Eto malo zanimacije – u ovom valu rasta, pa korekcije, imamo sljedeće:
DLKV (najviša 20,48 kn, najniža 16,85 kn) – korekcija 17,72%. Današnja zadnja (17,40 kn) – rast od najniže 3,26%.
HDEL (najviša 69,20 kn, najniža 49,00 kn) – korekcija 29,19 %. Današnja zadnja (61,00 kn) – rast od najniže 24,49 %.
IGH (najviša 419,50 kn, najniža 340,00 kn) – korekcija 18,95%. Današnja zadnja (398,00 kn) – rast od najniže 17,06%.
INGR (najviša 5,74 kn, najniža 4,41 kn) – korekcija 23,17%. Današnja zadnja (4,50 kn) – rast od najniže 2,04 %.
THNK (najviša 849,99 kn, najniža 702,02 kn) – korekcija 17,41%. Današnja zadnja (729,90 kn) – rast od najniže 3,97%.
VDKT (najviša 440,00 kn, najniža 382,10 kn) – korekcija 13,16%. Današnja zadnja (383,06 kn) – rast od najniže 0,25%.
Najmanje se od najniže odbio VDKT, ali je imao i najmanju korekciju.
Najveću korekciju je imao HDEL, ali se i najviše i odbio od najniže.
Čini se da je zasad najbolje prošao IGH.
Najlošije su zasad prošli DLKV, INGR i THNK.
Nastavak:
DLKV je potrebno 17,70% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (20,48 kn)
HDEL je potrebno 13,11% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (69,20 kn)
IGH je potrebno 5,40% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (419,50 kn)
INGR je potrebno 27,56% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (5,74 kn)
THNK je potrebno 16,45% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (849,99 kn)
VDKT je potrebno 14,72% rasta da bi došao do najviše u ovom valu (440,00 kn)
kolega neumoran@ je bio neumoran i dao si je truda i izvukao statistiku koja daje pregled iz dodatnog kuta.
da nadopunim sa izvještajem o građevinskoj livadi koja čini se polako stabilizira nakon nekoliko siječanjskih uragana.
i to su te klimatske promjene o kojima…
danas volumen respektabilnih 1,7 mil kn značajno iznad donedavnih prosjeka.
danas sektor -1,7% ali i +56,08% u 2017.
građevina vozi brzinom 600% većom od crobexa
Nastavak:
Zanimljiv prikaz!
Baca novo svjetlo na cijelu stvar.
Za sebe ne mislim da sam tako dobar trgovac da bih lovio prodaju “na vrhu” i kupnju “na dnu”.
To mi se u mojih 13 godina investiranja na ZSE dogodilo možda desetak puta, što je vjerujem dobar score, ali na ukupni broj trgovanja je u pitanju iznimka, a ne pravilo.
Kako najčešće ne mogu pogoditi, a niti cjelokupnu količinu prodati na peaku (a vjerujem da u tome nisam usamnjen), mislim da je prerizično izlagati se nepoznanici koliko će nešto ići u korekciju (3, 13, 30 ili 70%), dodatnim troškovima transakcija, i od prošle godine porezu na dobit.
To umijeće prepuštam ovima koji na temi “Kolike prinose ostvarujemo” pišu bajke.
Nastavak:
pohvale za trud, ali rezultat je irelevantan za trgovanje…još da si računao po prosječnoj dnevnoj cijeni za pojedinu dionicu pa ajde, ali ovako…
… rast u prvih 30 dana 2017 +65,28%…
7 dana kasnije sektor se primirio od nezaboravnog siječnja i prizemljio zaključno sa jučer na +52,88% u 2017.
korekcija 13% od vrha dovoljno da se oni koji su kapitalizirali počnu vračati ili ne?
dovoljno za one koji su propustili ukrcaj na vlak građevine?
na oba pitanja izgledniji odgovr je “ne još”
vjerojatno se i čekaju izvješća za odluku kako dalje.
volumen se stabilizirao na >1mil kn što je u odnosu na višegodišnji prosjek
veliko povečanje.
interes postoji i to je dobro jer još nije niti počelo stizati crno na bijelo tako da prostora za rast ima u dovoljnim koičinama i za najprobirljivije,naraavno pod pretpostavkom da su malo strpljivi i da ne vide bolje prilike.
s obzirom da se od ovog sektora očekuje da bude predvodnik u rastu bdp-a u godinama pred nama bilo bi mudro razmotriti mogućnost participiranja u nekom dijelu.
premješteno sa teme komentari trgovanja…
Prema Vašem mišljenju koji građevinari imaju najviše potencijala za rast i zašto ako možete ukratko obrazložit?
svi građevinari imaju velikog potencijala za rast,jer količina posla koja dolazi za ovaj sektor je objektivno veća nego ju on može odraditi što će svima osim max popunjenjosti radnih kapaciteta omogučiti i marže već dugo ne viđene na ovim prostorima.
svaki građevinar ima svojih specifičnosti,prednosti,različitosti po specijalizaciji za neke vrste poslova tako da je njihova međusobna usporedba teška i nzahvalna.
više o specifičnostima svakog pojedinačno na njihovim temama a ako niste do sada uhvatili nije tajna da najviše od svih građevinara imam thnk pa vdkt…..
možete me i na private kontaktirati za deljnije pojašnjenje jer izbjegavam ponavljati više puta napisano,mnoge to iritira pa da smanjimo napetosti u ova bogom dana vremena kada nam svima koji nešto,bilo što kupimo imamo velike izglede za zaradom.
peace to world
samo u fasade više od 1mlrd kn u dvije godine
a to je jedan od sporednijih izvora posla za građevinu.
