Ma da! Ti to misliš kao sarkazam ili ozbiljno? [smiley5] Rekao bi da je ipak sarkazam.
Pa jest, sarkazam, ali toliko je otišlo u širinu da to sve ne možeš ni pratiti a kamoli komentirati.
S ekrana nas podučavaju političari, poslovnjaci, novinari. Čitam i business.hr i lider, ima tu i odličnih tekstova.
A mi ovdje ko neki ezoterični klub čudaka, mogli bi ispisati stotine stranica ali to je sve bez ikakvog uticaja na realnost koja se kroji po kabinetima i u skupim birtijama.
Ovo sad nije ni sarkazam ni apatija nego je to jednostavno tako. Možemo pisati “za dušu”, kao pjesnici.
Ukupno gledajući ide se u dobrom smjeru samo užasno sporo.
molim vas vasa misljenja o danasnjoj temi hns-ovog snubljenja sdp-a. vec drugi put, cini mi se, u zadnjih par mjeseci, nakon sto su prosli put vec dobili hladni odbijanac. zasto to rade?
prvo, jurcic im je sa svojim programom, otvoreno govoreci, ideoloski protivnik. vladina ekonomska politika u usporedbi s jurcicem u mnogo toga izgleda kao njihov skoro pa prirodni saveznik. a oni se po svaku cijene zele podrediti sdp-u, odustajuci i od svog premijerskog kandidata, samo da bi pomogli da jurcic s tim programom postane premijer? drugo, u prilici su konacno postati jezicac na vagi u hrvatskoj politici i nakon izbora odrediti koja ce biti sljedeca hrvatska vlada i odrediti njezinu politiku. oni od toga odustaju i mole da ih se primi pod okrilje sdp-a. o cemu se tu radi? nagon za autodestrukcijom, mazohizam, potpuno nepovjerenje u vlastite sposobnosti? izgleda mi kao da vrlo strasno rade na demontazi samih sebe kao samostalne i vjerodostojne politicke opcije u hrvatskoj.
Mislim da je to klasični “dupljak” ili “s figom u đepu”. Samo ne znam što će na to reći birači.
Ne vjerujem da će buduća vlada biti SDP-HNS iako je u politici sve moguće.
Kao članu, ne svđa mi se “budišizacija” HNS-a.
Vaša su pitanja, kolega (ili kolegice) gorgija potpuno logična. Predlažem da ih uputite HNS-u i tražite odgovor.
U Hrvatskoj je 2002. godine bilo 2.27 liječnika na 1000 stanovnika, u Slovačkoj je 2004. godine bilo 3.1 liječnika na 1000 stanovnika, u Madžarskoj 3.3, u Češkoj 3.5, a u Grčkoj čak 4.9 liječnika na 1000 stanovnika. Jasno je da su zbog manjka kadrova liječnici u Lijepoj Našoj preopterećeni prevelikim brojem radnih sati slabo plaćenih dežurstava. Uz to su njihova primanja značajno niža od njihovih kolega u spomenutim zemljama, tako da imaju pravo biti nezadovoljni, a nezadovoljstvo se direktno odražava na kvalitetu usluge. Kada se otvori granica prema Europskoj Uniji, Lijepa Naša može očekivati da ju napusti mnoštvo liječnika. Konstatirati da Lijepa Naša ima deficit liječnika je već stara vijest koju očito treba svakodnevno ponavljati da bi Vlada nešto poduzela. Možemo konstatirati da su proračunska izdvajanja (prema planu za 2007. godinu) za zdravstvo od čak 20.471.597.000 kuna preniska, kao što su i izdvajanja od čak 30.212.000.000 kuna za mirovine preniska, a besplatno zdravstvo je samo jedna u nizu neostvarivih želja. Usporedite cijene internističkih pregleda koje HZZO plaća bolnicama u Lijepoj Našoj sa cijenama u EU. Pravo pitanje je kako zadržati u Lijepoj Našoj stručnjake koje Lijepa Naša besplatno školuje? Ja osobno nisam ništa posebno, ali ću uskoro zaista biti prinuđen napustiti Lijepu Našu, iako to ne želim.
