HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

James james. Nabrajas samo ono šta tebi paše. Pogledaj povrat na kapital. A koliki je trošak kapitala? Pogledaj ono najvažnije trenutno u građevini, a to je novčani tok. Zašto. Pa nitko im ne plaća za obavljene radove. Kriza je i moraju spuštati marže što dodatno smanjuje dobit, a rade jedva na granici preživljavanja. Pogledajte povećanje kratkoročnih potraživanja. Pa nemaju novaca za pokriti osnovne stvari. Solventnost je trenutno najbitnija u građevini. Ništa drugo ne gledajte trenutno. Nemoj james vući vodu na svoj mlin, a onda na viaduktu pisati lose o njemu. Viadukt barem ima nešto novaca za preživiti. Ali onaj tko gleda nešto drugo osim novcanog toka u recesiji u građevini nema baš nekog znanja iz investiranja. Nemam ni VDKT ni HDEL. ovo je samo moje zapažanje

nisi upoznat sa situacijom u HDEL.
sve što si nabrojao su razlozi zašto sam i zašto treba uložit u HDEL, ako želiš ulagat u građevinu.

povrat na kapital je u ovoj situaciji potpuno nebitan pokazatelj kao što si sam rekao kasnije (cash flow, solventnost i likvidnost su najbitnije – sve navedeno je pozitivno kod HDEL).

trošak kapitala je trenutno vjerovatno najniži u RH. HBOR kredit s nekih 5% kamate, PBZ kredit s nekih 7% i revolving koji je zatvoren.
pogledaj koliko su kamate godišnje (ove godine i sljedeće godine će možda više kamata naplatit nego platit jer imaju poček na novi kredit)

HDEL ima pozitivan radni kapital (zalihe+kupci-dobavljači-predujmovi), VDKT ima rupu od 80 mil. HRK. koju možeš onda direktno dodat financijskom dugu.

sad još stavi VDKT upravu u zatvor pa onda usporedi opet. inače sam ja taj koji je kupovao VDKT na 95kn kad su ostali pljuvali po njemu pa onda kupovali na 400 i počeli pisat hvalospjeve kako to ide na 2000., ima sve crno na bijelo na forumu.

@ James

Sada ću vam nabrojati 4 velike greške koje ste naveli, a po kojima vidim da ste, bez uvrede, još jedan od “znalaca” na hr. tržištu kapitala.

1. Novčani tok: Kažete da su najvažniji cashflow i solventnost/likvidnost, a u svojim navodima post gore niste naveli niti jedan od tih pokazatelja??? Šta je onda važnije? Koliko ja vidim novcani tok od poslovnih aktivnosti je negativan, a ukupan novcani tok je u gubitku 43 mil. Ili vi to ne vidite??? Free cash flow je također negativan. Izracun: (novcani tok iz poslovnih – novcani tok iz investicijskih aktivnosti) je negativan odnosno -7,65 mil. kuna. Znači cjelokupan novčani tok je negativan. Kratkorocne obveze su vece od kratk. imovine. Radni kapital se racuna kao razlika između toga dvoje. To je sad manje bitno.

2. pogledajte zašto je vaš radni kapital (koji ste vi naveli) pozitivan. Zbog ogromnog rasta potraživanja. A to je upravo zbog negativnog novcanog toka koji sam gore naveo. Ako je vama nemogucnost naplate potraživanja pozitivan pokazatelj onda bi se ja zapitao.

3. financiranje radnog kapitala je kratkoročno i najjeftinije. Jeftinije nego vaši krediti iz HBOR-a. Znaci negativan radni kapital ne mora biti veliki problem ako je ostatak bilance, RDiG, i novcanog toka kvalitetan.

