Europska unija financira Biocentar sa 16,3 milijuna eura

Naslovnica Forum Komentari članaka Europska unija financira Biocentar sa 16,3 milijuna eura

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Inkubatori firmi su besmislica. Ni u bogatim ekonomijama u kojima se brzo posluje i budjeti su enormni za dobre ideje i obecavajuce start-upove inkubatori su propali. Pogledajte samo sudbinu McKinsey-evih inkubatora u New Yorku i Muenchenu. Svaki put kada sretnem u New Yorku A. Weinberga (danas Senior Patner u McKinsey uredu u New Yorku) ga gnjavim u vezi bedaste strateske odluke da McK. pokrene inkubatore firmi! Oba su otvorena s velikim ambicijama, imala su super budjete, super pomoc iz McKinsey-a (novac, stratetski savijeti, pristup klijentima..) i nisu rezultirali ijednom suvislom firmom. McKinsey ih je nakon 10 godina zatvorio. Oba, I New York i Muenchen.

Problem sa Biocentrom je i to sto u Hrvatskoj nema suvislog R&D koji bi mogao sanjati da ce postati start-up. Nazalost. I tako ce ostati 20-30 godina jer ovo drustvo nema odakle isfinancirati biolosko-farmaceutsko-geneticki-life-science start-up. Bedasto je uopce pokusvati tako nesto. Hrvatska jos uvijek ne shvaca koliko je siromasna, koliko su ograniceni budzeti i u kojim djelatnostima uopce moze traziti svoju sansu? Spomenute djelatnosti su put u siguran neuspijeh.

Hrvatska eventualno moze nesto postici u djelatnostima za ciji razvoj ne treba toliko kapitala to je IT (kao npr za biotech/life-science), gdje su rezultati vidljivi za 2-3 godine (u IT) a ne za 7.10 (biotech/life science), gdje je marginalni trosak proizvodnje izuzetno nizak (u IT) (u bitech/life-science traba sagraditi tvornicu necega u softwareskoj industriji kopirajne medija sa Sw je prakticki besplatno, kao i dostava user key.-a za downloadajne SW).
Hrvatska da ima strategiju kao sto nema, bi definirala 4-5 podrucja u kojima imam nesto znanja koje moze isfinancirati i samo njih razvijala iducih 10 godina; ovo drustvo je siromasno da bi finaniralo bilo koju granu aplikativne znanosti.

Jedino dobro u vezi Biocentra je da ce u Hr uci neki EU novac koji ce se potrositi na cigle, zbuku, opremu laboratorija…no to je slaba korist.

BigBoffin

New Report

Close