Evo, vidimo i danas sa prezentacije Davorka Vidović-a i SDP-ovog “Pravednije mirovine za bolji život.” “Rast plaća i rast mirovina držimo svojim ključnim političkim ciljem.” Znaći nije ekonomski cilj koji će se postići zdravom ekonomskom politikom, nego već na početku se govori da će to biti politički cilj. Tj. (sad ja parafraziram) “SDP će održati svoje obećanje povećanja mirovina, novih i starih, tako da će dići lovu sa većim porezima i redistribuirati je. Mi smo svoje obećanje tako održali.” To što će dugoročno učiniti više štete nego korisit nije bitno. Bitno je da se javnosti proda ideja “oporezujmo dividende tih bogataša kako bi isplaćivali veće mirovine i financirali potrošnju.” Javnost će to popaliti i svi će biti ZA. [smiley7]
http://www.poslovni.hr/41849.aspx
Trećina od 1.107.000 umirovljenika živi u bijedi, odnosno s mirovinom nižom od 1600 kuna, a u posebnom teškom položaju je oko 350.000 “novih” umirovljenika čija mirovina ne prelazi 1400 kuna.
U SDP-u problematičnim vide da samo 16 posto zaposlenih u potpunosti odradi radni staž.
Stranačka mirovinska strategija “Pravednije mirovine za bolji život” stajala bi 2,2 milijarde kuna, a njenim provođenjem mirovine će iznositi 45% prosječne plaće. Među glavnim ciljevima idućeg mandata SDP je zacrtao i uvođenje zajamčene mirovine za puni radni staž u visini 70 posto zarađene prosječne plaće.
Izdvajanje od pet posto u drugi obvezni stup, ne jamči znatnije mirovine. Zbog toga će SDP do 2011. povećati postotak tog izdvajanja od sedam do osam posto, a raznim mjerama poticat će štednju u trećem stupu.
Sada je na meni red da komentiram tekstove koje sam citirao. SDP ističe da je njegova ekonomska politika istovremeno i socijalna (Pravednije mirovine za bolji život) i razvojna (Gospodarski rast za bolji život). Ono što im Bepo i ja zamjeramo je način kojim namjeravaju ostvariti ciljeve. HDZ-ovo zalaganje za neoliberalizam je samo retorika. HDZ je povukao previše poteza koji su u suprotnosti sa neoliberalnim shvaćanjem ekonomije. Čačić je prepoznao da financijska industrija, prije svega tržišta kapitala, trebaju odraditi posao sakupljanja kapitala za velike projekte koji će otvoriti nova radna mjesta. A sukladno obrazovnoj strukturi žitelja Lijepe Naše, ona moraju biti vezana uz pružanje usluga. Sada dolazimo ponovo do onoga od čega sam krenuo prije tri mjeseca. GDJE JE OPERATIVNA STRATEGIJA KOJA POLAZI OD ISKORIŠTAVANJA POSTOJEĆIH RESURSA, A KOJA PODUPIRE EKONOMSKU POLITIKU KOJA JE ISTOVREMENO SOCIJALNA I RAZVOJNA?
REIT fondovi nastali su u US prije gotovo pola stoljeća s ciljem omogućavanja pristupa malim ulagačima ulaganjima u velike projekte vezane uz nekretnine koje donose dohodak. Mali ulagači taj pristup ostvaruju kupnjom dionica REIT fondova, a koja predstavlja ulaganje u diversificirani portfelj nekretnina kojima upravljaju profesionalci. Financiranjem izgradnje nekretnina od strane REIT fondova se često otvaraju nova radna mjesta. Neka radna mjesta otvaraju se izravno, poput radnih mjesta upravitelja nekretninom i zaštitara, zaposlenika koji će raditi u nekretnini koja može biti proizvodno postrojenje, hotel, rehabilitacijski centar, udomiteljska ustanova ili bilo koja druga nekretnina koja donosi dohodak. Neka radna mjesta otvaraju se indirektno, poput zapošljavanja građevinskih radnika u građevinskom poduzeću koje izvodi operativne poslove izgradnje nekretnina REIT fonda i projektanata. Uz nekretnine REIT fonda nastaju mnogobrojni kooperanti koji mu pružaju razne specijalizirane usluge vezane uz održavanje nekretnina i slično. Zbog koristi koju takvi fondovi donose ekonomiji, US vlada je donijela zakone prema kojima ne postoji oporezivanje REIT fondova.
