FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

zašto su prodali hidroelektrane, o tome je bila prava mala bura u lokalnim glasilima. finvest je imao neke svoje razloge, ali ako su donosile netto novac, načelno mi se ne svida taj potez. pokušat ću naći linkove za tu priču.

mešetarenje s kampom – najviše me čudi, ako je tomu tako a moglo bi biti jer ste naveli stavke crno na bijelo, zašto to ni slovom nije spomenuto u bilješci, napomeni. ako to nije značajan događaj bvrijedan spomena, ne znam što jest.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Gorski-kotar/Marijan-Filipovic-Radnici-zaradili-50-vecu-placu-otkad-su-preuzeli-Tvornicu-peleta

tvrdi da će dobiveni novcem podići bolju elektranu.

stiglo fi. teško je reći da li dobro ili loše jer bez turist sektora nije usporedivo s lanjskim polugodištem. rashod operativni i financijski skresani su dobrano, prihodi nažalost također, sve u svewmu manji gubitak no lani s tim što je lani turizam bio također tu.

Restrukturiranje je u tijeku, usporedivi gubitak 1H2013 (7,9M) je veći nego 1H2012 (10,2M – 4,4M = 5,8M), jer je prošle godine bio uključen gubitak 1. kvartala Hotela Njivice u iznosu 4,4M.

Gledao sam revizorsko izvješće FNVC za 2012., iznio bih neka zapažanja. U svrhu boljeg razumijevanja financijski rezultat treba uskladiti za izvanredne stavke:

– u 2012. mala hidroelektrana Finvest I prodana za 6,1M, knjigovodstvena vrijednost 10,8M, nabavna 18,1M, ostvaren gubitak od prodaje dugotrajne imovine (6,1 – 10,8) = 4,7M. Nije mi baš jasno zašto su prodavali ovu imovinu po tako niskoj cijeni kao da gori pod nogama. Prema mojoj računici Finvest I je godišnje uvećavao dobit prije oporezivanja za cca 2M kn.
MHE Finvest I (1,26 MW), godišnja proizvodnja 3,2 GWh, god. puštanja u pogon 1995.
Godišnji prihod od prodaje struje: 3,300,000 kWh * 0,7 kn/kWh = 2,3 mln kn
– gubitak bez izvanrednih stavki u 2012.: -17,8M – (-4,7M) – (-4,4M gubitak Hotela Njivice u Q1) = -8,7M

– u 2011. ostvaren dobitak od prodaje dugotrajne mat. imovine (12,2M – 4,3M) = 7,9M
– gubitak bez izvanrednih stavki u 2011.: 0,4M – (+7,9M) = -7,5M

U okviru bilješke 2.14., u stavci koja objašnjava računovodstvene politike zaliha sitnog inventara spominje se da je od 1. travnja 2012. kamp dio Finvesta, točnije profitnog centra Hoteli Njivice. Ovo je u skladu s informacijama iz plana podjele da kamp ostaje na Finvestu. Bilješka 29. objašnjava obveze prema povezanim društvima. Obveze prema Hotelima Njivice iznose 20M.

Prema zadnjem izvješću 2013-2Q čini se da je kamp prodan Hotelima Njivice za cca 35M. Nije mi jasno zašto su petljali s tim i zašto to nije napravljeno prilikom podjele društva.
– bilanca, AOP 012 Građevinski objekti umanjeni za 36M
– bilanca, AOP 094 Obveze prema povezanim poduzetnicima umanjene 20M -> vraćen dug Hotelima Njivice kompenzacijom za kamp, uz doplatu 15M?
– novčani tok, AOP 015 – primici od prodaje dugotrajne mat. imovine 35,2M

Sve ovo su moje interpretacije podataka iz izvješća, moguće da griješim u nekim stvarima. Nemam FNVC, imam udjel u Hotelima Njivice. Nije nagovor na trgovanje.

