Burza će svakog prvog petka u tromjesječju objaviti listu dionica koje se trguju po posebnom režimu trgovine, temeljem trgovinskih podataka prethodnog kvartala i kriterija iz članka 1. ove Upute, a trgovina dionica s liste u posebnom režimu trgovine započet će prvog narednog trgovinskog dana
…ništa prije 2013., jedino ako tjedno promet bude pola milijuna, pa ubrzano…
ovaj tjedan je bio oko 150 000 kn.
Kolaga komfo ako FNVC zabilježi kvartalno jednu ili više transakciju dnevno ulazi u redovan režim trgovanja. ( pogledajte na http://www.zse.hr – segment pseban režim trgovine ). Inače bit će zanimljiv razvoj situacije prije skupštine, po meni netko će pokupovati ovo što je ostalo na razinama 125 kuna ipak je ostalo samo 157 komada a ima dosta igrača iz prvih 10 koji to lako riješe. Ipak uvijek će moći dobiti najmanje 135 kuna a ako se spori daleko više.( a previše je jakih igrača u prvih 10 da neće dobiti naknadu , njima se ne žuri za isplatu kao većinskom vlaniku )
Nebitno je koliko je komada ostalo na b&a, vec je je od krucijalne važnosti sama priča. Svjedoci smo da su se novinari pokušali i uveli u priču, što kupujući u prošlosti na tuđi nagovor, što pišući traktate o stvarima koje su varijabilnog karaktera, ponavljaući već dobro znane stvari.
“Igrači”, nazovimo ih tako, spašavaju što se spasiti dade. Većini je to sve tek satisakcija, koju će osjetiti, ukoliko se karte poslože. Pri tome pripazite na karte pravnika, jer oni imaju način da vam pred nosom okrenu špil uzduž i poprijeko.
Otvarajući nick praktički tik pred skupštinu, dokaz je slabosti i interesa.
Stavljajući naloge na prodaji i poklapajući ih, ne do kraja, već simbolično ostavljući par kom, igrice su prošlosti. Ukoliko postoji “igrač” onda bi ostavio 1 kom na cijeni od 125kn, jer bi na zdrav način prakticirao oralnu komunikaciju.
U prijevodu – trošak sudskog spora nikakv je naspram vremenskog perioda iznošenja konačne presude. Slobodno iznesi i troškovnik kada je to u pitanju.
Osobno, mislim da će najbolje proći oni koji će ostati dioničari društva u dogledno vrijeme. Tko će dizati cijenu turističke dionice u dogledno vrijeme na mali free float, dobru priču i već postojeći, ali mali vlasnički u odnosu na ostale “igrače”? Pitam vas pitam….
Svakako proučite bilancu, RDG, izvj. o promjeni vl. glavnice i novčanog toka uz dodatak bilješki za svako od navedenih.
Tada tek nećete gledati i vjerovati ružičastim (na)očalama, već pepeljarkama.
Ipak su one stara škola.
Ali i naš đžuboks je stara škola, starog kova. Kada krenu lake note, pripazite da vam odsvira koju laganicu,ciganicu na divove njegove mladosti – Varteks, Industrogradnju i sl…
Nije beg cicija, jelte? [emo_palacg]
Uvaženi kolega matrix sad je sve gotovo i čeka se skupština. Što će bit vidjet ćemo. Namam dionice ali mi je tem azanimljiva zbog presedana na burzi. Osobno mislim da će dioničari profitrati ne samo zbog podjele, već zbog toga jer se na ovaj način FNVC riješio dugoročnih obveza 72 mil. kuna je prebačeno na Njivice, a sam FNVC će i poslije toga ostai na 0.2 booka, što gledajući ukupno nije loše. Još ako rezultati 3q budu dobri a obično jesu vjerovatan je slijedeći scenarij. FNVC će ostati na sličnim razinama a prema izjavi direktora Njivica većinski partner neće ratovati sa udjelničarima već ih isplatiti po fer cijeni. Ulazak novih ( starih ) u prvih 10 i povećavaje broja dionica gdina Bakića sugerira na sve to. Pa ne mislite valjda da on nema odvjetički tim koji je razmotrio sve opcije. Vidjet ćemo što će biti ali dionica na prodaji više nema. Ili kako bi to rojs rekao: ko je jamio…..