A Lovrinčević je malo preoptimističan (ili malo prepolitičan) kad kaže “HDZ je blizak tipu neoliberalnog shvaćanja gospodarstva i ograničene uloge države u nacionalnom gospodarstvu.” Kao šta sam rekao mnogo puta prije, to je točno u načelu i retorici. Svojim potezima HDZ to nije pokazao. Subvencije i državna potrošnja rastu, krpanje klinički mrtvih državnih poduzeće se nastavlja dok u isto vrijeme nema dugoročnih makroekonomskih vizija kako smanjiti državu u ekonomiji. Neoliberalno shvaćanje ekonomije ne tolerira neefikasnu, preregulativnu državu koja zabada nos i ruku svugdje a to je ono što mi imamo. Nadalje Lovrinčević kaže da će “biti sve više uvođenja elemenata socijalne politike i otklona od grubog neoliberalnog koncepta, prema regulatornom okružju.” Neliberalni koncept nije grub toliko da treba uvoditi još socijalne politike. Pa ako Hrvatska nema veliku socijalnu politiku, koja koči ekonomski rast i razvoj, tko je ima? Besplatno zdravstvo (u načelu, znamo da ekonomski nije), državne penzije, besplatno studiranje. Koju to još socijalnu politiku moramo uvesti da prestane plakanje oko liberalne ekonomije?
Odličan opis, profesore.
Moj favorit je Čačić jer je čovjek realizacije. Ipak mi smeta LAKOĆA kojom se prepucava na temi “industija da, industrija ne” !? Hrvatska treba težiti dvoznamenkastom rastu a za to je potrebna i industrija i znanje i fondovi i poljoprivreda i… !
Nastavak,
Lovrinčević točno kaže da država ne treba favorizirati pojedine sektore. Država mora pojeftiniti i rasteretiti SVE SEKTORE a ostalo će učiniti tržište. Već sada imamo firme iz istog sektora od kojih neke propadaju a neke su “tigrovi” čak i s ovakvim opterećenjima. Mala Hrvatska ima Končar, Đuru, INU, Podravku… i ako bi država manje uzimala te su industrije sposobne biti konkurentne na svjetskom tržištu.
Potpuno je pogrešno da se s industrijom ne može jer su to već drugi pokrili. Samo, definirajmo o čemu govorimo – industrija su i tenkovi i parfemi. Svijet se strahovito brzo mijenja…stvaranje brandova.
Istih 100mll mirišljive tekućine može biti 100X skuplje ako je brand.
Isti tekstil ili namještaj može biti 10X skuplji ako je dizajn i brand.
Končar proizvodi bolje laptope od Sony-ja ali…
O TLM i tenkovima neću sad ali tu ima oho-ho tržišta. Itd…
Sve to treba prepustiti tržištu. Država može i treba podupirati samo energetski sektor, prometnu infrastrukturu, obrazovanje i poljoprivredu koliko joj dopusti EU.
U današnjem Vjesniku je tragičan podatak da je navodnjavano 0,86% ukupnih korištenih pvršina. Ostali čekaju da padne kiša. Ako ne padne- loša godina. Stari Egipćani su bili bolji prije par hiljada godina.
I samo još Martinu, o ekonomskoj politici koja je “razvojna i socijalna” : to je obična floskula koju političari koriste prije svakih izbora. Ekonomska politika MORA BITI RAZVOJNA, RAZVOJNA I SAMO RAZVOJNA !
Tek onda se ima što za distribuciju socijali. Sve drugo je demagogija i distribucija jada.
Ekonomska politika MORA BITI RAZVOJNA, RAZVOJNA I SAMO RAZVOJNA ! Tek onda se ima što za distribuciju socijali. Sve drugo je demagogija i distribucija jada.