[/quote]

pitanje je i gdje je nestao taj izvanredni poslovni prihod u rdig. ne mogu tvrditi, ali nije li neki standard prodasju dugotrajne imovine knjižiti pod ostali poslovni prihodo. nešto jst tu knjižerno, oko 6 milja, može biti su naveli samo netto vrijednost, kupoprodajna cijena minus dug minus prateći troškovi = čisti netto prihod

pitanje je i gdje je nestao taj izvanredni poslovni prihod u rdig. ne mogu tvrditi, ali nije li neki standard prodasju dugotrajne imovine knjižiti pod ostali poslovni prihodo. nešto jst tu knjižerno, oko 6 milja, može biti su naveli samo netto vrijednost, kupoprodajna cijena minus dug minus prateći troškovi = čisti netto prihod

Da, koliko vidim transakcija nije knjižena kroz RDG, samo kroz bilancu i novčani tok. U RDG bi kupoprodajnu vrijednost trebalo knjižiti u okviru ostalih poslovnih prihoda (AOP 113), što se sučeljava s knjigovodstvenom vrijednošću iste nekretnine u okviru ostalih poslovnih rashoda (AOP 130). Razlika je dobitak/gubitak od prodaje nekretnine.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

smije li se to. mislim, ako je previd, to je bizarno da profesionalci takvo što previde. ako je namjerno, čemu sve to.
evo atln je imala baš sličnu situaciju s prodajom dugotrajnre imovine i nejednakošću knjigivodstvene i kupoprodajne vrijednosti. cijelu stranicu su posvetili tome i u tančine pojasnili što se odigralo. ovdje potpuna suprotnost. istina ni atln nije napravila ova dva koraka koje navodie nego je gubitak (jer je kupoprodajna bila manja od knjigovodstvene) uredno zavela pod ostali poslovni rashodi. ali ponavljam, bez ikakvih igrica, nego jasno i glasno.

smije li se to. mislim, ako je previd, to je bizarno da profesionalci takvo što previde. ako je namjerno, čemu sve to.

Rekao bih da se radi o šlamperaju. Nije ni prvi ni zadnji put. Jedan od bizarnijih previda nalazi se u izvješću iz 2010.

http://www.poslovni.hr/forum/tema/fnvc-finvest-corp-dd-2158?page=174#post_1037431

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

zašto su prodali hidroelektrane, o tome je bila prava mala bura u lokalnim glasilima. finvest je imao neke svoje razloge, ali ako su donosile netto novac, načelno mi se ne svida taj potez. pokušat ću naći linkove za tu priču.

mešetarenje s kampom – najviše me čudi, ako je tomu tako a moglo bi biti jer ste naveli stavke crno na bijelo, zašto to ni slovom nije spomenuto u bilješci, napomeni. ako to nije značajan događaj bvrijedan spomena, ne znam što jest.

Prodaja hidroelektrane ? Tko takvu cash kravu prodaje i zašto tako naglo ?

Prodana je nepoznatoj tvrtki bez zaposlenih. Ako im je bio interes maksimalizirat cijenu kako to da nisu objavili tender ? No možda najbolji odgovor je bio predsjednika uprave koji je izjavio: Pitajte Marijana Filipovića….! Ipak je MF i dalje vodi firmu (u propast)…![emo_ooooo]

preoštro sudite o mf senioru. čovjek je od dva konja bio dogurao do helikoptera i to ne bojeći tunele, već proizvodeći industrijski fabrikat. nije ista stvar.
u najnezgodnijem trenutku bio je prepustio kormilo sinu koji je zapustio industriju, a bacio se u turizam. a za turizam se hoče para, a pare može zaraditi samo industrija dok turizam ne proradi i tako ukrug. trenutno ne izgleda dobro, ali finvest je još uvijek umjereno zadužena tvrtka, ako pogase neproftabilne dijelove i usredotoče se na pelet i drugo profitabilno, mogli bi se izvući jer tu potražnje ima, a banke nisu još pustile svoje pipke preko cijele tvrtke.

Ma sreća samo da je oduzeo firmu sinu inače bi se ova tema odavno ugasila, nije lako dogurati na listu najgorih direktora u zemlji koja je puna talenata. Slažem se sa kolegom da je firma relativno slabo zaduzena i da će do kraja godine riješiti neprofitabilne djelatnosti.

Lokalni list o tijeku turističke sezone u Njivicama, str. 10:

http://www.omisalj.hr/images/sadrzaj/1319/1375447797.pdf

Tudorović o tijeku sezone:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Stigli-Talijani-i-Bavarci-pocetak-kolovoza-popravlja-losiji-turisticki-srpanj

ja sam samo u finvestu, pa turizam ne ulazi u moj vidokrug. koji bi bio intetres sudjelovati u doo. kapitalne dobiti nema, jedino isplate udjela u dobiti, ali toga teško da će biti godinama. dobiti će boiti, ali sumnjam za isplatu.

New Report

Close