HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pa kolega netalnetirani tehničaru, kako to da ste ovdje vidjeli lokalno dno a na ulpl i dlkv niste??

ja ne vidim da mi se itko žali da je kupio na moj nagovor hdel na 350kn, to ste vi nešto zabrijali
ipak za vašu info ću ponoviti
hdel je najizdržljiviji građevinar koji je prošao malo veću krizu nego što je ova
proći će i ovu
ali vi koji mislite da neće ne morate investirati ovdje
ja ću pričekati da se Hidroelektra izlista na varšavskoj burzi da vidim koliko vrednuju hdel svjetski europski investitori a ne neki lajbeki koji u životu nisu knjige pročitali i nemaju znanje
-hidrolektra je na 0,67 bv, dalekovod na nekih 1,3 bv, to mi izgleda puno nepovoljnija kupnja od hdel
-a još k tome hdel ima čvrstu vlasničku strukturu gdje iz prvih deset nitko ne prodaje, dok kod dlkv je sasvim suprotna situacija, tamo je ff nekih 80%
-hdel se lako digne na bv, dok recimo na dlkv će biti jako teško doći do 1,5 bv na koliko ste vi i vaš đeronimo kupovali
-hdel ja sam mogu dići na bv, a vi pokušajte dići dlkv na 430 kuna, pa mi javite kako ste prošli

***obrisano***

http://www.kucilooro.webs.com/

dobar bid na hdelu….sviđa mi se onih 3000 komada na 90 kn..vjerovatno netko smatra da je to realna cijena

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

Pogledajte vi samo taj omjer kupnje i prodaje: 1:2
Pa koja to dionica ima na ZSE?
Nijedna, naravno.
I već +5%
Ulagači prepoznaju istinske vrijednosti [thumbsup]

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Pa koja to dionica ima na ZSE?
Nijedna, naravno.

Upravo tako! To je do sada zabilježila samo ova dionica.

http://www.poslovni.hr/130525.aspx

svatko tko se malo razumije u fin izvjestaje i poslovanje firme jasno mu je da su ljudi koji su vlasnici i uprava istovremeno netko tko ima benefite od postojanja HDEL, svi ostali, ukljucujuci male dionicare, mogu igrati monopol s ovim dionicama. Skegro je to skuzio i rekao, NE MOGU.

Firma koja ima preko milijardu profita, a dobit je imala od prodaje INGRE bez toga minus?!

[shocked]

a istovremeno clanovi uprave imaju jos neke firme bilo direktno bilo preko rodijackih veza preko koje su isisavali dobit…. HDEL je odlican paravan za dobivanje poslova, dobr reference, dok je prava dobit u firmama koje posluju sa HDEL-om, a male dionicar ko yebe.

ja sam davno izasao iz ove firme (zadnje na 1300kn), jer onda kad u najboljim godinama nije ostavrivala dobit, bome nece u slijedecima kada se ocekuje znatno smanjenje investicija u cestogradnju

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

svatko tko se malo razumije u fin izvjestaje i poslovanje firme jasno mu je da su ljudi koji su vlasnici i uprava istovremeno netko tko ima benefite od postojanja HDEL, svi ostali, ukljucujuci male dionicare, mogu igrati monopol s ovim dionicama. Skegro je to skuzio i rekao, NE MOGU.

da si mi dobru ideju. mogli bi napravit monopoly sa dionicama umjesto sa ulicama

svatko tko se malo razumije u fin izvjestaje i poslovanje firme

Uvaženi kolega vipy, ja sam si dao svojevremeno truda da analiziram izvješće za 3Q.
Ja znam da je kolega vidra već 50 % tu u minusu, ali poradi toga da se ne bi desilo da i drugi izgube novce kao i on, dajem reprizu analize.