Je li sam ja sinoć dobro čuo Đuru Tomljenovića da se Čačić zalaže za osnivanje “državnog” investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine? ČAČIĆ IMA MOJ GLAS !!! Još ću se malo potruditi da danas na net stavim svoju studiju o nekretnincima iz siječnja… [smiley2]
Mali doprinos razvoju tržišta kapitala. Ovdje je “popularno pisani” dio studije o važnosti nekretninskih fondova za stabilnost tržišta kapitala i gospodarski rast i razvoj.
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2206&pg=1
Znanstveni dio sam odlučio izostaviti jer je težak za razumjeti.
Martine, dođi do Čačića, on u HNS-u nema čovjeka koji sve ovo zna o REIT fondovima.
Budi uporan, samo tako možeš nešto i realizirati, nađi način.
Martine, dođi do Čačića, on u HNS-u nema čovjeka koji sve ovo zna o REIT fondovima. Budi uporan, samo tako možeš nešto i realizirati, nađi način.
Zar misliš da je studija o REIT fondovima jedino što znam? Takvih sam napravio preko 50… Od toga su sigurno njih 20 “matematizirane” strateške studije, bilo o produktivnosti rada u prerađivačkim industrijama, bilo o alokaciji imovine financijskih institucija… REIT fondovi su mi jako bitni ukoliko želimo zaposliti “seljanku” sa samo osnovnom školom koja ima 45 godina. Položi tečaj za njegovateljicu i zaposlimo ju u udomiteljskoj ustanovi čiju nekretninu posjeduje i održava Health Care REIT.
Zamisli Dalmatinca koji radi kao bankar u Zagrebu i ima bolesnu mamu od 75 godina. Zar joj ne bi želio pružiti zadovoljavajuću skrb, a nema vremena brinuti se o njoj sam? Njenu nekretninu u Dalmaciji prepusti REIT fondu i udomi ju u blizini toplica u blizini Zagreba, tako da ju može posjećivati i tako da mu mama bude pod nadzorom jedne više medicinske sestre i nekoliko njegovateljica. A REIT bi organizirao prijevoz do toplica dva puta tjedno. Zarađuje i prijevoznik. U razvijenoj Europi takvo udomljavanje se plaća po 2000 eura mjesečno. Kod nas samo 2300 kuna. Pretpostavimo da se država angažira marketingom: MNOGI UMIROVLJENICI IZ NJEMAČKE PLAĆALI BI PREKO 10.000 EURA GODIŠNJE ZADOVOLJAVAJUĆU SKRB I NJEGU !!! EVO NAM RJEŠENJA PROBLEMA DEFICITA TEKUĆIH TRANSAKCIJA PLATNE BILANCE. KROZ IZVOZ USLUGA, A BOME I ROBA JER TAJ STARČIĆ ĆE JESTI SVJEŽU DOMAĆU RAJČICU I KRUMPIR IZ PLODNE SLAVONIJE.. Povećanje efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji nastalo bi kao posljedica okrupnjivanja zemljišta od strane CROATIAN LAND LEASE REIT fonda kojem bi značajni financijeri bili mirovinski fondovi.
P.S. KAKO DO ČAČIĆA? Ne poznajem nikoga u HNS-u osim tebe, a tebe ne poznajem. Tekst na http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2206&pg=1 bi trebali imati i u HDZ-u i u SDP-u već barem četiri mjeseca…
Zdravko Marić, pomoćnik ministra financija: “Deficit državnog proračuna će se ove godine smanjiti ispod dva posto BDP-a. Ipak, deficit platne bilance ove i iduće godine će biti iznad 8 posto BDP-a.”
Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a: “Inflacija i tečaj su pod kontrolom.” Kao da je ovo nešto novo…
Analitičari Ekonomskog instituta,u publikaciji Croatian Economic Outlook Quaterly, ističu glavne rizike u ostvarivanju gospodarskog rasta u usporavanja provedbi strukturalnih reformi i donošenja populističkih mjera u izbornoj godini te neizvjestan učinak mjera HNB-a za sprječavanje rasta kredita i vanjskoga duga.
