O čemu vi pišete? Neto dobit polovine godine (1-6 08) smanjena za 13,33% (sa 9.128.000 na 7.911.000) a prihod u istom razdoblju smanjen za 9,21%. Novac na računu i u blagajni je smanjen sa cca 25 mil na 5 mil kuna (još jedan negativan pokazatelj) dok su potraživanja od kupaca porasla sa 294 na 406 mil kuna (još jedan negativan pokazatelj jer se time likvidnost društva drastično smanjuje) od čega je jedan dio očito sporan (utuženo je 38 mil kuna). Imam i ja dionice HDEL i nije mi ovo drago vidjeti.
Polugodišnja stavka je slabija zbog slabijeg prvog kvartala dok drugi pokazuje 74% veću dobit ( što je u ovakvim vremenima jako lijepo za vidjeti). To nisi zapazio ili nisi htio zapaziti…?
dobro si primjetio sve što je trebalo primjetiti u FI za prvo poluvrijeme 2008.
dobro je to sto se javljaju prihodi ostvareni na inozemnom trzistu.
lose je to sto je operativna dobit u znacajnom padu u odnosu na isto razdoblje lani.
nezamjetno je pala NPM u odnosu na lanjsko polugodiste.
ono sto mene buni to je AOP045 a veca je od operativnih rashoda.
da stvar bude bolja ovo je objasnjenje racunovodje u tabliciF:
citiram
OPERATIVNI TROŠKOVI SU U GRANICI OČEKIVANOG.MATERIJALNI TROŠKOVI UČESTVUJU U UKUPNIM TROŠKOVIMA 37,08 %, TROŠKOVI OSOBLJA 15,65 % TE OSTALI TROŠKOVI POSLOVANJA IZNOSE 47,27 % / AMORTIZACIJA , KOPERANTI I DRUGO
kakva amortizacija, kakvi kooperanti?! pa to je na drugim pozicijama te ulazi u operativne rashode?! [huh]
E da mi se dokopat njihove Bruto Bilance kao i one od Tehnike dd [tongue]
Da ti probam odgovorit…
1. drastično povećanje potraživanja… To znači da ima puno posla, svi znamo kako se u građevini radi, spora naplata, sve se radi na kredit… pogledaj prošlogodišnja izvješća koja su bila dobra kao i cijela prošla godina a potraživanja su isto tako bila veća.
2. drastično smanjenje novca u blagajni… Pa ljudi s nečim moraju raditi, to se zato i zove kratkotrajna imovina, to su im obrtna sredstva, moraš nešto uložit da bi zaradio, jel? Ne brinem se za to, pogledaj također prošlogodišnja izvješća i vidit ćeš tamo isto, a znamo kako je dobro HDEL poslovao u prošloj godini
3. sudski sporovi 5 puta veći od šestomjesečne dobiti… ako pogledaš malo bolje vidit ćeš da 80% sporova vode u svoju korist, ako izgube nikom ništa a ako dobiju spor bit će 38 milijuna bolje za nas
Eto, toliko, nemoj bezveze drukat jer to ne pomaže nikom. Ako si toliko upoznat sa računovodstvom trgovačkih društava i misliš da nešto muljaju, podijeli to s nama a ne ovako pričat (bez uvrede) ko neko staro gunđalo… Pozdrav!
Ima možda neki kolega koji ljetuje ili je prolazio pokraj Pelješca pa da prenese ima li nešto novo oko radova na mostu, ili još uvijek rade u stealth modu?
Da ti probam odgovorit…
1. drastično povećanje potraživanja… To znači da ima puno posla, svi znamo kako se u građevini radi, spora naplata, sve se radi na kredit… pogledaj prošlogodišnja izvješća koja su bila dobra kao i cijela prošla godina a potraživanja su isto tako bila veća.
2. drastično smanjenje novca u blagajni… Pa ljudi s nečim moraju raditi, to se zato i zove kratkotrajna imovina, to su im obrtna sredstva, moraš nešto uložit da bi zaradio, jel? Ne brinem se za to, pogledaj također prošlogodišnja izvješća i vidit ćeš tamo isto, a znamo kako je dobro HDEL poslovao u prošloj godini
3. sudski sporovi 5 puta veći od šestomjesečne dobiti… ako pogledaš malo bolje vidit ćeš da 80% sporova vode u svoju korist, ako izgube nikom ništa a ako dobiju spor bit će 38 milijuna bolje za nas
Eto, toliko, nemoj bezveze drukat jer to ne pomaže nikom. Ako si toliko upoznat sa računovodstvom trgovačkih društava i misliš da nešto muljaju, podijeli to s nama a ne ovako pričat (bez uvrede) ko neko staro gunđalo… Pozdrav!
Evo trebat će i meni malo vremena da te nešto naučim. Čitaj pažljivo:
pod točkom 1. ima puno posla pišeš a prihod manji za 9.21% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dakle posla je manje. Potraživanja su prošle godine isto tako bila veća, pišeš ti. Bila su na dan 31. 12. 2007 manja za 112 miliona kuna u odnosu na 30. 06. 2008. dakle opet krivo zaključuješ.
pod točkom 2: 11. Likvidnost
NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA JER SE PRESPORO NAPLAĆUJU IZVEDENI RADOVI OD POJEDINIH INVESTITORA.