Za energetsku obnovu višestambenih zgrada preko milijardu kuna
nakon tjedan dana kišovitog vremena građevinsku livadu obasjalo sunce.
grad sektor +55,38% (konstrukt +42,81%)u 2017. što je od jučer rast 2 % i preokret trenda korekcije?
znači li to da je korekcija gotova i najava mogućih testiranja nedavnih vrhova?
svježa likvidnost svakodnevno se sljeva i to u povečanom volumenu i nebi bila senzacija da odigra i ovdje važnu ulogu u cijenovnom kretanju.
FI Y2016 će izgledno presuditi kratkoročno.
vlak građ sektora i dalje vozi 460% većom brzinom od vlaka crobexa +9,8%
vrijedno respecta kolikogod neki tvrdili da nebi smjelo tako biti.
a opet to je potencijalni dokaz odbijanja prihvačanja onog što budućnost nosi i posljedično za one koji su spremni prije dodatan bonus u odnosu na one koji će poslije?
živi bili…
danas sve navadeno i pri volumenu 1,6 milkn što bi mogao biti jasan pokazatelj korelacije likvidnosti i porasta cijene.
barem se je u zadnje vrijeme mogla povuči …
opći sentiment na marketu danas negativa=crobex-0,4%
pri volumenu 12 milkn a avg u zadnjih desetak dana >20 mil kn
posljedično kiša i na građevinskoj livadi
spustila,otopila sektor na +50,36 u 2017(konstrukt +39,51%)
pri volumenu 0,7 milkn
čekamo FI 4Q za dalje.
sa 30.01.2017 sektor je narastao +65,28%
od tada sljedilo je promjenjivo trgovanje sa tremdom prema dole te je jučer spušten do +48,63%
u očekivanju FI za 4q svjedočimo i jednoj od većih prekretnica na ovom sektora kako će možda budućnost potvrditi.
vidljivi je to ulazak jednog od najpoznatijih zse investitora N.B. kojeg neki vole ,neki ne ali čiju uspješnost svi imalo objektivni priželjkuju a vjerojatno bi pristali i na značajno umanjeniju verziju.
ne možemo isključiti i da ima ulazaka i u druge građevinare nevidljivo još ili kroz možda neki skrbnički račun.
njegova stručnost,iskustvo rezultat je vrijedan respecta i često jedan dio ulagača sljedi njegova ulaganja ali malo je tko potpuno imun na njegove argumente.
oni koji su ih uvažavali su iznadprosječno zaradili pa….
njegovo prepoznavanje ovog sektora kao vrijednog ulaganja je i potvrda nama manjini koja svojim argumentima
skreće pažnju na potencijale ovog sektora već duže vrijeme.
njegov ulazak za mene nije iznenađenje jer sam to od njega i očekivao
iz svih onih razloga radi kojih smo i mi ulazili.
nakon toga 8700 kom thnk protrgovano <300
...ovo je samo početak i kap u moru love koja će se tek sliti iz EU fondova preko građevine u Hr
a mjeri se u desecima mlrd kn
građevina je još uvijek out za večinu
do kada?
vjerojatno večina čeka da se guru nakrca,“progleda” i raspjeva.
svi će zaraditi kao i na turizmu samo nekome meso a nekima mr(k)vice.
ako moram birati bolje grill sa mesom i bez povrća nego obrnuto pa makar ušao i par mjeseci prerano jer
tjedan prekasno može biti sa puno gorim posljedicama kao što smo svi više ili manje osjetili na svojoj
koži u prošlosti.
...moj povod za javljanje ovdje je vezano uz best buy a vi ste ga se posredno dotakli i navukli me da napišem,pa da se nadovežem na meni interesantne poveznice.
naši najpoznatiji investitori izlaze pomalo iz turizma,rekao bi svi mi pomalo izlazimo iz turizma jer je turizam dobar,ma odličan ali večina nas svjesno ili podsvjesno osjeća da će drugi vlakovi voziti bitno brže od turizma.
nije tajna tko je u čemu više u čemu manje taman da i ne objaviš.
mene osobno godinu dana žulja građevina,imamo mi posebne teme za to i dosta je tamo toga ispisano ali meni je nešto upalo u oči.
jedan od najrazvikanijih,najuspješnijih investitora na ovim prostorima na pitanje na svom blog
nije citat ali vrlo približno;dali očekuje radi junkerovog plana i EU fondova opravak gađevinskog sektora.
a dotični vrlo veliki znalac,vrlo iskusan,vrlo školovan vrlo uspješan,još važnije često vrlo opširan,rječit,slikovit odgovori:“ne znam” točka
očekuje se da će se u građevinu sliti >100 mlrd kn poslova u sljedećih nekoliko godina
iz raznih izvora pa mi je taj odgovor djeluje…???
a ako izlazi iz turizma teško da negdje ne ulazi?
građevinari su po cijeni kao i turisti nekad 0,3-0,4 Bv
i turisti su na tim razinama bili neprofitabilni kao i građevinari danas.
ok,nisu prikazivali dobit radi izbjegavanja plačanja poreza,prikazuju li građevinari baš sve?
ili zar nije za očekivati sa tsunamijem poslova povečanje profitabilnosti?
vidi li još netko dim osim mene ?
vlak građevine i sa jučerašnji danom(a tek danas?) vozi 500% većom brzinom od crobexa a tek treba početi dolaziti crno na bijelo,izgledno je i dizanje rejtinga,izlazak iz procedure…
bilo bi mudro razmotriti mogučnost potencijalnog participiranja u nekom makar i vrlo malom dijelu.
vidim da se neki hvale da nisu niti minimalno još,možda su i pravu jer rizika ima kao i u svemu ali
nebi im bio u koži….
živi bili…