Što su vam lijepe sličice…sad ću se i sama malo više potruditi…Sampras cvijet je prekrasan…[wink]
Hvala bakice na lijepim komentarima, to mi daje posticaja da se još više potrudim.
Evo i jedne moje sličice na kojoj su gljive…mislim da se zovu gnojištarke i mislim da su jestive…nisam probala…ali sad znam gdje rastu…[thumbsup]
Velika gnojištarka. Meni najbolja i najukusnija vrsta. Bere se samo dok je bijelo meso (izgledom poput sklopljenog kišobrana). Na slici je već pocrnila pa u toj fazi nije jestiva.
Pozdrav
Evo i jedne moje sličice na kojoj su gljive…mislim da se zovu gnojištarke i mislim da su jestive…nisam probala…ali sad znam gdje rastu…[thumbsup]
Velika gnojištarka. Meni najbolja i najukusnija vrsta. Bere se samo dok je bijelo meso (izgledom poput sklopljenog kišobrana). Na slici je već pocrnila pa u toj fazi nije jestiva. Pozdrav
Bakicaaa, popapaj koju gljivicu, pa nebuš dugo još hodala po ovom svijetu. [tongue]
Dakle,drago mi je da sam pogodila o kojoj se gljivi radi,a ovako izgleda kad je mlada i pogodna za jelo…slijedeći put se možda i odvažim da ju probam…[proud]
Dakle,drago mi je da sam pogodila o kojoj se gljivi radi,a ovako izgleda kad je mlada i pogodna za jelo…slijedeći put se možda i odvažim da ju probam…[proud]
Bakice nemoj probati jesti oni te nagovaruju, šta ćemo mi bez tebe.
Ma ko se zahebava sa gljivama,mudro zbori Sampras,mani se corava posla.Kupi kotlete i krompire,napravi pod pekom.Najedi se ko covijek.ako bas moras uzmi malo salate,narezi malo krastavaca i eto ga.Poslije krempite ili neki vocni kolac.Sta se zahebavas sa zivotom.Posle mrni vino ili zesticu,i na spavanje.U toj varijanti se sigurno budis,a u ovoj s gljivama ko zna
Dakle,drago mi je da sam pogodila o kojoj se gljivi radi,a ovako izgleda kad je mlada i pogodna za jelo…slijedeći put se možda i odvažim da ju probam…[proud]
E te su prave. Inače znalci kažu “mogućnost zamjene s otrovnim nema”. Naravno nikog ne nagovaram neke osnove treba znati o gljivama.
Ja sam je jesenas nabrao dobrih pola košare na vrhu Ivančice, napravili smo je s jajima i društvo ocijenilo da su izvrsne, bolje od vrganja. Po meni imaju plemeniti vrlo profinjen pravi gljivarski istančan okus. Jedem podosta vrsta, od blagvi, više vrsta vrganja, rujnica i još nekoliko desetaka koje dobro poznam, no s gnojištarkom se nijedna ne može usporediti. Pravi mljac, meni najdraža. Zrele se pretvaraju u crnu tintu i uz pepoznatljivu veličinu gljivu je nemoguće zamjeniti s nekom drugom. Jedini je nedostatak što je dosta rijetka, česta je uz poteve, i što kratko traje-brzo se pretvara u crnu tintu (ima i naziv tintnica).
Pozdraf
BAKICAAA: ” Dakle,drago mi je da sam pogodila o kojoj se gljivi radi,a ovako izgleda kad je mlada i pogodna za jelo…slijedeći put se možda i odvažim da ju probam…[proud] ” E te su prave. Inače znalci kažu “mogućnost zamjene s otrovnim nema”. Naravno nikog ne nagovaram neke osnove treba znati o gljivama. Ja sam je jesenas nabrao dobrih pola košare na vrhu Ivančice, napravili smo je s jajima i društvo ocijenilo da su izvrsne, bolje od vrganja. Po meni imaju plemeniti vrlo profinjen pravi gljivarski istančan okus. Jedem podosta vrsta, od blagvi, više vrsta vrganja, rujnica i još nekoliko desetaka koje dobro poznam, no s gnojištarkom se nijedna ne može usporediti. Pravi mljac, meni najdraža. Zrele se pretvaraju u crnu tintu i uz pepoznatljivu veličinu gljivu je nemoguće zamjeniti s nekom drugom. Jedini je nedostatak što je dosta rijetka, česta je uz poteve, i što kratko traje-brzo se pretvara u crnu tintu (ima i naziv tintnica). Pozdraf
Rovad C mogao bi koji dobar gljivarski receptić na temi Kulinarstvo…pogotovo nešto kad pomiješaš nekoliko vrsta gljiva…ajd pokušaj…
Rovad C mogao bi koji dobar gljivarski receptić na temi Kulinarstvo…pogotovo nešto kad pomiješaš nekoliko vrsta gljiva…ajd pokušaj…
Rado, volim kuhati, no nemam vremena, pa sam sve zaboravio.
Ali eto ak se kojeg sjetim…
Evo sjetio sam se, ali za njega trebaju biserke, a njih je opasno brati, ali eto ako ste zainteresirani mogu staviti radi se o juhi od biserki-meni super. Otkad smo ga otkrili redovito jedemo.