po iskazanoj profitabilnosti turizam je 2010 bio “zadnji” u kojeg je trebalo ulagati.
na sreću nas ne previše brojnih koji smo tada vidjeli ono što večina nije vidjela,nije htjela vidjeti,nije dozvolila da joj se ukaže s godinama svi su progledali.
u građevini vidim ponavljanje greške iz turizma,čak su i osnov svega nekretnine,znači oboje nekretninski biznis.
na građevini nema profitabilnosti baš kao i na turizmu 2010.
na turizmu se je amortizacijom prikrivala dobit.
građevinari isto mogu amortizacijom umanjivati dobit.
dali su to radili?
naravno da jesu tko želi naći će i dokaze za to vrlo brzo,vrlo lako.
u turizmu se je s godinam povečavala profitabilnost i nije se mogla više niti uz kreativno knjigovotstvo prikrivati dobit.
istovjetno očekujem i na građevini,zašto platiti porez ako se može legalno izbjeći?
dali sam u pravu nećemo čekati kao na turizmu 5g,držim da će evolucija,”školovanje” “večine” ići bitno brže.čak u siječnju vidim dokaze za taj moj scenarij.
eto mogu i ovo za godinu dvije izvući iz arhive jer vjerujem da će biti interesantno.
ali i ne samo interesantno:-)
živi bili…
građevinska livada pod pritiskom kapitalizacije.
višetjedni nezaustavljivi pomalo brutalan rast ima svoju cijenu i danas je izgledno došao dan za korekciju.
neki će slavodobitno reći “jesmo vam rekli” a neki i ja među njima će reći:
znamo i očekivali smo to,pa čak i bitno ranije.
snaga rasta po meni upučuje da smo svi podcijenili potencijale rasta ovog sektora i dobro je upozorenje što bi se moglo u budućnosti dešavati na ovom sektoru
mi koji smo unutra rekli bi”zdrava korekcija”
dobrodošla da nadopunimo portfelje i prilika za ulazak onih koje je rast iznenadio,uhvatio na spavanju ili jednostavno nespremne sa nedovoljnom količinom likvidnosti za raniji ulazak.
svima njima i nama će se ponuditi prilika za preuzimanje rizika,za spasiti nekog,pomoći potrebitima ili učiniti dobro.
na kojoj razini će to biti i u kojoj količini ,kako uspješno?
time will tell
ograničenost količina koja je utjecala na snažan rast pri relativno malom volumenu mogla bi i u korekciji biti jedan od značajnijih faktora.
puno uspjeha ribarima a i ribama.
respect
jedan je kolega na temi INGRae dobro rekao kako trenutno samo ona nije balon (ja bih rekao samo u odnosu na druge građevinare, jer sam mišljenja da su isti već predugo jako podcjenjeni)…, trži se na oko 60%book-a (oko7kn)…dakle trenutno, čak i u ovoj korekciji cijena građ. sektora, cijena INGRe trebala bi biti min. 7-8 kn po dionici…a tada bi bila samo jednako podcijenjena kao i ostali građevinari, odnosno sa istim (velikim) potencijalom za brzi rast u kratkom vremenu…
Bas bi volio znati o kojoj se tvrtki radi: “Ovce kupuju!” slikovito je i podrugljivo uzviknuo jedan biznismen iz jedne od jučerašnjih perjanica kad smo ga upitali zašto strelovito raste dionica tvrtke kojoj je na čelu. “
Nekim društvima za upravljanje investicijskim fondovima, prema neslužbenim informacijama, imovina raste i milijun kuna dnevno.
Meni je više indikativna ova rečenica iz članka…
kako je danas krenulo očekivao sam i bitno negativniji završetak od ostvarenog.
što se je više išlo prema kraju postignut je konsenzus da značajnijeg pada danas neće biti i krenulo se u skidanje sa aska što je pad bitno umanjilo.
naravno da nitko ne tvrdi da je to sve i da neće to još dole ali
volumen od 2,1 mil kn potvrđuje ranije teze da zainteresiranih ima
i da je izgledno da bi sa dodatnim padom bilo ih još i više.
to se poklapa i sa mojim stavom i praktičnom strategijom.
+58,36% u 2017 nam daje razloga za optimizam.
aneizbježnim mini korekcijama kao ova današnja sam zadovoljan.
jače korekcije bi bile dobro došle kao dobra prilika ali je izgledno da nebi bile održive osim na kratki rok.
dodatno one bi izgledno povukle nazad i one koji su kapitalizirali na vrhu
korak nazad korak naprijed to je naša najizglednija sudbina do novih značajnih mat činjenica a očekujem ih pregršt u ovoj godini.
realno, ovo je najveći problem hrvatskog građevinarstva, nekonkurentnost po pitanju radnika, osnovnog “resursa”.
Sve će se to riješiti. Bitna je potražnja za radovima, kad nje ima nađe se i ponuda, po višoj cijeni, naravno.;-)
I priroda i ekonomija imaju mehanizme uravnoteženja. Kladiti se protiv toga nije pametno.
Rast građevinaraca nije završio.
Sve će se to riješiti. Bitna je potražnja za radovima, kad nje ima nađe se i ponuda, po višoj cijeni, naravno.;-)
I priroda i ekonomija imaju mehanizme uravnoteženja. Kladiti se protiv toga nije pametno.
potpisujem 100%,za nevjerne tome dobro je što neće dugo čekati crno na bijelo koje su posljedice prezaposlenosti.
pajdo ne vodi brigu,sve će izać na dobro.-)
co utemeljeno 1884
🙂
makinu se mora “podmazivati” a to je štekalo zadnjih godina.
vrijeme je za veće plaće u građevini za zahtjevan i odgovoran posao točka
naravno na račun investitora,dosta je bilo godinama rad badava.
imaju i opciju b)ne investirati ako im je tako isplativije?
svakome po vlastitom izboru,može li poštenije?
a posla će ionako biti više nego ga tko ima odraditi.znači samo hrabro i “bezobrazno”
prema investitorima da povrate dio onog što su previše “pozobali”
kolo sreće se okreće.
povijest se ponavlja….
baš me zanima koji će to investitor uspjeti ucjeniti firmu koja sama gradi za tržišišnu prodaju a tek smo na početku ciklusa! hahaha…
uskoro će se početi puniti knjige naruđbi za 2018,2019…
mudrom dovoljno,najnevjerniji će platiti najveću cijenu.
ne vidim tu ništa nepravedno,neošteno…
A rising market gives justice to those who believe in it.