ja sam samo u finvestu, pa turizam ne ulazi u moj vidokrug. koji bi bio intetres sudjelovati u doo. kapitalne dobiti nema, jedino isplate udjela u dobiti, ali toga teško da će biti godinama. dobiti će boiti, ali sumnjam za isplatu.
Razlog investiranja u d.o.o. je isti kao i kod investiranja u nelikvidne dionice. Što je vrijednost dionica/udjela? Prema Gordonovom modelu valuacije to je sadašnja (diskontirana) vrijednost budućih dividendi/udjela u dobiti. Nelikvidna dionica, ceteris paribus, ima istu investicijsku vrijednost kao i likvidna dionica. Razlika je u tome što kod likvidne dionice vi u svakom trenutku možete nekome predati štafetu, tj. prodati očekivanu vrijednost diskontiranih budućih dividendi. Kod nelikvidne dionice/udjela ovo možete rijetko (kod d.o.o. ako vam netko ponudi otkupiti udjel). Postoje opravdani neinvesticijski razlozi zašto neki ulagači stavljaju diskont na nelikvidnost, a komplementarno tome dugoročni investitori mogu očekivati investicijsku premiju od ulaganja u nelikvidne dionice, opet uz pretpostavku ceteris paribus. Jedno od najčešćih objašnjenja zašto je bitno ulagati u likvidne dionice je da u slučaju negativnog razvoja događaja možete iz njih ‘uteći’. Ovaj razlog teoretski u idealnim uvjetima (efikasno tržište) nije opravdan jer su sve dostupne informacije ugrađene u cijenu, pa ćete vi uspjeti uteći po onoj cijeni koja predstavlja sadašnju vrijednost budućih dividendi diskontiranu i za razloge zbog kojih vi želite uteći. U realnim uvjetima (neefikasno tržište), moguće da ovo opravdan razlog ulaganja u likvidne dionice. Zaštita ulagača u nelikvidne dionice je dobra analiza prije kupnje, valuacija i kupnja uz dovoljnu maržu sigurnosti.
Ilustracija kako dugotrajno čekanje na isplatu udjela u dobiti može biti poželjnije od stalnih godišnjih isplata:
– kupili ste udjele u firmama A i B za 100 kn na multiplikatoru P/E 10:
– firma A je keš krava, biznis stagnira, generira dobit i svake godine isplaćuje udjelničarima cjelokupnu dobit (10 kn godišnje)
– firma B reinvestira dobit i uvećava profitabilnost po stopi 20% godišnje kroz razdoblje 5 godina. Nakon 5. godine godišnje zarađuje cca 25 kn (1,2^5), nema više dobrih prilika za reinvestiranje, postaje keš krava i počinje isplaćivati udjelničarima 25 kn godišnje.
– odgovor na pitanje je li firma A ili B bolja investicija ovisi o primijenjenoj diskontnoj stopi, u koju su ugrađeni rizici (hoće li baš sve biti kako je gore navedeno ili će firma u međuvremenu propasti i sl.)
moram priznati, ja veoma sumnjam u prediktivnu moć takvih modela. naime i sitna promjena bilo koje varijable (stopa povrata, stopa rasta, dividendni prinos) rađa ogromnim razlikama. npr pod a bi svakako išao ht, ali koliko će mu prihodi pasti i dobit i dividenda kroz 1, 2 ili 3 godine, to samo dragi bog zna. zavisno od procijenjenih postotaka cijena može varirati od 150 do 70 kn, a to je ogroman jaz.
meni se čini da mi ovdje na grobexu imamo jedinstvenu priliku gledati i pratiti petogodišnju oluju zvanu recesija i učinke iste na poslovanje tvrtki. nedvojbeno, kriza je naposlijetku poklopila sve, ali neki su pali kao snoplje (građevinari), ali neki se bore za svaki pedalj (prehrambena in). tko nakon 5 godina recesije posluje pozitivno, minimalno raste ili stagnira u prihodima i dugu, uz minimalnu ili dobit ili čak i podnošljiv gubitak, po meni svjedoči sam o sebi bolje od bilo kojeg prediktivnog modela.
mislim da taj povijesni uvid služi i kao osigurač – pojedina fi mogu zavaratri, ali višegodišnji trend i poslovna logika, to se ne da sakriti na dulji rok.
jedan posto rasta bdp dramatično bi poboljšao krvnu sliku, grobex i naše raspoloženje. ovako čovjek mora strahovati i za najbolje i najveće tvrtke.
da li je bilo tko dobio kakav odgovor na zahtjev za isplatu te da li znate ako su podignute tužbe od strane oštećenih dioničara i ako jesu, u kojoj su fazi?
RTL-ov prilog o kampu Njivice:
Evo nam FNVC-a na 0.09 booka nevjerovatno ali istinito. Mislim da je to najjeftinije na ZSE-u vjerovatno i u EU.( odnos P/B )
kolega miro, pa kupujte onda u tišini i iskoristite ljudsku glupost. ali nećete, baš kao ni ja, jer tu manje ima gluposti, a više straha – straha od stečaja, straha od 100 gubitka uloženog. zato je cijena tu gdje je. nije beznadno, ali treba imato novaca, hrabrosti, vremena, a naš grobex je BASTION takvih ljudi 🙂
ništa na grobexu nije na booku, a pogotovo ne gubitaši. a finvest je nažalost u tom klubu. imam dionice i vjerujem ili nadam se da će isplivati, ali prizivati book je nerealno i ako smo ozbiljni ljudi, onda trebamo ozbiljnije s brojevima i prognozama.
nije realno, ali nažalost nije ni skroz neutemeljeno. u 6 godini depresije imovina zna okopnjeti kao snijeg na suncu, pogledajte ceba kako su potonuli. istina gubici su bili drastični, finvest bilježi gubitke tek unatrag godinu i pol, umjereni su i čak i neko poboljšanje kao da se naslućuje, ali gubitak plus dug (iako ni njeg anema pretjerano) može pokositi tvrtku kao snoplje. zato se ljudi boje.