Evo ovdje:

Mislim da sam kompetentna osoba za davati analizu financijskog izvješća, ipak ih dnevno kroz moje ruke prođe nekoliko u poslu koji obavljam mimo ovoga što se tiče burze.
Idemo odmah u glavu.
Problem likvidnosti.
Koeficijent likvidnosti je 0,97.
Minimum zadovoljavanja kriterija " prolaznosti " je 1 u teškim vremenima, inače bi trebao biti minimalno 2.
0,97 i nije tako daleko kako se čini od 1.
Varka malog Marka. Pogledajmo malo kratkoročnu imovinu koja sudjeluje u brojniku izračuna tekuče likvidnosti i pogledajmo od čega se ona sastoji.
Kratkotrajna imovina je 628 milijuna kuna. Što nalazimo u tih 628 milijuna kuna, od te brojke pogledajmo stavku kratkoročna potraživanja – 511 milijuna kuna. To znači da potraživanja u imovini koja bi se trebala najlakše utržiti, dakle kratkoročnoj imovini sudjeluju sa čak 83 %.
Da li će oni uspjeti i koliko naplatiti ta potraživanja, neznam,ali radi se o velikom iznosu imobiliziranog kapitala, a dio tih potraživanja gotovo sigurno neće biti naplačen a to vam je onda novi – rashod. Oni imaju potraživanja 511 milijuna kuna, na ukupne prihode od ca. 1,1 mlrd kuna, to je ca. 50 %.
ALi..pošto je povečana aktiva, mora biti povećana i pasiva ( vaga ), pa pogledajmo što se tu dogodilo, možda ima kakav tu pozitivan pomak na bolje.
Figa. Kapital i rezerve povećane zanemarivih 2 %.Dugoročne obveze su smanjene za 9 %, a kratkoročne povečane za 15%. E kad bi bilo obrnuto barem, ali nije. Znači ne samo da tvrtka ima problem naplate koji je velik, tvrtka ima i problem sa kratkoročnim zaduženjem, koje očito ne može refinancirati nekim dugoročnim kreditom ( a tko bi ima dao kredit kad su na kolektivnom godišnjem odmoru ).
Inače, da se vratim na temu kratkoročnih potraživanja, to vam je stavka u tzv. kreativnom računovodstvu koja se najčešće koristi kako bi se namjestila tj. prikazala dobit koje u stvarnosti – nema. DA vidimo koeficijent trenutne likvidnosti, e on vam je cijelih 0,02. Nažalost treba naglasiti da je poželjno da ovaj koeficijent bude veći od 1, oni su praktički na nuli.
Tu smo došli do stavke zaduživanja, koju treba gledati u korelaciji sa likvidnosti, loše je ako je jean od ta dva pokazatelja loš , ali ako su oba loša onda tvtka ima generalni problem.
Da vidimo kako tu stvari stoje, da li su oni pored očitog velikog problema likvidnosti uz to još prezaduženi ili možda nisu?
Uh….78 %, ajme meni, koeficijent zaduženosti,a poželjno je manje od 50 %. To znaći da je tvrtka 78 % imovine nabavila zaduživanjem,jako loše. To bi trebali smanjivati i to pod hitno, ali kako će smanjivati iz čega? Iz dobiti koje jedva da uopće i ima više? Gore smo vidjeli da njima zbog problema sa likvidnošću treba obrtnog kapitala kojeg uopće nemaju, ne da su na nuli, već u minusu,, a kamoli da smanjuju zaduženje.
I gdje je izlaz?
Izlaz bi bio jedino u povećanju radnih aktivnosti i povečanjuj profitabilnosti tvrtke, ali oni su na kolektivnom godišnjem tj. rade smanjenim kapacitetom, jer posla u HR nažalost trenutno i nema što se građevinara tiče.Ili da ih netko refinancira dugoročnim kreditom, kako bi pokrili svoje sadašnje probleme sa likvidnošću ( biste li im vi u ovoj situacji dali kredit? ).

