Ja nisam stručan za politiku. Promatram kako nam vode Lijepu Našu i vidim HDZ-ovu politiku više u lijevom centru nego u desnom centru. [smiley9]
Što reći nego da nam treba novi HSLS. Pozicioniran gdje i gorgija i TunaSalad. Uz SIMPSONA za premijera. Bepa za učiniti malo više libertarijancem. I možda bi postao osjećajniji prema socijali da proba živjeti mjesec dana s 1200 kuna? Ili 5 dana s 30 kuna zajedno s beskućnicima poput Roberta Valdeca? [smiley1]
Bepo, nemoj se ljutiti i uvjeri me da je socijala od 1200 kuna previše… [smiley2]
Čitam danas Martinu Dalić… sve je to vrlo suvislo, osim jedne tvrdnje koja me iznervirala. Kaže ta gospođa da smanjenje buđetskih rashoda u apsolutnom iznosu NIJE REALNO ???
Za boga miloga, draga gospođo, pa skinut ću vam par milijardi ne trepnuvši.
Hvala magistru što me podržava za premjera, Simpson bi se lijepo uklopio u tu galeriju likova-kandidata.
Kaže Martina Dalić da smanjenje buđetskih rashoda u apsolutnom iznosu NIJE REALNO ??? Za boga miloga, draga gospođo, pa skinut ću vam par milijardi ne trepnuvši.
Zbog ovog odlučnog stava sam te kandidirao za Premijera. Prije tri mjeseca smo prihvatili SIMPSONOVU strategiju kako to učiniti. Moja je bila drastičnija i radikalnija (više desno). HDZ-ova ljevičarska Authoritarian strategija je, na primjer, bila financiranje 130 “odabranih i podobnih” policajaca HANFA-e prebaciti s proračuna na teret industrije koja k tome ne smije vidjeti strateški plan Agencije i financijski plan kako ga realizirati. Javna tajna je da Samodol nema strateški plan. U civiliziranim zemljama javni službenici svoje prihode i imovinsku karticu javno objavljuju na Internetu. Zašto ne kod nas?
Na
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=1886&pg=30
sam stavio link na osvrt Porez na kapitalnu dobit: kako da vuk bude sit i koza cijela? Savjet: pročitati. [smiley11]
Ne mogu te uvjeriti da je socijala od 1200 KN previše. Što je uopće previše u tom pogledu? Ne znam da li si računao i prihode od besplatnog zdravstva i nekakvog oblika stanarine ako živiš u vlastitom stanu, tj. ne plaćaš stanarinu svaki mjesec vlasniku.
Svakako se ne bi zalago za povećanje te socijale jer time se ne bi riješilo puno, najmanje problem siromaštva ili nižih prihoda. Ispravniji i dugoročno bolji smjer je otvaranje novih radnih mjesta kroz nastavak rasta i umjesto bezuvijetnog keširanja socijale otvoriti programe prekvalificiranja, stjecanja novih vještina i sličnog, što bi bilo obavezno za nezaposlene na socijali kako bi stekli nove vještine i zaposlenja.
Koliko ja zna, u Hrvatskoj baš i nema takvih programa.
Ne mogu te uvjeriti da je socijala od 1200 KN previše.
Ne možeš. Mjesec dana sam jeo posoljen kruh, krumpir i poriluk. Kada sam platio režije, 1.200,00 kuna mi je bilo premalo.
Ispravniji i dugoročno bolji smjer je otvaranje novih radnih mjesta kroz nastavak rasta i umjesto bezuvijetnog keširanja socijale otvoriti programe prekvalificiranja, stjecanja novih vještina i sličnog, što bi bilo obavezno za nezaposlene na socijali kako bi stekli nove vještine i zaposlenja.
Slažem se, ekonomski. Ali riječ je o tome kakvi smo ljudi. Ja radije biram izdvajanje iz plaće nekoliko stotina kuna za stvaranje komuna socijalno ugroženih (javne kuhinje i udomiteljske ustanove za stare i bolesne) nego da gledam profesora kako kopa po kanti za smeće. Ostale razlike između nas nisu velike. Što vrijedi kada je ključna razlika prisutna. Prihvaćanje socijalne stvarnosti Hrvatske. Sutra ću ti staviti link na HR+ kada ga objave. Bolje da raspravljamo o gospodarstvu (stručno) nego da se svađamo oko socijale. [smiley11]
Nadam se da ti je jasno kako je otvaranje javnih kuhinja kroz subvencije iz plaća zapravo krpanje problema i korak unazad za jednu zemlju u razvoju. To je privremena socijalna politika za vrijeme velike depresije, ne za jednu zemlju koja treba rasti svoje bogatstvo. Nije riješenje, a pogotovo ne dugoročno. Em košta previše za ostatak produktivne radne snage, em daje negativne poticaje za rad i nikako ne stvara nova radna mjesta, novo bogatstvo već samo djeli postojeće.
A to sa HR+ hvala bogu da su se sjetili otvoriti web stranicu. Nakon dva foruma i ideje da se zalažu za javnu diskusiju o gospodarstvu i razvoju bilo je i vrijeme.
Nadam se da ti je jasno kako je otvaranje javnih kuhinja kroz subvencije iz plaća zapravo krpanje problema i korak unazad za jednu zemlju u razvoju.
Jeftinije je siromašnom umirovljenom profesoru pokloniti tanjur graha nego mu povisiti mirovinu, a neprihvatljivo je pustiti ga da kopa po kanti za smeće.
