FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ja sam samo u finvestu, pa turizam ne ulazi u moj vidokrug. koji bi bio intetres sudjelovati u doo. kapitalne dobiti nema, jedino isplate udjela u dobiti, ali toga teško da će biti godinama. dobiti će boiti, ali sumnjam za isplatu.

Razlog investiranja u d.o.o. je isti kao i kod investiranja u nelikvidne dionice. Što je vrijednost dionica/udjela? Prema Gordonovom modelu valuacije to je sadašnja (diskontirana) vrijednost budućih dividendi/udjela u dobiti. Nelikvidna dionica, ceteris paribus, ima istu investicijsku vrijednost kao i likvidna dionica. Razlika je u tome što kod likvidne dionice vi u svakom trenutku možete nekome predati štafetu, tj. prodati očekivanu vrijednost diskontiranih budućih dividendi. Kod nelikvidne dionice/udjela ovo možete rijetko (kod d.o.o. ako vam netko ponudi otkupiti udjel). Postoje opravdani neinvesticijski razlozi zašto neki ulagači stavljaju diskont na nelikvidnost, a komplementarno tome dugoročni investitori mogu očekivati investicijsku premiju od ulaganja u nelikvidne dionice, opet uz pretpostavku ceteris paribus. Jedno od najčešćih objašnjenja zašto je bitno ulagati u likvidne dionice je da u slučaju negativnog razvoja događaja možete iz njih ‘uteći’. Ovaj razlog teoretski u idealnim uvjetima (efikasno tržište) nije opravdan jer su sve dostupne informacije ugrađene u cijenu, pa ćete vi uspjeti uteći po onoj cijeni koja predstavlja sadašnju vrijednost budućih dividendi diskontiranu i za razloge zbog kojih vi želite uteći. U realnim uvjetima (neefikasno tržište), moguće da ovo opravdan razlog ulaganja u likvidne dionice. Zaštita ulagača u nelikvidne dionice je dobra analiza prije kupnje, valuacija i kupnja uz dovoljnu maržu sigurnosti.

Ilustracija kako dugotrajno čekanje na isplatu udjela u dobiti može biti poželjnije od stalnih godišnjih isplata:
– kupili ste udjele u firmama A i B za 100 kn na multiplikatoru P/E 10:
– firma A je keš krava, biznis stagnira, generira dobit i svake godine isplaćuje udjelničarima cjelokupnu dobit (10 kn godišnje)
– firma B reinvestira dobit i uvećava profitabilnost po stopi 20% godišnje kroz razdoblje 5 godina. Nakon 5. godine godišnje zarađuje cca 25 kn (1,2^5), nema više dobrih prilika za reinvestiranje, postaje keš krava i počinje isplaćivati udjelničarima 25 kn godišnje.
– odgovor na pitanje je li firma A ili B bolja investicija ovisi o primijenjenoj diskontnoj stopi, u koju su ugrađeni rizici (hoće li baš sve biti kako je gore navedeno ili će firma u međuvremenu propasti i sl.)

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

moram priznati, ja veoma sumnjam u prediktivnu moć takvih modela. naime i sitna promjena bilo koje varijable (stopa povrata, stopa rasta, dividendni prinos) rađa ogromnim razlikama. npr pod a bi svakako išao ht, ali koliko će mu prihodi pasti i dobit i dividenda kroz 1, 2 ili 3 godine, to samo dragi bog zna. zavisno od procijenjenih postotaka cijena može varirati od 150 do 70 kn, a to je ogroman jaz.
meni se čini da mi ovdje na grobexu imamo jedinstvenu priliku gledati i pratiti petogodišnju oluju zvanu recesija i učinke iste na poslovanje tvrtki. nedvojbeno, kriza je naposlijetku poklopila sve, ali neki su pali kao snoplje (građevinari), ali neki se bore za svaki pedalj (prehrambena in). tko nakon 5 godina recesije posluje pozitivno, minimalno raste ili stagnira u prihodima i dugu, uz minimalnu ili dobit ili čak i podnošljiv gubitak, po meni svjedoči sam o sebi bolje od bilo kojeg prediktivnog modela.
mislim da taj povijesni uvid služi i kao osigurač – pojedina fi mogu zavaratri, ali višegodišnji trend i poslovna logika, to se ne da sakriti na dulji rok.
jedan posto rasta bdp dramatično bi poboljšao krvnu sliku, grobex i naše raspoloženje. ovako čovjek mora strahovati i za najbolje i najveće tvrtke.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

da li je bilo tko dobio kakav odgovor na zahtjev za isplatu te da li znate ako su podignute tužbe od strane oštećenih dioničara i ako jesu, u kojoj su fazi?

ma kakav cash-r-a, 100% in

RTL-ov prilog o kampu Njivice:

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/875035/nasi-kampovi-medju-najskupljima-u-europi-no-turisti-se-ne-zale/

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Na 51 kuna 217 komada. Ne mogu vjerovati pa to je 0.1 book.

E pa Đuro ima tešku ruku.

Evo nam FNVC-a na 0.09 booka nevjerovatno ali istinito. Mislim da je to najjeftinije na ZSE-u vjerovatno i u EU.( odnos P/B )

kolega miro, pa kupujte onda u tišini i iskoristite ljudsku glupost. ali nećete, baš kao ni ja, jer tu manje ima gluposti, a više straha – straha od stečaja, straha od 100 gubitka uloženog. zato je cijena tu gdje je. nije beznadno, ali treba imato novaca, hrabrosti, vremena, a naš grobex je BASTION takvih ljudi 🙂

Ma sad kad gazdu odpojimo od dionica, ide to na vrijednost booka…

Koliko znam brzo će ga otpojiti. Tužba + obv. ponuda = NOVA UPRAVA

ništa na grobexu nije na booku, a pogotovo ne gubitaši. a finvest je nažalost u tom klubu. imam dionice i vjerujem ili nadam se da će isplivati, ali prizivati book je nerealno i ako smo ozbiljni ljudi, onda trebamo ozbiljnije s brojevima i prognozama.

Ma znam da nije na book-u ali ne znam ko je ispod 0.1 book osim FNVC-a.

nije realno, ali nažalost nije ni skroz neutemeljeno. u 6 godini depresije imovina zna okopnjeti kao snijeg na suncu, pogledajte ceba kako su potonuli. istina gubici su bili drastični, finvest bilježi gubitke tek unatrag godinu i pol, umjereni su i čak i neko poboljšanje kao da se naslućuje, ali gubitak plus dug (iako ni njeg anema pretjerano) može pokositi tvrtku kao snoplje. zato se ljudi boje.

New Report

Close