FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Fazane,
probat ću odgovoriti na ono “Jel’ ovo s INDG dobro ili loše?”

Pa, u neku ruku bi trebalo biti neutralno. Ako sam si to dobro rastumačio (ako nisam, molim da me ispravite):
Dionice iz dokapitalizacije će se po svoj prilici pojaviti vrijednosno po trošku stjecanja (po 1000 kn svaka od 4400 dionica) u dugotrajnoj financijskoj imovini, a nestat će s neke druge pozicije u istoj vrijednosti (pretpostavljam da potraživanje nisu mogli voditi pod dugotrajnom financijskom imovinom). S obzirom da je potraživanje bilo 4,4 miliona kuna, za toliko bi se trebala povećati dugotrajna financijska imovina, ali neće utjecati na rast aktive/pasive. Ovo, kao ni fluktuacije tržišne vrijednosti dionica INDG, neće direktno utjecati na prihod, rashod niti aktivu, do eventualne prodaje tih dionica, ili dobivanja dividende od strane INDG jednog dana.

Evo mog komentara izvještaja. FI je dobro. Aktiva veća za 8.7%, Ukupni prihodi veći za 26%, Dobit veća 18%. Prihodi 4q veći za 26%. Financijska imovina veća za 11 mil. kuna. Book je cca 798 kuna.

Obzirom da ćemo do 15.04. imati konoslidirano izvješće za 2007 godinu posebno sam istaknuo da je financijska imovina veća za 11 mil kuna, jer se pod fin. imovina vodi FNVC Drvar dakle kad dobijemo konsolidirano izvješće dobiti ćemo pravu sliku 2007 godine. Po meni rezultati će tek onda biti puno bolji.

Pozdrav i uspješno trgovanje.[thumbsup]

Povećanje financijske imovine of 11 miliona je stara vijest iz trećeg kvartala. Isto tako, povećanje od tih 11 miliona vidljivo je i u nekonsolidiranom i u konsolidiranom izvješću trećeg kvartala, dok je cifra ostala gotovo ista u nekons. izvješću 2007:
1H 3Q razlika 2007
Nekons.: 168 591 -> 179 491 10900 179405
Kons. : 14437 -> 25097 10660

To znači da prihod Finvesta Drvar u 3Q nije bio razlog povećanja financijske imovine u nekonsolidiranom izvješću za 3Q, a još manje onda i za 2007. Kao što sam već jednom napisao, riječ je vjerojatno o kupovini dionica INDG tijekom trećeg kvartala 2007 (i možda još ponešto: tko zna, možda su već onda tu utrpali pozajmicu INDG koju su sada pretvorili u dodatnih 4400 dionica).
Želim reći da se iz nekons. izvješća ne može pročitati kakvo je bilo poslovanje podružnice, jer se financijska imovina s tog aspekta ne mijenja.

http://www.poslovni.hr/76014.aspx

“Izvoz drvne industrije od početka ove godine povećan 26 posto…
…Na razini države izvoz drvne industrije je u prva dva mjeseca ove godine dosegao 175 milijuna dolara (od čega je 70 milijuna vrijedan namještaj) i 26 posto je veći od izvoza u istom prošlogodišnjem razdoblju. Uvoz namještaja i drvnih proizvoda se smanjio i dosegao je 128 milijuna dolara….
…Pokrivenost uvoza izvozom je, tumači Igor Barbarić iz Sektora za poljoprivredu i šumarstvo HGK, sada 137 posto, no nisu s time u potpunosti zadovoljni, jer se nastoji povećati udio namještaja i ostalih gotovih proizvoda iako je trupaca izvezeno vrlo malo i njihov je udjel samo 4 posto. Ukupno, drvna industrija u Hrvatskoj lani je ostvarila izvoz vrijedan 932 milijuna dolara, što je u odnosu na godinu dana prije bilo povećanje od 30 posto…
…bilo dogovoreno da se nakon bespovratnih sredstava krene u kredite, ali od toga nije bilo još ništa…