A to sa HR+ hvala bogu da su se sjetili otvoriti web stranicu. Nakon dva foruma i ideje da se zalažu za javnu diskusiju o gospodarstvu i razvoju bilo je i vrijeme.
http://www.suvremena.hr/4142.aspx
Bili su dobri. Sutra pošaljem drugi link. Akademska rasprava. [smiley2]
Em košta previše za ostatak produktivne radne snage, em daje negativne poticaje za rad i nikako ne stvara nova radna mjesta, novo bogatstvo već samo djeli postojeće.
čisti jurčićevski argument. zar zaista misliš da će ljudi zbog privilegije da mogu preživjeti na kruhu, vodi i grahu (ili poriluku) zaključiti da im se onda ne isplati raditi? nekako mislim da nije baš vjerojatno da onaj tko jede u javnoj kuhinji ili živi s 1200 kuna tako kvalitetno provodi slobodno vrijeme da neće biti motiviran žrtvovati ga za posao koji bi mu omogućio dostojan život. osim ako misliš da je problem u tome da postoje ljudi koji po prirodi ni u kojim uvjetima ne žele tražiti posao pa bi ih izgladnjivanjem trebalo natjerati?
a evo sa stajališta ekonomske racionalnosti: postoji paretovo načelo 80/20 koje je on utvrdio na primjeru raspodjele bogatstva: da u svakoj ekonomiji bogatstvo ima tendenciju raspodijeliti se tako da s 80% bogatstva raspolaže 20% stanovništva. danas se smatra da vrijedi i na drugim područjima, a jedno od njih je i produktivnost: 80% posto rezultata neke firme bit će zasluga 20% radne snage, dakle one motiviranije i sposobnije petine. pa sada zamislimo kolik udio u rezultatima neke firme bi mogli imati oni koje bi trebalo izgladnjivanjem tjerati da rade – recimo onih najneproduktivnijih 10% ili 20%? zato je očito ekonomski racionalnije ako država (kao što neke to odnedavno uspješno i čine) sve više osigurava nemotiviranima preživljavanje, a kompanijama slobodno racionaliziranje radnom snagom. složit ćeš se da je to porast slobode i za jedne i za druge. a s treće strane državi omogućava da deregulira ekonomiju, iz čega slijedi ekonomski rast i puni se proračun. jer jasno je da što je veća egzistencijalna ovisnost o radnom mjestu to je veći pritisak na reguliranje i upletanje države u ekonomiju. ako gubitak radnog mjesta znači beskućništvo i glad, onda je jasno da će država morati jako ograničavati poduzetničke slobode (i time sputavati rast) jer ona mora osiguravati egzistenciju svim svojim građanima/biračima.
1. s 80% bogatstva raspolaže 20% stanovništva.
2. 80% posto rezultata neke firme bit će zasluga 20% radne snage.
Zato je očito ekonomski racionalnije ako država (kao što neke to odnedavno uspješno i čine) sve više osigurava nemotiviranima preživljavanje, a kompanijama slobodno racionaliziranje radnom snagom.
Ako gubitak radnog mjesta znači beskućništvo i glad, onda je jasno da će država morati jako ograničavati poduzetničke slobode.
Na http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2279&pg=222 sam pokrenuo raspravu o
Udruga Napredna Hrvatska HR+: Održiva stopa realnog ekonomskog rasta je oko 5 posto.
Pozivam VAS da se priključite.
zato je očito ekonomski racionalnije ako država (kao što neke to odnedavno uspješno i čine) sve više osigurava nemotiviranima preživljavanje, a kompanijama slobodno racionaliziranje radnom snagom. složit ćeš se da je to porast slobode i za jedne i za druge. a s treće strane državi omogućava da deregulira ekonomiju, iz čega slijedi ekonomski rast i puni se proračun.
Tu je cijela tajna uspjeha, recept, tu je sve rečeno !!!
Samo, nedovoljna politička volja, umjeće i moć limitiraju takve zahvate. Politički kalkulanti to nikad neće ni izreći. Nešto me ipak jako razveselilo, već par puta sam na radnji vidio cedulju “traži se radnik-ca”. To je za mene najsigurniji znak da ide u dobrom smjeru. Još kad bi gazda mogao kupiti na kiosku mjesečno zdravstveno i mirovinsko i odmah dati kecelju prvom tko se javi – onda smo kao Irska kad je počela.
quote=Martingale]
Na http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2279&pg=222 sam pokrenuo raspravu o Udruga Napredna Hrvatska HR+: Održiva stopa realnog ekonomskog rasta je oko 5 posto. Pozivam VAS da se priključite.
[/quote]
eh izgleda da topic korekcija nije baš zahvalno mjesto za ekonomske rasprave, ljudi su tamo više fiksirani na dnevne teme.
nego, kolega martingale, baš si nešto mislim, budući da tražiš posao, zašto umjesto toga radije ne iskoristiš prazninu na tržištu i ne pokušaš s nekom firmom za analizu financijskih tržišta? da je meni ekonomija struka, mislim da bi mi trenutno baš to bilo pravi izazov. u velikim medijima su komentari takoreći čisto pobrojavanje faktografije, a traži se više od toga, ulagače zanima i sve će ih više zanimati. zamislite koliko bi u hrvatskoj bilo posla za nešto kao njemački cognitrend kada ovdje na forumu svatko ionako iz nužde i pomanjkanja boljega pokušava biti svoj vlastiti amaterski behavioral finance analitičar zse-a na osnovi mršavog inputa koji je na raspolaganju.