Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,95 | 8.646 | 47 | 184,00 | 185,00 | 0,00% |
Generalno,
Bojim se da matica lagano reže pupčanu vrpcu, i to treba iskoristiti. Nakon toga, vrlo je vjerojatan scenarij Siemensa, tko se sjeća,zna na što mislim.
Da..povijest se ponavlja.
Evo kak je bilo i kaj se pisalo.
Koliko sam vidio dobro su prošli oni koji su ostali do kraja. No nisam siguran da razumijem zašto se ovo uspoređuje sa Eriksonom i ERNT. Zar netko misli da će Erikson “otkupiti” dionice ERN?
Išlo se van i po duplo i više, ali ja bih radije da mi ovo godinama proizvodi novac i da uvećam ulog i 200, 300 i više posto, nego da mi nakon godinu i pol ili dvije da 100%, ali da više nemam tu dionicu.
Teško je naći biznis koji je do te mjere dobar, a da ima dionice na burzi i trže se po prihvatljivim cijenama. Na ZSE pogotovo. Tu znam u što bih još ulagao da ne ulažem u ovo, ali nisam siguran da bih ovu masu novca koju imam u ERNT mogao uložiti u bilo koju drugu dionicu, a da mirno spavam. Vrlo vjerojatno u HT, ali za ove ostale ne znam baš. Do 50.000 eura oke, ali preko toga 😕?
Možda sam nejasno usporedio SIEMENS i Ericsson, mislio sam na rezanje pupčane vrpce s matičnom kompanijom i prepuštanje slobodnom tržištu bez pokroviteljstva. Masu, ali masu poslova prebačeno je i prepušteno Indiji,koja je daleko jeftinija,nešto kao i Tesla prije 30 godina. Tada je spajanje s Nikola Tesla bio pun pogodak za Ericsson, sada je ova firma postala teret.
Siemens Hrvatska na kraju je sveden na expozituru
Dakle, vi želite reći da je Eriksson Nikola Tesla teret matici?
Po čemu molim vas. Ja ne vidim bolju firmu uzeći u obzir cijenu rada i kvalitete dobivenog. Indija i Kina jesu jeftinije, ali lošiji radni kapital. Lošiji i sporiji rezultati. Podružnica u Španjolskoj je problem matici. Na tomu se i radi već. Dio poslova se lagano već prebacio u HR.
Možda sam nejasno usporedio SIEMENS i Ericsson, mislio sam na rezanje pupčane vrpce s matičnom kompanijom i prepuštanje slobodnom tržištu bez pokroviteljstva. Masu, ali masu poslova prebačeno je i prepušteno Indiji,koja je daleko jeftinija,nešto kao i Tesla prije 30 godina. Tada je spajanje s Nikola Tesla bio pun pogodak za Ericsson, sada je ova firma postala teret.
Siemens Hrvatska na kraju je sveden na expozituru
”U obrambenoj industriji našao se i Ericsson Nikola Tesla koji ne surađuje direktno s vojnom industrijom, no ima dugu tradiciju suradnje s javnim sektorom u različitim područjima koja su od nacionalne važnosti i smataju da su se dokazali kao pouzdan partner.
– Implementirali smo brojna rješenja koja su važna za sigurnost Hrvatske poput Centra 112, Upravljačko-nadzornog centra za Ministarstvo unutarnjih poslova te platformu za pomoć u odlučivanju u nadzoru zelenih granica, poručuju iz Ericssona NT.”
Raste izvoz hrvatske vojne industrije. Imamo najjačeg igrača na tržištu FPV dronova
Otp/Erste -128
Jesu li se povukli na 205 € ili još uvijek prodaju najnovijom metodom čekanja da se napuni bid ?
Otp/Erste -128
Jesu li se povukli na 205 € ili još uvijek prodaju najnovijom metodom čekanja da se napuni bid ?
Imaju mudru strategiju rasprodaje ove dionice po 200, a imaju po pet i šest puta veće udjele u nekim drugim dionicama gdje nema dobiti i cash se pali ko da nema sutra.
Dobro je za nas koji ulažemo u ERNT da nam se otvaraju ovakvi povoljni ulazi.
Očito oni svi po fondovima, a posebno u Erste Plavom očekuju nastavak politike osrednjih dividendi i u donošenju odluka ih vodi isključivo to razmišljanje. Opet, s druge strane, na nekim dionicama koje drže u višestruko većim količinama dividende su slabašne, a na godinu ih neće ni biti..još će napraviti i gubitke..
Za nas koji ulažemo u ERNT, to je tako. Zagovornici diverzifikacije kažu da cijene dionica mogu padati bez ikakvog racionalnog objašnjenja i da je zato visoka koncentracija ulaganja u pojedine dionice velik rizik. I u pravu su. Nije to posao za svakoga, a pogotovo ne za cirkusante sa svojim klaunskim dionicama.
Koliko znam, nije. Total shares outstanding je nepromijenjen od uvrštenja na ZSE do danas i matica je uvijek imala tih istih 49,07%.
Odlukama glavne skupštine u lipnju ove godine su dionice zamijenjene u one bez nominalnog iznosa tako da, ukoliko se na to odluče, dioba dionica, a i povlačenje vlastitih dionica će biti mnogo jednostavnije. Na ovoj valuaciji i s toliko keša s koliko raspolažu, to bi bio odličan potez. Sigurno bolje nego otkupi vlastitih na P/E 30 i 50 i 80, kako to neki mudraci na ZSE izvode.
Otp/Erste -128
Imaju mudru strategiju rasprodaje ove dionice po 200, a imaju po pet i šest puta veće udjele u nekim drugim dionicama gdje nema dobiti i cash se pali ko da nema sutra.
Dobro je za nas koji ulažemo u ERNT da nam se otvaraju ovakvi povoljni ulazi.
Očito oni svi po fondovima, a posebno u Erste Plavom očekuju nastavak politike osrednjih dividendi i u donošenju odluka ih vodi isključivo to razmišljanje. Opet, s druge strane, na nekim dionicama koje drže u višestruko većim količinama dividende su slabašne, a na godinu ih neće ni biti..još će napraviti i gubitke..
Za nas koji ulažemo u ERNT, to je tako. Zagovornici diverzifikacije kažu da cijene dionica mogu padati bez ikakvog racionalnog objašnjenja i da je zato visoka koncentracija ulaganja u pojedine dionice velik rizik. I u pravu su. Nije to posao za svakoga, a pogotovo ne za cirkusante sa svojim klaunskim dionicama.
Jel ikada tu postojao program otkupa dionica radi povlačenja istih kao šta HT radi?