Prema publikaciji FIC-a “Bijela knjiga”, najteži problemi u poslovnoj klimi s kojima se suočava Hrvatska i koji otežavaju dolazak izravnih stranih ulaganja mogu se sažeti u sljedeće kategorije:
pravna nesigurnost u smislu promjena u pravnom okruženju, mijenjanje pravila, neodgovarajuća provedba propisa EU; -Korupcija u sudstvu,državnoj administraciji ect
porezne obveze (promjene poreznog zakona, neujednačena rješenja različitih razina poreznih vlasti),-reketarenje i korupcija financijske i porezne službe
parafiskalne naknade (broj dodatnih troškova koji se moraju platiti, bez jasne povezanosti s poslovanjem), -harač oficijelni i koruptivni
javna uprava i pravosuđe – trajanje sudskih postupaka, ponekad potpuno različit tretman na lokalnim razinama od nacionalne, – nerazumni rokovi sudskih procesa, velikodušnost žalbenih postupaka i korupcija
pitanja rada (krut i neodgovarajući zakon o radu) –neimanje kompetentne,lojalne,motivirane radne snage
te pristup financijskim sredstvima- sve banke su filijale a centri odlučivanja su u Beču i Budimpešti.
Tome bi se moglo dodati još niz drugih argumenata!!
Što nam više raste cijena – i što smo bolji…..to me je sve više strah , obzirom na politiku, da nas ne
prodaju Mađarima , kao regiju….za INU…
A o korupciji u Međimurju , reći ću odgovorno i kratko, da jedine probleme koje smo imali…su bili
kada su u Međimurje došli raditi – nemeđimurci ..tj. ljudi iz drugih krajeva…. ne poznajem ni jednog
a da nije pokušao mutiti, potkradati ili varati druge ….
Kakva stroga disciplina vlada ovdje najbolje pokazuje primjer oca – koji radi na parkiralištu, i koji je
savjesno zalijepio kaznu na automobil radi neplaćanja parkiranja ili prekoračenja vremena , svojoj
vlastitoj kćeri….. Čudite se ? Mi ne. On zna- da mu je radno mjesto koje čuva važnije od
kćerine kritike i sprdnje…
Po kulturi rada, mi smo najbliži sjeveru Europe, a radimo …dok se može ..dok se vidi , po danu..
kako se kaže…
Mali prosjeci plaća su zbog visokog udjela obrtništva, gdje rade cijele obitelji, pa im nije bitna isplata
plaća , nego druga korist iz obrta, a isto tako je i sa brojnim malim i srednjim poduzećima…
Velik broj blokiranih računa su , na žalost , naši Romi, koji su , kao i svaki drugi građanin dio naše statistike, a njihovo poimanje plaćanja obaveza je………. složeno./ svi su u blokadi, tako oni sami
kažu/.
Na -17 mi smo najnormalnije radili, nitko nam nije posvetio toliko prostora u medijima kao drugima…
Nije mi niti palo na pamet odgoditi niti jednu aktivnost.