kolega rijeka vidim da vas hidra jako golica ,i ja bih jeftinije dokupio.
da jer na -9X% nije dovljno jeftino [thumbsup]
Pa neznam čemu panika za 102 hidre.ako je već netko ima od 9xx kuna pa ja bi je i dalje imao,pa
ako me pamet služi bila je ne tako davno 125,00 kn.
Ja je imam 140 komada i ne mislim je prodat.
Jer me 25000 kuna ne sikira neka ide na 15000 , ali zar ne moze na 98000 kn.
lp
Današnji prosjek je dobar s obzirom na market danas; 184,08 kn!
ti to zoveš dobrim ,pa ovo su katastrofalna cijena hdel
Već kada sam prozvan, evo kratak osvrt na FI 2008. Da budem iskren očekivao sam takvo nekakvo izvješće za 2008. godinu. Možda malo bolje (neke stavke su se drastično pogoršale) ali i 9-mjesečno FI (o tome sam prilično opširno pisao) je pokazivalo pogoršanje situacije u Hidri.
Dakle što je bitno, a vidljivo je iz FI 2008?
Značajno su povećani prihodi. Naravno i troškovi. Neda mi se računati postotke, ako netko želi neka ih sam računa.
Dobit je nešto smanjena, ali taj podatak nije relevantan jer ga se lako "frizira".
Dugotrajna financijska imovina je prilično smanjena (sa 58 na 45 miliona kuna) – LOŠE.
Dugotrajna materijalna imovina povećana (sa 228 na 240 miliona kuna) – DOBRO iako nema velikog značaja, vjerojatno kupovina osnovnih sredstava.
Zalihe povećane (sa 46 na 62 miliona kuna) – LOŠE (povećanje zaliha znači da je novac za njihovu nabavku utrošen a potrošnja zaliha – ugradnja se tek treba dogoditi, a prihod od istoga tek treba nastati – i naplatiti, što je još bitnije). Načelno veće povećanje zaliha nije dobro. Može značiti i pogodnost ako je nabavka bila po cijenama koje su vrlo niske i čiji rast se očekuje. Ali to ovdje nije slučaj jer su cijene materijala tek ove godine pale pa je nabavka bila po bitno većim cijenama negoli je danas.
Potraživanja od kupaca drastično povećana (sa 294 na 404 miliona kuna) – JAKO LOŠE (o povećanju potraživanja od kupaca sam detaljno pisao prije par mjeseci pa ako želite potražite tekstove).
Kratkoročna financijska imovina smanjena – LOŠE, a novac na računu i u blagajni povećan – DOBRO pa je u ukupnosti povećanje sa 49 na 54 miliona kuna – DOBRO ali povećanje je premaleno da bi išta bitnije značilo.
Obveze prema dobavljačima drastično povećane (sa 289 na 411 miliona kuna) – JAKO LOŠE.
Kratkoročne financijske obveze drastično smanjene – JAKO DOBRO, a ostale kratkoročne obveze drastično povećanje – JAKO LOŠE. Ovdje se može osnovano pretpostaviti da je dio obveza samo promijenio oblik (preseljen iz kolone 25 u kolonu 26) i umanjio se sa 152 miliona na 148 miliona kuna -DOBRO iako premalen iznos da bi nešto bitnije značio.
Kamate i ostali financijski rashodi smanjeni za 3,5 miliona kuna (sa 21 na 17,5) – DOBRO iako premaleno, a kamate i ostali financijski prihodi smanjeni za 22,5 miliona kuna (sa 25 na 2,5) – JAKO LOŠE.
Zaključak je da je premalo dobrih pokazatelja (i u premalim iznosima), a previše loših (i u puno većim iznosima) da bi se moglo optimistično gledati na sadašnjost i skoru budućnost Hidre, a problemi tek dolaze.
Ako imate neku primjedbu na gore izneseno napišite ju, komentirat ću ju.
Pozdrav svima, uz razmišljanje da ovo vrijeme koje sam proveo ovdje (i u ovo gluho doba noći) mogao sam i pametnije provesti.
Ne ulazim u točnost tvojih izračuna, neda mi se računati. pretpostavljam da su ona točna, ali ne bih se složio s tumačenjima.
Dugoročna fin.imovina jest smanjena za 7M, ali je materijalna imovina povećana za cca 30M (amortizirano je 17M). I to je tebi LOŠE? [huh]
Kratkoročna fin.imovina je smanjena za 6M, ali je novac na računu povećan za 11M. Povećanje novca za 5M je po tebi LOŠE? [huh]
Zalihe i potrtaživanja/obveze su STANJE NA ODREĐENI DAN (21.12.). Uspoređivati stanje zaliha na današnji dan i na isti dan prije godinu dana ne mora nam pokazivati ama baš ništa. To su stavke koje se mijenjaju dnevno. Kada bi raspolagali s PROSJEČNIM STANJEM ZALIHA za određeni period, onda bi iz toga mogli izvoditi nekakve zaključke. S druge strane, povećanje aktivnosti neminovno uvijek donosi povećanje zaliha i potraživanja/obveza. Po tebi bi izgleda bilo najbolje ništa ne raditi pa onda nebi bilo niti ovih stavaka. Osim toga, povećanje ovih stavki je više odraz trenutnog stanja ekonomije (opća nelikvidnost) nego poslovanja firme.
Smanjenje financijskih obveza i, kao rezultat toga, smanjenje troška kamata tebi je zanemariv podatak.
Sve u svemu, bolje nego lani.