HNS: “HRVATSKA NA PUTU PREMA PRAVEDNOM DRUŠTVU”
1. Svatko mora imati pravo na pristup liječniku.
2. Dobro i cjeloživotno obrazovanje mora biti jednako dostupno svim građanima.
3. Invalidnine nisu instrument zahvale.
4. NEZAPOSLENOST je pitanje svačijeg osobnog dostojanstva, osjećaja da ga njegova sredina cijeni i treba i da sudjeluje kao ravnopravni građanin u svojoj zemlji.
5. Ogromne razlike u razvijenosti i bogatstvu regija stvaraju nepravedno društvo.
6. Hrvatska je zajedno s Burkinom Fasom na ljestvici nekorumpiranih zemalja 2005. bila na 70-om mjestu.
7. Pravedniji poreski sustav znači više novaca i dinamičnije gospodarstvo za pojedine lokalne sredine, za općine, gradove i županije.
8. Država ne može biti poduzetnik i ne može ulaziti u privatnu sferu pojedinca, ali ona mora stvoriti jednake šanse, jednake uvjete i jednaku startnu poziciju za sve.
Posebna pažnja bit će usmjerena na:
1. pravo na rad i prihode dostatne za pristojan život,
2. dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima, dostupnost svih razina obrazovnog sustava (besplatan prijevoz učenika, krediti za studente),
3. pravične (isti mirovinski uvjeti-ista mirovina) i za pristojan život dostatne mirovine,
4. socijalnu zaštitu sa zajamčenim minimumom životnih potreba, socijalnim kartama i preglednim socijalnim pravima i dobitcima,
5. prava invalida prema stupnju invalidnosti, a ne načinu njena nastanka,
6. mjere protiv korupcije, posebno u sudstvu i javnoj upravi,
7. ravnomjeran razvoj Hrvatske.
U programu “Ubrzani gospodarski razvoj, ubrzani gospodarski razvoj, ubrzani gospodarski razvoj” mi se sviđa
3. razradom modela javno-privatnog partnerstva na državnoj i lokalnoj razini te općenito mobilizacijom vanproračunskog kapitala (tržište nekretnina, pretpristupni fondovi),
ali mi se ne sviđa
7. mjerama monetarne politike u funkciji gospodarskog rasta. Barem za sada.
Graf 2. Pregled financijske industrije u Republici Hrvatskoj u gospodarskom programu “Ubrzanje gospodarskog rasta” ima netočne podatke. Trenutno je stanje otprilike ovako: Banke (73.8%), Investicijski fondovi – otvoreni, zatvoreni i osnovani posebnim zakonom (8.5%), Leasing društva (6.8%), Osiguravajuća društva (4.8%), Mirovinski fondovi – obvezni i dobrovoljni (4.3%), Ostalo – Stambene štedionice, Štedno kreditne zadruge i Brokeri (1.9%). Čačić bi trebao imati savjetnike za javne nastupe u kojima iznosi statističke podatke…
od kuda to Martingale, jesu li negdje objavili taj program? ima tu dosta socijalnih obećanja, zar ne?
malo zločestoće u polušali: ne znam zašto mi se čini da je Čačiću interesantno uvijek ono gdje mu je kapital. prvo je furao građevinu, a sad bi gurao financijsku industriju (prebacio kapital u fondove i dionice).
(ne poričem rezultate, dapače)
od kuda to Martingale, jesu li negdje objavili taj program?
Upiši Hrvatska Narodna Stranka u Google. Na žalost, Čačić je prezentirao samo ciljeve, ne i operativnu strategiju nacionalnog gospodarskog razvoja. Iako se nadam da je Čačić zaista prepoznao mogućnost financiranja gradnje hotela, stanova i industrijskih postrojenja sredstvima koja će se prikupiti na tržištu kapitala putem nekretninskih fondova. Još jednom ističem potrebu za gradnjom rehabilitacijskih centara i udomiteljskih ustanova u blizini toplica. U njima će se kao njegovateljice zaposliti nefakultetski obrazovane tete koje baš i nisu konkurentne na tržištu rada. [smiley2]