Ako si čitao cijelo financijsko izvješće ovo je dio istoga i to je stav Uprave društva. Ako uprava bilo kojeg društva kaže da je likvidnost nezadovoljavajuća, ona je u pravilu bitno lošija, da ne upotrebim izraz kritična. Toliko si do sada trebao naučiti. Ako se vlastitim novcem ne mogu servisirati tekuće obveze uzimaju se krediti koji koštaju sve više i više (efektivna kamata danas se rijetko spušta ispod 8% na godinu).
pod točkom 3: ako izgube spor nikom ništa, ti zaključuješ. Vrlo "inteligentno" osim što moraju platiti dug uvećan za kamate i sudske troškove. A sporove koje društvo vodi se ionako nalaze u ukupnom prihodu (u izvješću Uprave ne stoji napomena da su započeti sudski sporovi u korist društva knjiženi kao rezervacija, kao što piše da su knjiženi sporovi protiv društva). Dakle ako društvo izgubi sporove nikom ništa, ti veliš. Opet jako "inteligentno". Da, što je 38 miliona kuna za takvu firmu koja raspolaže s 5 miliona kuna ukupnih sredstava na žiro računu i u blagajni (dakle svih trenutno likvidnih sredstava)? Stvarno "ništa". Osim navedenoga društvo (HDEL) je platilo porez na dodanu vrijednost na sve izdane fakture (ili je dužno platiti ako koristi kakvu odgodu o čemu nemam saznanja). I sve nenaplaćene fakture osim što su gubitak u poslovanju (jer netko je morao obaviti posao i za to je plaćen i nešto materijala je utrošeno) dodatno otežavaju poslovanje društva jer je na njih plaćen i porez na dodanu vrijednost. Dakle osim što je utrošen novac i materijal još je društvo "kažnjeno" s 22% koje plaća državi bez obzira naplatilo potraživanje ili ne. Takvi su propisi.
Pod 4. pozdravlja te "staro gunđalo" i toplo savjetuje da nešto naučiš prije negoli pišeš bilo što. Jadno je da u svom neznanju pokušavaš neistomišljenika uvrijediti "starim gunđalom, drukerom ili sl." Ali ne radiš to samo ti to nažalot rade mnogi.
Krivo, krivo…
1.
Usporedi istu stavku u prošlogodišnjem izvješću, o tome pričam. Pogledaj malo bolje pa će ti sve biti jasno.
2.
Da, ako izgube spor nikom ništa, tu se ne potražuje nešto od njih nego oni potražuju od drugih, i da, to nije rezervirano jer zašto bi bilo, kada oni potražuju od drugih, što znači ako izgube platit će samo sudske troškove.
3.
ovo sa PDV-om si u pravu, i u takvoj situaciji su svi , tako je uvijek bilo a svi svejedno i dalje rade i dobro posluju. to je jednostavno tako.
Eto, neću se više raspravljat, na poslu sam i nemam vremena za to. Sam sam građevinac i znam u kakvom su svi stanju, o tome mi ne trebaš pričat.
Mitko,
i ja bi rado volio vidjeti Hidru iznad 1000 kn ali pišeš totalne gluposti vezano za ovo
Da ti probam odgovorit…
ovako nešto može napisati samo netko ko ni ku..ca ne razumije financijska izvješća…
Likvidnost u totalnoj banani a to nije ništa novo tako je bilo i prije..
Trenutna likvisnost tek 1% (pogledaj cash na žiro računima i usporedi sa obvezama koje dospjevaju na naplatu u ovoj godini)
Kad pribrojimo kratk. potraživanja i kratk.financ.imovinu situacija je i tu alarmantna jel ne prelaze prag kratkoročnih obveza.
Da i još nešto, udio duga u imovini društva je 78 % pa se ti misli.
Sve u svemu čeka se bijeli vitez koji će ovu dionicu opet napumpati tamo di joj zasigurno nije mjesto.
Možda ga i dočekamo.
Ajde sad mi dajte jedinice jer drukam da bih jeftino dokupio pošto su na tržištu sve druge dionice ionako preskupe pa nemam alternativnih prilika za ulaganje. [bye]
…
Sve u svemu čeka se bijeli vitez koji će ovu dionicu opet napumpati tamo di joj zasigurno nije mjesto.
Možda ga i dočekamo.
…
kako sad stvar stoje, pojavi li se vitez vjerojatno će biti crveni 🙂 govorit će ruski, ili njemački, ili i ruski i njemački 🙂 nadajmo se da ćemo ga dočekati, i da je neće napumpati tamo gdje joj nije, nego gdje joj je mjesto…
ne bi se štel mešat ali kaj vi pak Birtašu mislite de je njoj mesto? [huh]
pa ja ne znam zakaj bi neko platil više penezi za jednog građevinskog koperata kaj
je furt v dugima [sad]
ja sam lepe pred par leti slušal brokera pa ju kupoval za manje penezi neg kaj se sad trži,
na sreću nisam bedake slušal pa sam se iskrcal prošlo leto. da ni tak bilo nigdar ne bi na njoj
više zaradil tak kak jesem
najte se srdit [cry]
pozdravlajam kolege, koji govoreći istinu(a da su nam prije toga rekli kako posjeduju dionice HDELa i da imaju veliko znanje i iskustvo u procjenjivanju firme, čitanju fin. izvješća i staklene kugle doma na stolu) žele svima dobro…međutim, gdje je tu logika? (koju oni, naravno svakako imaju)
drukat po forumu protiv dionice koju imaju u portfelju????? i skakat samom sebi u želudac? ma dajte molim vas !
kolega rijeka&co., uistinu ne sumnjam u vaša znanja, iskustva i altruizam ali vas molim nemojte replicirati na moj post jer se ne mislim natezati već sam samo iznio svoje mišljenje.
dionice hdela imam (s popriličnim minusom) ali usprkos tomu ih ne mislim prodavati !