Evo, Milanović je novi predsjednik SDPa. Možda će se sada iskristalizirati ta oporba i krenuti sa konkretnim najavama po pitanju gospodarske strategije. Milanović najavljuje socijalizam 21.stoljeća tako da bit će zanimljivo. Ja sam izvadio i spremio Hayeka, za svaki slučaj. [smiley1]
Zoran Bohaček: “Monetarna politika nema opcija spriječiti negativne utjecaje na rast inozemnog duga i deficita bilance plaćanja jer njezine mjere udaraju prvenstveno na bankovni sustav, a drugi čimbenici kreiranja ekonomske politike ne pokazuju interes za odigrati svoju ulogu“. [smiley2]
dr.sc. Tonči Tadić, saborski zastupnik HSP-a http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=20460
“U Francuskoj nikad nije bilo teško postati hotelijerom, samo je trebalo pristati da vam francuska država regulira pravila ponašanja. Investitoru tamo država ponudi prostor za gradnju hotela, francusku banku koja će ga kreditirati, francuskog izvođača radova i projektanta, a sve kako bi on francuskoj državi plaćao porez na dobit, zaposlio Francuze kojima će plaćati doprinose te plasirao francusku robu. Razvoj Hrvatske isključivo u smjeru turizma znači da su najpoželjnija zanimanja u Hrvatskoj posao priučenog konobara i priučene sobarice. To je put u posvemašnju deindustrijalizaciju i deintelektualizaciju hrvatskoga društva. Prosječan turist na ljetovanju potroši maksimalno jednu mjesečnu plaću. Aktualna stihija u turizmu nagriza najvredniji resurs na Jadranu, a to je nezagađeni i nesagrađeni prostor. Ako je turizam profitabilan, zašto od toga koristi ne bi imala država? A ako nije, zašto subvencionirati privatnika? Ako već treba novi vlasnik, zašto to ne bi mogli biti mirovinski fondovi? Podaci pokazuju da je jedino Turska jeftinija od Hrvatske, ali pravo je pitanje što nudimo turistima za tu cijenu.”
Hejla. Ja nikako da se javim ovdje i malo prokomentiram, ali bez brige. Provjerim svaki dan da li ima novih komentara. Ovaj gornji komentar Bohačeka (a nisam pročitao cijeli govor, intervju ili što već od njega) zvuči suvisao i složio bi se sa njime manje više. Ne zna na koje druge čimbenike ekonomske politike je mislio, državu ili privatni sektor? Vjerojatno privatni sektor, kućanstva, poduzetnike i kompanije koji se najviše zadužuju. Monetarna politika ima neke opcije i sprovodi usporavanje vanjskog zaduživanja, nisu baš jaki instrumenti. Uostalom, Bohaček je u članku Poslovnog rekao ono što je “i sam guverner priznao.”
Ovaj komentar Tadića je tipičan za HSP, što drugo očekivati od nacionalista. Zamjeni francusku sa hrvatskim i to je kako HSP vidi turizam. Bitno da je Hrvatsko, to što ja mogu zaposliti jeftinijeg konobara a da nije hrvat nema veze. Vjerojatno be mi ni smio pod HSPom. Nego, ovo pitanje “Ako je turizam profitabilan, zašto od toga koristi ne bi imala država?” nekako pokazuje da bi država trebala imati neku “ekstra” korist.
A zašto država uvijek mora imati koristi od svega što poduzetnici i obični građani imaju korisit? Oni su ti koji moraju imati najviše koristi i država je tu da im to omogući sa klimom za lakše poslovanje i bolju zaradu. Ne da namješta, kao što je sada, čitavu ekonomiju kako bi sebi primarno nagodila. To ide direktno na uštrb privatnog sektora.
Prošle godine je Dan porezne slobode bio 15. Lipanj, ove je 13. Lipanj. Silni pomak nabolje, iliti “da ne bi slučajno radio kraće za državu a duže za sebe.” To je valjda, jeli, ipak “ilegalno bogaćenje.” Gdje sam to prije čuo? Hmmmmm….
Pozdrav kolege, malo smo bili iscrpili temu, istresli sve bitno… ali kad vidjeh da ste se dotaknuli turizma, a to nam je strateška, top-grana… evo malo mog zapažanja.
Upravo sam u “elitnoj destinaciji” – Dubrovniku. Objektivno – malo je toga što se tu može nazvati “elitnim”.
Ne ulazeći u definiciju što podrazumjevamo pod pojmom “elitni turizam”, činjenica je da razvijeni svijet kao emitivno tržište ima sve više imučnih i zahtjevnih potencijalnih gostiju koji traže luksuz i visok standard usluge. Ovdje je ponuda limitirana iz više razloga :
1. Infrastruktura. Ovdje nema ničega dovoljno za razvoj i rast turizma. Struja nestane svako malo – preopterećenja zastarjele mreže. Kanalizacija ide u more pa se “elita” kupa u visokoj koncentraciji fekalnih otopina što turisti srećom ne znaju. Rubna područja još nemaju ni vodovod ( 21 je stoljeće !). Jadna stara magistrala se upravo asfaltira kod Orašca pa su kolone i semafori. Radovi su počeli još lanjske jeseni ali se zimi radilo malo ili nikako, popodne ništa, subotom i nedeljom ništa, noću da i ne govorim. Iako su zimi bili idealni klimatski uvjeti. Radi se sad u kaosu sezone koja je počela. U gradu i okolici građevni stojevi, raskopane ulice, prašina i prometni kaos. Prva (!) javna garaža gradi se godinama (21 je stoljeće !). Njemci bi ih sagradili već 10.
