Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 182,26 | 127.034 | 697 | 182,00 | 183,50 | -0,82% |
Koja ironija. Upravo "tvoji normalni" su ovih dana masovno špekulativno prodali na porastu cijene, računajući sa činjenicom da erikson neće više moći davati ovako velike dividende. Pritom su svi zanemarili to da još postoje određene rezerve u kompaniji sa kojima će moći održati manji solidan yield. I sad počinje lagano nervoza jer cijena dionice ne pada ispod 1600, a "racionalni investitori" ju više nemaju [emo_smijeh]
[/quote]
Sorry, ali to nisu moji “normalni”. Ja sam ušao po 910,00kn u dionicu i ne trebam nikakve spread-ove od +/-500 kn nego stabilnu dionicu. Ako se ne varam, fondovi su zaustavili rast dionice, a vjerojatno zato da im HT ne potone jer svježe love nema pa moraju prebacivati. A nadam se da će dionica pasti ispod 1.000,00kn kako bi se svi muljatori kulturno maknuli. Da, to mi je 600 kn gubitka po dionici, ali ako bude čista, drage volje prihvaćam.
nadam se da će dionica pasti ispod 1.000,00kn kako bi se svi muljatori kulturno maknuli. Da, to mi je 600 kn gubitka po dionici
bez veze, tobožnji dioničar koji navija da mu dionica potone -40% samo da bi se riješio fiktivnih “muljatora” koji kao muljaju s ovom dionicom!? ako muljatori/špekulanti negdje ne igraju nikakvu ulogu, onda je to baš ova dionica (uz HT i ADRS)
Po ovim cijenama tesko da je koji spekulant unutra, a po 1000kn ce ih biti hrpa. Ovdje su inace najveci spekulanti uprava i fondovi, jer oni kreiraju valove. Ostali su surferi
Sorry, ali to nisu moji "normalni". Ja sam ušao po 910,00kn u dionicu i ne trebam nikakve spread-ove od +/-500 kn nego stabilnu dionicu. Ako se ne varam, fondovi su zaustavili rast dionice, a vjerojatno zato da im HT ne potone jer svježe love nema pa moraju prebacivati. A nadam se da će dionica pasti ispod 1.000,00kn kako bi se svi muljatori kulturno maknuli. Da, to mi je 600 kn gubitka po dionici, ali ako bude čista, drage volje prihvaćam.
Ovaj pokazatelj “čistoće” dionice je pretpostavljam neki kvantitativno objektivan izračun fundamenata koji također pokazuje racionalnost dionice.
Šalu na stranu, zar doista misliš da je tržište briga što ti želiš ili prihvaćaš? Troje iz top10 su na ovom valu rasta pokratili pozicije (jel riječ o optimizaciji portfelja, prilagodbi bete, nedovoljno sunčanom danu, nebitno). Trenutno samo još jedan krati, broj 7. Jedno su želje o kupnji ispod 1000kn, sa dovoljno vremena ćeš sigurno biti u pravu. Ali to ne znači da će tako biti u sljedeća tri mjeseca. Možda ti tada društvo bude pravio još veći broj špekulanata sad kad su vidjeli da dionica ima “spread” [emo_smijeh]
Bilo bi ih više na 1.000,00kn kada bi bilo izdašne dividende za isplatiti. A toga više matematički nema. Jako oni dobro znaju kretanje ove dionice. Ima lijepi dijagram. Uđu prije dividende, izađu nakon objave dividende i ne plaćaju porez. Vidjeti ćemo koliko će takvih biti sljedeće godine. Brani ti svoju sortu koliko hoćeš, samo ne znam zašto je tako teško priznati da je 99% ljudi na burzi lakomo = špekulanti. Ništa različiti od njih nisu fondovi koji svoju veličinu koriste za manipulaciju cijenama.
Dodatno, samo se špekulanti moraju brinuti o kretanju cijene dionice jer moraju paziti što njihova sorta radi da ulove val. Ovi “normalni” samo pogledaju izvještaje.
Uostalom, ja sam jedini ovdje koji ne brine ocijeni. Ja ne gubim niti da ERNT propadne.
Brani ti svoju sortu koliko hoćeš, samo ne znam zašto je tako teško priznati da je 99% ljudi na burzi lakomo = špekulanti. Ništa različiti od njih nisu fondovi koji svoju veličinu koriste za manipulaciju cijenama.
Ne branim nikoga, nisu mi jasne te sorte o kojima govoriš. Postoje oni koji zarađuju i oni koji ne. Govoriš protiv špekulanata, dok istovremeno priznaješ da špekuliraš na pad cijene. Do tebe, još nisam susreo investitora ili špekulanta koji ne ulaže na burzi radi zarade. Malo mi se sve to učinilo kontradiktorno, al možda sam u krivu.
Spoken lika a true value investor [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]
vezano uz budućnost onoga ćime se bavi Ernt podsjećam malo one koje to zanima na jedan od zanimljivih članaka:
http://www.ericsson.com/news/140224-want-to-see-the-future-join-ericsson-research-at-mwc_244099438_c
pomalo mi je nevjerovatno koje se ovdje rasprave vode oko dividenda manje ili više. Počnite gledati fundamente kompanija i pokušajte se fokusirati na to da li kompanija ima mjesta za razvoj u budućnosti ili ne…
vezano uz budućnost onoga ćime se bavi Ernt podsjećam malo one koje to zanima na jedan od zanimljivih članaka:
http://www.ericsson.com/news/140224-want-to-see-the-future-join-ericsson-research-at-mwc_244099438_c
Morao sam se regati kako bi komentirao ovaj posljedni komentar.
