@komifo: Godišnja financijska izvješća svih d.o.o. u RH su dostupna na Fininim stranicama. Jednom godišnje održava se skupština. Pandan isplati dividendi u d.d. su isplate udjela u dobiti d.o.o.
http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/jsp/prijavaKorisnika.jsp
Gospodo!!!!!
Udjelnićare isplaćuje najveći udjelnićar kako želi!!!!! Prijatelj je silom ( isto ) postao udjelničar u jednoj dobroj firmi ( troje večinskih dioničara ) pretvorilo dd u doo!!!! Oni nemaju utjecaj ni u čemu a ne mogu prodati udjele jer ih VEĆINSKI UDJELIĆARI UCJENJUJU – a na sud??? MRKOTRPNO I SKUPO ( na to igra i većinski dioničar )I BEZ OTKUPLJENIH UDJELA firma je 100% njegova. U istom Lideru izjavio da mu je LAKŠE OTKUPITI UDJELE NEGO DIONICE!!!! Isto tako vrlo otvoreno rekao da je IZGUBIO DOBAR DIO IMETKA U DIOK, INDUSTROGRADNJA, TISAK…….. Nadoknadit će na nama!!!!
@tip top: a priori se ne može reći da je položaj udjelničara gori nego položaj dioničara. Većinski vlasnik jednako može raditi na štetu manjinskih i u d.d. kao i u d.o.o. Na temelju javno dostupnih informacija ne smatram da je Filipović radio/namjerava raditi na štetu manjinskih dioničara/udjelničara. Nisam čitao taj članak u Lideru, spomenuli ste da Filipović namjerava ponuditi otkup udjela, što je isto OK opcija za mene ukoliko bude ponuđena fer cijena. Alternativno sam spreman na neodređeno ostati udjelničar u d.o.o.-ovima, uz pretpostavku razvoja poslovanja i fer odnosa prema manjinskim udjelničarima.
Ja ne želim ostat udjelničarka u doo, nemam pojma kako te organizacije funkcioniraju, dali su nas obavezni obavještavati o poslovima, rezultatima i slično, o tome sam se jasno i na vrijeme (nažalost ne na skupštini) očitovala Finvest dd i zatražila da iskupe moje udjele. Podržavam i priključujem se svakoj akciji malih dioničara u zaštiti naših prava.
Također, međutim sačekajmo da krenu obeštečenja i ponude od strane FNVC-a, možda ispadne sve ok. Po mojim informacijama još nitko nije isplaćen, ako se pri isplatama zaobiđemo, to naravno mjenja na atvari i zahtjeva koordiniranu akciju. Govorilo se o siječnju, ostaje da vidimo, do sada su iz FNVC-a bili korektni, dok je tako ne želim biti negativan i ići na tužbu.
@tip top: a priori se ne može reći da je položaj udjelničara gori nego položaj dioničara. Većinski vlasnik jednako može raditi na štetu manjinskih i u d.d. kao i u d.o.o. Na temelju javno dostupnih informacija ne smatram da je Filipović radio/namjerava raditi na štetu manjinskih dioničara/udjelničara. Nisam čitao taj članak u Lideru, spomenuli ste da Filipović namjerava ponuditi otkup udjela, što je isto OK opcija za mene ukoliko bude ponuđena fer cijena. Alternativno sam spreman na neodređeno ostati udjelničar u d.o.o.-ovima, uz pretpostavku razvoja poslovanja i fer odnosa prema manjinskim udjelničarima.
U tome i je kvaka!!! Udjele on može kupiti i ne treba!!!!! Nitko drugi nije LUD ( niti zainteresiran ) da kupuje udjele u nekoj firmi u kojoj NEMA AMA BAŠ NIKAKAV UTJECAJ!!!! Ovako dionice možete prodati na burzi!!! Za udjele NE ZNAM TKO BI KUPIO OSIM GAZDE!!!! A neku fer cijenu ON FORMIRA ( hoćeć hoćeć, nećeš nećeš ) i igra na vrijeme i ISCRPLJIVANJE!!!!
TEORETSKI MOŽE BITI DOBRO!!! – zažto onda TO NIJE JAVNO IZJAVIO, kao izjava da odvaja, Finvest Rijeka, firmu za kčer!!!
Kolika je RAZLIKA PONUĐENE CIJENE ZA NJIVICE i njegove javne objave vrijednosti Njivica??? RAZLIKU STRPA U VLASTITI ĐEP!!! – nadoknada za osobne gubitke. Koliko dionica ima pod bankama?? Koja je to lova??? On to NE MOŽE VRATITI NI TEORETSKI !!!!
ps:
osobno POLAZIM OD NAJNEPOVOLJNIJE VARIJANTE ZA MENE i za to se spremam ( skupljam matrijal ) U PETAK IDEM ODVJETNIKU sa svime!!!
