FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Iz novonastale sitaucije (kupnja/prodaja) mogu pretpostaviti nastup slijeda orgija, perverzija i smijalica nalik pričama jobbera s Wall Streeta.

malo nagađanja pred današnju trgovinu…
http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Hoteli-Njivice-u-potrazi-za-strateskim-partnerom

vid'la žaba...

Pa nemam riječi za ovo danas šta se radi s finvestom zbog njivica…rekoh ja da će finvest za njivice da radi švedski stol koji će biti skuplji i od onih bidermajera[emo_smijesak]

[b]Jednog dana krenuli smo mi putem kojim nisu mogli svi. Bili smo sigurni u svoj hepiend. U svoj dixie band[/b].

Raste promet , a i cijena[emo_cool]
http://limun.hr/main.aspx?ID=861544&pojam=finvest

vid'la žaba...

od domaćeg “limuna.hr”

Banke čekaju da Filipović spasi Finvest

17.10.2012 10:10:00 | Autor/Izvor: Lidija Kiseljak/Večernji list/Presscut
Grupacija Finvest Marijana Filipovića pred velikim je poslovnim pothvatima – ljetos je odlučeno, iako još nije i potvrđeno, da se tvrtka podijeli u dvije nove – Finvest Rijeka i Hoteli Njivice, a neki dan objavljena je vijest da Hoteli Njivice traže strateškog partnera i da interesa ulagača već ima. Iako prividno izgleda da je riječ o planovima koji bi trebali unaprijediti poslovanje, ipak, riječ je o spašavanju poslovanja.

Tvrtka ima financijske probleme, a glavni krivac je Marin Filipović, sin Marijana Filipovića, kojemu je otac prepustio prije nekoliko godina vođenje tvrtke, a ljetos ga naglo s čelne pozicije smijemo. Marin F. nije bio vješt u vođenju poslovanja, ali se i razigrao te usmjerio poslovanje u turizam a odmaknuo od osnovnog posla s drvom koji je otac godinama gradio. Očito je ljubav posve pukla kada je HPB objavio prodaju dionica Marijana Filipovića koje banka drži na skrbničkom računu, zbog uzetog margin kredita, te prodaju njegovih dionica Industrogradnje. Iako je Marijan tada rekao da je riječ o zabuni, ipak nije bilo tako. Izvor iz banke priznaje da zna za teškoće, a zbog razloga koji više i nije tajna – prevelike izloženosti tvrtke koju je proizveo njegov sin.

Banka je Filipoviću dala vremena da sredi financije, a da bi to otac mogao učiniti, morao je smijeniti sina s čelne pozicije jer se protivio očevoj želji o restrukturiranju tvrtke. Tvrtka se planira podijeliti u dvije nove, odnosno izdvojiti dva dijela poslovanja u posebne d.o.o. Zakonski je riječ o tzv. odvajanju s osnivanjem i prvi je takav slučaj na Zagrebačkoj burzi. Takvom namjerom mali dioničari nisu bili oduševljeni, jer su došli do nije htio ništa komentirati računice da bi mogli biti novčano oštećeni, s obzirom na to da im je ponuđena cijena za dionicu Hotela Njivice manja od stvarne cijene.

Računica isplativosti
Prema zakonu, naime, Finvest onima koji ne žele biti u društvu Hoteli Njivice mora dati primjerenu otpremninu koja ne može biti ispod knjigovodstvene vrijednosti koja iznosi oko 82 milijuna kuna, ali koja je veća od trenutačne burzovne vrijednosti cijelog društva Finvest, a koja iznosi 74 milijuna kuna. Zato je jedan od dioničara izračunao da odšteta može biti i znatno veća pogleda li se detaljno popis imovine, od koje je neka već otpisana, poput bungalova.