Bojim se da je Ericsson (pritom mislim na Ericsson kao globalnu kompaniju) izgubio bitku sa sličnim zapadnim kompanijama, oni se sada bore s Kinezima, tj. da im još ovi ne preuzmu ostatak kolača. A iz toga možemo predvidjeti i kakva će budućnost biti ERNT-u.
Nažalost u ovom globalnom svijetu, gdje je izuzetno važno imati najkvalitetnije zaposlenike jer je razvoj izuzetno kompetitivan, Ericsson ne zapošljava najbolje inženjere i najbolje znanstvenike, takve ljude pokupi Google, Facebook, Amazon, Microsoft … A da bi danas R&D bio konkuretan i nakraju imao šanse plasirati ikakav proizvod jednostavno moraš imati najbolje.
Primjer te promašene politike je i ERNT. ERNT je imao jedinstvenu priliku pokupiti šlag najboljih inženjera u Hrvatskoj. Jer sličnog R&D centra u Hrvatskoj nema, alternative nema. Pogađajte gdje je šlag hrvatskih inženjera završio? U R&D centrima: u Zurichu (Google), Dublinu (Amazon), Oslu (Microsoft), San Francisco Bay (Facebook, Google), Seattle (Microsoft). Probajte na LinkedIn-u ukucat te kompanije i malo pretraživati, pa ćete se iznenaditi koliko zapravo naših inženjera radi u tim kompanijama. Da stvar bude bolja i prosječni inženjeri izbjegavaju ERNT jer plaće u ERNT-u nisu primamljive.
Ako mislite navesti ovo kao protuargument: http://www.jutarnji.hr/hrvatski-tim-najgenijalnijih-istrazivaca-rjesava-probleme-koje-nitko-na-svijetu-ne-moze/1009320/, nemojte, jer je dobar dio njih već pobjegao drugima ili će pobjeći.
Nažalost ERNT je među IT-evcima prepoznat kao kompanija koja nudi prosječne plaće, prosječne “izazove” i kao kompanija koja je prezasićena menadžerima.
Zaključak! ERNT je na putu prema dolje.
Morao sam se regati kako bi komentirao ovaj posljedni komentar.
Bojim se da je Ericsson (pritom mislim na Ericsson kao globalnu kompaniju) izgubio bitku sa sličnim zapadnim kompanijama, oni se sada bore s Kinezima, tj. da im još ovi ne preuzmu ostatak kolača. A iz toga možemo predvidjeti i kakva će budućnost biti ERNT-u.
Nažalost u ovom globalnom svijetu, gdje je izuzetno važno imati najkvalitetnije zaposlenike jer je razvoj izuzetno kompetitivan, Ericsson ne zapošljava najbolje inženjere i najbolje znanstvenike, takve ljude pokupi Google, Facebook, Amazon, Microsoft … A da bi danas R&D bio konkuretan i nakraju imao šanse plasirati ikakav proizvod jednostavno moraš imati najbolje.
Primjer te promašene politike je i ERNT. ERNT je imao jedinstvenu priliku pokupiti šlag najboljih inženjera u Hrvatskoj. Jer sličnog R&D centra u Hrvatskoj nema, alternative nema. Pogađajte gdje je šlag hrvatskih inženjera završio? U R&D centrima: u Zurichu (Google), Dublinu (Amazon), Oslu (Microsoft), San Francisco Bay (Facebook, Google), Seattle (Microsoft). Probajte na LinkedIn-u ukucat te kompanije i malo pretraživati, pa ćete se iznenaditi koliko zapravo naših inženjera radi u tim kompanijama. Da stvar bude bolja i prosječni inženjeri izbjegavaju ERNT jer plaće u ERNT-u nisu primamljive.
Ako mislite navesti ovo kao protuargument: http://www.jutarnji.hr/hrvatski-tim-najgenijalnijih-istrazivaca-rjesava-probleme-koje-nitko-na-svijetu-ne-moze/1009320/, nemojte, jer je dobar dio njih već pobjegao drugima ili će pobjeći.
Nažalost ERNT je među IT-evcima prepoznat kao kompanija koja nudi prosječne plaće, prosječne "izazove" i kao kompanija koja je prezasićena menadžerima.
Zaključak! ERNT je na putu prema dolje.
[/quote]
..još da ste poštovani dodali.. “MOJ zaključak” bili bi ste i daleko vjerodostojniji ovako li la ..:)
a cujte dragi kolega…najlakše je pljuckati i biti negativan…
Objektivne kratkoročne opasnosti za ERNT je ukrajinska kriza i eventualne sankcije prema Rusiji, makar, sudeći po tome kolika je razmijena u trgovini između Njemačke i Rusije to mi se čini jako mala mogućnost..
Što se tiće kineske konkurencije, pa to je smiješno…pratite malo telekome u svijetu i vidjet ćete da je situacija obrnuta, oni koji su radili sa H sada se okreću natrag Ericssonu…konstatacije iz poruke prije Vas neću ni komentirati jer je to miješanje kruška i jabuka ( Google , Microsoft i sl ).
Ericsson se pozicionirao kao logistika i ne vidim razloga zašto se to mora uspoređivati sa Google, dobro da kolega nije spomenuo još i Facebook 🙁
Očito ne pratimo iste vijesti.
One koje ja pratim govore kako je krajem prošle godine ERNT pokupio 100-tinjak najboljih studenata FESB-a i FER-a koji su prošii kroz zahtjevno testiranje, te sada rade kao pripravnici. To je naša najbolja IT mladost koja će se tijekom idućih godina razviti u najbolje od najboljih na našem IT tržištu.
Poznajem ih dosta. Samo riječi hvale.
Ukoliko ih ERNT uspije i zadržati, svjetla budućnost je neupitna!
LP