1.nastavak
Marijan Filipović (72), vlasnik Finest Corp. tvrtke za preradu drva i izradu namještaja iz Čabra
Samo moji hoteli vrijede najmanje 50 milijuna eura
Među pet najbogatijih poduzetnika Gorskog kotara i Kvarnera i među 50 najbogatijih Hrvata uopće bosanski je Hrvat Marijan Filipović (72), vlasnik Finvest Corp, tvrtke za preradu drva i izradu namještaja iz Čabra, gradića smještenog na granici sa Slovenijom.
-Ovdje sam kao 17-godišnjak došao iz Travnika, na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1952., s tri konja samaraša. Putovao sam pješice sedam dana iz Travnika u Gorski kotar. Išao sam za zaradom. Dok su Gorani iz šume nosili na leđima cjepanice drva, moji konji su iznosili po pola metra drva. Sad zamislite kakvi su to bili radni učinci i zarade – prisjeća se Filipović.
– Bio sam sretan, dobro sam zarađivao. Za samo dvije godine imao sam 60 konja samaraša. Zbog toga sam mnogo puta bio ispitivan i privođen u Rijeci, kuća mi je pretresana, zvali su me restauratorom kapitalizma. Ali, nisu me mogli zaustaviti, imao sam obrt, posao je jači od politike, a naš posao je bio izvlačiti drvo iz šume na cestu. Poslije sam kupio traktore i građevinsku mehanizaciju – priča Filipović.
– Ni danas ne mogu pomisliti da mogu ostati doma, ruku pod glavu i spavati – dodao je.
Pa ipak, u prave velike poslove Filipović je ušao 1993., kada je u privatizaciji za 12 milijuna maraka kupio poduzeće Goranprodukt iz Čabra.
nastavak slijedi…
2.nastavak
Kupnja Hotela Njivice
– Naša prednost je u tome što smo napravili kvalitetnu pretvorbu, kupili smo bivši Goranprodukt za zdrav novac, a drugi su uzeli putem dionica pa su pretakali iz šupljega u prazno, tako su propala poduzeća. Mi nismo davali otkaze, svi su ostali raditi – od čistačice do direktora. I danas na posao primamo mlade i obrazovane ljude jer je za strojem nekad trebao raditi stolar, a danas informatičar – pojašnjava Filipović.
– Borimo se. Naš godišnji promet iznosi oko 300 milijuna kuna. Prošle smo godine, nakon oporezivanja, imali neto dobit od 18 milijuna kuna, što je veliki uspjeh za naše prilike, pogotovo u našoj branši koja je niskoakomulativna, a konkurencija surova. Na trupcima nema zarade, finalni proizvod, namještaj je ono što nas drži jer više od 80 posto naših proizvoda izvozimo u Njemačku. Samo smo prošle godine u opremu uložili 6 milijuna kuna. To je jedini način da se održimo – dodaje.
Zahvaljujući njegovu poduzeću, gradić Čabar, nekako preživljava.
– Držimo 50 posto zaposlenih u gradu, a ako se tome pribroje i kooperanti – onda ih je više od 50 posto. Imamo tvornice namještaja, proizvodimo građevnu stolariju, panel ploče, furnir, dakle sve od paleta do briketa. U Hrvatskoj imamo oko 600 zaposlenih, uglavnom u Čabru, a u BiH (Drvar, Grahovo, Glamoč) oko 1200.
nastavak slijedi….
3.nastavak
Koliko Finvest vrijedi na tržištu.
– Na burzi se najbolje vidi vrijednost poduzeća. Nominalna vrijednost jedne dionice Finvesta je 400 kuna, ali je stvarana vrijednost viša, vjerujem da će ovih dana na Zagrebačkoj burzi vrijediti oko 600 kuna po dionici. Vlasnik sam 93 posto dionica, a imam ih 560.000. Sedam posto dionica drže mali dioničari. Istina je da spadam među 50 najbogatijih Hrvata, gledajući imovinu koju imam. U svome vlasništvu imam i nekretnine: prije tri godine smo za 11 milijuna eura od Erste banke kupili poduzeće Hoteli Njivice, koji imaju 2000 ležajeva u masivnim objektima i 2000 u kampovima. U hotele smo uložili još desetak milijuna eura. Bilo je to pametno ulaganje – otkrio je Filipović.
Hoteli Njivice, naime, sada na tržištu vrijede najmanje 50 milijuna eura.
Propast drvne industrije
S obzirom na stupanj razvoja drvne industrije u Gorskom kotaru prije rata, ozbiljan industrijalac u toj branši danas je samo Filipović.
– Ako se uzme u obzir naša dislociranost i visoki prometni troškovi, dobro radimo. Kako vratiti drvnu industriju na ‘staru slavu’!? Nikako! Globalizacija čini svoje. Slovenci su, primjerice, dosta jeftiniji na tržištu, imaju povlastice pri izvozu i jeftiniju sirovinu. Nas iz drvne industrije u Hrvatskoj nitko ne vidi. Visoki tečaj kune ne odgovara izvozu.
Filipović je na prvim demokratskim izborima bio nositelj liste HDZ-a u Čabru. Međutim, na posljednjim izborima bio je nositelj nezavisne liste. Dobio je izbore i postao gradonačelnik Čabra.
– Na račun Grada još nisam popio nijedan gemišt, nisam potrošio nijednu dnevnicu niti imam reprezentaciju. Svoju načelničku plaću darovao sam udruzi umirovljenika Čabra, o čemu svjedoči trajni nalog. Ja imam plaću u Finvestu i druga mi ne treba – kaže.
nastavak slijedi….