( nastavak slijedi )

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

( nastavak ) :

TReba napomenuti da su se neki naši građevinari okrenuli tržištima vani, ali Hidroelektra ne, jer su oni uvijek bili orijentirani većinom na Hrvatsku. Faktor zaduženosti, da vidimo koliko bi godina trebalo da se iz dobiti uvečane za amortizaciju otplate sadašnja zaduženja. Ajmo pretpostaviti da će zadnji kvartal raditi sa nulom, uz sve ove probleme koje imaj ( prošle godine zadnji kvartal je bio gubitak 5,4 mil. kuna ), podijelimo i dobijemo broj 31. To je okvirno. Ali i da je 30 i da je 25 bilo bi katastrofalno. A kamoli 31.Ovaj vam se indikator smatra najreprezentativnijim, ajde da se ispravim, jednim od najvažnijih kod gledanja mogučnosti da tvrtka ode u – stečaj.

Granica koja se gleda kod faktora zaduženosti je 3,5 , u lošija vremena kakva su ova sve preko 6,7 je problem. Hidroelektra ima ovaj pokazatelj od ca. 31. To je katastrofalna situacija.
Kratkoročna podbilanca, to će im prvo pogledati ako dođu u banku po lovu- 0,92. I tu padaju, mora biti minimalno 1 da bi bilo prihvatljivo.
Mogli bi mi tu ići i dalje, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno, ako se nekome da, može napraviti analizu pokazatelja profitabilnosti ili aktivnosti ili pak novčanog toka. Ja više nemam volje, ne bi mi bilo drago da bilo koja tvrtka u HR koja kotira na burzi propadne, jer je to onda udarac prvenstveno za sektor, ali i za cijelui burzu.

Nadam se da sam bio od pomoći i da će nekima ovo koristiti, ako imaju kakav komentar ili ispravak molim da me upozore na to.

Ne boj te se.
Za godišnje izvješće dati ću također svoju analizu, možda se stvari manje pogoršaju od predviđenog.

Cijena u ovom trenutku – 239,99 kuna.
lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Komšija Plavi. Berza je nešto menađiranja para i nešto psikologije. Psikologija kaže vako:

– svatio si da si zaglavio svugde osim na ADPL (i tamo češ ako ne pobegneš na vreme),
– nemaš ovde hartije da ovo srušiš na cenu koja bi tebi odgovarala,
– nemaš niti para (zarobljeno u krivim procenama) da kupiš pa ovo rušiš (možda da razmisliš o marginu
ako misliš da če ta ti se isplati),
– hteo bi da uđeš ovde ali nemaš čime da koriguješ cenu a niti da kupiš na ovoj ceni,
– tebi se jako sviđa HDEL čim trošiš tolko vremena i truda ovde.

Letimično sam preletio po postovima i mogu vam reći da volim kad se dionica pljuje jer to znači da će ići gore. Neznam da li je netko napisao koliko je dionica Ingre ovih dana kupila Hidroelektra. I onda da nema pare…hahahahahhahaahah?

Firma koja ima preko milijardu profita, a dobit je imala od prodaje INGRE bez toga minus?!

[shocked]

a istovremeno clanovi uprave imaju jos neke firme bilo direktno bilo preko rodijackih veza preko koje su isisavali dobit…. HDEL je odlican paravan za dobivanje poslova, dobr reference, dok je prava dobit u firmama koje posluju sa HDEL-om, a male dionicar ko yebe.

ja sam davno izasao iz ove firme (zadnje na 1300kn), jer onda kad u najboljim godinama nije ostavrivala dobit, bome nece u slijedecima kada se ocekuje znatno smanjenje investicija u cestogradnju

kolega Vipy, upravo tako. I to je već i pticama na grani jasno. Samo još nije kolegi Vidri.

U 5 godina najveće konjukrure građevinarstva, ova je firma povećala glavnicu za NIŠTA, tj. dodala nove vrijednosti za dioničara u iznosu od NIŠTA, i udjelila dividendu u iznosu od NIŠTA. Jedino što se povećalo su DUGOVI.

Sve u svemu… UŽAS

Letimično sam preletio po postovima i mogu vam reći da volim kad se dionica pljuje jer to znači da će ići gore. Neznam da li je netko napisao koliko je dionica Ingre ovih dana kupila Hidroelektra. I onda da nema pare…hahahahahhahaahah?

Ja volem hdel ali ovo baš ne vidim ko neki plus.

New Report

Close