Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Hrvatska privreda Gospodarski programi stranaka – izbori 2007

Rast BDPa u prvom tromjesječju od 7%
Vaš link
izazvao rasprave na drugoj temi
Vaš link
pa to linkam. Mogli bi kolege nastaviti komentirati ovdje.

Inače, volio bih čuti i komentar na
Vaš link
Industrije upola manje nego ’87.
Jest da se to odnosi na stanje zaposlenosti (Zaposlenost u industriji u ovome je trenutku dostigla tek 45 posto zaposlenosti iz 1987., a proizvodnja zaostaje za 20 posto.), ali očigledno nam je gospodarstvo još uvijek “manje” nego u socijalizmu. Tu nekakav bazni trend rasta ne može biti drugačiji nego – up up, zar ne? Ne može valjda onaj naš socijalizam biti gospodarski superiorniji kapitalizmu.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

“Tiskarstvo i izdavaštvo jedina je industrijska grana koja je povećala zaposlenost u proteklih 20 godina. Sve ostale industrije strmoglavile su se…”

Razlog zbog kojeg je, na primjer, BLSC prepolovio broj zaposlenih je prije svega automatizacija proizvodnje. Problem je što je Vlada višak radnika, većinom sa srednjom stručnom spremom, otpremila u prijevremenu mirovinu. Nije se vodilo računa da će se tako u budućnosti stvoriti mnogo veći problem.

Izdavaštvo se razvija u svim razvijenim zemljama svijeta. To se naziva “move to information collecting and information processing economy“.

“U prehrambenoj industriji je broj zaposlenih smanjen za trećinu.”

Ovakvo iskorištavanje najvećeg kapaciteta Lijepe Naše je prestrašno. Čak nemamo niti operativnu strategiju kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti konkurentnom. Na primjer, American Land Lease REIT je bio zainteresiran da uloži milijardu dolara u okrupnjavanje zemljišta u Slavoniji, ako im HANFA omogući zakone slične onima u SAD-u. Potpredsjednik Vlade je tada izjavio: “Ali tako će Lijepa Naša biti sve manje naša…” i sav do tog trenutka uložen trud je odbačen. Ili je možda u pozadini težnja da se poljoprivredni kombinati još više oslabe kako bi ih domaći tajkunski kapital mogao okrupniti?

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Je li gospodarski rast od 7 posto u prvom kvartalu uspjeh?

http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=987

Rohatinski uzvraća udarac bankarima

http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=47166

U našem političkom teatru apsurda Pusić-Čačić kažu da je HDZ prepisao program HNS-a.
E sad, ako je tako onda su programi tih dvaju stranaka vrlo slični. Zašto onda HNS otklanja mogučnost koaliranja s HDZ-om a čezne za koalicijom s SDP-om čiji je program prizemna ljevičarska demagogija.

Iako ne vjerujem da bi SDP dolaskom na vlast učinio neke radikalne poteze u ekonomiji (niti je to realno moguće niti su to činili dok su imali vlast) ipak sam siguran da svojim glasom ne želim pomoći Jurčiću da postane premijer. Taman posla… ajte molim vas.

[color=black][/color]

Zašto onda HNS otklanja mogučnost koaliranja s HDZ-om a čezne za koalicijom s SDP-om čiji je program prizemna ljevičarska demagogija?

Prema političkom svjetonazoru sam konzervativni libertarijanac čemu naginje HDZ-ov program. Na žalost, HDZ-ov program je jedno, a način na koji ga provode HDZ-ovci nešto sasvim drugo. Od SDP-a sam odustao jer još nisu prezentirali operativnu strategiju razvoja koja je istovremeno socijalna i razvojna, a kojom se toliko hvale. Njihova strategija prezentacije strategije se očito kod mene pokazala pogrešna. Što se HNS-a tiče, oni žele nazad na vlast i spremni su na značajno odstupanje od svoj pogleda na gospodarstvo da se vlasti dokopaju barem djelomično.

