"…s onim što Himr POSJEDUJE se MOŽE napraviti dobar biznis.."
"… TRENUTNO je najjeftinija dionica …"
S najboljom namjerom bez da imalo podcjenjujem tvrtku. I sam ću vjerovatno kupiti jednom nešto dionica iste.
U Himr ima nekih imovinsko pravnih problema koje treba riješiti i ono što po bilanci POSJEDUJE možda i nije baš tako, raspitajte se malo.
MOŽE se napraviti dobar biznis, ali trenutno biznis i nije tako dobar i trebat će vrijeme da to postane. (i pravi gazda)
TRENUTNO je (ovisi kako gledamo) najjeftinija, ali taj trenutak može još dosta dugo potrajati, pa onda čak zbog dužine trajanja možda i ne ispadne tako jeftino. Da sam počeo kupovati dionicu Imperijala kada su mi prvi puta rekli da će brzo biti privatizirani, do sada bi se dobro načekao, a od tada do danas cijena se skoro nije makla. Vlade se mijenjaju, planovi se pišu, natječaji samo što nisu objavljeni, evo ušli smo i u EU i na kraju oni koji su tada kupili dionicu se trebaju zadovoljiti time što firma ne radi sa gubitkom.
No jedno je istina, od sutra jedino mjerilo na natječaju ako ga država bude objavila može biti cijena tako da tu više neće moći biti prostora za muljanje. Nema socijalnih klauzula, uvjetovanja ulaganja, dokapitalizacija itd. Tko ponudi više njegovo.
Možda je glavni problem u citiranom tekstu. Nadali ste se da cijena neće tako brzo narasti, te će te se prekrcati iz nekih drugih dionica. No zavarale su vas glasine oko prodaje lrh i sad će te tamo neplanirano morati ostati. Da ste malo diverzificirali, sada bi imali prinos od 50%. I vjerujem da više ne bi bili toliko skeptični. O tečaju vam više ovisi lrh, nego himr, jer je u sezoni tečaj eura bio 7,4kn
kanabis@
svi mi forumaši prema savjesti odlučujemo što ćemo i kako pisati.
nije zabranjeno ali po meni nije etično pisati insinuirajući možebitne negativnosti na dionicama koje ne posjedujemo,osobno oupće ne pišem o dionicama koje nemam.
nakog početne kupnje večeg paket u više navrata sam dokupljivao a da pritome nikad nisam pisao insinuirajući neku navodnu negativnost a sve kako bi jeftinije dokupio koristivši svoje znanje i mogući utjecaj jer dovoljno sam star da sam se u životu osvjedočio da se “dobro dobrim vrati i obrnuto”
do sada sam >80% dionica himr kupio po ask-u(a u zadnje vrijeme sve)
nije kraj svijeta ako netko nije do sada diverzificirao ne prepoznavši potencijel rasta na himr,zar je cca 100% zarade na par mjeseci ili eventualno do kraja godine malo?to je kao da ne želiš kupiti hcvt na 150 jer je netko prije tebe kupio po 100 a kako je završilo znamo svi.
neka uloži gdje će dobiti više samo nek se ostave zavisti jer im neće u životu donjeti sreću već samo patnju i bol
“tko se nemože veselit tuđoj sreći neće nikada biti sretan”
sretno svima
Imamo mali nesporazum, ja analiziram poslovanje, a vi opalili o ulagačkim strategijama. Je istina, cijena HIMR je značajno narasla. Ja to nisam očekivao. ali nije jedina stvar koju nisam očekivao a dogodila se.
No narasla je LPLH puno više zar ne? A neke su i pale?
Svatko ima svoje razloge zašto u nešto ulaže a zašto ne.
Tu sad pričamo o ulagačkim strategijama.
Vi ulažete na temelju očekivanja privatizacije kako mi se čini.
Ja na tako nešto ne ulažem. I jesam vam zavidan na rastu, ali opet da se vratimo unazad ja nebi uložio svoj novac (možda nešto malo špekulativno) u HIMR na očekivanje privatizacije. Pretpostavljam da znate da neki ulažu ne male novce u obveznice ili recimo na takeover arbitražu i to hvatajući sigurnih 2-3% između ponude i isplate. Vama je to možda malo ali ti ljudi uopće ne razmišljaju o zaradama koje vi ciljate. Njima je godišnje 10% sasvim dovoljno. Nije da ne žele više ali oni si jednostavno ne mogu dozvoliti gubitak iz nekog svog razloga. Vi možete i riskirate i to je ok.
