Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Hrvatska privreda Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Izgleda da si stvarno zaboravio lekcije, ili ih nikada nisi ni imao, iz krivulja korisnosti i kako novac omogućava postizanje veće točke korisnosti od subvencirane hrane. Empirijski su dokazi da svaki dolar potrošen od države na hranu, ljudima vrijedi manje, nekih 90 centi.

Money Utility Function prevodim sa funkcija korisnosti novca. PREDAVAO SAM JU NEKADA DAVNO !!!Slučajno koristim empirijske funkcije korisnosti novca za alokaciju portfelja. A ti ne bi znao nabrojati 5 funkcionalnih oblika koje se u empiriji koriste. Znaš li? Jesi li pročitao barem jednu kritiku teorije kojom “vladaš”? Ako želiš poduke, naplaćujem ih. Završavam ovu raspravu. Spreman sam raspravu nastaviti na neku konstruktivnu temu. Ako ju libertarijanac Bepo može pronaći. [smiley7]

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Haha….. Nije money utility function i nema veze sa alokacijom novca portfelja. Ne bavimo se financijama ovdje, za to su druge teme na forumu.

Što ti se čini, i drugima ovdje, od prijedloga DC za zapošljavanje i smanjenje stope nezaposlenosti?

I love argument, I love debate. I don't expect anyone just to sit there and agree with me, that's not their job. Margaret Thatcher

Vi ste, draga gospodo, ovdje fest zabrijali s diskusijom…
Pa evo par riječi i od mene, po ovoj vručini.
Mislim da je u nas stvarna nezaposlenost puno manja od statističke, tko god hoće raditi posla ima sve više, tržište raste i traži svakakvu radnu snagu, u nekim sektorima već je zabrinjavajući deficit. Druga je stvar što je tržište okrutno, nije to više socijalizam koji smo s veseljem srušili, ne nudi se više soc.sigurnost doživotno niti svinjske polovice, stanarska prava itd. Ali je čak i tada bilo “snađi se druže”.
Mi još uvjek imamo puno previše soc.prava koja se puno zloupotrebljavaju.
Što se tiče stvarno nemoćnih i nemotiviranih, tu je “tanjur graha” metafora. Država im može omogućiti samo egzistencijalni minimum. Svakog 1.Maja ili Svibnja je u Maksimiru jagma za grah ali kad bi se djelio svaki dan gužva bi minula.
Sada na moru vape za tetama od 50g. za sobarice, ne pitaju za školu, i opet ih nema !?
Dovoljmo je uzeti oglasnik, sve se struke traže samo svaki pojedinac mora biti fleksibilan. Za prodavačicu u butiku se javi 300 cura a za kuharicu ni jedna. To je ta Hrvatska danas.

[color=black][/color]

Vi ste, draga gospodo, ovdje fest zabrijali s diskusijom…

Znam. To i ja pokušavam reći već dugo. Zato i jesi premijer, da nas srežeš, kada već ja nemam autoritet. Inače, empirijske funkcije korisnosti novca imaju 10000 različitih primjena. [smiley11]

Tržište raste i traži svakakvu radnu snagu, u nekim sektorima već je zabrinjavajući deficit. Druga je stvar što je tržište okrutno, nije to više socijalizam koji smo s veseljem srušili…

Voditi statistike u kojim sektorima je deficit radne snage i objavljivati ih na Internetu je nužnost. Sve u cilju lakše prekvalifikacije i zapošljavanja. Što meni vrijedi vladanje analitičkim tehnikama za analizu portfelja, tehnikama koje se koriste u razvijenim zemljama, kada u Lijepoj Našoj niti jedan investicijski fond nije zainteresiran da napravi bazu podataka na osnovu koje bi se modeli za alokaciju imovine i odabir vrijednosnica mogli implementirati? Po meni bi komunikacija između poslodavaca i potencijalnih posloprimaca trebala biti kvalitetnija.

Mi još uvjek imamo previše socijalnih prava koja se zloupotrebljavaju. Što se tiče stvarno nemoćnih i nemotiviranih, tu je “tanjur graha” metafora. Država im može omogućiti samo egzistencijalni minimum.

