Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Hrvatska privreda Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Da, načelno izgleda dobro, odvajanje politike od upravljanja imovinom i poduzećima. No ne bi se ja tu previše radovao i uzbuđivao, ne još makar. Dalićka izmišlja toplu vodu i skuplja poene za HDZ sa frazama kao

Bepo, 05.07.2007. u 20:29
učinkovitije, efikasnije i kvalitetnije upravljati državnom imovinom, a da se ona ujedno ne privatizira i ne prodaje
Ljudi su umorni sa korupcijom u privatizaciji pa takve “spike” će dobro prolaziti.

Politički utjecaj bi vjerojatno bio smanjen i privatni sektor kroz, fondove, bi upravljao efikasnije, ali kao što Nušinović kaže to je povratak države u ekonomiju, što znaći da država opet ima svoje ruke na velikoj količini produktivnih resursa umjesto da su potpuno u privatnim, produktivnijim rukama. Dio dobiti, ako je postignuta, bi išla u državnu blagajnu, umjesto većinskim privatnim vlasnicima. Samo zato što je država dala privatnom sektoru upravljanje njenom imovinom ne znači da je principal-agent problem nestao.
Nema potrebe da ni jedan od hotela koji su još u državnim rukama da tamo i ostanu, pogotovo ako su tržišno održivi i perspektivni. No, ne valja skakati na previše zaključaka prije nego se sve vidi, ta studija i planovi Vlade, nove ili stare.

I love argument, I love debate. I don't expect anyone just to sit there and agree with me, that's not their job. Margaret Thatcher

Nema potrebe da ni jedan od hotela koji su još u državnim rukama da tamo i ostanu, pogotovo ako su tržišno održivi i perspektivni.

Bolje je proračun puniti dividendom nego porezima. Drago mi je što na Ekonomskom institutu imam istomišljenike.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Izgleda da mi je promaklo, ali zar bi državna poduzeća bila oslobođena poreza? Radnici u njima ne bi plaćali doprinose?
Proračun bi se punio i ovako ogromnim porezima, dobiti i dividendama. Još bi SDP uveo porez na dividende pa bi se i tim porezom punio državni džep.

I love argument, I love debate. I don't expect anyone just to sit there and agree with me, that's not their job. Margaret Thatcher

zar bi državna poduzeća bila oslobođena poreza? Radnici u njima ne bi plaćali doprinose?

Bepo, pročitaj http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2206&pg=1

Nisam raspoložen za provokacije. I molim te, nemoj više da mi u usta stavljaš riječi koje nisu moje.

Nitko ti ne stavlja u usta riječi koje nisu tvoje i nitko te ne provocira, najmanje ja. Chill out.
Ja sam postavio legitimno pitanje i konstataciju da bi se i porezi slivali u proračun uz dobit tih državnih entiteta što je nepotrebno.

Bepo je postao zagovornik “ho-ruk” privatizacije pod parolom da država treba rasprodati sve što ima.

Što nakon rasprodaje INA-e, T-HT-a, HEP-a i preostalih 1.112 trgovačkih društava? Podići ionako visoke poreze? Zbog čega bi bio problem da država koja se ne miješa u upravljanje poduzećem bude 20%-tni vlasnik tog poduzeća? Pogotovo ako je poduzeće fond za upravljanje nekretninama koji je obavezan 90% ostvarene dobiti isplatiti putem dividende? A iznos dividende je pouzdano predvidljiv.

da, to sa privatizacijom je interesantno.ak je u državnim rukama – ne valja – treba privatizirati što prije. ak je privatizirano – ne valja – rasprodalo se obiteljsko srebro. totalna zbrka.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

1. ak je u državnim rukama – ne valja – treba privatizirati što prije.

2. ak je privatizirano – ne valja – rasprodalo se obiteljsko srebro.

