Moram dati mali ispravak mog predzadnjeg posta. Radio sam istovremeno analizu za Viadukt pa sam greškom ubacio posao u Libiji u svoj post. Posao je Viaduktov, a ne Hidrin (nažalost).
Precijenjena.
Osnovni razlog: Hidrina ukupna kratkotrajna financijska imovina (28+37 mil.) može pokriti manje od 32% kratkoročnih obveza (203,5 mil. kuna). Firma kritično insolventna. Ako dobavljači "stisnu" Hidru (ovrhe, tužbe i sl.) teško da firma može izbjeći stečaj. Osim ako Dr Ivo ne kaže drugačije. Ali to nije dio mog razmišljanja. Treba li konkretniji odgovor?
Kratkotrajna imovina 627 milijuna kuna / 671 milijun kuna kratkoročnih obveza.
Ne vidim neki big deal. Firma je podcjenjena do boli. P/S 0,11, P/B 0,65, P/E 13,6
Dobro i ja bi volio kupiti po 50 kuna, jedino što to nije realno.
A da se uključi neki jači fond začas bi je gledali na 700 kuna.
Precijenjena.
Osnovni razlog: Hidrina ukupna kratkotrajna financijska imovina (28+37 mil.) može pokriti manje od 32% kratkoročnih obveza (203,5 mil. kuna). Firma kritično insolventna. Ako dobavljači "stisnu" Hidru (ovrhe, tužbe i sl.) teško da firma može izbjeći stečaj. Osim ako Dr Ivo ne kaže drugačije. Ali to nije dio mog razmišljanja. Treba li konkretniji odgovor?
Kratkotrajna imovina 627 milijuna kuna / 671 milijun kuna kratkoročnih obveza.
Ne vidim neki big deal. Firma je podcjenjena do boli. P/S 0,11, P/B 0,65, P/E 13,6
Dobro i ja bi volio kupiti po 50 kuna, jedino što to nije realno.
A da se uključi neki jači fond začas bi je gledali na 700 kuna.
[/quote]
Citiram dio posta od prije par dana:
Potraživanja od kupaca su se povećala za više od 176 mil kuna (na više od 470 mil kuna). To naizgled nekome može biti dobar pokazatelj ali on je vrlo negativan. Takvim znatnim povećanjem potraživanja od kupaca (od kojih će jedan dio ostati nenaplaćen) pogoršava se likvidnost društva. Povećava se potreba za zaduživanjem (banke) koje naravno nije jeftino. Može se dio obveza financirati neplaćanjem dobavljačima, ali i to ima svoj vijek trajanja. Dobavljači ako vide da ne mogu naplatiti potraživanja tužit će dužnika, ili aktivirati sredstva osiguranja. To neće napraviti sve dok mogu izdržati neplaćanje i dok im se isplati raditi za dužnika. Ali mogu li "mali" kooperanti to izdržavati slijedeće godine? I koliko će raditi za Hidru u budućnosti (kada se smanji obim poslova što je više negoli izvjesno)? I ako se vjerovnici odluče naplatiti svoja potraživanja iz gore navedenih razloga, naplaćuje se i zatezna kamata koja je trenutno 14% na godinu. A koliko kamate će Hidra naplatiti od svojih dužnika? HAC-a i ostalih. Sada je upitna naplata za preko 37 mil kuna (vode se sudski sporovi).
Obveze prema dobavljačima su se povećale za preko 178 mil kuna (na 468 mil. kuna). To je posebno zabrinjavajuć podatak jer ako su te obveze realno iskazane (a nemamo razloga sumnjati u to) one će se i morati platiti (ukoliko Hidra ne završi u stečaju, a onda badava sva ova pisanja).
Još je više zabrinjavajuć podatak da su se kratkoročne financijske obveze povećale za više od 47 mil. kuna (na 187 mil. kuna).
Hidrina ukupna kratkotrajna financijska imovina (28+37 mil.) može pokriti manje od 32% kratkoročnih obveza (203,5 mil. kuna). A ostatak? Novo zaduživanje? Kamate na njega?
To je ukratko ono što je vidljivo prostim okom iz 9-mjesečnog izvješća. Zanimljivo je da uprava likvidnost smatra nezadovoljavajućom (čitaj: kritičnom).
Zaključak neću davati, sami ga stvorite.
Kraj citata.
Za Vas je ovo navedeno "no big deal"? E, za mene je to itekako big problem. Kada bi se u financijskom izvješću mogle uzeti dvije kolone i usporediti ih i na osnovu toga izvesti ispravan zaključak bez ikakve podrobnije analize onda .ebeš mojih 20 godina školovanja i 15 godina rada na financijsko – računovodstvenim poslovima.
