Država isplanira koje nekretnine su strateški važne, pa država prekvalificira, …
Izvrčeš, Bepo. Državna Agencija i u USA prati statistike o ponudi i potražnji nekretnina po vrstama nekretnina. Pronađi NACREIF index i njegove podindekse po vrsti nekretnina. Državna Agencija prati statistike o ponudi radne snage i potražnji za radnom snagom određenih struka. Hotelijeri se žale da im nedostaje kvalificiranih kuhara. Treba li udruga hotelijera pokrenuti obrazovni program za kuhare? Koliko će taj program koštati? Ima li nezaposlena “teta” sa jedva osnovnom školom dovoljno novca da plati obrazovanje, a nema jamstvo da će dobiti posao? A “teta” treba i saznati za tu mogućnost. Socijalna politika je, kao i razvojna, za mene posao Države. Kako pomoći “teti” da se zaposli. Je li Bepo postao zagovornik anarhizma i nepostojanja ekonomske politike?
Neće biti regulative?
U USA i GB postoje Zakoni o nekretninskim fondovima. Legislativa je oko 800 stranica.
Martin se uvijek poziva na Ameriku i njihve REITs, ali država tamo nije vlasnik tih fondova nit im diktira kako da rade. Legislativa za njh nije napravljena zbog strateške važnosti za državu već zbog privatnog sektora i financijskog tržišta.
Slažem se, uz dodatak. Gradnja nekretnina na uređenom tržištu mora biti usklađena sa nekim urbanističkim planom, zar ne?
Zar su toplice strateški važne i jedino ih država zna razviti?
Nisu toplice, ali jeste uravnotežen regionalan razvoj. Primjer je bio Bizovačkih toplica u Osiječko-Baranjskoj županiji. Gdje je nezaposlenost preko 30 posto.
Sa državnim novcem dolaze i državna pravila, …
Bepo, opet izvrćeš. Država ne ulaže novac, nego zemljišta – lokacije. Njih zamijeni za dionice u REIT fondu s namjerom da ih vječno drži. Pri čemu su investicijski projekti (i cijena zemljišta) unaprijed razrađeni i ponuđeni investitorima putem IPO-a. Dividende koje će REIT isplaćivati pune proračun, čime se možda može dodatno smanjiti deficit i rasteretiti privreda. REIT je dugoročni projekt. Ako nitko ne želi postati dioničarom REIT fonda, to jedino znači da je projekt loše pripremljen.
To da su nevezani za stranke mi je čudno. To su sve pametni ljudi koji znaju da bez uguravanja u politiku ne mogu ništa. Ne rade valjda jalov posao?
No, guranje ovih tema u predizbornoj godini mogu samo opet pozdraviti. Valjda će te sve strategije, programi i ciljevi donijeti nečega. Bar da, tko god osvoji vlast, bude pripremljeniji nego dosad. [smiley11]
Pa da, malo je čudno na prvi pogled da nisu politički. U smislu da nisu pridruženi ni jednoj strani, nisu politički. Ali kao društveni znanstvenici imaju i svoje političko opredjeljenje i pristrani su. Ideja je da kroz stučnost i zdravo razumsko objašnjenje ekonomije, ideje i načine razvoja dopru do javnosti. Javnost će biti bolje informirana i više zainteresirana ako netko van politike a sa stučnošću objasni ovu našu ekonomiju i strukturu.
Zanimljivo da nitko nije komentirao Hloverku prije kojih tjedan dana kad je imala Njavru, Nowotnija, Šukera, Šterna i Boškovića. Jel ko gledao to. Ja kažem da je Njavro najpametnije i najjasnije govorio, kao i Bošković u ono malo vremena. No eto, drugi koji su gledali (ako su) neka malo komentiraju.
Martingale:
Bepo, ljudi u novinama ne žele čitati previše referenci, reference kvare priču. A optuživanje kolege na Forumu da je plagijator je smiješno. Pa ovo je Forum… [smiley2] Zar je moguće da ti nije stalo da te poštujem? [smiley2]
Asko
To je stvar kulture, moralne obveze i poštivanja tuđeg intelektualnog vlasništva. Kao da si mu maznuo auto i poslije rekao, “ja sam ga malo posudio”.
Đapićev magisterij je pao na tome, ne zato jer je plagijat već zbog nenavođenja izvora podataka.[smiley2]
Baš kao što Asko kaže radi se o poštivanju i dužnosti prema intelektualnom vlasništvu. Nitko nije u poziciji da određuje šta ljudi žele čitati ili ne, osim ljudi samih. Reference, čak nasuprot, daju veći autoritet novinarki ili forumašu. Bez obzira da li je ovo forum ili ne, ako govorimo o nečemu ozbiljnom i koristimo tuđe radove, nužno je da se i napravi referenca kako bi se odjelilo mišljenje forumaša i nekog originalnog rada.
