FNVC (Finvest Corp d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska FNVC (Finvest Corp d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Što se tiče izračuna za 2006, uz tekuću cijenu (odnosno 520 kn u njegovom izračunu) mislim da je radnik u pravu. To su podaci koji se dobiju za nekonsolidirano izvješće. Konsolidirano izvješće za 2006, nažalost, daje još lošije rezultate, jer je društvo završilo poslovanje s 315000 kn gubitka, pa nema niti zarade po dionici.

O 2007 možemo pričati nakon što dobijemo godišnje izvješće, no kumulativni učinak za 3Q je npr. P/E 24,54 (uz cijenu 520 kn), pa možda znanac i radnik ne govore o istoj godini, niti kvartalu.
Svakako mi se čini da bi tekuću cijenu trebalo dovoditi u omjer s podacima poslovanja ove, a ne protekle godine, inače je barem potrebno pogledati promjene poslovanja po kvartalima 2007 u usporedbi s 2006.

Nemojmo biti šaljivi kolege. Danas je 12.03.2008 a kolega iznosi rezultate 2006 godine. Pogledajte izvještaje i recite mi koje još dionice imaju takav omjer P/E i P/B. Vjerovatno jaaaaako malo.

Zatim pročitajte napomene u izvješću:

U promatranom razdoblju došlo je do manje promjene u vlasničkog strukturi dioničkog društva. Zbog kupnje i prodaje dionica na Zagrebačkoj burzi došlo je do povečanja dioničkog udjela u vlasništvu financijskih institucija (fondovi, banke, itd), dok je došlo do određenog pada dioničkog udjela privatnih investitora.

U trećem tromjesječju 2007. godine dioničko društvo Finvest corp d.d .Čabar smanjilo je operativne troškove društva u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isto je desilo u zadržavnje gotovo istih prihoda, kao i povećanja troškova osoblja (više zaposlenih i rasta plaća djelatnika).

U trećem tromjesječju dioničko društvo Finvest corp d.d .Čabar ostvarilo je dobitka od 15.858 milijun kuna. Kumulativna dobit društva u prva tri tromjesječja iznosi 13.086 milijuna kuna. Zbog velikih investicija koje društvo provodi tokom ove godine očekujemo nastavak pozitivnih razultata poslovanja društva, kako do kraja ove godine, tako i tjekom naredne poslovne godine.

1. stupanj (cash ratio) = 0,66% 2. stupanj (quick ratio) = 68,67% 3. stupanj (current ratio) = 130,55%

Dioničko društvo FinvestCorp d.d. tokom ove godine provodi velike investicije u segmentu drvne prerade. Investicije su proizvodnja programa lijepljenih greda, programa proizvodnje drvenih peleta, kao i početak rada nove energane 9 MW koja bi toplinom opskrbljivala i potrošače mjesta Gerovo. Novi proizvodnji programi orijentirani su uglavnom na tržište Europske unije. Očekivani početak proizvodnje u pogonu lameliranih / lijepljenih greda i energane je studeni 2007. godine dok je početak proizvodnje peleta predviđen za siječanj 2008. godine. Od studenog 2007. FinvestCorp d.d. je imatelj certifikata kvalitete ISO 9001.. Orijentacije društva je i dalje jačanje liderske pozicije u segmentu drvne prerade, te povećanje nivoa dodane vrijednosti proizvoda što je rezultat zadržane i reinvestirane dobiti od 135 milijuna kuna. Povezano društvo Finvest Drvar d.d. Drvar nakon početnog gubitka na početku ove godine u trečem tromjesječju ostvarilo je dobit 5 miljina kuna.

Uz sve to dodajte prodaju zgrade, izvoz u Rusiju, kupnju još 30% FNVC Drvar koji je sad u njihovom vlasništvu 96%, ulaganje u građevinarstvo ( INDG i ostalo ), kupnju hotela Vrbniče nad morem, nerevalorizaciju Hotela Njivice, bogatstvo samog vlasnika M.Filipovića………..

Moraćete se složiti bez obzira na stanje na tržištu da je ova tvrtka izuzetno potcijenjena, a kad bi ijednačavali P/E i P/B dionica iz Crobexa i FNVC došli bismo do cijene iznad 1400 kuna.

