ajmo vako. U najboljoj godini je Viadukt na 1,4 miljarde kuna prihoda ostvario 5 miljuna dobiti. To napravi jedna malo bolja trafika. I sad Vas ja pitam je li to to sto cekate nakon 10 godina gubitaka?
ako ćemo konkretno o vdkt ovdje.
vdkt nije prikazivao dobit,donedavno nije ju prikazivao niti jedan turist zar ne?
a zašto bi kad se arm. betonsko građevine mogu amortizirati na 30 g a traju stoljećima i iskoristiti porezna olakšica ali…
kada smo konkretno kod vdkt može se i koju godinu kasnije napraviti i revalorizacija tih građevina na tržišnu vrijednost zar ne?
“revalorizacijske rezrve u iznosu 138,8 mil kn odnosi se na zemljišta i građevinske objekte i temelji se na procjeni neovisnog procjenitelja.procjene su rađene na temelju usporedivih tržišnih cijena.
povečanje knjigovotsvene vrijednosti s naslova revalorizacije evidentirano je direktno u okviru kapitala uz izdvajanja pripadajuće obveze za odgođeni porez”
znači nije istina da nema dobiti,već se dobit “skriva” ,zamagljuje….
tako da svi oni koji insinuiraju neprofitabilnost građevine su u zabludi.
ona se je zadnjih godina smanjila ali
sa tsunamijem od >100mlrd kn ima li netko da ne vjeruje da će se profitabilnost povečavati?
od “danas” ako ne i tko zna od kad pod nekim skrbničkim očito i bloger “vjeruje”,”shvača”,ne želi propustiti….
za mene nebi bila senzacija da nova,buduća profitabilnost nadmaši i zlatno doba, pri tome ne insinuiram i ATH cijene ali će i mnogostruko manje od toga potencijalno ponuditi iznimno visoke prinose.
živi bili…
toliko na temu vdkt ovdje a ima i drugih građevinara koji su iskazivali nemale profite i isplačivali nemale dividende.
sve je na pojedinačnim temama dokumentirano pa…
naravno rizici su tu…
a možda i griješim,nebi bilo…
svatko mora sam proučiti i odlučiti
kako sijemo tako žanjemo
meni odgovara ,meni dobro,želim i svima da dobiju što žele.
to nije moguće bez preuzimanja nekog rizika pa…
http://zse.hr/UserDocsImages/financ/THNK-fin2016-1Y-NotREV-N-HR.pdf
DOBIT 20 mil. za Q4!!!
3 i kusur za cijelu godinu.
sa 30.01.2017 sektor je narastao +65,28%
od tada sljedilo je promjenjivo trgovanje sa tremdom prema dole te je jučer spušten do +48,63%
u očekivanju FI za 4q svjedočimo i jednoj od većih prekretnica na ovom sektora kako će možda budućnost potvrditi.
vidljivi je to ulazak jednog od najpoznatijih zse investitora N.B. kojeg neki vole ,neki ne ali čiju uspješnost svi imalo objektivni priželjkuju a vjerojatno bi pristali i na značajno umanjeniju verziju.
ne možemo isključiti i da ima ulazaka i u druge građevinare nevidljivo još ili kroz možda neki skrbnički račun.
njegova stručnost,iskustvo rezultat je vrijedan respecta i često jedan dio ulagača sljedi njegova ulaganja ali malo je tko potpuno imun na njegove argumente.
oni koji su ih uvažavali su iznadprosječno zaradili pa….
njegovo prepoznavanje ovog sektora kao vrijednog ulaganja je i potvrda nama manjini koja svojim argumentima
skreće pažnju na potencijale ovog sektora već duže vrijeme.
njegov ulazak za mene nije iznenađenje jer sam to od njega i očekivao
iz svih onih razloga radi kojih smo i mi ulazili…
hmmmm….
danas smo se vratili prema gore na +51,81% u 2017.
na dan kada je dlkv +14,20% kao posljedica ulaska N.B.