No ja se neću prepirati sa tobom. Kvario bi ovu lijepu javnu uslugu foruma koju je Poslovni udjelio. Forum je o gospodarskim programima stranaka, a pošto nitko nije predložio REITs za sada ne vidim smisla debatirati o tome. Uostalom, Bugarska ima REITs, pa pogledajmo malo kakvog je to utjecaja imalo na njihovu ekonomiju. Ja nisam pogledao nit pročitao nešto, ako netko je javite i usmjerite nas na tekstove. (samo ne na bugarskom, hehe [smiley11] )
Ima se o ćemu diskutirati, što je predloženo. Primjerice HNS i visoko školovanje, gdje predlažu “potpuno
financijski pratiti troškove studija za sve studente.” (iz njihovog programa) Sad, to može značiti više toga, ali nigdje se ne spominje izričito uvođenje školarina ili proširenje baze onih koji plaćaju vs. oni kojima bi država plaćala na određeni način ili bila jamac za kredit. Isto tako nigdje se ne spominje neko “možebit” privatiziranje državnih sveučilišta, makar i parcijalno. To bi dovelo privatnih investicija i menađmenta na fakultete i učinilo ih fleksibilnijima prema potražnji tržišta rada.
Pohvalno je da je cilj “stvoriti uvjete za 50% povećanje studenata koji završavaju fakultet.” (ja sam dodao bold) Tu se nazire razumjevanje da nedostaju kritični poticaji. Svakako je jedan od problema da previše ljudi se upisuje na fakultete (djelomično jer je besplatno) a premalo ih završava i to na vrijeme. Puno je bolje upisati 500 studenata i 400 da ih završi i uđe na tržište kao VSS u roku, nego 1000 i možda 200 ih završi. Uvođenje školarina neće nužno smanjit potražnju za visokim obrazovanjem, a hoće učiniti sustav pravednijim i kvalitetnijim od ovog sada.
No rekao bi da nedostaje konkretnosti u programu za obrazovanje. Ne predlažu se riješenja za nedostatak poticaja, samo da treba poticati ovo ili ono što je istina, ali kako?
Ugalvnom, kao da je stranke strah obajsniti nešto konkretnije i razumljivo, valjda da ih se ne iskirtizira previše u medijima. SDP nekako gura neke konkretnije prijedloge ali uglavnom populističke naravi, bar po meni.
…
No rekao bi da nedostaje konkretnosti u programu za obrazovanje. Ne predlažu se riješenja za nedostatak poticaja, samo da treba poticati ovo ili ono što je istina, ali kako?
Ugalvnom, kao da je stranke strah obajsniti nešto konkretnije i razumljivo, valjda da ih se ne iskirtizira previše u medijima. SDP nekako gura neke konkretnije prijedloge ali uglavnom populističke naravi, bar po meni.
Oni svi uglavnom kažu da ne žele detaljnije jer će ih drugi pokrasti. Isto tako, ako kažu prerano, potrošit će se do izbora. Uz to, mislim da masa toga još nije razrađena, a za dobar dio toga još ni sami ne znaju. Kombinacija tih razloga valjda.
Forum je o gospodarskim programima stranaka, a pošto nitko nije predložio REITs za sada ne vidim smisla debatirati o tome.
Zar Čačić nije govorio o stvaranju državnog nekretninskog fonda u emisiji u kojoj su gostovali Lokin, Šajatović i još jedan manager iz svijeta business-a? To je najkonkretnija izložena ideja za sada. Samo je treba dobro izložiti na TV-u. Povezati sa zapošljavanjem. [smiley2]
mislim da masa toga još nije razrađena, a za dobar dio toga još ni sami ne znaju.
Lijepa Naša još uvijek dezorijentirano luta u traženju operativne strategije nacionalnog razvoja… [smiley16]
Miodrag Šajatović ponovo BRILJIRA: “APSURDI HRVATSKE EKONOMIJE”
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=18832
1. Brodogradilište izgubilo gradnju dva broda? Odlična vijest! Brodogradilište bi na njima ostvarilo gubitak koji bi morali platiti porezni obveznici.
2. Umjesto da je tečaj u funkciji izvoza, u Hrvatskoj je uvoz u funkciji stabilizacije tečaja!
3. Korupcija potiče izvoz. Poduzetnik je odbijao ‘podmazivati’ domaće “čate”. Danas znatan dio prihoda ostvaruje izvan Hrvatske.
4. Koalicijski partner gori je od oporbe. Stranka umirovljenika za HDZ.
Pročitao sam i ja taj članak Šajatovića i složio bi se sa svime manje više, osim naravno sa komentarom vezanim uz tečaj i uvoz. To je već nekako očekivano valjda. [smiley1]
Ne znam šta misli pod tečaj kao funkcija izvoza, ali ako misli na umjetno slabljenje tečaja da se poveća izvoz ne slažem se. A u “normalnoj ekonomiji” uvoz je dobra stvar. Zašto uvoziti jeftinije ne bi bila dobra stvar? No to bi Šajatović trebao odgovoriti. Oni koji razumiju više znaju da minimiziranje uvoza nije cilj za jednu “nacionalnu” ekonomiju. ups… [smiley2]
Zašto uvoziti jeftinije ne bi bila dobra stvar? Minimiziranje uvoza nije cilj…
Slažemo se, kao i u većini pitanja o kojima smo raspravljali. Izgleda da se ne slažemo jedino oko toga kako putem tržišta kapitala potaknuti razvoj Lijepe Naše…
Toliko su se političari raspričali o ovoj temi da se mi teško možemo nositi s tim.
Ma da! Ti to misliš kao sarkazam ili ozbiljno? [smiley5]
Rekao bi da je ipak sarkazam.