i malo lijepe glazbe od ne tako daleko
http://www.youtube.com/watch?v=aNooFDlDLJ4
i zaslužila je, boga mi
http://www.youtube.com/watch?v=rHHZ3JSji38
da joj se lijepo pjeva
Umjetnička instalacija u polju Hiljainen Kansa (Quiet People) u Finskoj i dokaz da smo prvi iz bivse Juge koji smo to mjesto posjetili [thumbsup]
Cloudberry – najskuplja bobica na svijetu. Raste u tundrama uz samo tlo i bogme imas se sto saginjati da naberes neku kolicinu i usput te izjedu komarci. Nas naziv za to ne postoji, stvar raste u subarktickom i arktickom pojasu (dakle Aljaska, sjeverna Kanada, Norveska, Svedska, Finska i sjeverni Sibir). Velicine je nesto manje od nase maline, okus vrlo specifican i jedna ta bobica ima navodno vise C vitamina nego jedna naranca. Spravljaju od toga pekmeze, razne deserte, pica i obavezno se servira uz jela na dodjeli Nobelove nagrade. Finci placaju beracima za to 50 eur/kg. Ja sam nabral oko kilu i pol sto u Finskoj sto u Norveskoj i dofural to doma [smiley]
@ Alien
…sad se baš sjetih da mi je još od prošle godine ostao pekmez od tih bobica…
a bome i neotvorena ili rakija il liker…nemam pojma…
trebalo bi to otvoriti da ne propadne… [rolleyes]
Kod nas za borovnicu plaćaju 5 kn/kg. Na plantaži naravno.
Ne znam koliko Finci placaju za borovnice ali sumnjam da je neka lova posto to kod njih raste na sve strane doslovno. Usput, za takve vrste bobica kao sto su borovnice imaju posebnu rucnu alatku s kojom poberu cijeli grm dok si rekao keks. Cloudberry se bere iskljucivo rucno posto je vrlo njezna bobica i raste rastrkano. Ipak, ono po cemu su i Finska i Svedska od prehrambenih biljaka valjda #1 na planeti su gljive. Nikad u zivotu nisam vidio toliko gljiva na sve strane. Kad bi se jos kuzio u njih bilo bi divota jer ih volim jesti.
Opcenito su te gore zemlje prebogate raznoraznim bobicastim vocem od malina koje rastu posvuda po Norveskoj, borovnica, nekakvih lingonberrya i cloudberrya koje uglavnom rastu na sjeveru, sumskih jagoda kojih sam se nazderavao po Svedskoj itd itd. Jedino kaj je je nase kupine s Visa su #1 koje sam ikad jeo.
@ Bakica – ja sam prosle godine kupio samo 1 pekmez od cloudberrya za probu i seljak probao to tek doma i ustanovio da mi se jako svidja. Ove godine je greska ispravljena pa sam si dofurao 8 teglica [lol]