Može i više, ali ne treba. Novac za “stvarno nemoćnog” treba dati privatnoj udomiteljskoj ustanovi pod inspekcijama države. Udomiti nemoćne. Treba voditi računa da “egzistencijalni minimum” nije jednak za sve. Moja potreba za hranom je barem dvostruko veća od potrebe bakice od 45 kila. A moj susjed nije motiviran da se zaposli. Radije doma prepisuje studentima diplomske “na crno” i koristi transferna davanja države nezaposlenima, nego da negdje radi za 3.000,00 kuna… “Tanjur graha” po kog treba otići je metafora za razdvajanje nemotiviranih da se zaposle od nezaposlenih koji žele raditi…

Sada na moru vape za tetama od 50g. za sobarice, ne pitaju za školu, i opet ih nema !? Dovoljno je uzeti oglasnik, …

U “mom selu” se oglasnik ne može kupiti, a i da može, “tete” s završenom samo osnovnom školom ga ne bi kupovale. [smiley11] Tko treba biti posrednik? [smiley11]

uspoređivanje Welchovih menađerskih sposobnosti i strategija sa ideologijom Berlinskog zida može doći iz usta samo najvećeg populista.

Svi su nakon toga pronašli nove poslove i postali produktivni članovi zajednice, ne zbog zajednice i sistema već zbog sebe i svojeg boljitka i potreba. [smiley1]

jasno da se welcha i ulbrichta (ili nekog drugog komunističkog vođu) može uspoređivati u dosta toga, nema to veze s populizmom. evo recimo obojica su jako voljeli upravljati ljudima. svaki u vrijednosnim okvirima svojega svijeta. to što ti ili ja preferiramo svijet u kojem živi je radio welch u odnosu na ulbrichtov svijet ne znači da u duhu svakoga od njih nije bilo vrlo sličnih matrica, kao to da ljudi moraju shvatiti da je u njihovom interesu ono što je u interesu sistema. ali opet kažem, ovo je debelo off topic. možda za temu hannah arendt ili neku sličnu.

ali hajde na drugu temu: zna li netko zašto još nigdje u medijima nema ozbiljnijih interpretacija i kritika jurčićevog ekonomskog programa? znam samo za onaj već stari intervju čičin-šaina u banci, a to nije medij za široko biračko tijelo. jedino drugo što sam čuo su one 2-3 rečenice koje izgovara sanader s vremena na vrijeme. što je s ekonomistima? da li ništa ne znaju, da li se ne usude, ili jednostavno urednici novina to zabranjuju?

zašto još nigdje u medijima nema ozbiljnijih interpretacija i kritika jurčićevog ekonomskog programa? što je s ekonomistima? da li ništa ne znaju, da li se ne usude, ili jednostavno urednici novina to zabranjuju?

Kolega gorgija, malo tko se usudi protiv vjerojatnog premijera. HDZ-ovci bi, ali ne znaju.

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=22067

Hrvatska sada može imati normalan prioritet – brz i zdrav rast. Stoga se postavlja pitanje zašto bi bila prepreka malo bolja potkovanost sljedećega premijera upravo na tom području… Nije pritom riječ samo o Ljubi Jurčiću nego i o cijeloj ekonomskoj struci – koja, treba priznati, u prosjeku nije na ekskluzivnoj visini, ali sigurno nije ni bolja ni lošija od, primjerice, pravne, inženjerske ili kulturnjačke… za vjerodostojnost do jeseni mora ukoričiti u cjelinu sve ideje koje ovih tjedana, jednu po jednu, pušta u javnost.

http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1008

prijedlog kako iznos poreza na kapitalnu dobit namjerava izvesti objedinjavajući iznos dohotka od vlasništva kapitala i vrijeme na koje je kapital bio uložen hrvatska javnost još nije čula… DA za porez na dohodak od kapitala radi pravednije socijalne preraspodjele nacionalnog dohotka, ali uz dobro odvagan model koji gospodarski strateg SDP-a tek treba prezentirati…

http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1019

Čimbenik koji najviše ograničava potencijal rasta bruto domaćeg proizvoda jest nerazvijen izvozni sektor. Šteta koju je represija monetarne politike nanijela je dovela u pitanje održivost visoke stope ekonomskog rasta.

ali hajde na drugu temu: zna li netko zašto još nigdje u medijima nema ozbiljnijih interpretacija i kritika jurčićevog ekonomskog programa? znam samo za onaj već stari intervju čičin-šaina u banci, a to nije medij za široko biračko tijelo. jedino drugo što sam čuo su one 2-3 rečenice koje izgovara sanader s vremena na vrijeme. što je s ekonomistima? da li ništa ne znaju, da li se ne usude, ili jednostavno urednici novina to zabranjuju?