čak i pozitivna blokada na početku trgovanja.
cijeli sektor danas +3,2%
volumen 2,2 milkn(dlkv sam 1,7)
slučajno ili je to dokaz nečega?
thnk izvješće na nivou višegodišnjeg prosjeka 1 mil kn ,što je nakon vrlo loša prva 3q(-16) i bolji od očekivanog rezultat ?+ prepuna knjiga naruđbi,godinama neviđeno[/b]
nekima je ,nekima nije ili bolje rečeno s obzirom da gotovo nitko osim mene danas nije kupovao
po meni je ,a po večini nije,još nije ?
za godinu dana valuacija ovog ulaganja,očekujem prinos značajno veći nego na crobexu koji je na današnji na 2168,65 +8,71%
živi bili…
Nema zime tu, bit ce dobro. Kapaciteti se pune i uskoro ce biti plati 20-30% vise ili radim drugdje. A price da ce netko drugi doci uzeti poslove slobodno okaciti macku o rep. Tko u EU je jeftiniji od nas, pogotovo kad dodas troskove dislociranog rada? A vec sad se vidi da ni za energetsku obnovu nema kapaciteta. Pri ovim cijenama i placama. Daj vise i stvorit ce se i veca ponuda. To je poanta. Konjunktura je krenula…
u pozadini udarne vijesti krije možda još i važnija a to je hitna promjena zakona o građenju koja će omuogućiti ubrzanje javnih infrastrukturnih projekata što će ubrzati dotok tsunamija!
praktično početak radova a da se dokumentacija kompletira u toku građenja.
tako da će “bolit glava” od količine posla i to uskoro,iako neki već sada imaju knjigu naruđbi najpuniju godinama unatrag.
time ne prejudicijam posljedice koje bi mogle usljediti.
burzovno ulaganje je rizično i svatko treba sam proučiti i odlučiti jer će sam snositi posljedice svojih odluka.
i dalje ostajem kod svojih javno izrečenih prognoza za sektor i nekih dionica iz sektora za 2017.
ne namjeravam ih revidirati ali vidim temelje za njihovo izgledno nadmašenje.
sa 30.01.2017 sektor je narastao +65,28%
od tada sljedilo je promjenjivo trgovanje sa tremdom prema dole te je spušten do +48,63%….
od tada smo u uzletu zaključno sa današnjih +58,24%, negdje na pola puta prema vrhu
konstrukt +48,37%
volumen >1milkn od 12 milkn ukupno.
sektor vozi 525% većom brzinom od crobexa koji vozi respektabilnih +9,31%
crobex u zaletu prema testiranju vrha i proboja kote 2200 a građevinari?
imaju li i oni snage za testiranje svog ovogodišnjeg vrha na vlastitim i na krilima crobexa?
prije da ne nego da,navijam,nadam se da ne,još ne ali…
tko sam ja da me se pita?
kako ono ide ?
nemoj se borit protiv trenda , neka ti bude frend ili tako nekako….
neće zima stati pa neće ali proljeće se može namirisati,blizu smo,još malo svi izdržimo i sve će biti bolje…
cvijetat će cvijetova sto ma što sto,1000000…
na građevinskoj livadi i na svim ostalima.
manje ćemo vremena biti pre ekranom,manje pratiti,nekii manje trgovati a sve to će izgledno još pozitivnije utjecati na naše portfelje.
barem se je do sada više puta potvrdilo pa sam sklon povjerovati da je to najizgledniji scenarij i ove godine
živi bili…
Franjo
Jel jos ravnas brokve ili ces odrapiti po asku za sebe, za domovinu, za pokoljenja? 😉 Moze i na bidu, ali to je sjedilacki poso, the slow southern style. What’s it gonna be?
nije to samo tako,nikoga netreba osuđivati,niti poticati jer posljedice mogu biti…
i meni je trebalo danima da skupim hrabrosti da počistim ask na thnk,ipak je to mali korak za čovječanstvo a veliki za čovjeka ili tako nekako
nisam htio na 5xxx pa na 6xx pa kažem sebi zar nečeš niti na 7xx,pa kakav si to čovjek?
a sada kak se posreči + eventualno još nešto kupim ako tako procjenim,ako se ohrabrim.
kada nemamo sreće za sada da nam se neki bloger pojavi u top 10 tako da je hrabrost tražena roba.