Ja sam u LRH uložio i ulažem dugoročno i ne očekujem ništa da se dogodi sutra. Ljudi su postavili cilj, zacrtali plan, i sada ga provode. Meni se plan sviđa i odlučio sam im povjeriti i dio svog novca. Pratim i nadgledam što rade i to je to.
Ekipi koja je na vlasti ni malo ne vjerujem
Oni jesu kao postavili neki cilj ali vrlo maglovit i nejasan, kod plana su već zapeli, a o provedbi nebi trošio previše riječi.
Ako im vi vjerujete ok, zbog boljitka svih nas volio bi da sam se ja prevario i da se ispostavi da nam zemlju vode genijalci i poštenjačine, a da sam je sve krivo shvatio.
Nije mi uopće jasno zašto raspravljamo o mojoj ulagačkoj strategiji, pa i vašoj. Vratimo se temi.
Zasto vi toliko promatrate himr, kada sam sasvim siguran da ga ni po 200kn ne bi kupili? Ovu dionicu ste uvijek manje vrednovali,a to se vidi iz tablica koje postate. No rezultati su vas vec 2 puta demantirali. Zar vam za jednu drzavnu firmu nije dovoljan rast ebitda od 25% i porast marze na 38%? Himr jos uvijek ima soba koje su van upotrebe i koje ce se stavit u funkciju. Isto tako bi bilo lijepo za vidjeti dizanje kategorije hotela eva. No ja vjerujem ovoj upravi, jer to je jedini direktor koji je svoj bonus nesebicno podijelio sa radnicima. Dok s druge strane u lrh imamo ostoju, koji je proizasao iz kuponske privatizacije. Mogao je kod obveze opatije stati u obranu malih dionicara, no stao je u obranu kapitala i crne politike. Hoce li oni na kraju svoj uspijeh podijeliti sa malim dionicarima ili ce ih izigrat ne znamo. No lrh sam podigao sa 2300kn, na 2400 i tamo stalno nadokupljivao. Dok je kd victorija ovdje prosula hrpu dionica i to je sve netko pokupio i cijna i dalje nastavlja rasti. Nemislite valjda da raste zbog foruma? Ni hcvt nije u pocetku rastao zbog foruma, neke stvari se vec unaprijed znaju. Meni je zao sto su mnogi kupoval lrh na 2200kn,a zanemarivali himr na 170kn. Kada sam pisao da lrh vrjedi kao slrs,arnt i hmr zajedno, mnogi su to demantirali. A te dionice su ostvarile ogroman rast, dok se lrh nemice, sto je meni cudno za gledati, posto je vrlo mali broj slobodnih dionoca i posto ima svoje poklonike. Vjerojatno su oni ostali zarobljeni na visim razinama.
Usporedba sa brodarom lplh je van pameti. Trebali ste navesti o ksst,mozda petrkemju itd.Himr tu nikako ne moze konkurirati jer ona raste na zdravim temeljima-porast ebitda25% i time ce sogurno narasti cijena u privatiuaciji.
osim što LPLH nije brodar 🙂
Žao mi je što mislite da imam neki negativan pik na HIMR. Da ih ne smatram zanimljivima nebi ih analizirao. Svaka kriva brojka ako sam ju iznio je moja greška u izračunu. Ja nikada ne prepisujem brojke sa portala nego sam računam, a tko radi taj i griješi. Evo sad baš bacio pgled na Ev/EBITDA koji je objavljen na moje dionice a meni je opet ispalo malo više.
HIMR je imao za mene iznenađujući rast profitabilnosti. Moram ponovo pogledati 3Q jer vjerujem da sam ih i onda analizirao ali mi je očito nešto promaklo da nisam primjetio ovoliki porast marže??
Ali moram vam uputiti kritiku. Vi tvrdite da je HIMR odlična firma i onda od poslovanja izvadite i pocrtate samo dobit. Dajte malo da čujemo prave podatke.