Najdraže mi je kad neki forumaši prčaju da ne treba “ići đonom ” da će se biti u redu itd, da će se sve riješiti.
E pa gospodo forumaši i dioničari FNVC-a d.d. PROBUDITE SE !
Netko je uzeo VAše dionice pretorio ih u udjele s kojima ne možete ništa i poklonio svojoj kčerci. A da ja uzmem Vaše recimo novce pa poklonim bišoj ženi tu će biti sigurni i možda će ih ona otkupiti ako joj se bude dalo.
Vidjeli ste da je kolega kupio Lider i tamo sve jasno piše.
Da li je na skupštini ili negdje u POKLANJANJU TVORNICE RADNICIMA bilo riječi o tome. NIJE.
E pa zato treba ići ne đonom već čekićem. ( preneseno značenje )
UZMITE ODVJETNIKA I OSTAVRITE SVOJA PRAVA ! IMATE PRAVO NA TO I NEĆETE IZGUBITI JER SU KOD OG SLUČAJA PREKRŠENI MNOGI ZAKONI !
PA AKO IMA ZA NAMIRENJE KĆERKE ( KOJU JE NAMIRIO DIJELOM S VAŠIM NOVCEM ) MOŽE I VAS.
Nedostatak je svakako potpuna nelikvidnost, tj. udjelima se ne trguje na burzi, ali to ne znači da udjeli ne vrijede. Ovo nije striktno vezano uz d.o.o., postoje mnogi d.d.-ovi kojim se ne trguje na burzi, tako da po tom pogledu ne biste ništa bolje prošli da ste umjesto udjela u d.o.o. recimo dobili dionice d.d.-a (HNJV-R-A) koje ne bi bile uvrštene na burzu. Primjerice ja držim dionice Kotke (KTKA-R-A), koja je delistirana još 2008., primam dividendu i potpuno sam zadovoljan tom investicijom. Hipotetski da sutra na samo jedan dan bude izlistana KTKA-R-A i da se trguje po zadnjoj cijeni iz 2008., sigurno je ne bih prodavao, vjerojatno bih dokupio i dalje na neodređeno držao tu IMHO vrlo dobru investiciju.
Mala škola valuacije po tzv. dividend discount modelu: vrijednost dionice / udjela predstavlja sadašnju vrijednost budućih dividendi / isplata udjela u dobiti. Pretpostavka je da će u budućnosti d.o.o.-ovi isplaćivati udjele u dobiti, napravite projekciju tih isplata, zbrojite sve te pretpostavljene isplate diskontirane nekom stopom koja predstavlja vaš zahtijevani povrat i tako dobijete vrijednost udjela.
U svom prijašnjem postu napomenuo sam važne pretpostavke razvoja poslovanja i fer odnosa prema dioničarima / udjelničarima. Ako bilo koji od tih uvjeta nije ispunjen, gornji primjer valuacije, tj. procjene vrijednosti udjela ne vrijedi. Ako firma ode u bankrot prije nego što počne isplaćivati dividende / udjele u dobiti, vrijednost udjela je 0. Isto tako, ako vas većinski vlasnik vara na način da zamračuje dobit na neki od mnogobrojnih načina, vrijednost udjela je također 0.
činjenice:
– najveći dioničar ima položeno kod tri banke
– 155 000 dionica HPB
– 31 000 dionica ZABA
– 21 435 dionica VABA
ukupno 207 435 dionica ili 33,59 %
pitana – tko će dati odgovor
koliko je to kunica?????
kako će vratiti bankama kredite?
laički:
NEMA TEORIJE!!!
@tip top:
Vezano uz osobni dug Marijana Filipovića, iznosim svoju spekulaciju, nemam nikakvih insiderskih informacija niti tvrdim da sam u pravu:
-Filipović može prilikom najavljene dokapitalizacije strateškog partnera prodati dio svog udjela u Njivice hotelima d.o.o., znači strateški partner otkupljuje dio Filipovićevog udjela, a dijelom unosi svježi novac za razvoj firme. Istom prilikom strateški partner nudi malim udjelničarima otkup njihovih udjela po istoj cijeni kao i Filipoviću. Filipović zadržava dio udjela u Njivice hotelima d.o.o., otplaćuje svoje osobne kredite, mali udjelničari biraju hoće li ostati udjelničari ili će prodati svoje udjele po istoj cijeni kao i Filipović. Ne vidim kako bi mali udjelničari bili oštećeni u ovom scenariju.
ŽIVI BILI PA VIDJELI!!! – osobno želio bih, što prije, napustiti sada taj brod pun rupa u nemirnom moru ( kako vidimo kapetan ga već napustio!! )
Usput: na povratnici upućenoj FINV-tu u potpisu osobe koja je primila: opumoćenik bet pečata firme!– na pedesetak dosada poslanih nikad nisam dobio povratnicu bez pečata!!!