4. I ono najvažnije. Jedino su povrati ono šta tjera dionicu naprijed. Povrat na kapital odnosno povrat na ukupni kapital. ROE ili ROIC. Znaci ništa drugo. Ako vi kupite stroj za 10 mil kuna i on vam vrati 5 mil kuna vi niste s time napravili ništa. Napravite lijek za 2 milijarde $ i on vam vrati 1 milijardu vi niste napravili ništa. Plus kamate koje morate vratiti jer ste te novce posudili od banke. Jedino i samo jedino povrati su bitni. Moraš s onime šta ulažeš napraviti više nego šta si u to uložio. Ako je ROIC veći od WACC-a onda se može reći da ste nešto postigli. WACC je PROSJEČNI trošak. To je trošak kapitala + trošak dugova. Trošak dugova je recimo 5%. Trošak kapitala je puno veći. IRR (interna stopa rentabilnosti) mora uvijek biti pozitivna. Teško da ona kod nas u građevini može biti pozitivna kad su marže toliko niske da stvaraju jedva pozitivu. Zašto dobivaju naše firme poslove. Zbog dampinških cijena samo kako bi firma opstala. To je valjda svima jasno. Ili?

Ne želim se prepucavati, ali ne govorite protiv neke dionice, a vaša je u istoj gabuli. Iako su one najbolje u HR daleko su one od super. Ja sam isto imao vdkt od 275kn i prodao na 430kn upravo iz svih gore navedenih razloga.

gle, ok si to naučio iz skripte za analizu financijskih izvješća, ali naučit definicije iz knjige i pročitat brojke iz FI je prvi korak, a ne zadnji korak učenja. imaš tu odličnih objašnjenja koja su vrlo pitko pisana, a pisao ih je broj jedan u tom području. počni s radnim kapitalom i dugom, to je daleko najvažnije, pa onda dalje korak po korak. snađi se s googlom i linkom jer je starnica dosta primitivna pa treba malo zujat.
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/valquestions/noncashwc.htm
http://pages.stern.nyu.edu/~%20adamodar/

James james. Nabrajas samo ono šta tebi paše. Pogledaj povrat na kapital. A koliki je trošak kapitala? Pogledaj ono najvažnije trenutno u građevini, a to je novčani tok. Zašto. Pa nitko im ne plaća za obavljene radove. Kriza je i moraju spuštati marže što dodatno smanjuje dobit, a rade jedva na granici preživljavanja. Pogledajte povećanje kratkoročnih potraživanja. Pa nemaju novaca za pokriti osnovne stvari. Solventnost je trenutno najbitnija u građevini. Ništa drugo ne gledajte trenutno. Nemoj james vući vodu na svoj mlin, a onda na viaduktu pisati lose o njemu. Viadukt barem ima nešto novaca za preživiti. Ali onaj tko gleda nešto drugo osim novcanog toka u recesiji u građevini nema baš nekog znanja iz investiranja. Nemam ni VDKT ni HDEL. ovo je samo moje zapažanje

Covjek nije sasvim svoj zatrpao je forum VDKT sa svojim negativama a ovdje na HDEL suprotno koliko prozirno…..
Jos mu nije ni jasno ako VDKT padne da će bome i HDEL pasti …i suprotno ako VDKT raste bude i HDEL
Ili kolega Knox misli da će možda uništiti firmu konkurenta svojim pisanjem….[emo_namigusa][emo_namigusa]

Prvi ce biti posljednj a posljednji prvi

Kolega Knox to bu vam se odbilo nazad na kraju ćete vi biti taj koji će izgubiti
to se sve vrati u nazad zivotu..
bolje prestanite mutiti vodu i pustite više druge i njihove dionice na miru !!!

Prvi ce biti posljednj a posljednji prvi

Kolega James. Ja sam u financijama i ovo šta sam gore napisao nije ništa jucer procitano pa napisano. Vrlo dobro ja znam šta je non cash working capital i bez citanja vaseg linka. Ako o tome piše. I njega svatko drukcije racuna. Koliko ja vidim vi ste napisali radni kapital je pozitivan, a ne non cash radni kapital. A zašto se racuna uopce non cash, jel znate? I opet se vracamo na povrat. Jer novac ne donosi nikakav povrat. Vidite sad koliko je povrat bitan. Rekao sam. Nemam ništa protiv niti jedne od ove dvije dionice. Ali mi se ne svida kad netko pise o svojoj dobro, a pljuje druge iako to nije tocno. Ovo gore što sam ja napisao je tocno, bilo da je procitano iz neke knjige ili ne. Recite mi šta sam ja netocno napisao? Šta iz mojeg izračuna nije tocno? Ja puno puta iznosim činjenice na ovom forumu koje se mnogima ne sviđaju, jer govore loše/dobro o nekoj dionici, ali su svejedno činjenice. Savjetovao bi da se i vi tako ponašate