Doda li se tome i devet milijuna u Finvest Rijeka gdje mali dioničari također mogu istupiti, dolazi se do 91 milijun kuna, odnosno oko 20% više od trenutačne tržišne vrijednosti cijele tvrtke. Pa zaključuje da ako sada kupite dionicu Finvesta, za jedan do dva mjeseca možete dobiti nazad više od toga ako se protivite odluci odvajanja a još i zadržite dionicu Finvesta.
http://limun.hr/main.aspx?ID=861544&pojam=finvest

[b]Jednog dana krenuli smo mi putem kojim nisu mogli svi. Bili smo sigurni u svoj hepiend. U svoj dixie band[/b].

Ne znam da li ne razumijete ili koji vam dio nije jasan, ali (ponovo) kopiram sa foruma post:

“…Iz diobene bilance na datum 2012-03-31 (prilog 8) vidljivo je: 1) na Hotele Njivice d.o.o. se prenosi 73 mln kn kredita 2) Kamp Njivice definitivno ostaje pod Finvestom d.d., što se osim u popisu imovine (prilog 4) vidi i prema stavci investicije u tijeku u diobenoj bilanci:

15,2 mln kn investicija u tijeku pripada Finvestu d.d.,
2,5 mln kn Hotelima Njivice d.o.o.

Finvest je ove godine značajnije investirao jedino u kamp, i to baš u iznosu 2 mln eur: http://www.omisalj.hr/naslovna/clanci/850/glasnik_85/859/kamp_njivice_domacin_13_adria_camping_rallyja.htm [omisalj.hr]

Još jedan dokaz da kamp ostaje pod Finvestom d.d. je popis zaposlenika koji prelaze u Hotele Njivice (62, prilično mali broj, uzimajući u obzir i činjenicu da je većina sezonskih radnika).

Nedostaje i direktor Kampa Njivice Zvonimir Tudorović koji se spominje u gornjem članku, iako moguće da je on angažiran kao vanjski suradnik. Pokušao sam pronaći neku informaciju što će biti s kampom. Najzanimljivije što sam izguglao je ovaj trač (dakle, cum grano salis): http://www.avtokampi.si/kamp.asp?drzava=2&ID=171 [avtokampi.si] (Komentari => Pavšalistka 2012-09-13 10:26)

Zbog prijenosa kredita na Hotele Njivice d.o.o. i izostavljanja kampa treba prilagoditi valuaciju (moja procjena od cca 300 kn po dionici za turistički dio Finvesta je uključivala kamp i hotele bez duga). Iako prijenos dijela duga znači dodatno razduživanje Finvesta d.d., to također implicira da se na Hotele Njivice d.o.o. ne prenose kapitalne rezerve, što formalno onemogućava istupanje malih udjelničara dok se poslovanjem ne stvore dovoljne rezerve.

Ovo mi je inicijalno izgledalo kao pripremljena odstupnica za male udjelničare (po cijeni manjoj od fer vrijednosti), ali izgleda da nije tako.

Zato mislim da je dosta bitno da se u društveni ugovor uguraju odredbe o obvezi ponude manjinskim udjelničarima u slučaju prodaje većinskog udjela. Iz prijedloga društvenog ugovora čl. 3., st. 8.: Društvo može isplatiti povučeni udio samo iz sredstava koja premašuju iznos temeljnog kapitala.

Visina temeljnog kapitala ostaje neizmijenjena, a udjeli preostalih članova povećavaju se proporcionalno njihovom sudjelovanju u Društvu…”

http://trzistakapitala.wordpress.com/2012/09/08/fnvc/#comment-21405

Uostalom, zbog čega bi se netko odrekao sigurne “ekonomske dobiti” od 25kn po dionici, ako ima osigurač za istupanje po cijeni višoj od tržišne?!