Ja ne tvrdim da su izvrsni,niti sam ikada spomenuo samu dobit. Samo tesko da mozete usporedjivat drzavne tvrtke i privatne. I na osnovu toga davati prognoze. Himr trenutno nije pod stranim lancem, a digli su ebitda 25%. Koliko bi ju digli, da ih Tui vodi 3 godine? Koliko bi tada vrijedili. Danas Lrh nije jeftina, ali je u toj skali na negdje 1\3 od vrha. A mi se ulazom u nju kladimo da ce ici polako gore. I za 5 god opet ne mora biti u vrhu, jer i ostali mogu znacajno popraviti rezultate, ali predpostavljam da ce se i na njoj zaraditi barem 10% godisnje. Na lplh se do propasti brodarstva gledalo iskljucivo kao brodara,a sada su turisti,zemljoposjednici i avioprijevoznici. Po meni je to sve jedna velika glupost. Ulagao sam u nju kada je isla prica da ce ih Zepter kupiti i graditi najmodernije hotele u Europi. Zadnji rast lplh je cisto spekulativan, na osnovu bloga. No na tom blogu nikad necete procitati da jadranka ima milijun kvadrata zemljista ili da je lrh napravio jako dobru akviziciju. Vi razmisljate dali je kupnja povoljna na ovim razinama i po sadasnjim fundamentima. I koliko razumijem na li-la ste. Dali vam se lrh cinio 2010 god. povoljniji dok su bili pod drzavom? Ovdje ce isto tako doci stranac koji ce traziti maksimalne rezultate i nece biti sentimentalan kao dosadasnji direktor i svoje novce dijeliti sa radnicima. Dakle tesko je usporedjivati drzavne i privatne hotele, jer su ovi prvi dosta tromiji i neefikasniji. Zamislite samo da za svako ulaganje od preko 30 milijuna morate traziti dozvolu drzave, pa dok ju dobijete prodje godina, a i tada ste sretni. Himr u svemu tome jos isplacuje dividendu i ove godine bi mogla biti znatno veca, placa suludi porez na dobit, umjesto da krenu u dizanje kapaciteta. No to su drzavne uzde.
Ma slažemo se u dosta toga. No imam i onaj ALI i zadržat ću se na jednom jedinom i to baš na onom koji vi poentirate kao razloga za rast, a ja ga doživljavam kao potpuno neprihvatljivi i nekontrolirani rizik za ulaganje.
HIMR je u većinskom vlasništvu države i ide privatizacija
Da, znam da postoje najave (namjere?) privatizacije, ALI otvorite prvu stranicu ove teme na forumu:
5.3.2006
“No kad budu novosti oko privatizacije ili o nekom stranom ulagaču, onda bi to moglo brzo cijenu dionice podići na gore… živi bili pa vidjeli.”
Ne znam jeli autor ovoga još živ i gleda što se evo 8 godina nakon toga događa?
No to nije ni izdaleka najstarija priča o privatizaciji, evo jedna baš zanimljiva od prije 12 godina:
Imperial Rab – Ivona Trump, Sharon
Na jednoj od prvih sjednica ove vlade donesena je odluka da se ide u prodaju državnih turističkih tvrtki. Prošlo je 2 godine. Ostali smo bez ministra turizma. Meni nekako ne izgleda da će i ovaj dugo. Istina, dovoljno je bezvezan da ostane u ovoj vladi, no i sama vlada mi je klimava.
SDP vlast u Rabu se za vrijeme HDZove vlade bunila oko privatizacije. Imali su neka svoja viđenja. Sada su njihovi na vlasti, i oni bi trebali zaobići lokalnu vlast i njihove aspiracije, izigrati ESOP obećanja i raspisati javni i transparentni natječaj?
Možda budu, ja ne znam, ali nekako mi se čini da im je glavna taktika ne donositi škakljive odluke i pustiti da vrijeme prođe. Tko ne radi ne griješi.
Ali ajde da prihvatimo i da će ipak ići privatizacija.
Meni se sad ne traži ali probajte mi vi pronaći jedan natječaj gdje je država prodala neku tvrtku po pristojnoj cijeni. Ja se baš ne sjećam da ima puno primjera. Možda Pliva i ???
No kad sve ove ALI zanemarimo dolazimo do toga da treba odrediti vrijednost ove tvrtke. Kako?