Da bi se mogla komentirati FI potrebno je nešto više od znanja osnovnih matematičkih operacija.
Ne ulazim u točnost tvojih izračuna, neda mi se računati. pretpostavljam da su ona točna, ali ne bih se složio s tumačenjima.
1. Dugoročna fin.imovina jest smanjena za 7M, ali je materijalna imovina povećana za cca 30M (amortizirano je 17M). I to je tebi LOŠE?
2. Kratkoročna fin.imovina je smanjena za 6M, ali je novac na računu povećan za 11M. Povećanje novca za 5M je po tebi LOŠE?
3. Zalihe i potrtaživanja/obveze su STANJE NA ODREĐENI DAN (21.12.). Uspoređivati stanje zaliha na današnji dan i na isti dan prije godinu dana ne mora nam pokazivati ama baš ništa. To su stavke koje se mijenjaju dnevno. Kada bi raspolagali s PROSJEČNIM STANJEM ZALIHA za određeni period, onda bi iz toga mogli izvoditi nekakve zaključke. S druge strane, povećanje aktivnosti neminovno uvijek donosi povećanje zaliha i potraživanja/obveza. Po tebi bi izgleda bilo najbolje ništa ne raditi pa onda nebi bilo niti ovih stavaka. Osim toga, povećanje ovih stavki je više odraz trenutnog stanja ekonomije (opća nelikvidnost) nego poslovanja firme.
4. Smanjenje financijskih obveza i, kao rezultat toga, smanjenje troška kamata tebi je zanemariv podatak.
Najprije pročitaj što sam napisao LOŠE, a što DOBRO (lijepo piše velikim slovima da bi bilo čitkije) pa onda komentiraj a ne podvaljuj.
A za ostalo
Tvoj komentar broj 1.:
Financijska imovina (dugotrajna) je smanjena za 13 mil kuna (LOŠE), a povećana je vrijednost osnovnih sredstava (lijepo sam napisao DOBRO pa ne podmeći nego radije još jednom pročitaj). A u isto vrijeme je povećan dug prema dobavljačima za 122 miliona kuna. Dio toga novca za koja su kupljena osnovna sredstva se vjerojatno nalazi u ovoj stavci. Lijepo je imati nova osnovna sredstva (strojeve) ali treba ih i platiti. Bez njih se naravno ne može raditi, ali pitanje je što će se s njima raditi ove godine? I da su recimo kupljena ove godine cijena bi bila drastično niža negoli prošle (ali naravno nisu). Catepillar npr samo što ne poklanja strojeve u ovoj godini. Ali nije uprava Hidre jedina pogriješila. Pogriješili smo i svi mi.
Tvoj komentar br. 2.: opet podmećeš, lijepo sam napisao da je povećanje kratkotrajne financijske imovine od 5 mil kuna DOBRO (kupi naočale ako to ne vidiš).
Tvoj komentar broj 3.:
Povećanje zaliha u uvjetima loše likvidnosti društva (sama uprava to tvrdi ako si u stanju to naći i pročitati) je loša stvar ma kako ti htio gledati na to. Upravljanje zalihama je jedna cijela grana ekonomskih znanosti. I pogotovo jer su isti materijal koji su kupili prošle godine mogli kupiti sada za bar 30% jeftinije. I čemu gomilati zalihe (cementa npr. koji je jedan od osnovnih materijala koji koristi Hidra) kada od tri tvornice Cemexa (Dalmacijacement) sada radi samo jedna i to smanjenim kapacitetom?
Tvoj komentar br 4.: Otkud ti ideja da na ostale kratkoročne obveze (koje su uzgred povećane za cca 65 miliona kuna) nema kamata? Zar samo na financijske obveze teče kamata? A na ostale ne? Na koje to obveze (a koje su dospjele) ne teče kamata?
Jedino s čime bi se složio je tvoj komentar da je za komentiranje financijskih izvješća potrebno još nešto osim znanja osnovnih matematičkih operacija. Uhvati se malo posla, nauči nešto i ne podmeći.
rijeka ,i ja bi htio niže ali očigledno je da sve ovo netko skuplja .Do kraja tjedna vrlo izgledno da će hidra preći 200kn
@Rijeka
Da bi se mogla komentirati FI potrebno je nešto više od znanja osnovnih matematičkih operacija.
A da bi se moglo tvrditi za firme sa malom polugom da nisu kreativne i nemaju ideja, obavezno baciti pogled na bilancu Hidre. Ti su momci tako kreativni da u slobodno vrijeme žive na daskama Broadwaya [lol]
S tobom se stvarno ne isplati raspravljati, ali evo još jednom i zadnji put.
1. Zbog čega smanjenje dugoročne financijske imovine apriori mora biti LOŠE?
2. Ti sigurno nisi nikada čuo osnovnu ekonomsku teoriju da se dugoročna imovina financira iz dugoročnih izvora, a kratkoročna iz kratkoročnih.
3. Nisi rekao da je povećanje novca za 5M kn LOŠE nego da je premaleno. Neki bi rekli "nije šija nego vrat".
4. Upravljanje zalihama jest nauka pa se ti u to nemoj petljati. U zalihama, osim cementa, za tebe i za sve one neupućene, osim sirovina mogu se nalaziti i nedovršeni proizvodi. Da li ti znaš strukturu zaliha pa ih možeš komentirati?
5. Potraživanja prema kupcima poprilici odgovaraju obvezama prema potrošačima. Sve što vrijedi za jedno vrijedi i za drugo, uključujući zatezne kamate. Neumjesno je komentirati jednu stavku izvučenu iz konteksta.
5.