Idemo onda radije uzeti dobit (koliko ono, cca 13 mil. kuna, lakše je jer je samo jedna brojka, a tamo su dvije) i zaključiti: firma je super vidiš da radi s dobiti. A ona je mogla biti 200 mil. kuna ili gubitak od 100 mil. kuna. Ja bi oba ta rezultata postigao i sve u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i u skladu s MRS-ovima. Možda bi se upotrijebilo i malo mašte, ali ništa protuzakonito.
Kolega dublje kopajte, puno dublje.
Precijenjena.
Kolega Rijeka, puno hvala na decidiranom odgovoru i obrazloženju.
Kolega RI, burza vam je 90 posto psihologija i 10 fundamenti.
Recimo npr Atlantska ima odlične pokazatelje pa je otišla u kuac. Jel tako?
Uostalom ulaže se u poduzeće koje može popraviti pokazatelje, ane u poduzeća koja su na vrhuncu i slijedi im pad, a možda i potpuna propast poput ATPL ( ne bi me začudilo da oni propadnu, ako kriza brodarstva potaje godinu dvije )
Nekako mi sigurnije djeluje Hidroelektra nego ATPL.
Vozdra
Izgleda da ne misle baš svi kao Rijeka ( ili je on naručen od strane RBA za pisanje pizdarija )
Prvih 10 računa s najvećom količinom vrijednosnog papira
Vrijednosni papir Moguće vrijednosti
* Važeći podaci za uredovni dan 29.12.2008 .
HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA D.D./REDOVNA HDEL-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PILIPOVIĆ RADE 88.660 14,21 Osnovni račun
2. MARIĆ PETAR 88.564 14,20 Osnovni račun
3. SALOPEK NIKOLA 88.560 14,20 Osnovni račun
4. HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA D.D. 60.050 9,63 Osnovni račun
5. MATIĆ ANTE 49.674 7,96 Osnovni račun
6. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 38.845 6,23 Skrb. račun NEW ENTRY od nedavno
7. SAMOBORKA D.D. 30.000 4,81 Osnovni račun
8. ŠIMIĆ ANTE 22.000 3,53 Osnovni račun
9. PBZ D.D. 6.390 1,02 Skrb. račun
10. A.B. PETROL PROMET D.O.O. 5.861 0,94 Osnovni račun
Ukupno: 76,71
Izgleda da ne misle baš svi kao Rijeka ( ili je on naručen od strane RBA za pisanje pizdarija )
Prvih 10 računa s najvećom količinom vrijednosnog papira
Vrijednosni papir Moguće vrijednosti
* Važeći podaci za uredovni dan 29.12.2008 .
HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA D.D./REDOVNA HDEL-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PILIPOVIĆ RADE 88.660 14,21 Osnovni račun
2. MARIĆ PETAR 88.564 14,20 Osnovni račun
3. SALOPEK NIKOLA 88.560 14,20 Osnovni račun
4. HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA D.D. 60.050 9,63 Osnovni račun
5. MATIĆ ANTE 49.674 7,96 Osnovni račun
6. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 38.845 6,23 Skrb. račun NEW ENTRY od nedavno
7. SAMOBORKA D.D. 30.000 4,81 Osnovni račun
8. ŠIMIĆ ANTE 22.000 3,53 Osnovni račun
9. PBZ D.D. 6.390 1,02 Skrb. račun
10. A.B. PETROL PROMET D.O.O. 5.861 0,94 Osnovni račun
Ukupno: 76,71
Način izražavanja i pokušaja diskreditiranja nečijeg mišljenja vrijeđanjem ostao ti je na nivou kromanjonca (što vjerojatno i jesi). Da išta znaš i pratiš primjetio bi da su Galunić Karmen i Kelemen Mladen prebacili svoje dionice na skrbnički račun RBA (ako ne razumiješ što je skrbnički račun raspitaj se malo).
Cijenjeni kolege bilo bi pošteno da ako nemate što pametno za napisati nemojte barem vrijeđati drugoga. Ako imate argumente za svoje tvrdnje iznesite ih, a ako ih nemate nemojte gubiti svoje i tuđe vrijeme.