Pozdrav i uspješno tržite.[thumbsup]

Slažem se s gospodinom Znancem! Samo mu “zamjeram” što svakome, kako se kaže: “Podatke servira na tanjuru!” Neka se i drugi malo pomuće, a i mućnu glavom!
Sve drugo OK!

danas sam još malo kupio po490 i 498

Kolega malo ste krivo računali i naravno par puta pogriješili: P/E = 24 Bar to nije teško izračunati.Naravno onda Vam ni ROE i ROA ne drže vodu. Što se tiče cash flowa morate znate da je FNVC jedna od rijetkih kompanija koja ima stupanj samofinanciranja veći od 70%. E sad popravite malo fundamente i uporedite ih sa drugima da vidimo što ćete dobiti. NARAVNO UZMITE IZVJEŠTAJ ZA 3Q 3007 godine ( konsolidirani ) pa ćete vidjeti ogromne pomake. Pozdrav [bye]

Kolega znanac,
Računao sam na temelju FI iz 2006. – konsolidirani i revidirani. (što i piše u mom postu)
Btw. Da li ste možda primijetili zakonitost da FNVC ima najveće minuse u zadnjem tromjesečju?
Bez godišnjeg izvještaja za 2007. svaka daljnja analiza je bezpredmetna.

Cash rulez!

Da ne bi bilo zabune evo: ROE Povrat na kapital (eng. ROE ili Return on equity) otkriva koliki profit društvo generira koristeći novac koji su dioničari investirali u njega. Izračunava se kao dobitak nakon oporezivanja podijeljen sa iznosom dioničkog kapitala. ROE bi bio u ovom slučaju 2.7 a ne 0.73 koliko ste Vi dobili i to bez rezultata 4q. Evo i izvještaja za 3Q pa malo računajte što ćete dobiti. Pozdrav

No, kao što rekoh – do sada je FNVC u zadnjem kvartalu kvario financijski rezultat. Da li će ove godine biti drugačije? Samo management zna. FI su podložni raznim manipulacijama.
No zar je ROE od 2,7 dobar rezultat? Mene su učili da je ROE=>10% dobar rezultat.

Cash rulez!

Nemojmo biti šaljivi kolege. Danas je 12.03.2008 a kolega iznosi rezultate 2006 godine. Pogledajte izvještaje i recite mi koje još dionice imaju takav omjer P/E i P/B. Vjerovatno jaaaaako malo. Zatim pročitajte napomene u izvješću: U promatranom razdoblju došlo je do manje promjene u vlasničkog strukturi dioničkog društva. Zbog kupnje i prodaje dionica na Zagrebačkoj burzi došlo je do povečanja dioničkog udjela u vlasništvu financijskih institucija (fondovi, banke, itd), dok je došlo do određenog pada dioničkog udjela privatnih investitora. U trećem tromjesječju 2007. godine dioničko društvo Finvest corp d.d .Čabar smanjilo je operativne troškove društva u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isto je desilo u zadržavnje gotovo istih prihoda, kao i povećanja troškova osoblja (više zaposlenih i rasta plaća djelatnika). U trećem tromjesječju dioničko društvo Finvest corp d.d .Čabar ostvarilo je dobitka od 15.858 milijun kuna. Kumulativna dobit društva u prva tri tromjesječja iznosi 13.086 milijuna kuna. Zbog velikih investicija koje društvo provodi tokom ove godine očekujemo nastavak pozitivnih razultata poslovanja društva, kako do kraja ove godine, tako i tjekom naredne poslovne godine. 1. stupanj (cash ratio) = 0,66% 2. stupanj (quick ratio) = 68,67% 3. stupanj (current ratio) = 130,55% Dioničko društvo FinvestCorp d.d. tokom ove godine provodi velike investicije u segmentu drvne prerade. Investicije su proizvodnja programa lijepljenih greda, programa proizvodnje drvenih peleta, kao i početak rada nove energane 9 MW koja bi toplinom opskrbljivala i potrošače mjesta Gerovo. Novi proizvodnji programi orijentirani su uglavnom na tržište Europske unije. Očekivani početak proizvodnje u pogonu lameliranih / lijepljenih greda i energane je studeni 2007. godine dok je početak proizvodnje peleta predviđen za siječanj 2008. godine. Od studenog 2007. FinvestCorp d.d. je imatelj certifikata kvalitete ISO 9001.. Orijentacije društva je i dalje jačanje liderske pozicije u segmentu drvne prerade, te povećanje nivoa dodane vrijednosti proizvoda što je rezultat zadržane i reinvestirane dobiti od 135 milijuna kuna. Povezano društvo Finvest Drvar d.d. Drvar nakon početnog gubitka na početku ove godine u trečem tromjesječju ostvarilo je dobit 5 miljina kuna. Uz sve to dodajte prodaju zgrade, izvoz u Rusiju, kupnju još 30% FNVC Drvar koji je sad u njihovom vlasništvu 96%, ulaganje u građevinarstvo ( INDG i ostalo ), kupnju hotela Vrbniče nad morem, nerevalorizaciju Hotela Njivice, bogatstvo samog vlasnika M.Filipovića……….. Moraćete se složiti bez obzira na stanje na tržištu da je ova tvrtka izuzetno potcijenjena, a kad bi ijednačavali P/E i P/B dionica iz Crobexa i FNVC došli bismo do cijene iznad 1400 kuna. Pozdrav i uspješno tržite.[thumbsup]

