Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,47 | 37.061 | 202 | 183,50 | 184,50 | -0,27% |
– Erste Plavi ima jako dobre informacije iz Ericssona i HT-a o kretanju budućih prihoda i dobiti, te obično puno ranije od svih ostalih i na vrijeme uspiju izaći iz investicije, a nemaju zanemarivu količinu.
– Matica Ericsson global pada ovu godinu jer zbog pada potražnje za njihovim uslugama provode restrukturiranje i to se sada širi po podružnicama.
– Ericsson Nikola Tesla ima višak ljudi i nisku produktivnost, pogotovo nakon Covid lockdown-a, nakon kojega se dio ljudi ni 3 godine kasnije nije vratio na posao.
– 5G tehnologija nije opravdala velika očekivanja zajedno sa IoT i sličnim tehnologijama i to sada dolazi na naplatu.
– Ericsson nije na vrijeme uhvatio AI vlak i zaostaje za puno naprednijim i agilnijim kompanijama iz Kine i SAD-a.
-Kada u toj visokotehnološkoj branši stagniraš, a svi oko tebe rastu onda u biti nazaduješ i oni su toga svjesni, ali ne znaju kako to popraviti i krenuti na put oporavka, te i dalje padaju, sličan primjer je finska Nokia.
Zbog svega gore navedenog Ericsson trenutno nije dobra investicija.
Pogledajte koliko EPlavi zarađuje u zadnje godine za svoje klijente pa će vam biti jasnije koliko su pametno poslovali i kako imaju dobre informacije. Zar su drugi fondovi slijepi i ne vide pa ne prodaju ono što Plavom ne valja? Sve se vidi u poslovanju a ono je jednostavno vidljivo. Sve se lako provjeri.
– Erste Plavi ima jako dobre informacije iz Ericssona i HT-a o kretanju budućih prihoda i dobiti, te obično puno ranije od svih ostalih i na vrijeme uspiju izaći iz investicije, a nemaju zanemarivu količinu.
– Matica Ericsson global pada ovu godinu jer zbog pada potražnje za njihovim uslugama provode restrukturiranje i to se sada širi po podružnicama.
– Ericsson Nikola Tesla ima višak ljudi i nisku produktivnost, pogotovo nakon Covid lockdown-a, nakon kojega se dio ljudi ni 3 godine kasnije nije vratio na posao.
– 5G tehnologija nije opravdala velika očekivanja zajedno sa IoT i sličnim tehnologijama i to sada dolazi na naplatu.
– Ericsson nije na vrijeme uhvatio AI vlak i zaostaje za puno naprednijim i agilnijim kompanijama iz Kine i SAD-a.
-Kada u toj visokotehnološkoj branši stagniraš, a svi oko tebe rastu onda u biti nazaduješ i oni su toga svjesni, ali ne znaju kako to popraviti i krenuti na put oporavka, te i dalje padaju, sličan primjer je finska Nokia.
Zbog svega gore navedenog Ericsson trenutno nije dobra investicija.
Kvragu. Sve krivo.
Kako imaju dobre informacije ako prodaju na ovako veću dobit?
Korelacija globalnog Eriksona i ERNT je minimalna. Samo outsourcing i neki manje plaćeni poslovi.
Zaposlenika možda i ima previše, ali i dalje ih traže.
Povratak u urede je x2 tjedno. Ostatak od doma. Nižu troškovi i zadovoljniji zaposlenici.
5G tek zaživljava.
IoT kao i AI je magla. Nebitno. Dok zažive bit ćemo odavno već mrtvi pa nema utjecaja na cijenu dionice.
Ne ulagati u IT je nemoguće glupo. Ali ok. Kakotko želi. Neka ekipa trpa u turiste i brodare, to je budućnost.
A ja do neki dan mislio da je 209-210 povoljno. Ima i povoljnije, ali male količine. Ovo što je prošlo se dugo kiseli.
Zabavno je gledati Ask na 212 najbolja ponuda.
A ništa, što je, tu je… moraju prodati cijelu poziciju kompanije koja u H1 ima osjetno veću dobit nego godinu ranije kako bi kupili drugu koja već par godina za redom ima identičnu bruto dobit. I ne samo ERNT, nego i HT treba zatući. Dobro ih treba zatući jer nije u redu da se lomi ZABA i još neke, nego “ako meni umre krava, onda mora i tebi”.
