FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo malo iz moje branše:

Članak 550.j ZTD:

(3) Ako novo društvo ima drukčiji pravni ustroj od društva koje se dijeli, svaki član društva koje se dijeli koji je na skupštini toga društva na zapisnik izjavio protivljenje odluci o podjeli,[/b] može od tog novog društva zahtijevati da preuzme udjele koji bi mu pripali na temelju podjele, uz plaćanje primjerene otpremnine u novcu.
(4) Protivljenje iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka može na zapisnik izjaviti i onaj član društva koje se dijeli koji je glasovao za odluku o podjeli.
(5) Pravo iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka ima i onaj član društva koje se dijeli koji nije sudjelovao u radu skupštine kada se odlučivalo o podjeli, ako mu je sudjelovanje bilo protupravno onemogućeno, ako skupština nije bila valjano sazvana ili ako predmet odlučivanja nije bio pravilno objavljen.

Oni koji nisu bili na skupštini mogu jedino tražiti 150 kuna od d.o.o. iz statuta dakle trebaju imati opravdan razlog, pa to skupština treba potvrditi pa se iplata vrši iz možebitne dobiti. U praksi vrlo teško je dokazati što je opravdan razlog, skupština se saziva jednom godišnje a dobiti ne mora biti.

Zato skupštine i služe da glasujete i protivite se, jedino tu možete ostavariti svoja prava.

Da skratimo onaj ko je bio na skupštini traži novac od FNVC-a, ostali od d.o.o.

Kolega da li se ovdje gleda ZTD i članak 550 ili obveze iz društvenih ugovora na koje se pozivaju predstavnici malih dioničara? Mislim zamislimo da se tako nešto odigra na HT-u i da se izdavaja recimo T-mobile, 100% bi milijun malih dioničara pohrlilo na skupštinu na otok Vis?

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Gleda se članak 550 to će Vam svatko ko se bavi trgovčkim pravom i potvrditi.
Upravo zato je umetnuto i ovo:
(5) Pravo iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka ima i onaj član društva koje se dijeli koji nije sudjelovao u radu skupštine kada se odlučivalo o podjeli, ako mu je sudjelovanje bilo protupravno onemogućeno, ako skupština nije bila valjano sazvana ili ako predmet odlučivanja nije bio pravilno objavljen.

Dakle vrlo jasno propisano.

E pa Đuro ima tešku ruku.

Par kratih..
Koliko sam skonto svi koji su se protivili o izvajanju na skupšitini imaju pravo na pravičnu naknadu..
E sada..zašto imaju rok za odluku?Oni se protive i to bi trebalo biti to..nema roka.I zašto se zove pravična naknada a ne prodaja udjela zato što to de facto i je to…prodaja svojih udjela u ta dva d.o.o-a finivestu..
Zatim, spominje se datum 01.04…šta sa dionicama protrgovanim poslije toga datuma?One praktički ostaju bez tog udjela ili?Znači li to da npr. onaj koji je kupio onih cca. 700 komada prije koji dan nema pravo na udjelu u d.o.o-ima s tim dionicama ili?
I šta za boga miloga predstavlja udjel u d.o.o.Može li ovdje itko smisleno objasniti ili dati nekakav link kakva su prava i obaveze udjelničara u d.o.o
Jel ako je pravična naknada u novcu stvarno pravična udjel vrijedi isto toliko i po toj logici dioničari koji nisu bili na skupštini ne bi trebali biti oštećeni…samo bi im naplata išla preko drugog subjekta?I

sijem žito raste grahorica

Molim cijenjene dioničare Finvesta koji su na vrijeme kontaktirali odvjetnika zbog istupanja, da nam pošalju neko kontakt, telefon ili mail istog, da vidimo što možemo poduzeti. Sudeći po PP ima nas dosta koji ne volimo putovati…

vid'la žaba...