U medijima nema ozbiljnih interpretacija i kritika Jurčićeva programa jer ga on niti nije službeno objavio, jer je medijima to zabranjeno uopće prenijeti.
Predizborno vrijeme još nije na snazi i svi mediji koji se ogriješe te primjerice daju reklame, gdje se politički propagira jedan čovjek ili stranka (primjerice Čačićeva knjiga), uredno dobivaju opomene Vijeća za elektroničke medije.
Na stranu što se neke izjave i komentari koji se čuju kroz informativni program elektroničkih medija mogu interpretirati kao predizbora kampanja, postoji prag tolerancije jer se ne može ići u krajnost. Obično je taj prag tolerancije veći prema stranci na vlasti, jer su u njoj i osobe iz Vlade i Ministarstava, koje se svaki dan i nešto pita, dok oporba mora sazivati pressice da bi nešto rekla.

No respect

Kolega gorgija, malo tko se usudi protiv vjerojatnog premijera. HDZ-ovci bi, ali ne znaju.

zapravo nisam mislio da se “ne usude” u tom smislu da će on biti premijer pa im se može osvetiti. nego zato jer se valjda ne osjećaju sigurni u svoju kompetenciju. sa strahom od srdžbe budućeg premijera ne vjerujem da itko ima problema, pa ne vidimo da se itko boji sadašnjeg premijera, zašto bi se bojali budućeg kad je ne samo tek eventualno budući nego k tome i dvije glave niži i slabiji? dapače siguran sam da će svi oni koji sada napadaju sanadera i priželjkuju jurčića u roku od 12 mjeseci nakon što eventualno postane “sadašnji” biti prvi u hajci na ovoga i da će odjednom kada bude kasno otkriti i razapinjati sve ono u njegovoj politici o čemu je trebalo govoriti sada. jer je za novine probitačnije kritizirati vlast nego opoziciju, bolje se prodaje.

i ne mislim da je dobar izgovor da njegov program još nismo čuli pa se zato o njemu još ne može govoriti. za predizbornu kampanju mu zapravo ne bi bilo ni nužno ikada izaći s više nego par “točaka”. vjerojatno će na tim “točkama” i ostati, zašto i bi riskirao da napravi neki gaf ako se i dalje bude pokazivalo da i ovako ima prednost? ali čičin-šain je u svojem intervjuu i na osnovi onoga što je poznato znao rekonstruirati profil tog programa. hoću reći, sve to i nije nešto specifično jurčićevsko ni hrvatsko nego više manje deja vu antireformskog backlasha već viđenog u drugim tranzicijskim zemljama.

U medijima nema ozbiljnih interpretacija i kritika Jurčićeva programa jer ga on niti nije službeno objavio, jer je medijima to zabranjeno uopće prenijeti.

Pa evo jedne likovne interpretacije, nije valjda to zabranjeno.

[color=black][/color]

evo jedne likovne interpretacije, nije valjda to zabranjeno.

Legendo !!! [smiley2]

SLK:

Pa evo jedne likovne interpretacije, nije valjda to zabranjeno.

Dapače. Nama je zapravo dopušteno puno više nego njima.

Evo jedna nabrzinu.

No respect

SLK: ” U medijima nema ozbiljnih interpretacija i kritika Jurčićeva programa jer ga on niti nije službeno objavio, jer je medijima to zabranjeno uopće prenijeti. ” Pa evo jedne likovne interpretacije, nije valjda to zabranjeno.

Nekako bi mi tu više pasali Sanader i Kalmeta.

New Report

Close