Ja sam davao neke izračune, ali nitko se ne želi uhvatiti neke ozbiljnije valuacije. Ona može biti temeljena na puno metoda, ali nitko ne uzima ni jednu. Ja sam radio izračune i već ova cijena je malo nategnuta. Ne kažem da Imperijal ne vrijedi ali nije to sad neka prilika da se kupci tuku.
I onda na kraju neka se i nađe investitor koji je spreman uložiti u HIMR. Onda priča tek počinje i ovisno o investitoru vidjet ćemo što će biti sa tvrtkom. Za početak uvjeren sam u barem 2 godine rasčišćavanja i gubitaka nastalih u vrijeme državnog vlasništva. Eto vam primjera u LRH koja je godinama poslovala pozitivno pa su u samo pola godine kad je Ostoja ušao našli nekih 40-50 mil kuna “kostura” u ormarima i smeća ispod tepiha. Neke stvari plaćaju se i sada (otpremnine višku uposlenih ili nekvalificiranih radnika) itd itd.
To svaki ozbiljni investitor koji bi ulazio u HIMR zna i kalkulira kod određivanja cijene.
E nakon svega ovog što sam ja napisao dolazimo na pravu priču.
Rab, turizam, održivo poslovanje, investicije, povrat, isplativost itd itd.
Tada ima smisla pričati o poslovanju i zaradi.
Primjetit ćete da sam istakao samo loše scenarije i činjenice.
Zašto?
Pa zato što one određuju rizik i umanjuju vrijednost. Ja ne tvrdim da će se sve to loše dogoditi, ali sam oprezan i želim smanjiti rizik pa me ne zanima zarada od 100% nego od 10-15% godišnje.
Znam da to zvuči jako glupo, jer ni ovih 10-15% nije sigurnih, ali zato što su rizici manji i zarada je manja. Ako su rizici veći veća je i zarada. Zašto je na HIMR potencijalna zarada na kratak rok veća???
Moje je mišljenje: veći rizik.
Temeljen uglavnom na ovome što ste i vi istakli: Privatizacija
Dakle ovdje se ulaže na špekulaciju o privatizaciji.
Želim vam dobru zaradu što prije. Ja možda postanem dioničar kad vi prestanete biti dioničar jer tada će bitno biti sve ono ostalo a ne više privatizacija. Do tada možda par sto dionica HIMR tek toliko da budem u toku, i da možda odem i na skupštinu ili ostvarim popust na ljetovanje 🙂
Fahrudine svaka cast, stvarno uvjerljiv i konkretan post, sa mnostvom konkretnih i znalackih cinjenica. Mogu za primjer uzeti hmst, gdje imamo jednog radnika na dvije sobe. Odmah je svima jasno da je tamo bar 50% radne snage viska i to novi vlasnik nece tolerirati. I zato mislim da nije fer vrednovati drzavne turiste po sadasnjim fundamentima i usporedjivati ih sa privatnim. Prava vrijednost ce se vidjeti tek 3 god nakon privatitacije. A tada ce ulaganje biti sasvim drugacije. Nema razloga da ne udjemo u mais, plag,korf, jer ce se sve temeljiti na poslovanju. Ne znam sto bi znacilo ovo da rab nikad nece stici opatiju. To mislite i za jadranku jel? I za pustinju u dubaiju? Rab ni ne tezi cjelogodisnjem turizmu i sadasnja popunjenost s obzirom da je drzavna firma, je sasvim solidna. U himr ima dosta posla, prije dvije godine su se odlucili za dizanje kategorizacije, umjesto da su osposobili neiskoristene apartmane. Valjda je to bila profitabilnija opcija,iako bi ja prvo sve stavio u pogon. No u lrh bi isto sto i uprava, prvo napravio akviziciju ili cak mozda i dvije, jer je ovo sa hcvt bilo odlicno. A onda bi isao na dizanje kategorija i stavljanje u funkciju neiskoristenih nekretnina. Svakako da bi trenutno po ovim cijenama prije kupovao, nego gradio. I za kraj ovdje imamo velikog prodavaca, koji je do sada prosuo 26 000 dionica i time mjesecima drzao cijenu. Zamislite da netko otrese toliko lrh-a. Gdje bi cijena bila? Da nismo imali toga prodavatelja, ova dionica bi bila iznimno nelikvidna na ovim cijenama. I vjerojatno ju nitko ne bi uspio ni kupiti. Taj prodavatelj je srusio lrh na 1000kn,korf na 30kn, a jdra na 300kn.
