Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,95 | 8.646 | 47 | 184,00 | 185,00 | 0,00% |
U zadnje vrijeme što manju dividendu kompanija isplaćuje, to mi se više sviđa.
Lenac je odlično napravio kad je odlučio ne isplatiti ju. Daaaaleko bolje uloženi novac.
Što se matice Ericssona tiče, ja sam ju prodao iz svog virtualnog portfelja. Previše novca troše/gube da bi im se to doskora jače isplatilo..barem ne u ovoj godini. ERNT od toga ima koristi jer se taj novac slijeva njima. Kompanija trenutno ima market cap od komotno ispod 300 milijuna eura. Pa tko vjeruje da to vrijedi “samo” 277 ili koliko milijuna eura? Kad se novac krene jače slijevati(a vjerojatno je dosta ušlo već u ova zadnja četiri mjeseca), cijena će itekako rasti.
S druge strane, ako opet bude neki čudan keš flou…😕
Pretpostavljam da ce isplatit vecu dividendu da zakrpaju minuse od matice..mada se matica stabilizirala EIB ovim povoljnih kreditom..novčani tijek od poslovnih aktivnosti bi trebao zadnji kvartal ici u plus..očekivana dobit u 2023 oj 26 milijuna eura..tako da sam uvjeren da ce isplatit izdašniju dividendu..pogotovo sada kada imaju novi ugovot sa ht om..
Mi kao napadamo Erste jer rasprodaju Ernt ali s obzirom na keš koji imaju ne pitamo da li je ok isplaćivati tako mizernu dividendu u vrijeme velike inflacije i kada neke banke daju veću kamatu na štednju.
Kompanija može u bilo kojem trenutku odlučiti o isplati dividende, i to u svakakvim iznosima. Neke ulaze i u dug samo da mogu isplaćivati dividendu, a neke i u dokapitalizaciju, kako smo lani imali prilike vidjeti. To nema nikakve veze s vrijednošću kompanije. Ako joj poraste vrijednost, onda poraste i cijena njezinih dionica i ona je za svakoga ista. Čak je za male dioničare i dosta povoljnija jer ne moraju plaćati tu “premiju” kad ih stječu. Ne treba nikada zaboraviti da je dionica djelić predmetnog biznisa. Znam da će mnogi reći “Kolega, nije to d.o.o. i bitnija je ‘cijena na burzi’ od vrijednosti” i sve, ali je li stvarno? Na kratke rokove bez svake sumnje. Na duže? 🤔
Barem sam dosljedan kad su dividende u pitanju. Hrpa ulagatelja nije, ruku na srce. Kad za visokozadužene kompanije napišem da bi im bilo bolje da isplaćuju manje dividende ili da uopće ne isplaćuju i da prvo smanje dug, onda me se proziva i podučava. Kad to napišem za kompaniju tipa ERNT, onda opet nije dobro. Volim da je ta priča sigurna i te dividende koje i jesu, kakve god da jesu, da su održive.
Yieldchaser slažem se s vama ali mi nije krivo što ti mirovinci, kakvi god da jesu, pritegnu upravu na ovaj ili onaj način.
Što da npr. Ernt odluči ponovo isplatiti dividendu od cca 3% pa krene daljnji iskrcaj… Kada Crobex radi na steroidima nije baš sjajno za neki blue chip da stagnira.
Zato mislim da bi ove godine ipak mogli malo dublje zagrabiti u džep.
Ako krene iskrcaj, krene. Nitko nikoga ne može prisiliti da ostane u dionici, tj. zabraniti mu da je proda, iako zapravo u nekim slučajevima i može pa onda opet vidimo da je to praktički mrtvo slovo na papiru.
Pisali su kolege već ovdje dosta o tome kako ima puno drugih izdanja na kojima se može puno više zaraditi, nego na ERNT. Pisali su također da su i neizvjesnosti daleko veće iz niza razloga. Tko hoće i misli da može brže i više zaraditi nego na ERNT, koga ne smetaju rizici, neka proda dionicu i miran je. Evo, ja sam lani procijenio da ne mogu više i bolje zaraditi na SPANu i da ću bolje proći na ERNT. Nisam lani zaradio na ERNT, ali bih na SPANu puno jače dobio po prstima. A lanjska zarada na SPANu mi je stvarno velika i u više navrata s plusom – nijedan gubitak. Pa opet, da me zakačio taj jedan jači gubitak, jedna greška, ali velika, nakon tri-četiri solidna pogotka, na koliko bih zatvorio godinu? A nije baš da imam malen portfelj pa mi je svejedno što ću i gdje ću. Znate i sami da kad se tone u minus kakvih 20%, to se još i da vratit jer treba +25% za nazad na početak..to su onda golubovi u letu..u slobodnom padu, ali i u jakome zaletu.. ali kad se na rizičnim izdanjima pada po 30 i više posto.. pa tko će to vratit i kada? Ovdje bude ta neka dividenda..mršava, srednja, deblja…kakva god.. ali ono čega ne bude su glupe igre i glupe nagrade u tim igrama. To je pogotovo bitno u situaciji kad u EU tinja neka recesija koja ne mora dovesti do kraha burzi, ali može dovesti do toga da manje robusni biznisi daleko lošije prolaze od biznisa tipa ERNT.
Gledam malo stanje topa 10. Šta znači ovaj + kod broja 1?
Na čemu gledaš?
Prebacio je dio na (drugi) skrbnički.