Tragikomično je da je burza jedina trgovina u koju se ekipa ne žuri u kupovinu kad su dobri artikli na akciji.
Ehh šteta što EP nisu i danas kao što su već jednom prosuli do 207. Ali ima vremena i sutra, neka poklope sve ove stotine komada koje im se nude jeftino. 😁
Ehh šteta što EP nisu i danas kao što su već jednom prosuli do 207. Ali ima vremena i sutra, neka poklope sve ove stotine komada koje im se nude jeftino. 😁
Bit će za koji tjedan i jeftinije od toga, ali održava se cijena visoko da Erste Plavi stigne prodati svoje dionice
Bit će za koji tjedan i jeftinije od toga, ali održava se cijena visoko da Erste Plavi stigne prodati svoje dionice
Donedavno se ne bih složio, ali kad vidim kako prosipaju, sve je moguće. Jedino mi nije jasno zašto toliko mrcvarenja s tom prodajom i skriveni nalozi i cirkusarije? Stavljaj, brate, po par tisuća komada na prodaju po razumnoj cijeni i sve ćemo kupiti. Samo ja svaki mjesec kupujem svoju kvotu do tridesetak dionica, a kakvih ima, u usporedbi s njima sam na dnu hranidbenog lanca. Onaj #6 je na proljeće sâm kupio za valjda 900.000 eura, a mogao bi još… Meni ovo od Erste Plavog više djeluje da se nekima omogućava povoljan ulaz kroz neko duže vrijeme, prilagođeno na njihove dohotke. Ne ponašaš se tako ako imaš namjeru do kraja izaći iz pozicije. Oni se s tim prodajama ponašaju kao da ne znaju jel bi stisnuli ili prdnuli. Kaj ti znači prodat sto i kusur dionica? I tako 152 puta? A dobit H1 nije bila ovako velika valjda zadnjih tucet godina i više, ako izuzmemo rekordnu 2021., ali nije ni daleko od te ’21. Tko kaže da ju do kraja godine neće uhvatiti/nadmašiti? S druge strane, napuhuju se cijene papira izdavatelja koji nemaju nikakve spektakularne rezultate u odnosu na prošlu godinu ili još gore – održavaju se cijene onih koji su debelo podbacili. Vele “burza je na kratko vrijeme stroj za glasovanje”? Pa nije bitno tko glasuje, nego tko broji glasove. Kod nas fondovi i politika vode glavnu riječ. Ne osjete oni potrebu opravdati se ni za puno gore stvari, a kud za -6% u 2022. Na kraju krajeva, kolike je 2022. davala prilike za pogubiti novac, još je -6% i oke za tu ekipu. Ja sam napravio +3%, mahom u kešu i bio zadovoljan. I od tih 3% sam valjda 2% napravio tek u zadnjem mjesecu te godine pa tek onda jači rast u prva dva tri mjeseca ove.
Pa kako joj to logikom kolega će biti jeftinije??? Pa vidite da se EPlavi muči da izvuče što više, ali su se kupci opametili i nedaju više od ovoga 207-210. Čim je jedan tjedan bio mali stao sprosipanjem krenulo je i do 215 ali čim smo vidjeli da EP opet kreće sa prosipanjem, normalno da mu sve više spuštamo cijenu. Tako da mu sada nudimo više toga na 204-207. Nama se ne žuri a njemu izgleda da.
Tako da je zaključak da će kada EP proda svoje koliko misli prodati, dionica ići gore većom brzinom nego li mislimo. Mi koji se trpamo jeftino jer se daje jeftino kupovaćemo i za više jer znamo da vrijedi puuuno više i tako ćemo dizati cijenu. Tako će se uključiti i drugi i eto nas brzo na korektnih 240-250Eura. Izvješća su pokazatelj da minimalno toliko vrijedi a maximalno i više. Zar nije ovo normalnija logika događaja kad EP iskrca svoje?
Na tragu današnjeg pada od skoro 10% mislio kupit malo ajmo reć konkurenta i vidim da mu je po današnjim cijenama p/e preko 20 a ernt 14 tako da odustao odmah u startu.
” vidljivo je kako je najveći dobitnik prema novostvorenoj vrijednosti ponovno Ericsson Nikola Tesla koji je dosegao milijardu kuna uz godišnji rast u odnosu na godinu dana ranije od 8,73 posto “