No na temi smo HIMR pa se trebamo potruditi napraviti neku dobru analizu i valuaciju isplativosti ulaganja u tu tvrtku. Ove podatke o drugim tvrtkama sam iznosio iz tih razloga.
Nije mi jedino jasno da ne prihvaćate da jedna odlično posložena tvrtka kao što je Cavtat vrijedi 25 mil eur i to je po vama skupo. A prodaje velika strana privatna kompanija i kupuje naša velika privatna kompanija. A kad iste parametre primjenimo na Imperijal i ispadne da bi cijena po istim valuacijama trebala biti oko 130-150 kuna onda je to nerealno nisko? A prodaje država koja se do sada pokazala kao vrlo uspješan trgovac?
daliborop@
ovo ste napisali 21.07.13 kada je cijena bila stabilno 200kn
dali i danas vrijedi toliko po vašim valuacijama? ako ne koliko vrijedi ?
Samo je hcvt bila odlicno poslozena tvrtkw. Oni su jedan hotel prodali, a prihodi su im i dalje rasli. Lrh je prema fundamentima 2010 vrijedila 900kn, a danas 4 puta vise. No cijena na burzi joj je stalno na razini 2200-2500kn. Himr je 2007 na burzi vrijedio 1200kn, fundamentalno 230kn. Danas je himr na 300kn, a fundamentalno vrijedi 550kn. Sad sto je realnost?
Nemojte se sad naljutiti ali stvarno imate puno promašaja u argumentima i usporedbama. Uglavnom vadite informacije postane po forumima i uzimate ih zdravo za gotovo, a koje su plasirali totalni nepoznavatelji turističkog posla. Ni jedan, ali baš ni jedan parametar ne možete gledati izdvojeno i raditi takve usporedbe.
Brojke se mogu usporediti ali uvijek treba sagledati sve činjenice.
Npr Maestrali koje ste spomenuli.
Imaju puno bolju popunjenost i cijenu nego hotelski dio Imperiala. Naravno da imaju više uposlenih jpo sobi jer se radi o isključivo hotelskom smještaju. No morate znati da hoteli maestrala iako imaju nominalno manje zvjezdica po tipu i opsegu usluge koje pružaju zapravo imaju standarde koji traže više uposlenih.
Nadalje nije jednako imate jedan hotel sa 500 soba ili 5 hotela sa po 100
To diže broj uposlenih, i kod maestrala je logičan korak dizanje kategorija i cijene, uz produžetak sezone a ne smanjivanje broja uposlenih (možda samo promijene u stalne sezonce na teret stalno uposlenih)
Usut žale mi se prijatelji koji su ovih dana bili u dubrovniku da nisu gdje ni pizzu imali pojesti, pa si mogu zamisliti kako je tek na Rabu izvan sezone.
Rab ima sasvim drugi oblik turizma i ja tu vidim malo lutanja. Ne govorim samo o upravi nego o lokalnim političarima, pa i struci. Te se priča o hotelima više kategorije, pa onda o čisto sezonskom kamping turizmu.
Kod LRH koju ja često istićem izašli su nekim svojim master planom. Razvijaju i ciljaju na određeni segment tržišta, napravili su marketing plan, razvijaju vlastiti brand i ponudu podižu na zacrtanu razinu.
Ja mislim da je plan dobar, pratim realizaciju i koliko ja to mogu ocijeniti dobro im ide.
Zato sam oprezan kod Imperijala. Znamo u čega su ulagali prošle godine a još ne znamo jeli to dalo rezultate ili baš obrnuto? Da se razumijemo nisam ja zadovoljan ni rezulatima LRH u potpunosti, prvenstveno mi se ne sviđa zaustavljanje nekih investicija, ali bolje tako nego da idu u nešto ako matematika ne govori da to sad treba napraviti.
Mislim da LRH prvenstveno treba barem jedan hotel uvesti pod neki jaki internacionalni brand, a oni to izbjegavaju.