Stvarno radite nepotrebne nebuloze?! [emo_palacd]

Ne mogu da se ne osvrnem na ovu dionicu o kojoj se skoro svakodnevno piše na portalima ili tiskim izdanjima. Riječ je o presedanu na našem tržištu kapitala i zato mi je razvoj situacije zanimljiv. Naime prvi put na našoj burzi dolazi do podjele jednog d.d. na tri tvrtke od kojih su dvije d.o.o. Ok, što se tiče odrađenog posla oko toga sve je OK, statuti, bilance itd međutim oni koji malo bolje poznaju ZTD a magu reći da sam među njima ( godine studija su ipak pomogle 🙂 ) riječ je o naknadi koja se daje ili se ne daje udjelničarima novih društava ovisno o tumačenju statuta.
Odmah Vam mogu reći da se nitko od dioničara ne može prisiliti da postane udjelničar ( u statutu može pisati što se god želi i on na Trgovačko sudu prolazi bez problema ) ALI što je vrlo važno a nije rečeno NITKO VAS NE MOŽE IZBACITI IZ TRGOVAČKOG DRUŠTVA, NITI PRISILITI DA TO POSTANETE, NITI ODREDITI NAKNADU ZA ISTUPANJE jer je to kršenje ZTD ( možete provjeriti kod bilo kojg odvjetnika ili pravnika koji se pozna ZTD ) OSIM AKO VI NA TO SVOJEVOLJNO PRISTANETE.
Ono što kaže Zakon je slijedeće: AKO POAŠLJETE DOPIS u ovom slučaju FNVC-u i tražite naknadu koja je npr. hipotetski govoreći ( jer nisam baš proučavao bilance koje su budi rečeno rađene prema nominali ) ali ajmo nešto lupiti npr. 500 kuna, FNVC Vam mora odgovoriti i reći da to neće isplatiti ili ponuditi manji iznos ajmo reći 135 kuna ( kao što piše u statutu ) Vi ulazite u sudski spor u kojem Sud angažira vještaka koji u roku 30 dana procjenjuje vrijednost npr. Hotela Njivice i Sud u pravilu poštuje odluku vještaka uz to da je moguće da doda i vrijednost do 25% iznad odluke vještaka zbog smanjenja Vaših prava i tumačenjem da Vas se želi izgurati odnosno smanjiti Vam prava obzirom da se prava vlasnika dionica i udjelničara u d.o.o.-u značajno na strani dioničara.

Eto s pravne strane je tako, a kako će to biti u stavrnosti vidjet ćemo ubrzo.

E pa Đuro ima tešku ruku.

Promjene u Top 10, Bakić je u ponedjeljak kupio 700 komada…

vid'la žaba...

Vidi, vidi ZSE, oglasio se drug Erenet, nahvalio Finvest, biće da je jučer čitao Lider, a vi, je l’ vi čitate Lider?…Ma, znamo mi gospodine Erente da Finvest dobro stoji i puno vrijedi, samo mi ne želimo biti udjelničari, ljepše nam je kad smo dioničari – DIONOČAR FINVEST CORPA DD, KAKO TO GORDO ZVUČI…ili ostaje finvest dd u komadu ili nam otkupuljete ove naše pakete, pa onda istranžirajte Finvest[emo_smijeh]

Kada bi FNVC trebao u redovan režim?

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Burza će svakog prvog petka u tromjesječju objaviti listu dionica koje se trguju po posebnom režimu trgovine, temeljem trgovinskih podataka prethodnog kvartala i kriterija iz članka 1. ove Upute, a trgovina dionica s liste u posebnom režimu trgovine započet će prvog narednog trgovinskog dana
…ništa prije 2013., jedino ako tjedno promet bude pola milijuna, pa ubrzano…
ovaj tjedan je bio oko 150 000 kn.

vid'la žaba...

pa FNVC je u redovnom režimu – redovno se, svakodnevno, piše o njemu po svim forumima i redovno se, svakodnevno, trguje s dionicom FNVC i skoro redovno, svakodnevno, se uprav Finvesta oglašava na stranicama ZSE…[emo_cool]

New Report

Close