Kolega znanac,
Lijepo – čitate i fusnote u FI. Ne biste vjerovali – i ja isto.
Nikako se ne mogu složiti da je FNVC potcijenjena dionica. No, ponavaljam – čekam FI za 2007, jer kada sam radio projekcije na osnovu FI za 3Q 2006. gadno sam se prevario i fulao u procjeni godišnjeg rezultata za 2006.

Nije loše ovo što piše u vezi investicija. Ali je pitanje koji ROI imaju te investicije. Pa ne očekujete valjda da će se to osjetiti već u godišnjem FI za 2007?

Svakako da ova firma ima svojih pozitivnih strana, inače je ne bih niti analizirao.

Cash rulez!

Moj zaključak – cijena očekivano pada, a treba pasti i još puuuno niže da opravda ulaganje u ovu dionicu.
No da ne bude sve tako crno – pričekajmo FI za 2007. – možda bude boljih vijesti.

Uvaženi kolega radnik, ajmo malo uporediti fundamente FNVC sa recimo dionicama iz Crobexa. Složiti ćete se vjerovatno da su najvažniji pokazatelji uspješnosti ulaganja u dionice P/E i P/B. Poznata Vam je vjerovatno i Grahamova formula (P/E)*(P/BV). Idemo sad malo to primijeiti na dionicama iz CROBEXA:

P/E * P/BV = Produkt
ADPL 64 * 1.1 = 637
ATPL 32 * 3.6 = 115
CROS 37 * 2.1 = 78
HDEL 136 * 3.7 = 503
IGH 47 * 3.9 = 183
INGR 47 *3.0 = 141
JDPL 67 * 1.5 = 101
KOEI 45 * 1.7 = 77
LKRI 435 * 27.1 = 11788 ovo bi trebalo staviti pod vjerovali ili ne
VDKT 356 * 5.2 = 1851
VIRO 18 * 3.7 = 67

FNVC 24 * 0.6 = 14

Vjreovatno znate da Graham i Buffet kažu da su dionice koje prelaze produkt 50 precijenjene.

E sad zaključite i sami koliko bi trebao vrijediti FNVC. Napominjem još malu sitnicu da su FNVC investicije u Gorskom kotaru najveće u posljednjih 30 godina uopće gledano ( ulaganje bilo koje tvrtke ), te da svake godine širi svoje poslovanje i ulaže pritom se samofinancirajući više od 70% kao i da je njegov većinski vlasnik jedan od 40 najbogatijih Hrvata.

Evo i u prilogu tehničke analize.

Srdačan pozdrav[thumbsup]

Po meni FNVC ne vrijedi ni 300 kuna, ali tržište uključuje sve one nemoguće planove u budućnosti, kao da se najmanje radi o Microsoftu a ne o običnoj drvenjači.

U tih 300 kuna nije uključena je vlasnilka struktura monopolistička, loš odnos s dioničarima i svakojake manipulacije prebacivanja s jednog na drugi račun i slično.

