Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,10 | 45.409 | 248 | 182,00 | 183,50 | 0,00% |
Cijena će oscilirati sve dok se društvo u TOP 10 (prvenstveno PBZ) bude prodavalo.Kad se ispušu možemo očekivati nekakav rast do tada možemo samo promatrati.
[/quote]Popularno preslagivanje portfelja. Pa dobro, treba samo zahvaliti.
ERNT tu smo, max jos 100 kn nize ..ili propadamo u nizu razinu.
okvirno 400-600 kn .ima li netko graf stariji od 10 god? hvala
od 5.svibnja do danas PBZ je po raznim računima otpustio cca 6000 dionica
vidi prilog
Neki od vas bi trebali malo prouciti fundamente ERNT-a. To nije dionica koja eto sama od sebe ciklicki ide gore dolje, ovaj pad sa 1500kn na 1000kn je uvjetovan iskljucivo jednom stvari -> isplatom dividende iz zadrzane dobiti.
http://www.mojedionice.com/dionica/ERNT-R-A
Mozete vrlo lagano ovdje pogledati kapital i rezerve. Taj pad nije bio sam od sebe, pa novci su sjeli na vase racune, umjesto 1500kn u dionici imate 1000kn u dionici i 500kn na racunu od dividende. I to je otprilike to. ERNT sada zaraduje 70-tak kn po dionici, dividenda se moze ocekivati u tim nekim omjerima, i dok je god zarada takva to je P/E 15 sto je znaci pristojna evaluacija dionice.
Nema nijednog realnog razloga da dionica ode opet na 1500kn osim u slucaju da krene ugovarati vise poslova i ostvarivati vise dobiti. Pa ne mozete ocekivati i ovce i novce. Isplatili sav novac kroz dividendu i jos rast dionice.
Napomena: bio sam dionicar ERNT do isplate dividende prosle godine. I dalje smatram da je to dobra kompanija, ne smatram da je precijenjena dionica, ali ne smatram ni da ima visok potencijal rasta.
netko je napisao da se kretanje cijene ponavlja svake 3-4 godine, a i graf tako izgleda. po tome slijedi još barem godinu dana poniranja!!?? kolega inverter je do sada gotovo uvijek dobro predviđao. da li je tako i ovaj put?
izgleda da je tako. i fundamenti i pogotovu TA to potvrđuju.
ovdje bi neko mogao ostaviti gace jer Ernt nije onaj koji je osao sa 800 na 1600kn prije 4 godine tad su imali brdo posla i cca 700 kn kesa na racunu
Dajte ljudi pa ne mozete gledati u graf na razini samo 5 godina i misliti da se na temelju toga moze predvidjeti poslovni ciklus ovakve kompanije.
Pa i ovaj graf gore koji je netko stavio, ne znam sto bi trebao uopce predstavljati, 3 tocke proizvoljno izabrane iz koje se ne moze izvuci nikakav zakljucak.
http://www.mojedionice.com/fund/IzvFundOsn.aspx?sifSim=ERNT-R-A
A pricate i o fundamentima a zanemarujete najveci faktor koji je bio primamljiv kod ove dionice, obratite pozornost na rubriku “kapital i rezerve”, on vam jasno daje do znanja koliko ERNT ima manje novca svake godine zbog svoje jake dividendne politike.
Druga rubrika na koju trebate obratiti pozornost je EPS jer vam pokazuje koliko ERNT zaraduje po dionici. U posljednjih 5 godina je to prosjek 60kn po dionici, a s obzirom da rezervi kao sto smo gore vidjeli vise nema to znaci da nema ni dividendi od 100+kn i slicno.
Ako uzmemo trenutnu cijenu i zaradu po dionici to daje povrat od 6% godisnje. Na svakome je osobno da procijeni je li mu to atraktivno ili nije, ali dajte nemojte spominjati fundamente na nacin da lazete o njima kada su sve informacije lako dostupne.
Prije 5 godina je omjer trenutne trzisne cijene i vrijednosti dionice bio 1, a sada je vec 5. Pa to nisu onda isti uvjeti za rast/pad dionice danas i prije 5 godina, tako da sve ove grafove mozete baciti u smece.
Stvarno nemam interesa u ERNT i rado bih vidio da raste i ERNT i cijela nasa burza i da svi plivamo u novcu, ali dajte nemojte stavljati pogresne informacije ovdje jer ima ljudi koji se oslanjaju na ovaj forum pri ulaganju.
Da li je ovih 1000 kom, konačno istresanje PBZ-a? Možda.
Dokle li misli PBZ da se istresa. A ja mislio da sam na 1000 kn dobro ulovio.
Ako dođe na 900 onda još malo. Molim brokera da javi do kud misli prodavati. Heheheh, šala mala.