Zašto onda HNS otklanja mogučnost koaliranja s HDZ-om a čezne za koalicijom s SDP-om čiji je program prizemna ljevičarska demagogija.

mislim da je stvar u pusićki. ona još uvijek živi u crno-bijelom svijetu i to svijetu devedesetih. moram joj priznati da je u to vrijeme obavila sjajan posao kad je riječ o borbi za održanje nekih elementarnih sastavnica civilnog društva. ali o pitanjima koja nisu pitanja političke filozofije i osnovnih vrijednosti ona na žalost nema puno za reći. niti je zanimaju, a ne želi shvatiti da je moraju početi zanimati ako ne želi da je pregazi razvoj. ona se uvijek glasno javi u javnost samo kada se može diskutirati o načelnim, etičkim itd. pitanjima. u pitanjima gospodarskog rasta, industrijalizacije, pregovora s eu, u svem tom svakodnevnom političkom business as usual ona je laik. je li išta rekla, ikako komentirala hitrorez, podržala, kritizirala, bilo što – što bi baš za stranku hns-ovog profila morala biti jedna od glavnih tema? nije. i zato se i danas drži onoga što zna i što je zanima, tj. starih podjela iz tuđmanovske ere. a mislim da hns pleše kako ona svira. a čačić – da, pretpostavljam da je želja za moć. čačiću je jasno da bi ga se mnogo bogobojaznije promatralo i slušalo u sdp-ovoj vladi (i ako ne bude premijer) nego recimo u društvu sanader, šuker, dalićka.

Iako ne vjerujem da bi SDP dolaskom na vlast učinio neke radikalne poteze u ekonomiji (niti je to realno moguće niti su to činili dok su imali vlast) .

u tome i jest problem s sdp-om: oni su došli na vlast nakon tudjmanove ere kada je država imala nevjerojatnu kontrolu nad ekonomijom. ako tada nisu činili radikalne poteze da to dokinu, onda je vrlo vjerojatno da će danas i ono što je sanaderova vlada u tom smjeru pokrenula oni dobrim dijelom – ovisno o tome koliko se jako žele suprotstaviti direktivama eu – zaustaviti, ili u najboljem slučaju bar usporiti.

ovaj link sam već stavio na temu korekcija, ali evo i ovdje budući da ovdje zapravo i pripada:

http://www.hendal.hr/_upload/documents/HLIPO_pad_poslovnih_ocekivanja.pdf

Pada optimizam gospodarstvenika vezan za očekivanja od budućnosti… Zanimljivo, nema što…

Pada optimizam gospodarstvenika vezan za očekivanja od budućnosti… Zanimljivo, nema što…

pa kad sam taj link stavio na temu korekcija htio sam ilustrirati da je kretanje cijena dionica na burzi jednostavno funkcija poslovne klime. e sad sljedeći mjeseci će pokazati je li to jednostavno samo prirodno hlađenje ili oprez zbog mogućih makroekonomskih promjena. ali ono što mi se čini zanimljivo je da porast zadovoljstva sadašnjim stanjem nekako upućuje na to da razlog za korekciju ne mogu biti fundamenti.

kretanje cijena dionica na burzi je funkcija poslovne klime. razlog za korekciju ne mogu biti fundamenti.

Vjerojatno ste u pravu, stručni kolega gorgija. Fundamenti ovise o tome što je “the extent of the market”. [smiley11]

Napokon nešto operativno, a ne samo teorijsko piskaranje strateških načela !!! Bravo Ekonomski institut !!!

Upravljanje imovinom bez utjecaja politike

ZAGREB – Danas ujutro u Vladi će se održati prvi sastanak radne skupine koja bi trebala odrediti budući ritam privatizacije u Hrvatskoj i pomoći pri osnivanju dvaju novih fondova – jednoga za upravljanje državnim nekretninama, drugoga za upravljanje državnim zemljištem – na koje bi se prenijela imovina umirućeg Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Putem fondova nakana Vlade je podići vrijednost upravljanja i iskoristiti najnovija znanja koja u tome ima privatni sektor, prije svega u financijskom smislu – rekla nam je Državna tajnica Martina Dalić. Zbog toga će se društvo za upravljanje fondom izabrati javnim natječajem.

Ideja o odvajanju privatizacije od upravljanja državnom imovinom potječe iz Ekonomskog instituta koji je za Vladu izradio studiju u kojoj kaže da upravljanje državnom imovinom treba profesionalizirati i jasno odijeliti od politike. Upravljanje državnom imovinom vrlo je slično vođenju velike privatne korporacije, gdje je najjasnije izražena granica koja dijeli vlasnika od menadžera.

Za više informacija vidi
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,7,5,upravljanje_imovinom,80994.jl

Predlažem privatnom sektoru da me zaposli kao upravitelja nekretninskim fondom !!!

http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2206&pg=1 pa do 3

New Report

Close