Uvaženi kolega drago mi je da ste iznijeli čitav niz pitanja pa ću Vam pokušati pojednostavniti ukratko sve sa pravne strane:
Nije točno sukladno Zakonu da su svi koji su se usprotivili na skupštini imaju pravo na naknadu jer se u Zakonu jasno kaže:
(4) Protivljenje iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka može na zapisnik izjaviti i onaj član društva koje se dijeli koji je glasovao za odluku o podjeli.
Dakle treba dati izjavu za protivljenje koja ulazi u zapisnik, glasovanje je nebitno.
Rok postoji zato da se dobije končni spisak od skkd-a pa de se izvrši doplata u novcu i da se vidi konačan broj udjelničara i naravno sve onda provede na trgovčakom Sudu koji je nadležan za društvo(a)
Pravična naknada je pravni izraz za nadoknadu štete dakle nije prodaja već otkup po pravičnoj cijeni.
Nadalje sa 01.04. rađene su diobene bilance i revizija podjele jer se negdje mora povući crta razdvajanja, naravno to nema veze sa stjecanjem dionica ( zato je trgovanje bilo obustavljeno na dan održavanja skupštine, dakle zdnji dan trgovanja je bio de facto 29.10 )
Prava udjeničara su navedena u društvenim ugovorima o osnivanju novih društava.
Da udjelničari mogu prema statutu tražiti ali od novih društava, dok oni koji su dali prigovor zapisniku neće ni biti udjelničari već će ih isplatiti FNVC

Dakle bit nije u glasovanju za ili protiv VEĆ PROTIVLJENJE KOJE ULAZI U ZAPISNIK.

Recimo ja npr. mogu u nekom hipotetskom slučaju glasovati za da odluka dobije većinu glasova ali izraziti protivljenje kod rasprave koje ulazi u zapisanik. Mogu to raditi jer mi recimo može odgovarati da odluka prođe a protivljenje izražavam jer želim novac. Nadam se da je sad jasno zašto je to Zakon propisao.

Dakle bit nije u glasovanju za ili protiv VEĆ PROTIVLJENJE KOJE ULAZI U ZAPISNIK.

Recimo ja npr. mogu u nekom hipotetskom slučaju glasovati za da odluka dobije većinu glasova ali izraziti protivljenje kod rasprave koje ulazi u zapisanik. Mogu to raditi jer mi recimo može odgovarati da odluka prođe a protivljenje izražavam jer želim novac. Nadam se da je sad jasno zašto je to Zakon propisao.

MiroBaricevic
Hvala Vam na iscrpnim odgovorima.
Sad mi je malo jasnije..

sijem žito raste grahorica

MIroBaricević
Da li to onda znači da oni koji su ušli u zaspisnik na skupštini sada mogu s Fivestom DD dogovarati pravičnu naknadu, a oni koji nisu bili na skupšini mogu očekivati isplatu od doo – zajedno 150 kn?

Gdje možemo pročitati o vlasništvu u doo-ima, kakva su nam prava i obaveze kao udjelničarima i na koji način nas moraju izvještavati o poslovanju i drugo, jer nisu više na tržištu kapitala

vid'la žaba...

Ne baš kolegice Gabriela11. Točno je propisana procedura, u biti FNVC d.d. mora isplatiti pravičnu naknadu onima koji su izrazili protivljenje ( dogovor ili sudski vještak u roku 30 dana ) a isplata u roku 60 dana ( idu na isplatu kamate po eskontnoj stopi HNB ).
Kod d.o.o. je dosta složenije. Dakle prvo morate svakom društvu poslati zahtjev sa opravdanim razlogom, zatim ga supština mora usvojiti, a zatim isplata mora iči iz dobiti, dakle puno AKO ) Postoji i model da Vas d.o.o. može isključiti kad god želi i isplatiti 135 + 15 kuna opet iz dobiti. Dakle nije baš tako jednostavno, naročito formulacija “opravdan razlog”
Ali opet gledajući da kamp ostaje pod FNVC ( amortizirano je 30 mil. kuna, dugovi Njivicama 72 mil. kuna, sve investicije i zadržana dobit FNVC-u ) sve u svemu je win-win situacija jer mislim da će se Njivice prodati i onda Vas isplatiti, a FNVC-u je skinut veliki dug i ostaje mu velika imovina a trži se na 0.2 booka.

Kolega Komifo sve Vam stoji u ZTD-u ali nemate baš neka velika prava, npr. javna ponuda, izvjštaj jednom godišnje na FINI….
ali tko go postane većinski vlasnik sigurno će Vas isplatiti bar onih 135 a ostaje Vam i dionica FNVC-a “dosta popravljena ” smanjeni dugovi na 0.2 booka. Teško da ćete izgubiti pa book FNVC-a je cca 700 kuna ( s Njivicama i FNVC Rijeka ) a samog FNVC-a cca 500 kuna. Pa da dionica dođe u redovan režim i na 0.5 booka cijena će biti u tom slučaju 250 kuna. Pa prodaja je kao i kupnja mršava a k tome i rezerve za kupnju od strane trezora ( cca 12 mil. kuna ) navedena u izvješću 3Q.

http://trzistakapitala.wordpress.com/

New Report

Close