2. Pod izlikom zaštite krajolika i obale od preizgrađenosti birokracija vrlo restriktivno koči izgradnju. Od rata do danas nije izgrađen NIJEDAN novi hotel a čak ni svi stari nisu još u funkciji. Izgleda da je “dobri stari socijalizam” bio progresivniji u razvojnom smislu. Gradnja nije moguća ni u zaleđu pa nema luksuznih vila s bazenima kao u Istri za kojima je tržište gladno. Konjukturu koristi Crna Gora u koju se slijeva sve više stranog kapitala, bogati rusi i ostali tamo grade kad ovdje ne mogu. Domicilno stanovništvo to prihvaća sa zluradim “daleko im kuća”.
3. Turizam je prije svega usluga. Ovdje nema kvalitetnog kadra i bit će sve teže a ksenofobičan mentalitet teško prihvaća strane radnike, neki kinezi su loše prošli, Irci nešto bolje jer imaju dobre pubove.
4. Konzervativna katolička sredina neće širiti ponudu. Tzv. erotski turizam ne dolazi u obzir. Kocka – jedva. Nudizam – teško. Od noćnog života se uglavnom zazire. U ponoć je nemoguće dobiti kavu, čak i u kafićima koji rade – oprali aparat (stari štos, pa oprali su i čašu ali u nju ti ipak pristanu natočiti)
Ima još ali dosta sam se raspisao, pozdrav
Od rata do danas nije izgrađen NIJEDAN novi hotel a čak ni svi stari nisu još u funkciji. Turizam je prije svega usluga. Ovdje nema kvalitetnog kadra i bit će sve teže.
VOTE FOR SIMPSON !!! Nevjerojatno kako se slažemo u gotovo svemu !!! Zbog toga i jesam forsirao nekretninske fondove, da se novcima malih ulagača izgradi potrebna infrastruktura. Ne tamo gdje odluči neki “čato”, nego tamo gdje upravitelj fonda uoči da može ostvariti najviši prinos. A država ne bi trebala razmišljati odakle da prikupi novac za takve projekte gradnje. [smiley2]
Upravo sam u “elitnoj destinaciji” – Dubrovniku. Objektivno – malo je toga što se tu može nazvati “elitnim”.
odlične primjedbe, trebao bi to objaviti negdje gdje će više ljudi pročitati. već vidim taj tekst u nacionalu uz fotku kakve stare gosparke s kilom zlata i previše ruža na usnama na naslovnici 😉 meni je oduvijek dubrovnik jako drag iako mi je jasno da to ne zaslužuje. tragično je kad imaš toliko glupe ljude da i sami vjeruju vlastitoj turističkoj propagandi da je to mjesto jedinstveno na svijetu i da će svatko biti presretan već zato što može cijeli dan samo šetati gore-dolje po stradunu i udisati jedinstvenu povijest iz ispeglanog kamena. najveći problem s hrvatskim turizmom je taj konzervativizam, ljudi ne žele ulagati i onda očekuju još i divljenje i priznanje turista za to što čuvaju svoj komadić mediterana “as it once was” tj. neuslužan i zadrt
Četiri godine afera
“Četiri godine HDZ-ova mandata su četiri godine afera: od dva pomoćnika ministrice Kosor, preko Brodosplita, Imostroja, Bechtela, Verone, pa sve do vozača ministra Kalmete. Sva tri osumnjičena potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (Fonda) postavljena su na tu dužnost u mandatu ove Vlade, a Upravni odbor, u kojem sjede četiri člana Vlade, upravlja Fondom. Sumnjiva je činjenica da nitko od ministara nije ništa znao. Zar premijer ne vjeruje svojim najbližim suradnicima?”, upitala je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.
“Odgovornost je pojam koji ne postoji u političkom rječniku HDZ-a i Vlade”, naglasio je Slavko Linić.
“Svatko tko se želi ozbiljno boriti protiv korupcije i pretvorbenog kriminala, morao je vidjeti da zbog politički motiviranog nerada nadležnih državnih tijela brojnim kaznenim djelima prijeti zastara.”, uočio je Ivo Josipović.
“SDP putem izmjene Ustava nudi nacionalni konsenzus u borbi protiv korupcije, organiziranog i pretvorbenog kriminala te ratnog profiterstva.”, zaključio je Ivo Josipović.