I za Merlina (sakrivaš se iza jedne jako pozitivne osobe): ako ti se ne sviđa što imam HT ne trebaš pisati na private: Jebi se s tvojim HT-om i prodaj ga dok još ima kupnje. Nekulturno je, kaže se: kolega mislim da bi trebali prodati HT jer kupnja će nestati pa ga nećete imati kome prodati i ja bi odgovorio: hvala lijepa na brizi o meni i mojim dionicama. I nastavili bi lijepo komunicirati. Čak i veliki gubitak (ako ga imaš na Hidri, a vjerojatno imaš) nije razlog za nekulturu. Pozdrav.
Način izražavanja i pokušaja diskreditiranja nečijeg mišljenja vrijeđanjem ostao ti je na nivou kromanjonca (što vjerojatno i jesi).
Samo mali ispravak, pa svi smo zapravo kromanjonci (homo sapiens). Tak se zovu po spilji gdje su pronadjeni prvi ostaci homo sapiensa u Europe. Vjerojatno si mislio na neandertalce, medjutim i to je nazalos losa usporedba.
Jer, neandertalce su ocrnili neopravdano (brinuli su se za nemocne, stare, djecu, vjerovali u zagrobni zivot), a prema novim teorijama moguce je da su ih i zatukli homosapiensi (kromanjonci).
Pa dobro, kolega Rijeka ima svoje mišljenje, mi neki drugačije, ja na primjer ne mislim da je značajan rast potraživanja nešto najlošije što se firmi može dogoditi (pogotovo ako je u dužnik država). S druge strane, snažan rast prihoda smatram vrlo značajnim, za razliku od kolege. Također mislim da bi se marža mogla popraviti jer će materijal biti jeftiniji, a cijene radova su definiranje ranije. Naravno ima tu i hrpa drugih utjecaja, npr. pad tečaja kune za koji u biti ne znam kako djeluje na Hidru.
Kolega RI, burza vam je 90 posto psihologija i 10 fundamenti.
Recimo npr Atlantska ima odlične pokazatelje pa je otišla u kuac. Jel tako?
Uostalom ulaže se u poduzeće koje može popraviti pokazatelje, ane u poduzeća koja su na vrhuncu i slijedi im pad, a možda i potpuna propast poput ATPL ( ne bi me začudilo da oni propadnu, ako kriza brodarstva potaje godinu dvije )
Nekako mi sigurnije djeluje Hidroelektra nego ATPL.
Vozdra
Na ZSE je to potpuna istina.Fundamenti nisu bitni,sve do trenutka kada firma ide na bubanj.U ovom
trenutku Rijeka koji je dioničar Hidre piše razložno i svi bi mu trebali zahvaliti na ovakvom pristupu.
On je ozbiljan analitičar.Zbog nekorektnog pristupa pojedinaca, na njegove vrlo korisne i pametne komentare na stranicama TNPL on više ne komentira,a mi dipničari TNPL smo izgubili pametnog
analitičara.Šteta za sve.Na isti način bi vam se moglo dogoditi i na HIDRI.Međutim,možda se
pojave i pozitivne vijesti,a onda bi pozitivan komentar Rijeke imao izuzetno pozitivan efekt.
na stranicama TNPL
Kraj tebe tako pametnog što će vam još netko na temi.
Nagovaraš ljude da kupuju Tankersku još od kad je bila na 4-5 tisućica. Lijepo si ih naguzio. Sigurno te se sjete povremeno
Ja nikog ne nagovaram ni na što, svatko ima svoju pamet pa neka radi po svom
Kraj tebe tako pametnog što će vam još netko na temi.
Nagovaraš ljude da kupuju Tankersku još od kad je bila na 4-5 tisućica. Lijepo si ih naguzio. Sigurno te se sjete povremeno
Ja nikog ne nagovaram ni na što, svatko ima svoju pamet pa neka radi po svom
Većina dionica iz crobexa je palo 80% i više.Tako isti i TNPL.Međutim ,kada je TNPL bila 4.000
ATPL je bila na 3.000.Jučer je TNPL bila 1.400,a ATPL 700.Dakle ATPL je pala više od četiri puta,a
TNPL manje od tri puta.Ista stvar u odnosui na ULPL i JDPL.I onaj koji je odlučio kupiti nekog od
brodara najbolje je prošao ako je u ovih zadnjih sedam osam mjeseci kupio TNPL.Bez obzira na
to TNPL je i dalje fundamentalno najpodcijenjeniji brodar,a možda i najpodcijenjenija dionica na
ZSE,a to je uvjetovano dobrim tankerskim vozarinama..To ne znaći da neće biti još jeftinija od sadašnje cijene,ali za strpljive ulagaće odličan izbor.