Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 182,46 | 45.068 | 247 | 182,00 | 182,50 | 0,55% |
Oni koji ne znaju čitati izvješća prodaju. A ni njih nije puno. Neki čitaju samo u odnosu na prošlu godinu, a koja je bila vanserijska. Gledajući u odnosu na ranije godine a i samo izvješće u globalu te perspektive koje se daju iščitati u njemu, nije to loše, čak i dobro. Uglavnom, kupuje se budućnost a ne prošlost. Bjelorusija će čekati i doći na red a i Ukrajina. Biće tu posla.
Oni koji ne znaju čitati izvješća prodaju. A ni njih nije puno. Neki čitaju samo u odnosu na prošlu godinu, a koja je bila vanserijska. Gledajući u odnosu na ranije godine a i samo izvješće u globalu te perspektive koje se daju iščitati u njemu, nije to loše, čak i dobro. Uglavnom, kupuje se budućnost a ne prošlost. Bjelorusija će čekati i doći na red a i Ukrajina. Biće tu posla.
Lijepo je da ste i dalje optimistični u vezi Bjelorusije i Ukrajine, kolega. Nekako mi djeluje kao da je to tržište mrtvo za Ericsson i ostale zapadne pa će tamo 5G raditi Huawei. Ja sam pesimist u vezi ukrajinskog scenarija.
Kod ERNT se vidi stabilnost poslovanja pa i blagi rast prihoda, koji i nije tako ‘blag’ kad uzmemo u obzir da im je Bjelorusija bila 10% ranijeg prihoda. Preko 700 milijuna kuna za Q4 je iznad mojih očekivanja. Rashodi su isto veći jer su povećavali plaće, a i inflacija pritišće. Još su dodatno smanjili ionako malen dug i imaju veliku zadržanu dobit, a i stabilan (dosta manji nego 2021. doduše) slobodni novčani tok tako da su dividende prilično sigurne. Moglo bi biti 10 eura, možda i više.
A kako Vi iščitavate onakvu proizvodnju u tijeku na bilanci? I što mislite o onim primljenim dividendama? Je li to stiglo baš iz Bjelorusije?
Evo ERNT preko 1800kn(da se lakše snalazimo pa još računam u kn), šteta svih onih koji su prodavali po 1500, 1600,1700 a iskrcalo ih se na stotine komada. Šteta je što i ovi sada prodaju a ne čekaju barem 1900 i malo više. Dividenda je uskoro a tko zna možda nas iznenade i nekim dodatkom uz redovnu. Nakupilo se zadržane dobiti.
Ha gle. Nekome je avantura 1830 —> 1560 donijela ako ništa drugo anuliranje inflacije. Nije nešto, ali opet bolje od tapkanja u mjestu.
Prošle godine su najavljivali dividendu u svibnju, ali ako promatramo ranije godine, najava dividende bude već u travnju i to očekujem i ove godine, s obzirom na stabilizaciju poslovanja, snažan prihod i cash poziciju, koji, čini mi se nikad nisu bili veći.
Bilo je ‘nikad dočekat ta izvješća’, a veljača je doslovno proletjela…
Ne cveta cveće…piše da usporava potražnja…prvo idu otkazi od 1400 radnika u Ericsson Švedska, a u cijelom svijetu do 8500 radnika…
https://www.reuters.com/business/media-telecom/ericsson-cut-1400-jobs-sweden-sources-say-2023-02-20/
https://www.reuters.com/business/media-telecom/ericsson-lay-off-8500-employees-memo-2023-02-24/
Da bar 10% ljudi u ERNT dobije otkaz. Brdo ih ne radi ništa, brdo prijavljuje prekovremene bezveze… samo nepotrebni trošak. No toliko su jeftini da se središnjici ne isplatoi davati otkaze.
To sa otkazima ne mora biti loše. Skupa radna snaga prva bude višak. ERNT bi mogao dobivati više posla zbog jeftinije radne snage. Kao što se vidi to se već događa. Nije sve crno što se crnim čini. To je često samo sjena .
To sa otkazima ne mora biti loše. Skupa radna snaga prva bude višak. ERNT bi mogao dobivati više posla zbog jeftinije radne snage. Kao što se vidi to se već događa. Nije sve crno što se crnim čini. To je često samo sjena .
ERNT je povećao broj zaposlenih…za 40 u zadnjem kvartalu, a za 70 usporedba 2021./2022.
na MD mi piše broj zaposlenih 3.541…
Krenuo trend velikih dividendi, sve nešto oko 10% trenutne cijene. Što mislite hoće li se i ERNT pokazati u tom pogledu? Čini mi se da imaju dosta zadržane dobiti iz prošlih razdoblja.
Očekujem 10 eura, što je ~4% na trenutnu cijenu, ali da bi mogli i više, mogli bi.
Kao i uvijek, o tome će odlučiti matična kompanija.