H1 i Samsung pokreću triple-play u Hrvatskoj (objavljeno 17.02.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka H1 i Samsung pokreću triple-play u Hrvatskoj (objavljeno 17.02.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve je to OK, ali mi nije jasno kako misle ponuditi cjelokupnu uslugu koja uključuje i najmanje 5 Mbit interneta, preko WIMAX tehnologije, kada je poznato da preko tog WiMAX-a prijenos podataka može biti oko 2Mbit. Kako tu onda utrpati 5 Mbit internet, IP TV (6 Mbit za kvalitetnu sliku) i još telefoniju. Volio bih da to malo objasne jer bez ADSL2+ to neće ići, a ta tehnologija se ovdje ne spominje.

Slažem se s prethodnim komentarom. Što će tek biti kad se na jednu baznu stanicu spoji desetak ili stotinjak korisnika? Za sada ne postoji wifi standard koji bi jamčio propusnost od 1Gbps na udaljenosti od par kilometara.

Samsung će tako biti isporučitelj Wimax i ADSL +2 tehnologije za H1,
na kojoj se i temelji Triple Play usluga, čija je brzina nekoliko puta
veća od trenutno prisutnih na tržištu i doseže do 24 Megabita u
sekundi

Molim za poštivanje tehničkih činjenica!
Zavisno od tzv. NLOS (no line of site) i LOS line of site modela prijenosa podataka od bazne stanice (BS-base station) do korisnika (SS-subscriber station) te geografskog, urbanog ili ruralnog okruženja, WiMAX tehnologija podržava slijedeće teoretske (idealne) brzine:
1) LOS i ruralno područje: 50 km pokrivanja (coverage) te brzina podataka od max. 75 Mbita/sec u širine kanala od 3,5 do 20 MHz.
2) NLOS i urbano područje, pokrivanje od 5-8 km, te do max. 30 Mbita/sec, širina kanala od 3,5 do 20 MHz.
Napomena: to su max- min-case parametri.
Uz “bundliranje” frekvencijskih kanala može se dobiti višetruke brzine prijenosa podataka!
IPTV ne potrebuje 6 Mbita za kvalitetnu sliku ako se pružatelj usluga odluči kod encodiranja za uporabu statističkog multipleksa. Ovdje se uz MPGE2 enkodiranje te PAL format dobija odlična slika između 2 i 2,5 MBita sa prijenosom stereo tona.
Molim ne miješati pojam WIFI sa WiMAX tehnologijo. WIFI standard se odnosi na LAN mrežna okruženja (local area networks)! Dok je WiMAX definiran od IEEE udruženja za MAN (metropolitan area networks) tj. za pokrivanje velikih geografskih područja.
Problem DSL tehnologija (ADSL, SDSL, VDSL) je problem skupih investicijskih procesa u žičanu infrastrukturu. WiMAX je u ovom segmentu usporedno sa DSL tehnologijama puno jeftiniji.

New Report

Close