Drago mi je što ima ljudi koji me razumiju. Nadam se da je među njima skromni intelektualac kojeg izuzetno cijenim – TunaSalad. Iako je orijentiran više lijevo od mene, libertarijanac je kao i ja. Sa svjetonazorom gospodina SIMPSON se podudaram preko 90 posto. Libertarijanac u centru. Onih manje od 10 posto je kompromis koji nije problem napraviti. Nadam se da ću uspjeti pozicionirati kolegu Bepa, koji je toliko kontradiktoran da ga procjenjujem kao blago desnog naglašenog autoritarijanca. Poput HDZ-ovaca koji prodaju parole neoliberalizma, a operativno se toga ne drže… Bepo, daj priloži rezultate testa, da te barem nekako definiram… Stručan jesi, nema što, ali gdje si po svjetonazoru?

Jurčić: Mnogi ne razumiju porez na kapitalnu dobit

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=aae2c701-1dfc-47e9-8627-e2713cc714eb

1. Ostaje i porez na kapitalnu dobit, treba oporezovati špekulativne transakcije kada se novac ulaže na samo šest mjeseci, a potom povlači iako se u tako kratkom roku ne može pokrenuti proizvodnja, za razliku od transakcija na pet do sedam godina, na koje ne bi trebalo plaćati porez jer se u tom vremenu može pokrenuti proizvodnja.

2. Ostao bi i porez na nekretnine, s tim da bi se komunalna naknada pretvorila u porez koji bi pripadao lokalnoj samoupravi i koja bi poboljšala potrebnu infrastrukturu, no on ne bi bio veći od komunalnih doprinosa.

3. SDP će, ako dođe na vlast, donijeti zakon o podmirenju plaćanja u roku 60 dana, osnovati agenciju koja će plaćanja nadzirati i financijski sud koji će rješavati sporove.

4. SDP bi, ako dođe na vlast, uveo i tzv. nacionalni račun, kakav su propisali UN, MMF i EU i koji mora imati svaka gospodarski uređena država. Tako integrirani sustav imao bi pet računa: proizvodnje, dohotka, financijskih transakcija, tablice ponude i uporabe i input-output tablice te račun nacionalnog bogatstva, odnosno kapitala.

5. SDP predlaže da se nacionalno bogatstvo više ne prodaje nego daje u koncesije, s tim da se prethodno procijeni vrijednost onoga što se daje u koncesiju.

SDP se značajno korigirao. Ograđuje li se to Ljubo od miješanja države u upravljanje poduzećima? [smiley2]

Blago vama koji vjerujete u te programe i još mislite da će se ostvariti.[smiley1]

martingale, u jučerašnjem novom listu ljubo kaže nešto prilično drukčije: da kani razlikovati špekulativne od dugoročnih investicija, i do godine dana oporezovati i do 50%, a one dugoročne, od nekih 8 godina, samo 20%!? i još kaže da sadašnja vlada podizanjem naknade nezaposlenima za 200 kuna promovira kulturu nerada. pa se pitam čije interese on zapravo zastupa, ako je i protiv neradnika nezaposlenih i protiv ulagača koji kako kaže zarađuju novac “malo čeprkajući po kompjuteru”? bojim se interese nutty professora ljube koji bi malo eksperimentirao s nacionalnom ekonomijom;)

zanimljivo pitanje o svjetonazorima. da, baš bi bilo zanimljivo znati tko je gdje… ja sam na onom testu ispao čisti centar u ekonomskom (mislim 0.25 lijevo) i ekstremni antiautoritarac (nekih 8.25, čini mi se).

zanimljivo pitanje o svjetonazorima. da, baš bi bilo zanimljivo znati tko je gdje… ja sam na onom testu ispao čisti centar u ekonomskom (mislim 0.25 lijevo) i ekstremni antiautoritarac (nekih 8.25, čini mi se).

[smiley2]

Dobro došao u stranku HOMERA SIMPSONA. Meni je prosjek deset testiranja 0.5 lijevo, 5.5 libertarijanac (lijevo-desno variram ovisno o trenutnom raspoloženju).

[smiley2]

New Report

Close