Ništa nije gotovo, nije (za)počelo, ne događa se, niti završava sa danom skupštine. U slučaju Atlasa koji je napravio identičnu stvar (bez potencijalnog dokapa), ovo bi se tek tada moglo (na)zvati, presedan na domaćem tržištu kapitala 2012.g.
Prebacivanje dugoročnih obaveza iz jedne kante u drugu kantu, ne rješava problem. Kanta je reda veličine nemalih 72 mil kn – još uvijek tu!
Pričekajmo rezultate, prije pretpostavki, a optimizam ostavimo za ljeto, kada nam dolaze Slovakinje, Čehinje, Mađarice…tada cemo dijelit optimizam.[emo_palacg]
(Potencijalan) partner, ulagač, kakogod ga zvali sigurno će gledati prvenstveno svoj kapital, pa i pod cijenu toga da zakine male. Ne mora, ali zašto bi itko išao ususret malima? Platiti im fer cijenu za što? Što znači fer cijena?
Ulazak Đoke i ja-ti-meni komunikacija na PTKM, ADPL, KORF, VART, TKPR, SLRS, ZVCV i sl. dovela je zagušenja rasta dionice nakon prvog dizanja. Takozvane špekulativne instant viagre, ne djeluju dugoročno. Veći utjecaj imaju kinesko-filipinsko-ćeški čajevi na LKRI. No ne kažem da bi iracionalno bilo očekivati nešto na temu SLRS baš ovdje.
Solo igrač, solo prodora, uvijek, uz dobar tim pravnika (slažem se) mora imati i kvalitetnog psihologa.
Ako ništa oni barem daju lažnu nadu, a kažu nadu uzeti ne mogu jer:
“…Poticaj svake psihologije: upoznaj samoga sebe…” ~ Erich Fromm
Ništa nije gotovo, nije (za)počelo, ne događa se, niti završava sa danom skupštine. U slučaju Atlasa koji je napravio identičnu stvar (bez potencijalnog dokapa), ovo bi se tek tada moglo (na)zvati, presedan na domaćem tržištu kapitala 2012.g.
Uvaženi kolega matrix moram Vas ispraviti jer ATLS nije napravio ni približno identičnu stvar. ATLS je podijelio tvrtku na dva dijela, oba su d.d. i oba kotiraju na burzi. To se već i prije događalo i događa se svagdje pa i kod nas.
Ovdje je riječ o razdvajanju sa osnivanjem i prijenosom imovine, i to na dva d.o.o. koji neće biti na burzi. Malo proučite materiju, ovo Vam ne govorim kao dioničar jer nisam dioničar ni FNVC-a niti bilo koje druge tvrtke osim HT-a i INE već kao analitičar i pravnik.
Ovdje će se udjelničari sigurno namiriti ( prema Zakonu je to fer cijena, Sud imenuje vještaka koji utvrđuje tu cijenu mada zbog malog free floata rije će doći do nagodbe ) kao u sudskoj praksi.
E sad ako oduzmete od booka npr. 750 kuna jednu trećinu cca koliko je ovdje slučaj dobit ćete novi book FNVC-a od cca 500 kuna a cijena kojom se trži je cca 100-njak kuna ili 0.2 booka, s tim da sad nemamo 72 mil. duga koji su na Hotelima. Da li se onda isplati imati jednu dionicu na 0.2 booka i dva udjela za koji dobijete naknadu.( 150 kuna minumum ili fer cijenu svejedno )
Kao što vidite pišem i na temi DIOKI jer su mi te dvije dionice najinteresantije na tržištu.
Što se tiče Hotela pogledajte današnji rast ISTT-a pa razmislite o cijeni Hotela Njivica i kampa ?
Kolege, jel ima netko da bi mi znao reći na koji način da se osiguram da ću dobiti isplatu za dio koji se pretvara u d.o.o.? Ne bih htio ostati zarobljeni udjelničar.
