ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 20.11.2024. u 06:43
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ERNT
183,47
37.061
202
183,50
184,50
-0,27%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

ne mora biti ništa od navedenog!!! sjetimo se samo puno ekspresnijije prodaje i zkucavanja cijenr na kodt od strane AZ. a vidi ga danas…. +100%!!! da li je to bio faktor otključavanja cijene!!!??

povijest se ponavlja ovdje ili……

Moš mislit kako će ERNT 100% gore…

Meni je dugoročni target nekih 280, ali i 260 je sasvim pristojno. Sve ovisi koliko se dobiti nagomila i hoće li “tržište” to prepoznati…hoće li doći do promjene dividendne politike i niza razloga. Cijena po kojoj se sada nudi je stvarno ugodno iznenađenje. Ja sam dno očekivao na nekih 220, s obzirom na zadržanu dobit i snažnu bilancu, ali očito prodavatelj(ima/u) to ne igra neku značajnu ulogu.

Pitanje je:

Može li i niže?

Samo i tu “dugoročnost” treba primiti s rezervom. Ako nakon dvije godine držanja dionica ne reagira, bez obzira na fundamente, nameće se drugo pitanje, a to je:

Gubim li time dragocjeno vrijeme za efekt uglavničavanja? Jer u dvije godine bih bolje prošao da sam u obje imao i po 5% na raznim drugim dionicama.

A onda opet tu je i dividenda, pogotovo moguća izvanredna, koju nikad ne možemo predvidjeti… Tu je i “Murphyjev zakon” da baš kad prodam dionicu, ona ode dosta gore.. tu je i mogućnost gubitka na drugim dionicama, koji mi se ne bi dogodio da sam ostao “zarobljen” u naizgled mrtvoj dionici. Realno, to je tretman koji ERNT “uživa” na ZSE već neko vrijeme. Dead stock. A isti taj element vremena će pokazati je li tome baš tako..

u preko dvadeset g nagledao sam se i doživio svega i svačega na zse. i lijepih i ružnih priča. sve je moguće, pa da i ero potegne drastično!

tko je prije manje od godinu dana vidio kodt ili span na +100%!!!!???? malo tko ili prije bih rekao ….. nitko! tako da…..

A gle..na iracionalnome tržištu je sve moguće pa i ERNT na 400 eura, tj. 3000kn.. Možda bi s vremenom i dogurao blizu tih razina da nije bilo rata s Rusijom. Neto dobit na 20 ili više milijuna eura par godina, uz dividendu po 15 i više eura, došlo bi to na blizu 400. Ali rezultati 2021., s rekordnom dobiti 23,54 milijuna eura, ipak drastično odskaču od ranijih godina. Da je svaka tako, dionica može biti na 400 uz P/E 22,5… a to je meni neki maksimalni petogodišnji P/E koji toleriram za kupnju jer u to uračunavam ciljani rast od ambicioznih prosječnih 12,5% godišnje, što je više od S&P 500 10%… A 400 i dalje nije punih 100% na trenutnu cijenu, ali ajde, recimo da je dovoljno blizu.. s dividendama bi bilo, kroz total return.

Ipak, ja ne vjerujem da će dobiti biti tako velike i mislim da je maks na koliko može dogurati u ovim turbulentnim vremenima nekih 300 do 330. Nemojmo zaboraviti da je ovo ozbiljna dionica za ozbiljne ulagatelje i nema ovdje puno klaunova koji su spremni plaćati bilo koje cijene, osim na najavu nekih izuzetno dobrih vijesti, ali to opet ne bi bio klaunski potez, nego razuman potez. Premijer je u zadnjemu interjvuu za HRT naglasio digitalnu transformaciju kao jedan od tri glavna cilja Hrvatske za ovo desetljeće i naveo ju na prvome mjestu. Ne vjerujem da po tome pitanju išta drukčije misli i neka druga potencijalna vlast jer svi znaju koliko nam je to potrebno i koliko više dodane vrijednosti stvara.

Tko bude vjerovao da će na 330, 350 i 400, kupovat će ju i po 300 i možda ukupno zaradi više od nas koji prodamo dobar dio ili sve ranije. Ja sam prodao dobar dio Lenca na blizu 3 eura i zaradio sam puno, ali ni blizu koliko bih zaradio da sam bio strpljiviji, a išlo je na 4 i više.. Sa SPANom ista priča, ali sam si više ostavio. KODT nemam, niti namjeravam imati, kao ni KOEI iz razloga nepovjerenja prema upravi. To se može i promijeniti, kao što sam promijenio mišljenje o upravi SPANa kroz 2022. godinu, ali sada je tako kako je. Drago mi je radi svih kolega koji su zaradili i želim im svu sreću.