…FinvestCorp ne ulazi u građevinarstvo
Marin Filipović, predsjednik Uprave FinvestCorpa, ne ulazi ozbiljnije u građevinski biznis kako je to protumačeno povećanjem udjela u Industrogradnji koji sada raspolaže udjelom od 10,34 posto temeljnog kapitala ove građevne tvrtke. Prije je korporacija FinvestCorp imala dionice ove tvrtke. Nove su dobivene nakon što je Industrogradnja krajem prošle godine išla u dokapitalizaciju. Filipović je rekao da su u Industrogradnji imali potraživanja na osnovi pozajmica koja su pretvorena u udjele. Pozdravlja napore tvrtke za poboljšanjem poslovanja i očekuje veću suradnju. Jedini iskorak izvan branše, ali u turizam, bio je prije četiri godine kad su kupljeni Hoteli Njivice. Jedan je hotel obnovljen, ali zbog neriješenih vlasničkih odnosa nad zemljištem ne mogu realizirati daljnje planove…”

Tek komentar oko udjela u INDG: Marijan, a ne Marin drži 10,34 % INDG (u top 10 ima pod svojim imenom 20.301 dionica, ali izgleda da ima nešto i pod skrbničkim, što daje ukupno 24.321 dionicu Industrogradnje ili 10,34 posto, dok Finvest Corp ima 8800 dionica ili 3,74 posto.

http://www.limun.hr/main.aspx?ID=268695&pojam=finvest

Hercegovina iznad prosjeka

7.4.2008 16:07:00 | Powered by PressCut
Hercegovačko-neretvanski (HNK), Zapadnohercegovački kanton (ZHK) i Hercegbosanska županija (HBŽ) imaju najbolje rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni u odnosu na ostale kantone u FBiH. Iako HNK, ZHK i HBŽ mnogo i uvoze, oni imaju mnogo toga ponuditi i za izvoz.

Tako glavninu izvoza HNK čine Mostarski kombinat, JP Elektroprivreda HZHB d.d., FERRO-KEŠ Mostar, Igman d.d. Konjic, Interkomerc Mostar.

ZHK je značajan izvoznik u sektoru metala s vodećom izvozničkom pozicijom tvrka Feal iz Širokog Brijega, slijedi Mucić Co Ljubuški. Što se HBŽ tiče listu izvoznika predvodi tomislavgradski Kapis, zatim Finvest Drvar, Violeta, Mljekara Livno i dr.
(Oslobođenje)

Iako Finvest ne konkurira kineskom namještaju, nego slovenskom i talijanskom, načelno je ovo dobra vijest za hrvatske proizvođače namještaja, no učinci će biti vidljivi tek u dužem roku:

“Kraj jeftine kineske radne snage?

Izgleda da vrijeme superjeftine radne snage i minimalnih troškova polako dolazi kraju u svjetskoj tvornici – Kini. S jedne strane kriza u SAD-u smanjila je potražnju za svime proizvedenim u Kini, od spavaonica do kupaoničkih elemenata, s druge, pak, stoji novi kineski Zakon o radu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a koji je znatno digao troškove rada na ionako suženom tržištu rada…” – ostatak na linku
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=41469

“Filipović je rekao da su u Industrogradnji imali potraživanja na osnovi pozajmica koja su pretvorena u udjele. Pozdravlja napore tvrtke za poboljšanjem poslovanja i očekuje veću suradnju.”

Već sam u više navrata pokušao dokučiti razloge ulaska FNVC-a u INDG. Osim očitog vjerovanja da će se taj novac vratiti uvećan, mislim da je bitno i na koji način:

Veća suradnja po meni znači sudjelovanje u opremanju objekata namještajem i ostalim građevnim proizvodima FNVC-a (ne zaboravimo i novi pogon lameliranih greda koje se koriste u gradnji). Po meni radi se u ulasku u vlasničku strukturu s ciljem ostvarivanja poslovnih interesa FNVC-a, a ne samo Marijana.

Nije mi jasno da danas na webu http://www.stockstacks.com gdje je svojevrsni press cliping o tržištu vrijednosnih papira izlaze 4 članka o rezultatima FNVC-a. Inače rezultati su objavljeni prije 7 dana.

Citat jednog od njih:

Tvrtka Finvest corp iz Čabra u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 4,16 milijuna kuna, što je 625 tisuća kuna ili 17,6 posto više od dobiti te tvrtke iz 2006. godine.

Zbog velikih investicija koje je tvrtka provodila tijekom 2007. godine očekujemo nastavak pozitivnih rezultata poslovanja društva i tjekom naredne poslovne godine, navodi se u komentaru čelništva čabarske tvrtke koja je u većinskom vlasništvu (72,86 posto) Marijana Filipovića.