šalu na stranu
na burzi nema bez rizika,sve treba dobro proučiti i tek tada odlučiti.
nezgodno je u zadnje vrijeme dok odlučiš može se desiti da cijena ode 100% pa moraš ponovo valuirati,računati i ako nisi brz ode to opet 100%,a ako si baš veliki pehist ode to opet 100%a od najgoreg uvijek može i gore…
i tako težak je investitorski život u zadnje vrijeme.
sećom pa nećemo uskoro toliko vremena gledati u gledalicu pa će sve biti bolje.
can’t wait
Franjo
Jel jos ravnas brokve ili ces odrapiti po asku za sebe, za domovinu, za pokoljenja? 😉
Uvik po asku.
[/quote]
nije to lako prelomiti,svi to znamo ali kada jednom odlučiš osjetiš neko olakšanje.
teška i okrutna vremena zahtjevaju i takvu reakciju.
ipak su naše oportunitetne boli vće od gubitničkih,samo što to neki priznaju a neki ne,rekao bi večina ipak ne.
a tko sad nebi mijenjao sve svoje dobitke za kupnju atpl 2004 po 25 kn???
i taj bi niz sad bio jaaaako dugačak da ga nastavimo.
evo i na primjeru građevinske livade kvalitetan primjer što znači” bolje uči godinu prerano nego tjedan prekasno”
bolje prelomiti,pregristi danas nego vrlo izgledno na bitno višljim razinama.
da sam osobno (thnk)na 5xx,6xx,nebi morao na 7xx…
That’s the spirit! Bravo Franjo!
migra
Težak je kruh investitorski “sa sedam kora”. Ajme meni pa ovo je za anale!:-):-) Ipak bolje to nego slagat kašete u dobrog čovika.
to sa kašetama 100% potpisujem i dodajem
bolje si je sam izabrati da tako ne bude.
osim ako je u pitanju želja za vitkom linijom,izgrađenim mišićima….
sada smo otišli predaleko od teme pa…
kolega kako vi procjenjujete na krilima općeg sentimenta sposobnost građ livade da napadne nedavni vrh?
i u koje vremenskom okviru držite to potencijalno mogućim scenarijem?
U roku od 3 mjeseca, trebaju FI bolji od istih proslih. A mozda na vijestima ode gore.
U roku od 3 mjeseca, trebaju FI bolji od istih proslih. A mozda na vijestima ode gore.
tako i ja očekujem .
ono što bi možda moglo ubrzati stvari je podizanje općeg sentimenta na višlji nivo kroz novu ocjenu rejtinga moodysa u ožujku,dodatno poboljšane statistike makroekonomije.novo ugovoreni poslovi a to će izglednije imati bitno većeg utjecaja na pojedine sastavnice nego na sektor u cjelini iako se može i primjetiti određeno preljevanje dobrih vijesti unutar sektora.
moj rezime bi bio:
strpljen-spašen
time is on our side
kokice,cola,noge gore,smajlić i…
mokri snovi?ne hvala prepuštam drugima
noćno roštiljanje?isto ne hvala…
nervozno praćenje na gledalici sa znojnim dlanovima?’također ne hvala..
relax,relax,relax…
ako ne griješim biti će ovo godina opuštanja,barem za neke od nas
naravno ako se ne ostvare neki veliki crnjaci koji bi mogli izgledni scenarij na neko vrijeme odgoditi.
to nebi bilo dobro ali nedaj bože većeg zla od odgađanja.
kao onaj koji je unutra spavam mirno a to želim,preporučam svima.
proljeće je tu pred nosom i to je za mene najveći razlog za zadovoljstvo
držim da će se taj optimizam u nekom dijelu i na burzu prenjeti
živi bili….
posebno vesele privatne investicije.
industrijska proiz koja raste 30 mjeseci za redom ima također veliki potencijal,ne kroz zvučne i velike projekte već kroz velik broj manjih.
a zbirni efekt je sve samo ne mali.
EU fondovi će izvući dodatno privatni kapital i pokrenuti ga u investicije.
U Dugopolju kreće prva faza izgradnje laboratorija vrijednog 70 milijuna kuna
nije ni ovo za baciti