Pitanje je smo da li je E Plavi prestao sa besmislenom rasprodajom- ne žalim se, pokupio sam i ja nešto plijena-i kada ćemo dokučiti da je završio. Vjerovatno će nam trebati malo vremena a onda lagano kretanje prema realnijim vrijednostima. Do 220 će ići lagano a onda ćemo vidjeti i kom brzinom, ovisi i o izvješću 2Q i najavama i sklopljenim poslovima.

Vidljivo je i smanjenje nekih većih naloga do 220.  Da će ići u nekom periodu na 300 to je neminovno a moglo bi i dalje kada se objave poslovi u pripremi a koji se tiču naprednije digitalizacije. Tada je i 400 realan cilj.

Naravno, sve ovo može poremetiti ono što zovu “smak svijeta”, a što se vjerojatno dolazi iznenada. Ali tada je sve materijalno malo vrijedno. 🙂.

A do tada ERNT će napraviti mnogo valova.

Visoka dividenda od 6 eura,prinos 2,7% mami uzdahe i mogla bi utjecati kao guranac do 400eura.

Na 400eura prinos 1,3%

Na 104 eura prinos 5,4%

I Chuck Norris vozi Dajca!! Tko vozi Dajca ima krupna jajca!! Nebojše=Ne boj se ! Ne valja li ga,ne valja, dok ne kroči Nebojse!

Pa kolega Kvasac, otvoreno reci, da će prije na 104 nego na 400.

A da Vam odam tajnu, kada će ero na 400, znate li možda??

300 da je “neminovno”? A ne znam baš…

Ovo sa % dividendi na pojedine cijene dionica je smiješno jer je dividenda poput prisilne prodaje dionice, s poreznopravnim učinkom. Jedan AAPL ima 0,5% trenutni yield. P/E im je nešto preko 30. Hmm… da mi netko kaže da će mi dati milijun dolara, ali samo ako ih uložim na deset godina u samo jednu od ove dionice RIVP i AAPL, u koju bih prije uložio? Gdje bi mogla biti cijena AAPL 2033., a gdje RIVPa? Apple ima stotine proizvoda i usluga, stalno nudi nešto novo, ima beskrajno keša, beskrajnu sektu i nema dug. RIVP nema ništa posebno i postoje stotine takvih samo u Hrvatskoj koji se time bave. Njihova dividenda je nebitna ako ih konkurencija uguši.

Što je s konkurencijom ERNTu? Ericssonu općenito? Ima ih..Postoje.. Bože moj..pa kapitalizam je.. Ali jako je mala ta konkurencija. A nije ni bolja od Ericssona. To je više kao neki 5G oligopol. Turizmom se može baviti svatko, a ovime?

neznam zakaj, ali nikako se ne mogu oteti dojmu da je u ovom padu ere dobar udi refleksija na probleme i pad cijene dionica matične kompanije. u dvije g sa razine 12-14 $ na sadašnjih 5,50 nemre biti nikako dobro.

Palo je i meni na pamet to, iako je ero ipak kompanija za sebe.

Čak i urušavanje cijene matične kompanije je pretjerano jer su im rezultati dobri. 2022 odličan prihod, dividende su im čak i po željama fantasta za ZSE, a najbitnije od svega – uz taj FCF su sasvim održive.. Čak bi mogle biti i veće.

U biti je i ERIC prilika, možda i bolja od ERNT, ali ne znam kakav je porezni tretman nj divke. Imam ju na Investopediji, u golemim količinama. To i INTC. Čak surađuju i pokazuje se da je onaj Intelov procesor prava zvijer, a i HPQ je uključen u tu priču s Cloudom.

Čisto kažem.. ne bih otpisao ni Ericsson ni Intel. Ne vidim da će kompanije samo tako nestati, a u ovakvim trenutcima, kad su im dionice utučene, mogu biti jako dobra prilika.

https://www.ericsson.com/en/press-releases/2023/6/ericsson-first-cloud-ran-call-with-intel-latest-generation-processor-on-hpe-server

Danas malo življe ovdje, ali sve su to sitni nalozi po asku sto prolaze. Oprezno izgleda mali kupuju!

New Report

Close