ja tamo sutra prodam svojih 100 komada, a da dionica ne zavrsi u blomadi?
@ investimir
Ja sam baš krenio ispravljati svoj zadnji post i napiisati koju kritičku opasku o LRH da malo poravnam vagu, ali stigli čevapi na stol pa sam odustao 😉 osim toga tema je ovdje HIMR
@ funky
O čemu vi?
Pa taj zakon je na snazi od prije 2 mjeseca
@ kanabis
Mislite da ljudi iz KDa su loše informirani, ne znaju ništa o imperijalu, njihovom poslovanju, zaintersiranim potencijalnim investitorima? Samo piju pivo na vrbiku u kafiću preko puta pa kad nemaju za rundu prodaju malo dionica HIMR?
Uopće ne smatram nikog špekulantom u nekom negativnom smislu koji taj naziv može imati, niti mislim da je špekulacija nešto loše. To je samo jedan oblik investiranja, eto neću više koristit tu riječ. Investitori koji ulažu na temelju očekivanja privatizacije.
Ne postoji, ako ista bude privatizirana u roku od godine dana. U suprotnom, cijena vrlo vjerojatno nece nastaviti gore. Mislim iznad 400. Ono sto je problem, a to ponavljam po stoti put, jest nelikvidnost u trgovanju dionicom cime se stjece dojam znacajne podcijenjenosti, iako se ona rastom cijene logicno istanjila. Firma je ok i vrijedi vise, al meni je to osobno jako prenelikvidno za bilo kakvo ozbiljnije ulaganje. A tako vam razmisljaju vrlo vjerojatno i fond te asset menadzeri. Velika vecina vas vrlo vjerojatno nije nikad nista ulozila van Hrvatske i u tom smislu, jasno je zasto vi to ne razumijete.
Meni je jedan od najvaznijih kriterija ulaganja likvidnost, a nadam se da na vlastitom primjeru necete osjetiti i zasto.
[/quote]
likvidnost je važna i meni ali ja ne vidim problem u njoj
free float = 50%
a ona stara dobra da likvidnost dolazi sa cijenom i ovdje više nego drži vodu
dokaz za to u tablici
evo nekih dodataka:
u zadnjih 10 godina protgovano 72,7% od ukupnog broja dionica avg cijena 337 kn
u 2009-2012 protgovano 14.600 kom. a u 2013 30.000 kom od toga viktorijinih 12.000 čime je uštopala cijenu za min. 50 kn ali i bez nje bi se u 2013 likvidnost značajno poboljšala
iz ćega zaključujem da što ćemo se više dizati bit će i veća likvidnost
i manje razloga za strah
[/quote]
a što se tiče”fond te asset menadzera”
zanimljivo je da je pzb skrbniči pod r.b. 3(12%)
počeo kupovati od 6/2005 kada je cijena narasla na 300kn a kd viktorija par mjeseci ranije s time da su oba kupovala i u značajnim količinama(u tisućama kom.) u rasponu od 1000-1300 kn
pitam se do koliko bi plačali da je himr tada imao današnje rezultate!?