Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,47 | 37.061 | 202 | 183,50 | 184,50 | -0,27% |
Opet “lukave lisice” trguju ma sitno u nadi spuštanja na ciljanih 200. Da barem do 208 pokupe sve, nebi mi bilo krivo.
Neka bude trećina od 1Q, biće dobro, a biće i više. Priprema ugovora je u tijeku, pa bi se mogle očekivati i objave do kraja godine. Sve u svemu dionica za poželjeti, pogotovo po ovom diskontu kojeg su nam priuštili E.Plavi i oni koji prodaju u nadi da će ući nazad na 200 . Samo strpljivo.
ENT je kompanija koja ima višestruke izvore prihoda.. Dosta je “robusna” po tome pitanju. Zapravo do iznenađujuće mjere, kad pogledamo 2022. godinu, a pogotovo Q1 2023. Prihodi će biti dobri sigurno, a dobit, nemam pojma kako su se ta tri mjeseca pozicionirali. Velika je vjerojatnost da bude osjetno bolje nego isto vrijeme lani. Nema puno smisla da bude drukčije. Tvrdim što sam tvrdio i ranije – ovo, a i HT, treba promatrati kao farme, koje ti jedne godine daju golemi urod, druge bude suša, pa dvije ok godine pa opet jedna dobra, itd. (Iako po količini posla sada nikako nije period suše..)
Poprilično sam siguran lošiji Q2. Blagi pad prihoda i malo jači pad dobiti.
Bilo kako bilo, Q2 2023 dugoročno nebitan. Nadokupio danas na 211 EUR, imam naloge i 210 i 209.
Jer kao što rekoh već mnogo puta, dugoročno sam ovdje. Tako da me za tamo neki Q2 2023, Bjelorusiju i HT zaboli neka stvar.
I treba dodati da cijelome 5G sektoru trenutno nešto baš i ne cvjeta..
Matica ERIC dosta gubi zbog smanjenja opsega posla na prostoru Sjeverne Amerike, a u Indiji i jugoistočnoj Aziji su postali i postaju prava neman. Ne znam dovoljno o korporativnim poslovima vezano uz taj Vonage i sve ostalo, ne znam dovoljno o tome koliko ih košta sve to u Indiji.. Indija je tako golem zalogaj..čak i za nekoliko 5G divova, a kud samo Ericsson. Nadam se da im nisu oči bile veće od zadnjice pa da se nisu zaletili u to, a zalogaj prevelik..
E sad.. ta tržišta Sjeverne Amerike na kojima je pad aktivnosti nisu bitna za prihode ERNTa. Ne vidim probleme s prihodom, čak mislim da će rasti, zato sam i uložen u to. Ali neto dobit, povrat uloženi kapital, a pogotovo marže, to bi mogao biti problem. Veće plaće smanjuju marže. Ne vidim “otkaze” kao problem jer njima fali ljudi, a ne da imaju previše radnika. Ali…ti radnici uslijed inflacije traže veće plaće.. a to zanimanje je rijetko, a konkurentske firme nude lijepe plaće. ENT je onda primoran povećati plaće, a to nagriza marže..barem privremeno.. uskoro će vjerojatno skuplje naplaćivati svoje usluge, a vjerujem da je to u tijeku i sada i zato veći očekivani prihodi.. U jednome trenutku će te dividendne dionice dobrih kompanija koje su primile udarce morati značajno gore.. i ATGR i ERNT i sl. ATGR je dobila batine zasluženo, a za ERNT ćemo vidjeti. Mnoge pak rastu potpuno nezasluženo na toj našoj ZSE.
Ne ostavlja neki dojam zabrinutosti.
Ovo izgleda prilično dobro. A brojke ćemo vidjeti uskoro. Brojke su neumoljive. Ako budu nalik na one u matice, tj. pod njihovim ujecajem..neće biti dobro..barem ne na kraći rok.. S druge strane, Q1 ERNT je bio neusporedivo bolji od Q1 ERIC. Q2 ERNT idući tjedan..
”Ne ostavlja neki dojam zabrinutosti.” – a radi čega bi trebali biti zabrinuti? Mil.gore dole. A tko će njih zamjeniti ? HT tehničari i budfox sa šarafcingerom :))).
”Ne ostavlja neki dojam zabrinutosti.” – a radi čega bi trebali biti zabrinuti? Mil.gore dole. A tko će njih zamjeniti ? HT tehničari i budfox sa šarafcingerom :))).
Ma znam, sve mi je jasno, ali matica jest faktor rizika. Kako na Lencu, tako i ovdje. Po meni je kod nas još najveći faktor rizika država. ENT radi mnogo za državu i da…nema ih tko zamijeniti…ali ne možemo zanemariti rizike.