Iz tvrtke, čija je osnovna djelatnost proizvodnja pilanske građe i proizvodnja namještaja, a van drvne branše bavi se trgovinom, te građevnom operativom i turizmom, ističu također da su uspješnom ljetnom sezonom, kako u turističkim djelatnostima tako i građevinskim djelatnostima, uspješno prevladalo nešto slabije rezultate s početka prošle poslovne godine, koji su nastali prije svega zbog sezonskog karaktera poslova.

Prema podacima iz izvješća, Finvest corp je prošle godine povećao ukupne rashode za 6 posto, na 261,1 milijun kuna, dok su nešto više, za 6,2 posto, na 266,36 milijuna kuna porasli ukupni prihodi.

U prošloj godini tvrtka bilježi blagi pad prihoda od prodaje na domaćem tržištu, za 2 posto, na 175,3 milijuna kuna, ali i snažan, 24,7 postotni rast prihoda od prodaje u inozemstvu koji su iznosili 71,3 milijuna kuna.

Iz Finvest corpa ističu da su tijekom prošle godine provodili velike investicije u segmentu drvne prerade, kao npr. u programe proizvodnje lijepljenih greda i drvenih peleta, te da su novi proizvodni programi orijentirani uglavnom na tržište EU.

Orijentacije je tvrtke daljnje jačanje liderske pozicije u segmentu drvne prerade, te povećanje nivoa dodane vrijednosti proizvoda što je rezultat zadržane i reinvestirane dobiti od 139 milijuna kuna, ističe se u komentaru financijskog izvješća.

Kraj citata:

Nevjerovatno je da nigdje u 4 medija nije naglašeno da su rezultati NEKONSOLDIRANI i da ćemo pravo stanje vidjeti tek sa objavom konsolidiranog izvješća koje se očekuje do 15.04. sukladno Zakonu.

Pozdrav i uspješno trgovanje !!![thumbsup]

pa i s ovim podatcima poduzeće je ko bombon…dionica daleko ispod prave vrijednosti ali međedi nas gaze i sumljam da će i korektno kons. izvj. učiniti nešto po tom pitanju…

..

fundamenti.blog.hr - vjeruj u fundamente! moj skype: markoqc5

@znanac: “objavom konsolidiranog izvješća koje se očekuje do 15.04. sukladno Zakonu.”

Gdje si našao taj podatak?
Ja nalazim samo ovo:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1657.htm

ROK IZRADE I DOSTAVLJANJA IZVJEŠĆA

Članak 7.

(1) Prvo izvješće javnih dioničkih društava sastavlja se sa stanjem na dan 31. ožujka, drugo sa stanjem na dan 30. lipnja, treće sa stanjem na dan 30. rujna, a četvrto izvješće sa stanjem na dan 31. prosinca tekuće godine.

(2) Javno dioničko društvo dostavlja izvješća za prvo, drugo i treće tromjesečje u roku od 30 dana, a konsolidirana izvješća u roku od 45 dana od posljednjeg dana u tromjesečju. Izvješće za četvrto tromjesečje, javna dionička društva obvezna su izraditi i dostaviti u roku od 90 dana po isteku poslovne godine.

Ne znam ipak su to NN iz 2003 godine ali koliko se sjećam zadnjih par godina uvijek je bilo tako.

Puno je bitnije da su bar članci pozitivni, a nakon konsolidacije očekujem puno puno bolje stanje.

Pozdrav[thumbsup]

Meni se čini da je ovo dobra dionica samo za penziju, pod uvjetom da ćeš u penziju za 15-20 god.

[color=black][/color]

Ne znam ipak su to NN iz 2003 godine ali koliko se sjećam zadnjih par godina uvijek je bilo tako.

Puno je bitnije da su bar članci pozitivni, a nakon konsolidacije očekujem puno puno bolje stanje.

Pozdrav[thumbsup]

ajmo iskreno kolega znanac., zar mislite da konsolidirani fi. može nešto učiniti za ovu dionicu..
..pa u doba dobrih fi-eva i sveopćreg entuzijazma fnvc je bio ukopan…a večinski vl. je laganim otpuštanjem strogo kontrolirao cijenu…teško da se ozbiljnije možemo pomaknuti..

fundamenti.blog.hr - vjeruj u fundamente! moj skype: markoqc5

New Report

Close