G. Buffet je rekao da takve treba izbjegavati dionice, znači ako i to uključim dodajmo diskont od najmanje 50% sada sami izračunajte koliko vrijedi. Kao Belje negdje u 3. mjesecu 2006. godine.

srdačan pozdrav i puno sreće[thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Najvažnije da ste argumentirali kolega.

Pozdrav[thumbsup]

Uvaženi kolega radnik ajmo malo uporediti fundamente FNVC sa recimo dionicama iz Crobexa. Složiti ćete se vjerovatno da su najvažniji pokazatelji uspješnosti ulaganja u dionice P/E i P/B. Poznata Vam je vjerovatno i Grahamova formula (P/E)*(P/BV). Idemo sad malo to primijeiti na dionicama iz CROBEXA: P/E * P/BV Produkt ADPL 64 * 1.1 70 ATRG 98 * 6.5 637 ATPL 32 * 3.6 115 CROS 37 * 2.1 78 HDEL 136 * 3.7 503 IGH 47 * 3.9 183 INGR 47 *3.0 141 JDPL 67 * 1.5 101 KOEI 45 * 1.7 77 LKRI 435 * 27.1 11788 ovo bi trebalo staviti pod vjerovali ili ne VDKT 356 * 5.2 1851 VIRO 18 * 3.7 67 __________________________________ FNVC 24 * 0.6 14 __________________________________ Vjreovatno znate da Graham i Buffet kažu da su dionice koje prelaze produkt 50 precijenjene. E sad zaključite i sami koliko bi trebao vrijediti FNVC. Napominjem još malu sitnicu da je FNVC investicije u Gorskom kotaru najveće u posljednjih 30 godina uopće gledano ( ulaganje bilo koje tvrtke ) te da svake godine širi svoje poslovanje i ulaže pritom se samofinancirajući više od 70% kao i da je njegov većinski vlasnik jedan od 40 najbogatijih Hrvata. Srdačan pozdrav[thumbsup]

Kolega znanac,
Slažem se da po formuli ova firma daje pozitivan rezultat. Ali za FI iz 3Q 2007. FNVC ima sezonsko poslovanje i najveći dio dobiti kreira u ljetnim mjesecima. U zadnjem kvartalu uvijek ima gubitak.

Zato ostajem pri svojoj tvrdnji da na osnovu FI iz 3Q 2007. ne možemo donositi zaključke. Radije pričekajmo FI za kompletnu 2007.

Cash rulez!

Što se tiče izračuna za 2006, uz tekuću cijenu (odnosno 520 kn u njegovom izračunu) mislim da je radnik u pravu. To su podaci koji se dobiju za nekonsolidirano izvješće. Konsolidirano izvješće za 2006, nažalost, daje još lošije rezultate, jer je društvo završilo poslovanje s 315000 kn gubitka, pa nema niti zarade po dionici. O 2007 možemo pričati nakon što dobijemo godišnje izvješće, no kumulativni učinak za 3Q je npr. P/E 24,54 (uz cijenu 520 kn), pa možda znanac i radnik ne govore o istoj godini, niti kvartalu. Svakako mi se čini da bi tekuću cijenu trebalo dovoditi u omjer s podacima poslovanja ove, a ne protekle godine, inače je barem potrebno pogledati promjene poslovanja po kvartalima 2007 u usporedbi s 2006.

Kolega, imamo FI za 2006. iz različitih izvora. Ja imam revidirano i konsolidirano izvješće sa stranica ZSE, a vi sa HANF-inih. Tu leži i razlika u izračunu.

Inače, za neku drugu firmu koja ima relativno podjednaku raspodjelu dobiti po kvartalima, složio bih se da treba gledati čim friškije podatke. S obzirom da FNVC radi više sezonski (ljeto je udarno, a zadnji kvartal minusi zbog održavanja hladnog pogona bez prodaje), ne slažem se s ovom tvrdnjom.

Na to bih dodao i da sam se sam opekao radeći istu grešku prethodne godine. Uzeo sam FI za 3Q 2006. i radio projekciju – što je bilo potpuno krivo!!!

Cash rulez!

New Report

Close