Evo sad sam pogledao i link koji ste postavili. Prva rečenica: Working capital is usually defined to be the difference between current assets and current liabilities. However, we will modify that definition when we measure working capital for valuation purposes. Znaci opet sam vam tocno napisao šta je radni kapital. Šta onda niste naveli da je radni kapital negativan, a non cash radni kapital pozitivan? Nego samo ovo drugo.

Inace Damodarana sam ja prosao već davnih dana. I stvarno je dobar. Ali nije bitno samo procitati. Treba se i nešto shvatiti

Cijela građevina je u kolapsu. Predstečajne se redaju. Dobavljači vjerovnici gube minimalno 70% potraživanja. Kolika su njihova međusobna potraživanja. Koliko Hidroelektra ima potraživanja od takvih firmi.
Svim građevinskim firmama je najbolje u predstečaj u kolektivi, inače će biti po onoj Tko zadnji magarac.

pa i nije vam ta hdel bas neka prilika ,klasicni balon koji se jos ispuhuje

"Nikad čovjek ne može da kaže onoliko mudrosti koliko može da prešuti gluposti" top spameri 1 serislav 2 zorangutan 3 trial

Znaci opet sam vam tocno napisao šta je radni kapital. Šta onda niste naveli da je radni kapital negativan, a non cash radni kapital pozitivan? Nego samo ovo drugo.

nisam nijednom rekao da si krivo napisao, a ono što jesam rekao je da nisi upoznat sa situacijom u HDEL i to stoji, a to je odgovor na pitanja koja te muče:

a) kupci i dobavljači su ogromni jer se plaća u ciklusima HAC/HC > HDEL > dobavljači, veliki dio toga se obavlja cesijama pa HAC direktno isplaćuje dobavljače i podizvođače.
b) prkeo 95% kupaca HDEL je HAC i HC, znači naplata u punom iznosu s državnim jamstvima. nije to hoće li tamo neki ilija ili pero platit danas pola, a pola nikad, provjerite u faktoringu nekom koji je diskont na potraživanja od HAC-a.
VDKT je u istom režimu.
c)HDEL ima nula kuna potraživanja od firmi u PSN (odgovor dustu)

i ja sam u financijama pa se izražavam vrlo krnje o tome, moja je greška što nisam točno napisao šta mislim pod radni kapital. ako imamo različite poglede na financije, ja s ti mogu živjet, ali mi se ne da ni čitat, a kamoli odgovarat na ovakve izjave ako mislimo vodit argumentirane rasprave:

Sada ću vam nabrojati 4 velike greške koje ste naveli, a po kojima vidim da ste, bez uvrede, još jedan od “znalaca” na hr. tržištu kapitala.

data – ako se obraćaš meni, ne vidim šta pišeš jer si bio među prvima koji su bili na ignore listi pa da se ne zamaraš dalje.

p.s. moje pisanje na VDKT na je za udžbenike i povjesne preglede briljantnosti investiranja i špekuliranja i tako će bit i ubuduće, neka pati kome smeta.[emo_cool]

b) prkeo 95% kupaca HDEL je HAC i HC, znači naplata u punom iznosu s državnim jamstvima. nije to hoće li tamo neki ilija ili pero platit danas pola, a pola nikad, provjerite u faktoringu nekom koji je diskont na potraživanja od HAC-a.

Ajde, napokon da mi je netko objasnio zašto je 95%-na ovisnost prema politički vođenim firmama u predstečajnoj državi ustvari izvrsna stvar.[emo_smijeh]

New Report

Close