4.nastavak
Kao ugledni gospodarstvenik Filipović je uveo još neke novotarije: svi Čabrani i stanovnici okolnih mjesta imaju besplatan javni prijevoz.
– Do sada je ovdje vozio Autotrans, ali nismo mogli izaći nakraj s njihovim cijenama. Finvest je nabavio autobuse kojima idemo po naše radnike i školsku djecu. Djeca i svi koji se voze na našim relacijama ništa ne plaćaju. Usto, Finvest u zimsko vrijeme održava ceste. Ona nam nikad nisu zatvorene. Radnici moraju na posao, a djeca u školu! Tko onda može bolje čistiti ceste od nas?!
kraj priče
PS. vidi na prethodnoj stranici prva tri nastavka ili sve kompletno potraži na linku:
600 soba u hotelima s 3 zvjezdice * 35.000 eur/soba = 21.000.000 mln eur
600 jedinica u autokampu * 7.000 eur/jedinica = 4.200.000 eur
25.200.000 eur * 7,5 = 189 mln kn / 618.000 dionica =
305 kn/share
Konsolidirani neto financijski dug (financijske obveze – novac i ekvivalenti) je 106 mln kn. Pretpostavimo da drvni biznis vrijedi tek toliko da može servisirati dug (uvjeren sam da vrijedi znatno više).
Ako samo hoteli toliko vrijede cca 305 kn/share ( mada je moj izračun cca 430 kuna ) koliko onda realno bez ikakovih pretjerivanja vrijedi dionica. Prema mojim izračunima FNVC realno vrijedi cca 1.250 kn/ dionici ( realna cijena sa revalorizacijom ) dakle sadašnja cijena je cca 0.1 book.
E sad kad uzmete u obzir da u bilanci stavka :
Rezerve za vlastite dionice 12.174.924 kn ( a to je najnoviji izveštaj koji možete preuzeti na stranicama http://www.zse.hr ) zapitajmo se zašto je ta stavka tamo stavljena i kad uzmemo početak kupnje trezora koji polako čisti prodaju zapitajmo se ZAŠTO ??? Samo zato da se dionica napravi likvidnijom i dođe na veće razine ( margin Mafija i slični detalji , znamo da novaca imaju jer su ulaganja velika naročito u turizmu, a da se ne spominjem Mafijev portfelj i imovinu ) dakle današnje čiščenje jer je samo 595 dionica na prodaji od toga 200 komada iznad 300 kuna pitanje je samo koliko će trezor čekati jer se vidi da su količine na ovim razinama smiješne.
To pokazuje i današnje čišćenje a vjerovatno će kupnja do kraja dana nadmašiti prodaju.
Prava kupnja/ prodaja počinje tek iznad 350 kuna.[thumbsup]
Objektivno ne vidim potcijenjeniju dionicu na tržištu a kad još pogledamo ko je u prvih 10 i na kojim cijenama su kupovali sve je jasno. [thumbsup]
Jučer je bilo nedoumica oko 130 a danas 159,90 kuna. Ide to polako ali sigurno preko 200. danas vjerovatno čišćenje trezora oko 160 a slijedeći tjedan razine od 200.
Primjetno je da nema nikakvog otpora do 300 kuna. Prometi i cijene će rasti paralelno. [thumbsup]
Tri stvari su činjenične:
1. Izvještaj predviđa rezervaciju za vlastite dionice u iznosu cca 12.000.000 kuna
2. Trezor kupuje skoro svaki dan i evo ga u prvih 10
3. Svi veći dioničari kupovali su na tri puta vćim razinama.
Dakle sitno trejdanje uz taking profit, uz dugoročno, podizanje cijene iznad 450 kuna.
Ne može se dići cijena bez porasta prometa, uz to kupnja će sve više jačati i sad je već na nivou prodaje s time da je do 300 kuna samo 400 komada. Pa zar se vidite da je sve danas i jučer skidano sa prodaje a nijedan veći nalog nije osvanuo. Pa sve jasno. [thumbsup]
Hotel i kamp sami vrijede, ajde uzeću više računica od min 350 – 460 kuna po dionici. [thumbsup]
Trezor prema očekivanju nastavlja čišćenje ( vidi prilog ) i podizanje cijene. Trenutno samo 585 komada na prodaji od toga 250 iznad 300 kuna. Milsim da će se danas malo sačekati pa čistiti na razinama do 200 kuna. Kad se krajem tjedna primijeti da je trezor u prvih 10 cijena će potegnuti brže jer ipak ako vlasnik kupuje a on sigurno zna koliko vrijedi tvrtka onda je to jasan signal ostalima. [thumbsup]
treba pitati ozbiljno Filipovića šta misli s ovim i s nama malima, ja ovo držim od 2005. i ne drži mi se više, iskreno!nek nam da dividendu ili nek nas isplati.
Pa zar kupnja trezora nije znakovita da se vidi što želi. DIGNUTI CIJENU. Naravno sad je stavljen i nalog od 1045 komada na 900 kuna, na 160,01 stavljen nalog H, sve se radi kako bi se što jeftinije dokupile veće količine od malih dioničara. Činjenice su da prometi i količine prodanih dionica rastu iz dana u dan, a na burzi se samo odjednom pojave 3 obajave o kupnji trezora u razmaku od par minuta. Ma što da Vam kažem nego da pogledate starije postove i sve će Vam biti jasno. Trezor želi dignuti cijenu jer je dionica najpotcijenjenija na tržištu a ako on kupuje ……zna se koji je krajnji cilj i zašto je u izvještaju obajvljenom na http://www.zse.hr uvršteno:
Rezerve za vlastite dionice 12.174.924 kn
Pametnom dosta. [thumbsup]