Ne kužim se u pravne zavrzlame, ali koliko sam upratio, najbolje je ići na skupštinu pa tamo glasati protiv? Međutim, ima li načina da se to postigne bez osobnog odlaska u Čabar, nije mi baš zgodno.
Koliko mi je poznato može se sastaviti protuprijedlog ili tako nešto u kojem se protivim razdvajanju i tražim isplatu?
Ima li netko da pomogne, kako treba da se sastavi taj protuprijedlog ili šta li već, a da bude uvažen i da ostvarim svoj naum o isplati?
Možda ga je već netko napisao/poslao, pa ako može da podijeli sa zajednicom? Hvala!
Kada je skupština?
U utorak 30.10.
Uvaženi kolega matrix moram Vas ispraviti jer ATLS nije napravio ni približno identičnu stvar. ATLS je podijelio tvrtku na dva dijela, oba su d.d. i oba kotiraju na burzi. To se već i prije događalo i događa se svagdje pa i kod nas.
Ovdje je riječ o razdvajanju sa osnivanjem i prijenosom imovine, i to na dva d.o.o. koji neće biti na burzi. Malo proučite materiju, ovo Vam ne govorim kao dioničar jer nisam dioničar ni FNVC-a niti bilo koje druge tvrtke osim HT-a i INE već kao analitičar i pravnik.
Ovdje će se udjelničari sigurno namiriti ( prema Zakonu je to fer cijena, Sud imenuje vještaka koji utvrđuje tu cijenu mada zbog malog free floata rije će doći do nagodbe ) kao u sudskoj praksi.
E sad ako oduzmete od booka npr. 750 kuna jednu trećinu cca koliko je ovdje slučaj dobit ćete novi book FNVC-a od cca 500 kuna a cijena kojom se trži je cca 100-njak kuna ili 0.2 booka, s tim da sad nemamo 72 mil. duga koji su na Hotelima. Da li se onda isplati imati jednu dionicu na 0.2 booka i dva udjela za koji dobijete naknadu.( 150 kuna minumum ili fer cijenu svejedno )
Kao što vidite pišem i na temi DIOKI jer su mi te dvije dionice najinteresantije na tržištu.
Što se tiče Hotela pogledajte današnji rast ISTT-a pa razmislite o cijeni Hotela Njivica i kampa ?
[/quote]
Funkcija same podjele ima isti interes kod vlasnika. Slažem se, predivdio sam u svome osvrtu temeljnu distinkciju u društvima kapitala. To ne znači da u određenom trenu društva ne mogu ispuniti uvjet d.d.-a (pretpostavka da bi to podignulo likvidnost dionice i transparentnost poslovanja).
Da, ali to ujedno ne znači brisanje dugoročnih obveza u iznosu od 72 mil kn koji su još uvijek na turističkom djelu grupe.
Prijnos imovine ide u korist većinskog vlasnika, a ne malih dioničara.
Fer vrijednost je vrijednost koja je trenutno nepoznanica, kao i fair book value per share.
O i u brojkama se ne govori, sve dok se za to ne postave dobri temelji – niti je to sud, niti istupanje – već budućnost poslovanja sa potencijalnim partnerom i opstojnost malih dioničara u društvu.
No kao sto si i sam kazao – nadamo se [emo_palacg]
Ma na svim ovim dionicama LRH,BELJE,ISTT,VABA,DLKV,PODR…je isti scenario,a to je prevara i otimacina dionica i prava koja proizlaze iz istih od malih dionicara. I dokle god se mali dionicari ne udruze i ne izdignu iznad osobnih malih interesa imat cemo ovakve situacije da politika i krupni kapital rade sto zele,a male dionicare ne stiti nitko pa ni zakon koji je tu da prevenira desavanje ovakovih scenarija. I kao sto je nekidan kolega Funky spomenuo pjesmu njemackog svecenika Martina Niemollera kad dojdu po Vas nece preostat nitko da se pobuni. Zato ne cekajte da dodju po Vas.
A s obzirom da moderator ocito ne razumije njemacki kad me konstanto brise evo prijevod.
Kada su nacisti dosli po komuniste,
ja sam sutio;
jer nisam bio komunista.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam sutio;
jer nisam bio socijaldemokrata.
Kada su dosli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.
Kada su dosli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.