Evo što bi nam se moglo dogoditi po scenariju devalvacije

Naslovnica Forum Komentari članaka Evo što bi nam se moglo dogoditi po scenariju devalvacije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Po scenariju aprecijacije kune bi nam se moglo dogoditi da ostanemo bez ijednog gospodarskog subjekta, i to vrlo skoro.

Imas masu primjera gdje je devalvacija valute omogucila rast ekonomije. Medutim, u Madjarskoj i Zimbabweu nije.

Razlog tome je sto u obje ove zemlje vlada generira ogromnu kolicinu ekomnomske i politicke nestabilnosti koja dovodi do pada investicija i pada potrosnje. Madjarska ima porast drzavnog intervencionizma u ekonomiju, nacionalizaciju mirovinskih fondova, sustavne napade vlade na neovisnost centralne banke itd.

Vrlo jednostavno ako nacionaliziras neciju mirovinu, onda ce ta osoba znacajno smanjiti potrosnju i poceti stediti novce. Vise ekonomije pod kontrolom politicara znaci vecu vjerojatnost dislokacije kapitala, vecu ekonomsku nestabilnost i veci rizik investiranja.

Uz sve to u Madjarskoj postoji znacajan porast ksenofobije, rasizma i politicke nestabilnosti generalno, sto takodjer negativno utjece na razvoj ekonomije.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

neovisnost centralne banke od koga? izabranih predstavnika naroda (barem formalno)
neovisnost koga od izabranih predstavnika naroda? financijskog kartela.. ili nekih “dobrih vila” “ekonomije”..

šta je to razvoj ekonomije?

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

@Super24

Tako je od izabranih prestavnika naroda kao sto su recimo Viktor Orban, Robert Mugabe, Ivo Sanader, Silvio Berlusconi, George Bush,…

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Tu nam priču bankarski lobiji ponavljaju već godinama, neinventivni i nesposobni kakvi jesu uvijek ponavljaju u dlaku iste stvari.

Kod nas bi devalvacija najviše oštetila recimo uvoznike automobila, najbeskorisnije sisače mase novca državne ekonomije. A “supstitucije” imamo koliko hoćeš, armiju mehaničara koji mogu krpati stare aute dok ne oporavimo industriju i realno zaradimo za nove skupe aute.

Istina je da se gube radna mjesta, ali radna mjesta kod uvozničkih tvrtki, koje uvoze mahom robu što je si mi uopće niti ne možemo priuštiti, ali vlada diže enormne kredite kako bi umjetno održavala potražnju robe široke potrošnje.

A “supstitucije” opet ima koliko treba, toliko stranih investicija je blokirano u ovom trenutku da kad bi ih se pola pustilo, otvorili bi višestruko više radnih mjesta nego što bi ih izgubili uvoznički štakori.

devalvacija je dobra stvar u svakom pogledu. jedine potencijalne žrtve bi bili korisnici stambenih kredita, no za njih se dužna pobrinuti država, država ih je uvalila u izrazito nepovoljna kreditna ropstva šaljući signale da su takvi krediti sasvim normalni i ne čineći ništa u borbi protiv bankarskog lihvarenja. sada se korisnici stambenih kredita koriste kao taoci bankarskog reketa.

umjesto da im država pomogne, država pomaže bankama da ih šikaniraju i predstavljaju kao glavni argument zašto se ne smije dirati banke.

New Report

Close